Tämän leivän pinta tummuu kunnolla uunissa, mutta sitä ei pidä säikähtää. Saat erityisen rapean pinnan, kun valelet sen muutaman kerran paistamisen aikana voi-siirappiseoksella. Jotta leipä onnistuu, sen on saatava nousta rauhassa pari tuntia. Älä siis hätäile nostatusvaiheessa.
Joululimppu-saaristolaisleipä
Ainekset
Työvaiheet
- Sekoita kulhossa hiiva, suola ja siirappi. Lämmitä piimää vähän (ei kuumaksi) kattilassa tai mikrossa ja lisää joukkoon.
- Sekoita joukkoon jauhot ja vaivaa sitkeäksi taikinaksi.
- Voitele tai vuoraa leivinpaperilla kaksi leipävuokaa ja nostele taikina vuokiin.
- Anna nousta vedottomassa paikassa 2 tuntia.
- Sekoita sillä aikaa sulatettuun voihin pari ruokalusikallista siirappia
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele leipien pinnat voisula-siirappiseoksella.
- Paista leipiä uunissa tunti. Voitele leipien pinnat pari kertaa uudestaan paistamisen aikana.
- Ota leivät uunista ja anna niiden jäähtyä hetki liinan alla. Leikkaa sahalaitaisella veitsellä ohuita viipaleita. Leivät voi pakastaa ja ne säilyvät hyvinä ainakin kolme päivää.
Joululimppu (jullimpa) ei ole sama asia kuin saaristolaisleipä. Aidosta saaristolaisleivän reseptistä olisin kiinnostunut. Lisäksi haluaisin tietää voinko käyttää siinä pakastettua mämmiä.
Keedbe, teknisesti olet aivan oikeassa. Joululimppu (joka tämä leipä on alun perin) on makeahko, jopa usein makeampi kuin tämä. Mämmistä minulla ei ole käyttökokemuksia. Ravintola Postresin saaristolaisleivän ohje löytyy Sopasta Taste of Helsinki -keittokirjasta https://www.soppa365.fi/resepti/1852/postresin-saaristolaisleipae/