Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3402 reseptiä.
Linkitetty 36 keittokirjaan.
Ohje Adam Price Kuva Panu Pälviä

Adam Pricen ja hänen veljensä Jamesin ohjeella valmistettu joulujäätelö maistuu neilikoilta, vaniljalta ja appelsiinilta. Tämän ohjeen vuoksi kannattaa melkein harkita jäätelökoneen hankkimista, vaikka toki jäätelö syntyy ilman konettakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 8-10 annosta
Valmistusaika
20 min + jäähdytys 3 t + pakastu
Vaikeustaso
Helppo

Jouluinen appelsiinijäätelö

Ainekset

1
vaniljatanko
5
dl
täysmaitoa
5
dl
vispikermaa
12
neilikkaa
10
kananmunankeltuaista
dl
sokeria
1-2
(luomu)appelsiinin raastettu kuori

Työvaiheet

  1. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet talteen. Kiehauta maito, kerma, tynja vaniljatanko ja neilikat kattilassa. Nesta kattila liedelta ja anna vetäytyä noin 30 minuuttia.
  2. Vaahdota keltuaiset, sokeri ja vaniljansiemenet sähkövatkaimella kuohkeaksi. Raasta appelsiininkuori mahdollisimman hienoksi; jos appelsiinit ovat pieniä, käytä kahdet kuoret.
  3. Kuumenna maito-kermaseos taas kiehuvaksi ja siivilöi se keltuais-sokerivaahtoon koko ajan vispaten. Lisää appelsiininkuori. Kaada jäätelömassa takaisin kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen lähelle kiehumispistetta. Kaada massa takaisin kulhoon. Jäähdytä jääkaapissa kylmäksi, vähintään 2 tuntia.
  4. Valmista massa jäätelöksi jäätelökoneella. Jos et omista jäätelökonetta, pakasta massaa pyöreäpohjaisessa, foliolla peitetyssä kulhossa vähintään 7 tuntia, mieluiten yön yli. Vatkaa massa vähintään muutama kerta pakastuksen aikana; mitä useammin sekoitat, sitä parempi rakenteesta tulee.

Vinkki Voit lisätä jäätelömassaan myös tummaa, murustettua suklaata tai saksanpähkinöita. Voit käyttää valkuaiset vaikka pavlovaan tai Lady Baltimore -kakkuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Pehmeiksi paahtuvien luumujen ja hasselpähkinöiden hurmaava tuoksu nostattaa veden kielelle.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15 palaa
Valmistusaika
55 min
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinäinen luumupaistos

Ainekset

8–9
luumua
1
appelsiini
100
g
huoneenlämpöistä voita
dl
fariinisokeria
2
munaa
2
dl
vehnäjauhoja
dl
hasselpähkinäjauhetta
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
Pinnalle
½
dl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka (22 cm x 30 cm) leivinpaperilla. Voit paistaa kakun myös pyöreässä irtopohjavuoassa (Ø 22 cm).
  2. Leikkaa luumut puoliksi ja poista kivet. Raasta appelsiinista kuori ja purista ½ dl mehua.
  3. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten.
  4. Sekoita jauhot, hasselpähkinäjauhe, leivinjauhe ja vanilja keskenään toisesssa kulhossa. Kääntele jauhoseos voivaahdon sekaan. Lisää lopuksi appelsiinin mehu.
  5. Kaavi taikina vuokaan. Laita luumut taikinan pinnalle, mutta älä paina niitä syvälle. Ripottele päälle pähkinärouhetta.
  6. Paista uunin keskitasolla 30–40 minuuttia, kunnes taikina on keskeltä tikulla kokeiltaessa kypsä.

Vinkki! Purista lopusta appelsiinista mehua salaatinkastikkeeseen tai kalan tai lihan marinadiin.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Näinkin tyylikkäältä voi näyttää perinteinen puolukkapuuro.
Näinkin tyylikkäältä voi näyttää perinteinen puolukkapuuro.
Pilvenpehmeä puolukkapuuro taipuu syksyiseksi trendiherkuksi, mutta maistuu myös perinteisesti maidon ja sokerin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Vispipuuro

Ainekset

1
l
vettä
1
dl
sokeria
½
tl
suolaa
4
dl
tuoreita puolukoita
tai 1
pussi (200 g)
pakastepuolukoita
dl
mannasuurimoita
Lisäksi
1
prk
vaniljarahkaa
puolukkahilloa

Työvaiheet

  1. Kaada kattilaan vesi. Lisää sokeri ja suola.
  2. Kun vesi kiehuu, lisää puolukat. Keitä hiljalleen 8 minuuttia.
  3. Vispilöi joukkoon mannasuurimot. Hauduta puuroa 5 minuuttia välillä sekoittaen.
  4. Jäähdytä puuro. Vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella.
  5. Lusikoi annoksiin vaniljarahkaa ja puolukkahilloa.

Vinkki! Puuron voi tehdä samalla ohjeella herukoista. Puuro sopii vegaanille, jos käytät lisukkeena rahkan sijasta vaniljalta maistuvaa soijajugurttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Frendien seitsemännellä kaudella (2001) kaverusten ovelle toimitettiin vahingossa niin herkullista juustokakkua, ettei nauttimista estänyt edes herkun putoaminen rappukäytävään.
Frendien seitsemännellä kaudella (2001) kaverusten ovelle toimitettiin vahingossa niin herkullista juustokakkua, ettei nauttimista estänyt edes herkun putoaminen rappukäytävään.
Paistettu juustokakku on amerikkalainen klassikko. Kasaa kaikin mokomin kakun päälle marjoja ja lorauta vaahterasiirappia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

New Yorkin juustokakku

Ainekset

150
g
voita
½
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
1
muna
rkl
kylmää vettä
Täyte
150
g
voita
500
g
rahkaa
1
prk (150 g)
ranskankermaa
3
munaa
2
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
tl
sitruunankuorta
2
rkl
perunajauhoja
1/4
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Pingota irtopohjavuoan (ø 20–24 cm) pohjalle leivinpaperi.
  2. Sekoita pehmeä voi ja sokeri. Lisää jauhot, muna ja vesi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin odottamaan.
  3. Sulata voi. Lisää joukkoon rahka ja ranskankerma. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset.
  4. Lisää keltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri rahkaseokseen. Raasta joukkoon sitruunan kuorta. Lisää myös perunajauhot ja suola.
  5. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita rahkaseos ja valkuaisvaahto. Kaada täyte vuokaan.
  6. Paista juustokakkua uunissa noin tunnin. Anna kakun jäähtyä rauhassa ja säilytä yön yli jääkaapissa.
  7. Nauti kakku marjojen kanssa.

Vinkki! Rahkan voi vaihtaa 400 grammaan maustamatonta tuorejuustoa, mutta rahkatäyte on kevyempää ja kuohkeampaa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Affogato al caffe, suomeksi ”kahviin hukkunut”, on yksinkertainen mutta herkullinen italialainen jälkiruokaklassikko.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Jäätelökahvi ”Affogato”

Ainekset

JÄÄTELÖ
2
kananmunaa
1
vaniljatanko
3
dl
kevytvispikermaa (esim. Flora Vispi 20%)
2
rkl
vaaleaa siirappia
LISÄKSI
n. 8
dl
voimakasaromista, kofeiinitonta kahvia
VANILJA-MANTELISIIRAPPI
1
dl
sokeria
1
dl
vettä
2–3
tippaa karvasmanteliaromia (Dr Oetker)

Työvaiheet

  1. Vatkaa munat kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.

  2. Kaavi vaniljatangosta siemenet kulhoon ja lisää kerma. Säästä vaniljatanko. Vatkaa kerma vaahdoksi.

  3. Yhdistä vaahdot ja makeuta siirapilla. Kaada jäätelömassa pakastuksen kestävään rasiaan ja jäädytä vähintään 5 tuntia.

  4. Laita kaavittu vaniljatanko, sokeri ja vesi pieneen kattilaan ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia tai kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. Siirrä kattila syrjään liedeltä. Nappaa vaniljatanko pois ja mausta siirappi muutamalla tipalla karvasmanteliaromia. Siirrä makusiirappi kattilasta tarjoilukannuun.

  5. Ota jäätelö noin 15 minuuttia ennen tarjoamista pakastimesta huoneenlämpöön. Valmista kofeiiniton kahvijuoma. Pyöritä jäätelöpallot kuumaa kestäviin laseihin tai kahvikuppeihin. Kaada kuuma kahvi annoksille. Nosta vanilja-mantelisiirappi pöytään jokaisen itse annosteltavaksi.

Vinkki! Jäätelömassasta riittää noin 8 hengelle, mutta kauniita palloja siitä pyörittää 5–6 kpl.