Kermamunkki
Työvaiheet
Taikina:
3 dl vettä tai maitoa
25 g tuorehiivaa tai pussi kuivahiivaa
1/2- 3/4 tl suolaa
3/4 dl sokeria
1tl kardemummaa
1 kananmuna
8,5 dl vehnäjauhoja
75 g voita
Kypsentämiseen:
2pkt munkinpaistorasvaa, kookosrasvaa tai ruokaöljyä
Täytteeksi:
2dl kermaa ja puoli purkillista vadelmahilloa
Päälle:
200g pomadaa
1. Lämmitä vesi tai maito kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, saa neste olla lämpimämpää eli noin 42-asteista. Murenna tuorehiiva nesteeseen tai sekoita kuivahiiva jauhoihin.
2. Lisää nesteeseen suola, sokeri ja kananmuna.
3. Lisää vehnäjauhot. Alusta taikina pehmeäksi. Lisää lopuksi pehmeä rasva.
4. Pyörittele taikinasta pötkylöitä 70g. Anna niiden kohota noin 20 minuuttia.
5. Kuumenna rasva kattilassa. Kokeile rasvan kuumuutta paistamalla ensin yksi munkki. Rasva on sopivan kuumaa, kun pulla kypsyy myös sisältä ja sen pinta on molemmin puolin kauniin vaaleanruskea. Nosta reikäkauhalla muutama pulla kerrallaan kypsymään ja käännä kerran kypsymisen aikana.
6. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperille. Halkaise munkki jäähtyneenä. Kasta munkit sulatetussa suklaassa ja laita jääkaappiin. Tee jäähtyneen pinnan päälle raidoitus valkosuklaalla halutessasi.
7. Laita sisään vadelmahilloa ja kermavaahtoa.