Tämä pashan resepti, jonka olen joskus bongannut Yhteishyvän ruokaliitteestä on luotettava, muttei kevyt.
Jos kuulutte kanssani niihin ihmisiin, joiden kaapista ei löydy huolellisesti säilöttyä pashamuottia ja leivontatarkoituksiin pyhitettyä harsoa, läveikkö ja avatut suodatinpussit toimittavat pashamuotin ja harson virkaa vallan mainiosti.
Pasha on helppo valmistaa, eikä sen valmistukseen mene kauaa, mutta yksi mystillinen homma minulta on ratkaisematta: kuumentaessa pashamassa litkuistuu siihen malliin, että kaikki tavara mitä pashaan lataa (tässä tapauksessa mantelirouhe, rusinat ja hillottu appelsiinin kuori) mossahtavat pohjalle, eli kumotun pashan ratkaisevaan ensimmäiseen kerrossenttiin. Jos keksitte, miten painavat sattumat saa jakautumaan pashamassaan tasaisesti, kommentoikaa ja kertokaa.
Pasha (ei laihduttajille)
Ainekset
Työvaiheet
Nosta voi hyvissä ajoin pehmenemään. (Itse unohdan AINA.)
- Vatkaa pehmeä voi ja sokeri keskenään. Lisää muna vatkaten joukkoon ja sen jälkeen maitorahka ja kerma.
- Kaada seos kattilaan. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä hitaasti sekoittaen, kunnes se löystyy ja alkaa höyrytä.
- Ota kattila levyltä ja jäähdytä kylmäksi. Lisää sattumaosasto.
- Vuoraa läveikkö (tai aito pashamuotti) kostutetuilla, avatuilla suodatinpusseilla (tai kaksinkertaisella sideharsolla). Laita läveikkö sopivan kokoisen valutusasian päälle. Kaada seos vuorattuun läveikköön ja peitä esim. pyyhkeellä. Pane jääkaappiin valumaan noin vuorokaudeksi.
- Kumoa seuraavana päivänä tarjoiluastiaan. Koristele kuis tykkäät.