Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2680 reseptiä.
Linkitetty 106 keittokirjaan.
OHJE Kati Pohja KUVA Arto Vuohelainen

Pumpulinpehmeää mascarponetäytettä ja rapsahtavaa mantekrokanttia. Raparperikakku on juhlaleipurin luottoherkku, sillä maku vain paranee, kun kakun tekee jo aattoiltana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16 palaa
Valmistusaika
1 t 15 min + 10 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Raparperijuustokakku ja krokanttimuru

Ainekset

3/4
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
mantelijauhetta
3
kananmunaa
1 3/4
dl
sokeria
Krokantti
50
g
voita
3/4
dl
sokeria
100
g
mantelilastuja
2
tl
maissitärkkelysjauhoja
2
rkl
kuohukermaa
Raparperi-juustotäyte
4
liivatelehteä
200
g
mascarponejuustoa
1
dl
sokeria
1
dl
kermalikööriä (esim. Baileys)
2
dl
vispikermaa
2
dl
raparperihilloketta (ks. ohje)
Lisäksi
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjakakkuvuoan (Ø 20 cm) pohjan ja reunojen väliin. Voitele vuoan reunat voilla.
  2. Tee kakkupohja. Siivilöi perunajauho ja leivinjauhe mantelijauhojen joukkoon. Vaahdota munat ja sokeri sähkövatkaimella. Kääntele jauhoseos varovasti muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä kakkua uunin keskitasossa 30–35 minuuttia. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä. Kakku laskee hiukan jäähtyessään.
  3. Tee raparperihilloke kakun kypsyessä.
  4. Tee krokantti. Sulata voi kattilassa. Lisää muut ainekset ja anna kiehua noin 2–3 minuuttia. Levitä seos levyksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Tarkkaile krokantin kypsymistä, jotta levyn reunat eivät pääse palamaan. Ota krokantti uunista ja anna jäähtyä.
  5. Irrota kakkupohja vuoasta ja leikkaa se 2 levyksi. Pese vuoka ja pingota uusi leivinpaperi sen pohjalle. Nosta alempi kakkuviipale vuokaan. Jos kakkupohja on hiukan kutistunut jäähtyessään, tee leivinpaperista hiukan kakkuvuokaa korkeammat suikaleet ja pyöräytä ne kakun reunoille tukemaan juustomassaa. Kiinnitä paperisuikaleiden päät toisiinsa vaikka klemmarilla.
  6. Tee täyte, kun hilloke on jäähtynyt. Pane liivatteet kylmään veteen likoamaan. Sekoita mascarponejuusto, sokeri ja kermalikööri kulhossa. Vaahdota kerma ja sekoita se juustoseokseen.
  7. Purista liivatteista vesi ja sekoita 2 rkl kiehuvan kuumaa vettä joukkoon, niin että liivatteet sulavat. Sekoita liivate juustomassaan ohuena nauhana. Lisää raparperihilloke ja sekoita vain hiukan, jos haluat sen jäävän raidoiksi juustomassaan. Voit myös sekoittaa täytteen tasaiseksi.
  8. Kaada täyte vuokaan. Nosta kakkupohjan yläpuoli juustomassan päälle. Peittele kakku kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään 3 tunniksi, mielellään yön yli.
  9. Irrota kakku vuosta ja vedä leivinpaperin avulla tarjoiluvadille. Tomusokeroi kakun pinta. Murustele krokantti. Voit laittaa krokanttimurun kakun pinnalle tai tarjota krokantin erillisestä astiasta annoksen päälle ripoteltavaksi.[ruutu id="1338674"]

Vinkki!

Voit halutessasi korvata kermaliköörin 1–2 tl:lla vaniljasokeria tai 1/2 vaniljatangon siemenillä.

Raparperihilloke kakulle (n. 4 dl)

Ainekset

2
liivatelehteä
500
g
raparperia
4
dl
hillosokeria
1/2
dl
vettä
1/2
tl
kardemummaa

Työvaiheet

  1. Pane liivatelehdet kylmään veteen. Kuori raparperinvarret ja paloittele ne kattilaan. Lisää sokeri, vesi ja kardemumma. Kiehauta ja kuori vaahto pinnalta. Anna kiehua, kunnes raparperit ovat pehmenneet, noin 10 minuuttia.
  2. Mittaa 2 dl hilloketta kulhoon. Purista liivatteista vesi ja sekoita ne kulhossa olevaan hillokkeeseen. Anna jäähtyä.

Vinkki!

Hilloketta tulee enemmän kuin kakun täytteeseen tarvitaan. Voit tarjota sitä erillisessä kulhossa kakun kanssa tai vaikka lettuhillona.

Kommentit (4)

Käyttäjä24265_0
Seuraa 
Liittynyt21.6.2014

kakkupohja laskeutui niin paljon keskeltä, että oli suuria vaikeuksia saada sitä edes kahteen osaan. lopputulos ei siis tosiaankaan ollut kaunein mahdollinen. toffeelikööri sopi täytteeseen erittäin hyvin ja krokantti kyllä kruunasi kokonaisuuden. aika työläs kakku kylläkin.

Hilluhellu
Seuraa 
Liittynyt13.6.2014

Testasin Juhannuksen jälkiruokana ja toimi. Pohja tosin oli varsin ohut ja vaikeasti käsiteltävä ja meni ainakin minulla paloiksi, mutta ei se makua haitannut. En harrasta kermalikoorejä, mutta korvasin sen desillä kermaa ja noin 6 cl:lla mantelilikööriä, joka sopi mahtavan hyvin. Tein ensin pohjan, mantelikrokantin ja hillokkeen ja vasta seuraavana päivänä mascarponemassan ja kokosin kakun. Teen ehdottomasti toistekin.

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei Päivi! Kysyimme Sopan ruokatoimittajilta apua ongelmaan. Todettiin, että gluteenittomien leivonnaisten haaste on juuri koostumus. Ruokatoimittajat miettivät, josko voisi kokeilla 1 dl perunajauhojen lisäämistä pohjaan. Tai jos ei tarvitse olla gluteeniton, vaihtoehtoisesti vehnäjauhoa.

Hilluhellu
Seuraa 
Liittynyt13.6.2014

Kiitos vinkistä. Ehkäpä kokeilen vehnäjauhoja silloin kun ei tarvitse välittää gluteenista, niin saan sen hiukan paremmin pysymään kasassa. Kannattaa varmaan myös noudattaa ohjeetta vuoan koon suhteen. Omani oli hiukan liian iso.

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2680 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Puolet kesäkurpitsaa, puolet broileria! Pienet mehevät pyörykät on helpointa kypsentää uunissa. Tarjoa ne sitruunaisen kermakastikkeen seurassa.

Viinisuositus: Herkulliset, suolaisen fetan maustamat broileripyörykät maistuvat ihanasti hedelmäisen valkoviinin kanssa. Most Wanted Pinot Grigio Fizz, 2,90 e (0,2 l), on pakattu annoskokoiseen tölkkiin. Viini on mehevä ja puolikuiva, joten se toimii hienosti...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 pullaa
Valmistusaika
15 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalaiset kesäkurpitsa-broileripullat

Ainekset

400
g
kesäkurpitsaa
400
g
broilerinjauhelihaa
1
dl
panko- tai korppujauhoja
200
g
fetaa
3
rkl
tuoretta oreganoa hienonnettuna
2
rkl
pikkukapriksia
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
raastettua sitruunankuorta
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
Tarjoiluun
sitruunaista kermakastiketta (ohje alla)
perunamuusia

Työvaiheet

  1. Raasta kesäkurpitsa lävikköön. Puristele siitä neste pois. Laita raaste kulhoon jauhelihan ja panko- tai korppujauhojen kanssa.

  2. Murustele feta. Hienonna oreganonlehdet ja kaprikset. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Raasta sitruunankuori ja purista mehu. Lisää feta, oregano, kaprikset, valkosipuli, sitruunamehu ja sitruunankuori kulhoon mausteiden kanssa.

  3. Muotoile kostutetuin käsin pieniä lihapullia ja laita ne tasaisin välein leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai pannulla öljyssä.

  4. Tee lihapullien kypsyessä sitruunainen kermakastike. Tarjoa lihapullat ja kastike perunoiden tai perunamuusin kanssa.

Sitruunainen kermakastike

Ainekset

50
g
voita
1
rkl
vehnäjauhoja
3
dl
(kuohu)kermaa
2
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
1/3
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja paista niitä sekoitellen hetki, kunnes ne saavat hieman väriä. Kaada kerma joukkoon ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen. Huuhtaise kermapurkki tilkalla vettä ja lisää vesi kattilaan.

  2. Keitä kastiketta välillä sekoitellen miedohkolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Mausta lopuksi sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2680 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Ricottajuusto antaa lihapulliin mehevyyttä ja parmesaani makua. Lopputuloksena on ihanat pyörykät, jotka voi tarjota sekä pieninä näppipaloina että pääruokana vaikka muusin kanssa.

Viinisuositus: Yrttisten lihapullien kanssa maistuu maanläheinen ja metsäisen raikas viini, kuten Chapoutier Belleruche Côtes-du-Rhône Rouge 2019, 8,99 e (0,375 l). Viinin marjaisuus ja pieni tanniinisuus sopivat erityisesti pullien juustoisuuden kanssa. Jos haluat...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 24 pullaa
Valmistusaika
15 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ricotta-lihapullat

Ainekset

400
g
rotukarjan paistijauhelihaa
4
valkosipulinkynttä
2
pientä salottisipulia
3
rkl
oliiviöljyä
1
kananmuna
½
prk (125 g)
ricottaa
1
dl
pankojauhoja tai korppujauhoja
4
rkl
tuoretta oreganoa hienonnettuna
1
dl
parmesaania raastettuna
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha jääkaapista ja laita se kulhoon.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulit ja salottisipulit. Kuullota sipulia öljyssä keskilämmöllä 5 minuuttia. Lisää valkosipulit ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää ne kulhoon jauhelihan kanssa.

  3. Vatkaa kananmuna kevyesti. Hienonna oregano. Lisää kananmuna, oregano, ricotta sekä panko- tai korppujauhot kulhoon. Lisää myös parmesaani, suola ja pippuri. Sekoita taikinaksi.

  4. Pyörittele taikinasta öljytyin käsin lihapullia. Paista pullat kypsiksi pannussa öljyssä tai 225-asteisessa uunissa, noin 12 minuuttia.

Vinkki Käytä loput ricottajuustosta vaikkapa tomaattipastakastikkeeseen tai sekoita se hienonnettujen yrttien kanssa ja herkuttele leivän kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2680 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Nopsasti valmistuvaan piirakkaan kannattaa yhdistellä erilaisia marjoja. Osan niistä voi jättää myös kypsän piirakan päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
15 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Punaisten marjojen piirakka

Ainekset

dl
juoksevaa margariinia
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
neljän viljan hiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1
kananmuna (L-koko)
1
dl
täysmaitoa
4
dl
marjasekoitusta (esim. punaherukoita, vadelmia, puolukkaa)
Lisäksi
1
rkl
juoksevaa margariinia vuoan voiteluun
3–4
dl
tuoreita marjoja

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka margariinilla (ø noin 25 cm).

  2. Sekoita margariini, sokeri, jauhot, hiutaleet, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa murumaiseksi seokseksi. Ota 1/3 seoksesta toiseen kulhoon. Lisää muna ja maito 2/3 muruseokseen ja sekoita sähkövatkaimella nopeasti tasaiseksi.

  3. Kaada taikina vuokaan ja levitä marjat taikinan päälle. Ripottele sivuun otettu muruseos marjoille. Kypsennä piirakkaa uunissa noin 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.

  4. Lado haalean piirakan päälle tuoreita marjoja juuri ennen tarjoamista.

Vinkki! Jos käytät piirakkaan pakastemarjoja, lisää ne joukkoon kohmeisina ja lisää paistoaikaa tarpeen mukaan.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 260 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kypsien tomaattien pehmeän makea hapokkuus synkkaa kantarellien maun kanssa. Tämä sieniliemeen valmistettu ja tomaateilla höystetty kantarellikeitto on kepeä, mutta täynnä makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellikeitto sieniliemestä

Ainekset

Sieniliemi
1
l (noin 300 g)
tuoreita sieniä (kantarelleja ja tatteja/suppilovahveroita)
1
sipuli
1
porkkana
150
g:n pala
juuriselleriä
4
rkl
rypsiöljyä
l
vettä
1
laakerinlehti
1
tillinvarsi
1
tl
suolaa
Keitto
2
tomaattia
1
l (noin 300 g)
kantarelleja
1
punasipuli
1
fenkoli
1
rs (200 g)
kirsikkatomaatteja
1
dl
tilliä
4
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Puhdista sieniliemen sienet. Halkaise sipuli, kuori ja pilko porkkana ja selleri isoiksi paloiksi. Laita sienet ja kasvikset pellille, lisää öljy ja paahda uunissa noin 30–40 minuuttia, sienien kosteudesta riippuen.
  3. Kuumenna vesi kattilassa, lisää laakerinlehti, tilli, paahdetut sienet ja kasvikset. Keitä noin 40 minuuttia miedolla lämmöllä niin, että vesi hiljalleen poreilee.
  4. Siivilöi liemi, mausta suolalla. Halkaise tomaatit ja raasta ne soseeksi raastimen isolla terällä niin, että vain kuori jää raastamatta. Laita raastetut tomaatit sieniliemeen ja keitä 10 minuuttia. Pidä liemi lämpimänä.
  5. Puhdista loput kantarellit, pilko isommat muutamaan osaan, jätä pienet kokonaisiksi. Kuori ja suikaloi sipuli, hienonna fenkoli. Halkaise kirsikkatomaatit. Hienonna tilli.
  6. Sulata voi pannulla. Paista sieniä kuumalla pannulla niin, että ne hieman ruskistuvat. Lisää sipulit ja fenkolit. Paista noin 10 minuuttia. Jaa paistos kulhoihin ja lisää tomaatit ja tilli. Kaada kuuma liemi annoksiin ennen tarjoilua. Jos haluat kirkkaan liemen, siivilöi liemi vielä kerran ennen tarjoilua.

Vinkki: Lisää keittoon pieniä ahvenfileitä, katkarapuja tai ravunlihaa. Jos teet liemen kuivatuista sienistä, käytä niitä liemeen 3 dl.

Kommentit (0)