Kaisu P. on lisännyt 119 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
Annoksia
3 leipää
Vaikeustaso
Helppo

Saaristolaisleipä

Ainekset

1
L
Piimää
75
g
Hiivaa
3
Dl
Mämmi-maltaita
3
Dl
Siirappia
1
Tl
Suolaa
4
Dl
Ruisjauhoja
9
Dl
Vehnäjauhoja
3
Dl
Vehnäleseitä
Koristeet:
Unikonsiemeniä
Pellavansiemeniä
Seesaminsiemeniä

Työvaiheet

Sekoita 35 asteiseksi lämmitetyn piimän joukkoon taikinan muut aineet.
Annostele taikina 1 l:n vetoisiin voideltuihin leipävuokiin. Ripottele vuokaan siemeniä koristeeksi.
Nostata leipiä kaksi tuntia.
Paista leivät 170 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Voitele leivät paiston loppuvaiheessa siirappivedellä. (1 osa siirappia 2 osaa vettä)

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1454 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Ruotsirieska valmistuu vikkelästi ja saa erityisen vivahteensa siirapista ja fenkolinsiemenistä. Leivän sisään länsinaapurit kääräisevät yleensä katkaravuista, ranskankermasta ja tillistä sekoitetun täytteen.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
30 min + kohottaminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Ruotsirieska – tunnbröd

Ainekset

6
dl
piimää
2
dl
maitoa
25
g
tuorehiivaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
1/2
dl
siirappia
2
tl
suolaa
1
dl
spelttijauhoja (esim. Birkkalan puolikarkeita)
1
dl
ruisjauhoja
12
dl
vehnäjauhoja
25
g
huoneenlämpöistä voita

Työvaiheet

  1. Tee juuri. Lämmitä piimä ja maito kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon hiiva ja sekoita kunnes hiiva on liuennut nesteeseen. Jauha fenkolinsiemenet morttelissa. Lisää ne ja loput juuren aineksista. Sekoita juuritaikina tasaiseksi. Peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja anna seistä lämpimässä paikassa 1 tunti.
  2. Lisää taikinaan vehnäjauhot ja pehmeä voi. Vaivaa taikinaa käsin muutama minuutti. Kohota liinan alla vielä 1 tunti.
  3. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leivo taikinasta jauho-tetulla alustalla 10 rieskaa, joiden halkaisija on noin 20 cm. Lai

Ruotsirieskan katkaraputäyte

Ainekset

1
pss
(180 g) isoja kuorittuja katkarapuja
1
dl
ranskankermaa
2
rkl
majoneesia
2
rkl
tilliä hienonnettuna
1
rkl
sitruunamehua
1/4
tl
suolaa
ripaus mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sulata ja valuta katkaravut. Sekoita ranskankerma ja majoneesi rapujen joukkoon.
  2. Hienonna tilli ja purista sitruunasta mehu. Sekoita kaikki täytteen aineet tasaiseksi kulhossa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1454 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Ohje Eetu Topo Kuva Tuomas Kolehmainen

Olutta cocktailissa! Kyllä vain. Helsinkiläisen Loung3n baarimestari Eetu Topon drinkissä maistuvat kesä, grillaaminen ja kylmä olut.

Annoksia
1
Valmistusaika
20 min + jäähtyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillaajan sour

Ainekset

3
cl
vodkaa
1
cl
nuorta konjakkia
2
cl
sitruunan mehua
1,5
cl
olut-sitruunaruohosiirappia
1
kananmunanvalkuainen
Olut-sitruunaruohosiirappi
1
sitruunaruoho
1,5
dl
humalaista lager-olutta (esim. Pilsner Urquell)
1
dl
sokeria
1
dl
hunajaa
Lisäksi
jäitä
pala appelsiinin kuorta

Työvaiheet

  1. Tee ensin olut-sitruunaruohosiirappi. Leikkaa sitruunaruoho pituussuunnassa halki ja laita se kattilaan. Lisää muut aineet ja kiehauta sekoittaen. Keitä seosta matalalla lämmöllä ilman kantta noin 15 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä.
  2. Viilennä juomalasi pakastimessa. Mittaa nesteet (myös siirappi) ja valkuainen ravistimeen ja ravista voimakkaasti 10 sekuntia, jotta valkuainen vaahtoutuu. Täytä ravistin jäillä ja ravista voimakkaasti 7 sekuntia. Valuta juoma siivilän läpi viilennettyyn lasiin ja täytä lasi jääkapaloilla.
  3. Purista appelsiinin kuoresta öljyt juoman päälle ja koristele juoma kuorella.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1454 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Ryynirieskan gluteeniton versio tehdään tattarihiutaleista. Niin maukasta!

Annoksia
1 uunipellillinen
Valmistusaika
10 min + turvotus ja kypsennys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton ryynirieska

Ainekset

5
dl
maitoa
1
prk
(200 g) kermaviiliä
5
dl
tattarihiutaleita
25
g
voita
2
kananmunaa
1 1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita maito, kermaviili ja tattarihiutaleet kulhossa. Anna turvota 30 minuuttia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sulata voi.
  3. Lisää taikinaan voisula, munat ja suola. Levitä taikina tasaiseksi leivinpaperilla päällystetylle uuni-pellille. Paista uunissa 25–30 minuuttia.

Kommentit (0)

ET-lehti on lisännyt 139 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Aira Viitaniemi KUVA Satu Kemppainen

Sulhaspiirakoita on nopea leipoa, koska ne kypsennetään paistinpannulla. Maku on kuin suoraan mummolasta.

Annoksia
25-30 kpl
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Sulhaspiirakat

Ainekset

Kuoritaikina
2
dl
vettä
4
dl
ruissihtijauhoja
1
tl
suolaa
Täyte
5
dl
vettä
3
dl
puuroutumatonta riisiä
1
tl
suolaa
50
g
voita
Paistaminen
kirkastettua voita tai öljyä

Työvaiheet

  1. Kaada kuoritaikinan ainekset yleiskoneeseen. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia, niin saat hyvän sitkon. Anna taikinan levätä riisinkeiton ajan.
  2. Hauduta irtonainen riisi kypsäksi vedessä. Mausta suolalla ja voilla.
  3. Pyöritä taikinasta pötkö ja leikkaa se oin 30 palaksi. Taputtele palat kakkaroiksi. Peitä kakkarat liinalla.
  4. Ajele kakkaroista pari millimetriä ohuita pyöreitä kuoria. Levitä riisiä puolikkaalle kuorta ja käännä kuori kaksin kerroin. Ummista reuna sormin tai teevadin reunalla painaen.
  5. Paista piiraat paistinpannulla kirkastetussa voissa tai öljyssä kullanruskeiksi. Tarjoa pannulämpiminä voin tai munavoin kanssa.

Kommentit (0)