Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2560 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Satu Kemppainen

Suklaamousse onnistuu helposti ilman kananmuniakin, kun ne korvaa säilykekikherneiden liemellä. Vegaanisen suklaamoussen täyteläisyyden salaisuus on liotetuissa cashew-pähkinöissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + tekeytyminen 4 h
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen pähkinä-suklaamousse

Ainekset

3
dl
cashew-pähkinöitä
100
g
vegaanista tummaa suklaata
1
dl
säilykekikherneiden lientä
1
dl
kauramaitoa
¾
dl
vaahterasiirappia
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
pikakahvijauhetta

Työvaiheet

  1. Liota pähkinöitä tunti. Siivilöi ja huuhtele.
  2. Sulata suklaa kattilassa vesihauteessa tai liedellä miedolla lämmöllä.
  3. Vatkaa kikherneliemi kovaksi vaahdoksi.
  4. Soseuta pähkinät, kauramaito, siirappi, sokeri ja pikakahvijauhe tehosekoittimessa. Kääntele sula suklaa ja kikhernevaahto varovasti joukkoon.
  5. Jaa mousse neljään annosmaljaan ja anna tekeytyä jääkaapissa 4 tuntia.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2560 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Ikivanha jenkkiklassikko vinegar pie on makea ja ovelan hapokas. Tarjoa se ranskankerman ja hedelmien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
1½ t + jäähtymiset 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Amerikkalainen etikka-hedelmäpiirakka

Ainekset

Pohja
4
dl + 2 rkl
vehnäjauhoja
150
g
huoneenlämpöistä leivontamargariinia tai voita
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
pieni kananmuna
1
rkl
vettä
1
tl
omenasiideri- tai omenaviinietikkaa
Täyte
5
kananmunaa
75
g
voita
dl
sokeria
ripaus
suolaa
2
rkl
omenasiideri- tai omenaviinietikkaa
Lisäksi
4
paraguayo-persikkaa
2
nektariinia
2
rkl
tomusokeria
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sekoita 4 dl jauhoja ja rasva kulhossa murumaiseksi. Sekoita leivinjauhe ja suola joukkoon. Yhdistä toisessa astiassa kananmuna, vesi ja etikka ja vatkaa kevyesti. Lisää seos jauhomuruun ja sekoita taikinaksi.

  2. Ripottele alustalle 2 rkl jauhoja ja vaivaa taikina pehmeäksi palloksi. Taputtele se 2–3 cm:n paksuiseksi pyöreäksi levyksi. Kääri levy kelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

  3. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Leikkaa irtopohjaisen vuoan (Ø 28 cm, korkeus 4 cm) pohjalle sopiva leivinpaperinpala ja voitele vuoan reunat. Kauli taikina hieman vuokaa isommaksi ja siirrä varovasti vuokaan. Laita päälle leivinpaperi ja painoksi esimerkiksi kuivia herneitä. Esipaista pohjaa uunissa 15 minuuttia.

  4. Riko täytteen munat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Ota piiraspohja uunista, poista herneet ja leivinpaperi. Voitele pohja kevyesti kananmunalla (loput kananmunat menevät täytteeseen) ja pistele kauttaaltaan veitsenkärjellä. Laita uuniin ja paista vielä 10–15 minuuttia. Anna jäähtyä.

  5. Kun pohja on jäähtynyt, kuumenna uuni uudelleen 180 asteeseen. Sulata täytteen voi ja jätä jäähtymään. Lisää sokeri ja suola kananmunien joukkoon ja vatkaa seos sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi, vähintään 5 minuuttia. Valuta voisula erissä koko ajan voimakkaasti vatkaten joukkoon. Lisää etikka vatkaten joukkoon.

  6. Kaada täyte jäähtyneelle piirakkapohjalle. Kypsennä uunissa 35–40 minuuttia. Täyte kohoaa kypsyessään, mutta laskeutuu kun piirakka jäähtyy. Jäähdytä huoneenlämmössä. Irrota piirakka vuoasta vadille.

  7. Poista hedelmistä kivet ja leikkaa hedelmät suupaloiksi. Laita palat kulhoon ja mausta tomusokerilla. Mausta ranskankerma vaniljasokerilla. Lusikoi kerma piirakalle ja lisää hedelmät päälle.

Vinkki Yhdysvaltalaisessa etikkapiirakassa käytetään omenasiiderietikkaa, mutta voit korvata sen omenaviinietikalla, vaikka se on hitusen vahvempaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2560 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Ravintola Nollan pil-pil-kastike on vegaaninen versio Baskimaan kastikkeesta, joka tarjotaan öljyssä haudutetun turskan kanssa. Vahvan yrttinen kastike sopii mainiosti grillatun salaatin seuraan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Pil-pil-kastike ja grillattu salaatti

Ainekset

Pil-pil-kastike
1½–2
ruukkua (75 g)
erilaisia yrttejä (basilikaa, persiljaa, tilliä, korianteria, lipstikkaa, ruohosipulia)
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
kikherneiden lientä
tl
vettä
1
tl
valkoviinietikkaa
¼
tl
suolaa
Lisäksi
1
romainesalaatti
2
tl
rypsiöljyä
½
tl
sormisuolaa
¼
tl
mustapippuria
¼
ruukku
minttua

Työvaiheet

  1. Varaa lieden viereen kylmällä vedellä ja jäillä täytetty kulho. Ryöppää yrttejä kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/2 l vettä) noin 15 sekuntia ja nosta reikäkauhalla kylmään veteen jäähtymään. Valuta yrtit ja purista kuiviksi pyyhkeen välissä. Soseuta öljyn kanssa tehosekoittimessa, noin 5 minuuttia.

  2. Laita kikherneiden liemi sauvasekoittimen kulhoon. Nosta sauvasekoitin kulhoon ja käynnistä laite. Valuta yrttiöljy koko ajan sekoittaen, kunnes kastike paksuuntuu. Lisää vesi, etikka ja suola.

  3. Halkaise romainesalaatti ja sivele leikkauspinnat öljyllä. Grillaa tai paista pannussa, kunnes salaatit ovat saaneet väriä. Nosta lautasille ja mausta suolalla ja pippurilla.

  4. Nypi mintun lehdet salaatille. Valuta kastiketta päälle. Voit koristella annoksen pikkelöidyillä marjoilla.

Vinkit: 

  1. Pikkelöi lisukkeeksi herukoita 24 tuntia 1-2-3-liemes- sä (1 osa etikkaa, 2 sokeria, 3 vettä).

  2. Saat pikaversion kastikkeesta, kun sekoitat soseutetut yrtit kaupan valmiiseen majoneesiin.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 218 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Victoria sponge on herkullinen nakukakkujen esiäiti. Suloisen kakun täytteeksi tulee kermavaahtoa, marjoja sekä sitruunatahnaa tai hilloa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 hengelle
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

Victoria sponge, marjainen kermakakku

Ainekset

Taikina
200
g
huoneenlämpöistä voita
2
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
3
kananmunaa
3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
raastettua appelsiininkuorta
Kostutus
¾
dl
appelsiinimehua
Väliin
dl
vispikermaa (+ tomusokeria)
6
rkl
lemon curdia tai marjahilloa
noin 4
dl
vadelmia, viipaloituja mansikoita tai mustikoita
Päälle
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Vaahdota voi ja sokerit. Lisää joukkoon munat yksitellen vatkaten. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää ne muiden aineiden joukkoon appelsiininkuoren kanssa. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on noin 20 cm. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia eli siihen asti, kunnes kakku on kypsä.
  2. Anna kakun jäähtyä. Leikkaa kakku kahtia. Kostuta mehulla.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta halutessasi tomusokerilla. Levitä kakkupohjalle lemon curdia tai hilloa. Nosta päälle marjoja. Pursota tai levitä kermavaahtoa. Nosta toinen levy kanneksi. Siivilöi päälle hieman tomusokeria.

Kommentit (1)

Tuttu

Kakkua olisi varmaan helpompi leikata jos sen tekisi matalampaan laakeaan vuokaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2560 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Vuokko Hovatta ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Linssipata on loistava, proteiinipitoinen lounas, joka on helppo tehdä myös vegaanisena versiona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kikin linssipata

Ainekset

2
tlk (380/230 g)
kypsiä vihreitä linssejä
1
sipuli
1
rs (200 g)
miniluumutomaatteja
3
rkl
oliiviöljyä
½–1
tl
harissatahnaa
1
sitruuna
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
2
avokadoa

Työvaiheet

  1. Valuta linssit siivilässä kulhoon. Älä heitä linssien lientä pois.

  2. Kuori ja hienonna sipuli ja leikkaa tomaatit puoliksi.

  3. Kuumenna öljy pannussa. Lisää sipuli, tomaatit ja harissatahna. Kuullota 2–4 minuuttia, lisää sitten linssit sekä 1½ dl linssien lientä.

  4. Anna seoksen hautua hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia. Sekoita välillä ja lisää linssien lientä, jos seos tuntuu kuivalta.

  5. Pese sitruuna huolellisesti. Raasta sitruunan keltaista kuorta 2 teelusikallista ja purista mehua 3 ruokalusikallista.

  6. Mausta pata suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi sitrusraaste sekä mehu. Tarjoa lisäksi avokadoa. Mausta avokado halutessasi sitruunamehulla ja soijakastikkeella.

Kommentit (0)