
Ranskanleipä
Ainekset
Työvaiheet
½ palaa tuorehiivaa tai pussi kuivahiivaa
3 dl vettä
½ rkl suolaa
½ rkl sokeria
vajaa 500g vehnäjauhoja
½ dl öljyä
Lämmitä vesi hiivaa varten sopivan lämpöiseksi; tuorehiivalle kädenlämpöiseksi ja kuivahiivalle jo ihan lämpimäksi, 42-asteiseksi.
Lisää lämpimään veteen hiiva, sokeri ja vehnäjauho. Vaivaa sitkoa noin 10 minuuttia, joko käsin tai koneella. Lisää suola ja rasva. Vaivaa vielä noin 2 minuuttia, kunnes suola ja rasva ovat sekoittuneet taikinaan hyvin.
Kohota taikinaa noin 20 minuuttia vedottomassa paikassa, esim. kulhossa mikrossa.
Painele taikinasta ilmat pois ja muotoile leiväksi:
Aseta taikina pöydälle ja painele se tasaiseksi. Ota taikinapalan yläreunasta tiukka ote peukaloilla ja pyöritä rullaksi, kuten kääretorttua tehdessä. Tee rullasta tiukka. Pyörittele rullaa muutaman kerran pöytää vasten ja samalla kavenna rullaa päädyistä. Napauta päädyt kämmenen lappeella kiinni. Nosta leipä pellille saumapuoli alaspäin.
Lämmitä uuni 240 asteeseen.
Nostata leipää noin 30-40 minuuttia kunnes pinta on kimmoisa. Viillä leipä koko sen pituudelta terävällä veitsellä tai partaterällä yhdellä nopealla liikkeellä. Leivässä on oltava tarpeeksi voimaa, jotta sitä voi viiltää. Anna leivän nousta kunnes pinta on kimmoisa sitä koskettaessa. Sivele leipä kevyesti vedellä juuri ennen paistoa. Vesi auttaa kuoren muodostuksessa.
Laske uunin lämpötila 210 asteeseen ja paista leipä kypsäksi, noin 25-30 minuuttia. Saadaksesi ranskanleipään sen kuuluisan rapean kuoren on uuniin saatava aikaiseksi höyryä; heitä lasillinen vettä uunin pohjalle paiston alussa ja laita äkkiä luukku kiinni, jotta höyry jää uuniin. Halutessasi voit toistaa tempun paiston loppupuolella.
Onpa pitkä ja monimutkanen ohje
Minusta liian paljon jauhoja