Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2221 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
Ohje Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen

Éclair on ranskalaiskahviloista tuttu tuulihattuleivos, joka täytetään nyt mascarponevaahdolla ja appelsiinimarinoiduilla mansikoilla. Tuulenkevyt leivos sulaa suussa, etenkin kun seurana nauttii lasillisen kepeää moscato d’astia tai samppanjaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 12 kpl
Valmistusaika
1 t 10 min + 2 t
Vaikeustaso
Vaikea

Mansikka-éclair

Ainekset

Tuulihattutaikina
1
dl
täysmaitoa
1
dl
vettä
1
rkl
sokeria
ripaus
suolaa
80
g
voita
2
dl
vehnäjauhoja
3
kanamunaa
Marinoidut mansikat
250
g
/5 dl mansikoita
1
rkl
(luomu)appelsiinin raastettua kuorta
½
appelsiinin mehu
2
tl
hunajaa
Mascarponevaahto
2 ½
dl
vispikermaa
200
g
mascarponejuustoa
3
rkl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
Lisäksi
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Laita mansikat marinoitumaan. Viipaloi mansikat pieneen kulhoon. Raasta appelsiininkuori joukkoon. Sekoita mehu ja hunaja lasissa. Valuta seos mansikoille. Nosta mansikat jääkaappiin marinoitumaan noin 2 tunniksi.
  2. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Valmista taikina. Mittaa maito, vesi, sokeri, suola ja voi kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi. Nosta kattila liedeltä. Lisää jauhot nesteeseen voimakkaasti haarukkavatkaimella sekoittaen. Nosta kattila takaisin liedelle ja sekoita voimakkaasti noin 5 minuuttia, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoilta. Anna taikinan jäähtyä hetki. Lisää munat yksitellen ja sekoita aina välissä voimakkaasti, niin että saat tasaisen taikinan.
  3. Laita tylla (reiän Ø 15 mm) pursotinpussiin. Täytä pussi taikinalla. Pursota taikinasta 10–12 cm:n pituisia tankoja leivinpaperille. Jätä leivonnaisten väliin riittävästi tilaa, sillä taikina kohoaa reilusti. Paista leivonnaisia uunin keskitasossa ensin 15 minuuttia. Laske lämpötila 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä toiset 15 minuuttia. Älä avaa uuninluukkua kesken paistamisen, tai leivonnaiset laskeutuvat.
  4. Vaahdota kerma. Lisää mascarpone ja sokerit ja sekoita täyte sileäksi. Valuta mansikkaviipaleet siivilässä ja kuivaa tarvittaessa talouspaperilla.
  5. Täytä levonnaiset mielellään vasta ennen tarjoamista. Leikkaa jäähtyneet éclairit halki pituussuunnassa. Lusikoi tai pursota pohjapuolelle mascarponevaahtoa. Laita mansikkaviipaleita täytteen päälle. Nosta leivonnaisten kannet päälle. Koristele tomusokerilla ja mansikkaviipaleilla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2221 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Japanilaisten pannareiden juju on marenkivaahto, joka paisuttaa pannarit kohokkaan tavoin. Jos haluat yrittää korkeusennätystä, jäähdytä valkuaiset todella kylmiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 pientä pannaria
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Pumpulipannarit

Ainekset

2
isoa kylmää kananmunaa
3
rkl
maustamatonta jogurttia
4
rkl
vehnäjauhoja
1
rkl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
¼
tl
vaniljajauhetta
3
rkl
sokeria
2
tl
sitruunamehua
LISÄKSI
1–2
tl
rypsiöljyä
3–4
rkl
vettä
1
rkl
mustia seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 100 asteeseen. Erottele keltuaiset ja valkuaiset kulhoihin.

  2. Lisää jogurtti keltuaisten joukkoon ja vatkaa kuohkeaksi. Siivilöi vehnä- ja perunajauhot, leivinjauhe ja vanilja seokseen. Sekoita, älä vatkaa.

  3. Vaahdota valkuaisia sähkövatkaimella pienellä teholla, jotta vaahtoon syntyy paljon pieniä kuplia. Nosta hieman nopeutta ja lisää sokeri lusikallinen kerrallaan koko ajan vatkaten. Lisää sitruunamehu ja vatkaa, muutama minuutti, kunnes seokseen muodostuu pehmeitä huippuja.

  4. Kääntele valkuaisvaahto kahdessa erässä keltuaisseokseen. Sekoita tasaiseksi. Laita puolet taikinasta pursotinpussiin ja loppu jääkaappiin odottamaan.

  5. Kuumenna korkeareunainen, kannellinen, pinnoitettu pannu matalalla lämmöllä. Lisää öljy ja pyyhi se talouspaperilla pannun pintaan. Näin pannareihin tulee tasainen väri.

  6. Paista 3–4 pannaria kerrallaan alhaisella lämmöllä. Pursota taikinaa korkeiksi keoiksi (Ø noin 5–6 cm, korkeus 4–5 cm) pannuun. Valuta 1 rkl vettä pannareiden väliin ja peitä pannu kannella. Kypsennä 2 minuuttia ja pursota sitten uusi kerros taikinaa pannareille ja ripottele seesaminsiemenet pinnalle. Lisää vettä tarvittaessa. Kypsennä vielä kannen alla 6–7 minuuttia, kunnes pinta on kuiva ja pannarit irtoavat pannusta.

  7. Käännä pannarit varovasti lastalla. Lisää vähän vettä pannuun ja paista kannen alla vielä 4–5 minuuttia. Pidä valmiit pannarit lämpiminä 100-asteisessa uunissa.

  8. Laita loppu taikina pursotinpussiin ja paista samalla tavalla. Tarjoa kirsikkahillokkeen ja -vaahdon kanssa.

Kirsikkahilloke ja -vaahto

Ainekset

250
g
pakastekirsikoita (Pirkka Parhaat)
1
dl
sokeria
2
dl
vispikermaa
(2_3
rkl
kirsikkasiirappia hillokkeesta)

Työvaiheet

  1. Keitä kirsikoita ja sokeria kattilassa ilman kantta miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 7–10 minuuttia, kunnes neste on siirappimaista. Anna jäähtyä.

  2. Vaahdota kerma ja sekoita 2–3 rkl kirsikkasiirappia vaahdon joukkoon.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2221 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Englantilaisen klassikkojälkiruuan marjat, marengit ja kermavaahto pujahtivat kesäiseen mansikkakakkuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12 palaa
Valmistusaika
1 h + jäähdytys 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Eton mess -kakku

Ainekset

200
g
huoneenlämpöistä voita
2
dl
sokeria
3
kananmunaa
2
rkl
appelsiininkuorta raasteena
3
dl
vehnäjauhoja
3
tl
vaniljasokeria
2
tl
leivinjauhetta
MEHUSTETUT MANSIKAT
1
kg
mansikoita
2
rkl
tomusokeria
1
rkl
sitruunamehua
3
rkl
minttua hienonnettuna
KOSTUTUS
mansikoiden mehustusliemi
¾
dl
appelsiini- tai sitruunamehua
n. 1
dl
sileää mansikkahilloa tai lemon curdia
LISÄKSI
5
dl
vispikermaa
(vaahterasiirappia tai tomusokeria)
n. 4
dl
marenkia paloiteltuna
syötäviä kukkia ja marenkeja

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen vatkaten. Pese ja raasta appelsiininkuori. Yhdistä kuivat aineet ja appelsiininkuori keskenään. Sekoita jauhoseos puuhaarukalla taikinaan. Jaa taikina kahteen irtopohjavuokaan (Ø 20 cm). Paista kakkuja uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Älä paista liikaa, etteivät kakut kuivu. Anna jäähtyä.

  2. Viipaloi mansikat kulhoon. Lisää tomusokeri, mehu ja minttu ja anna maustua 15 minuuttia. Valuta sitten liemi talteen.

  3. Yhdistä mansikoiden mehustusliemi ja sitrusmehu. Pistele kakkuihin reikiä. Sivele kostuke kakuille. Sipaise kakuille mansikkahilloa tai lemon curdia.

  4. Vaahdota kerma. Jos olet makeiden kakkujen ystävä, mausta vaahto vaahterasiirapilla tai tomusokerilla.

  5. Levitä kakkupohjalle puolet kermavaahdosta, mansikoista ja marenkipaloista. Laita toinen kakku päälle ja lisää loppu kermavaahto, mansikat ja marengit. Viimeistele syötävillä kukilla ja ehjillä marengeilla.

Vinkki! Jos paistat kakun yhdessä vuoassa (Ø noin 26 cm), paistoaika on noin 50 minuuttia.

Helsingin Sanomat on lisännyt 125 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Ripaus tulista pippuria korostaa hyvin mansikan makua jäätikkarissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkamargarita­jäätikkari

Ainekset

500
g
mansikoita
¾
dl
ruokosokeria
2
rkl
limettimehua
2
rkl
Cointreau-likööriä
2
rkl
tequilaa
ripaus
cayennenpippuria

Työvaiheet

  1. Poista mansikoista vihreät kannat. Mittaa kulhoon mansikat, ruokosokeri, limettimehu, Cointreau ja tequila. Mausta pienellä ripauksella cayennenpippuria. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi juomaksi, tai valmista juoma tehosekoittimella.
  2. Kaada juoma kuuteen mehujäämuottiin (vetoisuus ¾ –1 dl). Aseta kannet ja tikut muottien päälle ja nosta pakastimeen. Anna jäätyä vähintään 8 tuntia.

Huom! Merkitse aikuisten mansikkamargarita­jäätikkari pakastimessa selvästi, etteivät perheen lapset sekoita jäätikkareita omiinsa.

Helsingin Sanomat on lisännyt 125 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Grillaa ylijäänyt pullapitko makeaan salaattiin, joka on saanut inspiraationsa italialaisesta panzanellasta. Tässä ohjeessa pulla pääsee hyvään seuraan marjojen ja ricottavaahdon kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Pullapanzanella

Ainekset

1
l
marjoja (esimerkiksi mansikoita, mustikoita ja vadelmia)
2
rkl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
tl
sitruunamehua
6
viipaletta
pullapitkosta
2
rkl
voisulaa tai kirkastettua voita
1
tl
kanelia
4
rkl
rouhittua pistaasia tai muuta pähkinää
1
dl
mintunlehtiä
RICOTTAVAAHTO
250
g
ricottajuustoa
100
g
mautamatonta tuorejuustoa
4
rkl
tomusokeria
2
tl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin ricottavaahto. Laita ricotta, tuorejuusto, tomusokeri ja hunaja tehosekoittimeen. Aja tasaiseksi. Seos on valmis tarjottavaksi saman tien, mutta voit laittaa sen tasaantumaan viileään noin 30 minuutiksi.
  2. Paloittele mansikat, jos ne ovat isoja. Laita marjat kulhoon. Ripottele päälle sokerit ja sitruunamehua. Anna maustua huoneenlämmössä noin 15 minuuttia.
  3. Grillaa pulliin parilaraidat. Sipaise päälle voisulaa ja ripottele kanelia. Leikkaa kuutioiksi.
  4. Sekoita marjat ja pullat. Viimeistele pähkinöillä ja mintulla. Tarjoa ricottavaahdon kanssa.