Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 109 keittokirjaan.
OHJE Kati Pohja KUVA Arto Vuohelainen

Pumpulinpehmeää mascarponetäytettä ja rapsahtavaa mantekrokanttia. Raparperikakku on juhlaleipurin luottoherkku, sillä maku vain paranee, kun kakun tekee jo aattoiltana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16 palaa
Valmistusaika
1 t 15 min + 10 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Raparperijuustokakku ja krokanttimuru

Ainekset

3/4
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
mantelijauhetta
3
kananmunaa
1 3/4
dl
sokeria
Krokantti
50
g
voita
3/4
dl
sokeria
100
g
mantelilastuja
2
tl
maissitärkkelysjauhoja
2
rkl
kuohukermaa
Raparperi-juustotäyte
4
liivatelehteä
200
g
mascarponejuustoa
1
dl
sokeria
1
dl
kermalikööriä (esim. Baileys)
2
dl
vispikermaa
2
dl
raparperihilloketta (ks. ohje)
Lisäksi
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjakakkuvuoan (Ø 20 cm) pohjan ja reunojen väliin. Voitele vuoan reunat voilla.
  2. Tee kakkupohja. Siivilöi perunajauho ja leivinjauhe mantelijauhojen joukkoon. Vaahdota munat ja sokeri sähkövatkaimella. Kääntele jauhoseos varovasti muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä kakkua uunin keskitasossa 30–35 minuuttia. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä. Kakku laskee hiukan jäähtyessään.
  3. Tee raparperihilloke kakun kypsyessä.
  4. Tee krokantti. Sulata voi kattilassa. Lisää muut ainekset ja anna kiehua noin 2–3 minuuttia. Levitä seos levyksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Tarkkaile krokantin kypsymistä, jotta levyn reunat eivät pääse palamaan. Ota krokantti uunista ja anna jäähtyä.
  5. Irrota kakkupohja vuoasta ja leikkaa se 2 levyksi. Pese vuoka ja pingota uusi leivinpaperi sen pohjalle. Nosta alempi kakkuviipale vuokaan. Jos kakkupohja on hiukan kutistunut jäähtyessään, tee leivinpaperista hiukan kakkuvuokaa korkeammat suikaleet ja pyöräytä ne kakun reunoille tukemaan juustomassaa. Kiinnitä paperisuikaleiden päät toisiinsa vaikka klemmarilla.
  6. Tee täyte, kun hilloke on jäähtynyt. Pane liivatteet kylmään veteen likoamaan. Sekoita mascarponejuusto, sokeri ja kermalikööri kulhossa. Vaahdota kerma ja sekoita se juustoseokseen.
  7. Purista liivatteista vesi ja sekoita 2 rkl kiehuvan kuumaa vettä joukkoon, niin että liivatteet sulavat. Sekoita liivate juustomassaan ohuena nauhana. Lisää raparperihilloke ja sekoita vain hiukan, jos haluat sen jäävän raidoiksi juustomassaan. Voit myös sekoittaa täytteen tasaiseksi.
  8. Kaada täyte vuokaan. Nosta kakkupohjan yläpuoli juustomassan päälle. Peittele kakku kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään 3 tunniksi, mielellään yön yli.
  9. Irrota kakku vuosta ja vedä leivinpaperin avulla tarjoiluvadille. Tomusokeroi kakun pinta. Murustele krokantti. Voit laittaa krokanttimurun kakun pinnalle tai tarjota krokantin erillisestä astiasta annoksen päälle ripoteltavaksi.[ruutu id="1338674"]

Vinkki!

Voit halutessasi korvata kermaliköörin 1–2 tl:lla vaniljasokeria tai 1/2 vaniljatangon siemenillä.

Raparperihilloke kakulle (n. 4 dl)

Ainekset

2
liivatelehteä
500
g
raparperia
4
dl
hillosokeria
1/2
dl
vettä
1/2
tl
kardemummaa

Työvaiheet

  1. Pane liivatelehdet kylmään veteen. Kuori raparperinvarret ja paloittele ne kattilaan. Lisää sokeri, vesi ja kardemumma. Kiehauta ja kuori vaahto pinnalta. Anna kiehua, kunnes raparperit ovat pehmenneet, noin 10 minuuttia.
  2. Mittaa 2 dl hilloketta kulhoon. Purista liivatteista vesi ja sekoita ne kulhossa olevaan hillokkeeseen. Anna jäähtyä.

Vinkki!

Hilloketta tulee enemmän kuin kakun täytteeseen tarvitaan. Voit tarjota sitä erillisessä kulhossa kakun kanssa tai vaikka lettuhillona.

Kommentit (4)

Käyttäjä24265_0
Seuraa 
Liittynyt21.6.2014

kakkupohja laskeutui niin paljon keskeltä, että oli suuria vaikeuksia saada sitä edes kahteen osaan. lopputulos ei siis tosiaankaan ollut kaunein mahdollinen. toffeelikööri sopi täytteeseen erittäin hyvin ja krokantti kyllä kruunasi kokonaisuuden. aika työläs kakku kylläkin.

Hilluhellu
Seuraa 
Liittynyt13.6.2014

Testasin Juhannuksen jälkiruokana ja toimi. Pohja tosin oli varsin ohut ja vaikeasti käsiteltävä ja meni ainakin minulla paloiksi, mutta ei se makua haitannut. En harrasta kermalikoorejä, mutta korvasin sen desillä kermaa ja noin 6 cl:lla mantelilikööriä, joka sopi mahtavan hyvin. Tein ensin pohjan, mantelikrokantin ja hillokkeen ja vasta seuraavana päivänä mascarponemassan ja kokosin kakun. Teen ehdottomasti toistekin.

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei Päivi! Kysyimme Sopan ruokatoimittajilta apua ongelmaan. Todettiin, että gluteenittomien leivonnaisten haaste on juuri koostumus. Ruokatoimittajat miettivät, josko voisi kokeilla 1 dl perunajauhojen lisäämistä pohjaan. Tai jos ei tarvitse olla gluteeniton, vaihtoehtoisesti vehnäjauhoa.

Hilluhellu
Seuraa 
Liittynyt13.6.2014

Kiitos vinkistä. Ehkäpä kokeilen vehnäjauhoja silloin kun ei tarvitse välittää gluteenista, niin saan sen hiukan paremmin pysymään kasassa. Kannattaa varmaan myös noudattaa ohjeetta vuoan koon suhteen. Omani oli hiukan liian iso.

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Sveitsiläisen marengin tapaan valmistetut suklaiset marengit ovat koostumukseltaan ihanan tasaisia. Maltillinen lämpö jo vatkatessa ehkäisee marengin lässähtämistä, kun suklaa lisätään joukkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 isoa tai 15 pientä
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Suklaamarengit

Ainekset

3
kananmunan valkuaista
2
dl
sokeria
30
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Aloita marengin valmistaminen erottelemalla valkuaiset keltuaisista puhtaaseen, kuivaan kulhoon. Kulhoksi sopii metallinen tai lasinen kulho, joka kestää lämpöä.
  2. Lisää valkuaisten joukkoon sokeri.

  3. Laita kattilaan hieman vettä. Kiehauta vesi. Aseta kulho kattilan päälle niin, että vesi ei koske kattilan pohjaa. Anna veden poreilla hiljalleen. Sekoita samalla valkuais-sokeriseosta ja jatka sekoittamista, kunnes sokeri alkaa sulaa ja seos on kädenlämpöä reilusti lämpimämpää. Tämä vie viitisen minuuttia.

  4. Nosta kulho pois vesihauteesta, kuivaa kulhon pohja ja kaada seos yleiskoneen kulhoon. Voit vatkata marengin myös sähkövatkaimella.

  5. Vatkaa seosta, kunnes marenki on kiiltävää ja jämäkkää.

  6. Sillä aikaa kun marenki vatkautuu, pilko suklaa puhtaaseen kulhoon. Sulata suklaa joko mikrossa tai vesihauteessa ja anna sen jäähtyä.

  7. Sekoita suklaa varovaisesti marengin joukkoon. Mitä vähemmän maltat sekoittaa, sitä tummemmat raidat saat aikaiseksi.

  8. Nostele marenkeja lusikalla leivinpaperin päälle pellille haluamasi kokoisiksi keoiksi.

  9. Paista marenkeja 100-asteisessa uunissa parisen tuntia. Käännä uunin lämpö pois ja jätä marengit vielä kuivumaan uuniin kunnes ne ovat täysin jäähtyneitä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Juhlan mehevin kakku kootaan ohuista kakkupohjista ja siinä maistuu lakka sekä rosmariini. Kakun teon voi hyvin jakaa kolmelle  päivälle. Ensimmäisenä päivänä pohja, toisena kakun kokoaminen ja kolmantena eli tarjoilupäivänä koristelu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12
Valmistusaika
1 1⁄2 t + maustuminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Lakka-mascarponekakku

Ainekset

4
kananmunaa
dl
sokeria
1
luomusitruunan kuori
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
KOSTUTUSLIEMI
3
rosmariinin oksaa
dl
vettä
1
dl
lakkalikööriä
½
dl
sokeria
3
rkl
sitruunamehua
TÄYTE
2
dl
vispikermaa
2
prk (à 250 g)
mascarponea
3
dl
lakkahilloa
KUORRUTUS
3
dl
vispikermaa
1
prk (250 g)
mascarponea
KORISTELU
8
rosmariininoksaa
1
dl
lakkoja
LISÄKSI
voita ja korppujauhoja vuokaan

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (Ø 22 cm). Vaahdota munat ja sokeri. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon. Lisää sitruunan kuoriraaste ja sekoita taikina tasaiseksi varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunissa 35–40 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Anna pohjan jäähtyä 15 minuuttia ennen kumoamista.

  2. Hienonna rosmariinin lehdet. Keitä kostutusliemen aineita kattilassa noin 15 minuuttia keskilämmöllä. Siivilöi liemi ja anna jäähtyä.

  3. Vaahdota täytteen kerma. Notkista mascarpone toisessa kulhossa ja sekoita kermavaahto joukkoon. Leikkaa kakkupohja 4 kerrokseen. Kostuta alin kerros ja levitä pohjalle 1 dl lakkahilloa. Levitä kolmasosa mascarponetäytteestä hillon päälle. Toista sama seuraaviin kerroksiin. Kostuta myös ylin kakkupohja. Anna kakun vetäytyä peitettynä viileässä vähintään 4 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.

  4. Vaahdota kuorrutuksen kerma. Notkista mascarpone ja sekoita kermavaahto sen joukkoon. Levitä kuorrutus veitsellä tai sileällä lastalla kakun päälle ja reunoille. Koristele kakun reunat rosmariininoksilla ja lado pinnalle lakkoja.

Kommentit (1)

Vierailija

Kuulostaa herkulliselta. Täytyy käydä IKEA:lla katsomassa onko siellä myytävänä lakkahilloa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Joulutortuista saa astetta parempia, kun luumuhillon lisäksi torttuihin laittaa täytteeksi pehmeää ricottajuustoa, luumusiivuja ja raikastaa maun lemon curdilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunaiset luumutortut

Ainekset

1
pkt (500 g)
lehtitaikinalevyjä
dl
luumumarmeladia
1
sitruuna
dl
ricottajuustoa
5–6
tummaa luumua
KIILLE
½
dl
lemon curdia
2
rkl
vettä
LISÄKSI
1
kananmuna

Työvaiheet

  1. Levitä jäiset taikinalevyt leivinpaperille sulamaan noin 15 minuutiksi.

  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Puolita taikinalevyt terävällä veitsellä tasakokoisiksi neliöiksi. Tee taikinaneliön kahteen vastakkaiseen kulmaan, noin sentin päähän reunasta, 2 cm pitkät viillot. Taita leikatut kulmat palan keskelle ja paina kevyesti kiinni.

  3. Jaa luumumarmeladi tortuille. Pese ja raasta sitruunan kuori. Mausta ricotta sitruunankuorella ja lusikoi tortuille marmeladin päälle. Halkaise luumut, poista kivet ja viipaloi hedelmät. Aseta viipaleet viuhkamaisesti tortuille. Voitele reunat kananmunalla ja kypsennä uunissa 10–12 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.

  4. Kuumenna lemon curd ja vesi pienessä kattilassa. Sivele seos kiilteeksi tortuille.

Kommentit (1)

Traditionalisti

Eivät nämä ole joulutorttuja. Hyviä varmasti ovat ja kauniita. Voinpa leipoakin mutta joulutorttuni leivon tähden ja puolikuun muotoon ja täytän kotitekoisella luumumarmeladilla.
Miten olisi näille nimeksi jouluiset luumuleivonnaiset?

Me Naiset on lisännyt 1539 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Yksinkertaiset uunipäärynät maistuvat myös (vegaanisen) jäätelön kanssa. Vinkki tulevaan: tässä on helppo ja herkullinen joulujälkkäri!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunipäärynät

Ainekset

4
(kotimaista) päärynää
2
rkl
vaahterasiirappia
2
rkl
sitruunan mehua
1
rkl
omenaviinietikkaa
2
tl
(sulatettua) kookosöljyä tai rypsiöljyä
4
tl
sokeria
½
tl
jauhettua kanelia
¼
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus muskottipähkinää
TARJOILUUN
vaahdotettua kasvikermaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

  2. Puolita päärynät (pituussuunnassa) ja kaiva hedelmäkota pois pienellä lusikalla, meloniraudalla tai veitsenkärjellä. Laita leikkuupinta ylöspäin uunivuokaan.

  3. Lorauta päälle vaahterasiirappia, sitruunan mehua, etikkaa ja öljyä. Ripottele sokeri ja mausteet päälle.

  4. Käännä päärynät leikkuupinta alaspäin ja kypsennä noin 25 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  5. Käännä leikkuupinta ylös ja jatka vielä noin 5 minuuttia, kunnes päärynät ovat pehmeitä ja kunnolla karamellisoituneita.

  6. Tarjoa vaahdotetun kasvikerman (ja vuokaan valuneen kastikkeen) kanssa.

Kommentit (0)