Bilberry Hill on lisännyt 29 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
Maidoton ja gluteeniton Rocky Road herkku
Maidoton ja gluteeniton Rocky Road herkku

Rocky Road -suklaasta on niin monta versiota kuin on kokkiakin. Resepti on rennosti muunneltavissa aina sen mukaan mitä kaapista löytyy ja mitkä ainekset parhaiten sopivat vatsallesi. Vilkaise siis ennen kauppaan menoa kaappisi ja katso mitä kaikkea Rocky Roadiin hyödynnettävää voisit ruokahyllyjen uumenista löytää.

Valmistan usein Rocky Road -suklaata juhliin naposteltavaksi ja kylään viemisiksi tai lahjaksi. Reseptissä on helppo huomioida erikoisruokavaliota noudattavat herkuttelijat tai lahjan vastaanottajan makumieltymykset. Herkkävatsaiset voi huomioida esimerkiksi maidotonta suklaata ja gluteenittomia aineksia käyttämällä. Myös pähkinävalinnoilla on merkitystä. FODMAP-ruokavaliossa on suositeltu välttämään cashewpähkinöitä, mutta itselleni ne eivät aiheuta vatsavaivoja.

Tässä ohjeessa käytin kaikenlaisia pähkinöitä suolattuna ja naturellina, maidotonta suklaata, gluteenittoman riisikakun, pienen pieniä vaahtokarkkeja sekä hopeisia kakkukoristeita. Suklaan ja suolattujen pähkinöiden liitto on mielestäni aivan vastustamaton!

Muuntele ohjetta oman maun mukaan

Voit aina muuttaa Rocky Roadin aineksia oman mieltymystesi mukaan, mutta ota tästä ohjeesta ainesten mitat malliksi, niin onnistut varmasti. Itse käytin suklaata melko niukasti (300 g), juuri sen verran, että pähkinät ja riisikakun palat kiinnittyvät yhdeksi levyksi sulatetun suklaan avulla. Suklaan jähmettyessä kaikki ainekset muodostavat kiinteän suklaalevyn jota, voit paloitella haluamiisi palasiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Rocky Road suklaa

Ainekset

1
kpl
gluteeniton riisikakku (saa olla suolaa)
150
g
erilaisia suolattuja pähkinötä
100
g
manteli-pähkinäsekoitusta, naturellina
300 - 400
g
tummaa maidotonta suklaata
30
g
pieniä vaahtokarkkeja tai vastaavia (gluteeniton, maidoton, vegaani)
Lisäksi tarvitset 1 kpl leivinpaperiarkin ja sopivan kokoisen vuoan suklaan valmistusta varten. Käytin vuokaa, jonka koko oli 17 x 30 cm ja laidan korkeus 3 cm.

Työvaiheet

1. Murenna tai leikkaa riisikakku pieniin paloihin

2. Leikkaa veitsellä puolet suolatuista ja suolaamattomista pähkinöistä ja manteleista.

3. Leikkaa ja taittele leivinpaperi sopivan kokoiseksi suojaksi vuokaan, myös reinoille.

4. Ripottele riisikakun palat vuoan pohjalle sekä 2/3 kaikista pähkinöitä ja manteleista (leikattuja ja kokonaisia).

5. Sulata suklaa.

Käytän itse suklaan sulattamiseen pursotinpussia ja kuumaa vettä, silloin voi hyödyntää sulan suklaan viimeiseen pisaraan eikä tule hävikkiä eikä turhaa tiskiä: Paloittele suklaa riittävän isoon kertakäyttöiseen pursotinpussiin. Sulje pussi pussinsulkijalla. Kiehauta vettä ja kaada kuuma vesi lieriömäiseen astiaan, esim kannuun. Laita pursotinpussi kuumaan veteen, niin että pussin suu ja sulkija ovat veden yläpuolella. Anna "hautua" muutama minuutti, kunnes suklaa on sulanut.

6. Leikkaa pursotinpussin suu auki ja purstota sulaa suklaata kaikkien ainesten päälle. Jos näyttää siltä ettei suklaa ole tarttunut kaikkiin pähkinöihin ja aineksiin, ota haarukka ja sekoita aineksia keskenään.

7. Tasoita pinta ja ripottele päälle loput pähkinät ja mantelit sekä vaahtokarkkeja. Anna jähmettyä huoneen lämmössä tai jääkaapissa.

Ota jähmettynyt levy vuoasta ja leikkaa paloihin. Tarjoa naposteltavaksi tai jälkiruokana kahvin/teen kanssa.

Tule mukaan! Bilbery Hill Instagram #bilberryhill

Kommentit (1)

Vierailija

Hei, mitä suklaata olet käyttänyt tässä reseptissä? Eli mikä on maidotonta ja gluteenitonta?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1922 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Mango toimii kastikkeessa raikkaiden yrttien makeana vastaparina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Inkivääribroileri, pikakasvikset ja mango-minttukastike

Ainekset

4
broilerin ohutleikettä
1
rs (200 g)
herkkusieniä
200
g
sokeriherneitä, parsaa tai muita vihreitä kauden kasviksia
1 + 1
rkl
oliiviöljyä paistamiseen
Marinadi
2
valkosipulinkynttä
3/4
dl
makeaa thai-chilikastiketta
1/4
dl
siirappia
2
tl
inkivääritahnaa
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Tee marinadi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Yhdistä kaikki marinadin aineet keskenään ja marinoi 15 minuuttia.
  2. Tee tässä vaiheessa mango-minttukastike.
  3. Halkaise herkkusienet. Huuhtele sokeriherneen palot. Jos käytät parsaa, kuori ne ja poista kovat kannat.
  4. Paista broilerinleikkeitä öljyssä pannussa noin 3 minuuttia molemmilta puolilta. Ota pihvit pois pannusta. Lisää herkkusienet ja kasvikset pannuun ja kypsennä muutama minuutti. Laita pihvit lämpimien kasvisten päälle pannuun. Tarjoa broileri minttukastikkeen kanssa (ks ohje alhaalla).

Mango-minttukastike

Ainekset

1
syöntikypsä mango tai 300 g pakastettua mangoa sulatettuna
1/2
sitruunan mehu
1
ruukku (2 dl)
mintunlehtiä
1/2-1
ruukkua
korianteria
1
vihreä mieto chili
1/2
tl
kuminan siemeniä
1/2
tl
sokeria
1
tl
sormisuolaa
(1
rkl
turkkilaista jogurttia)

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele mango ja hienonna yrtit tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon. Purista sitruunanmehu joukkoon.
  2. Lisää loput aineet suolaa ja jogurttia lukuun ottamatta. Soseuta tasaiseksi. Sekoita joukkoon suola (ja jogurtti).

Kommentit (1)

Vierailija

Toimisikohan tämä valmiin mangochutneyn kanssa jos on laiska eikä jaksa puljata kastikkeen kanssa?

Emilia Soppa365 on lisännyt 29 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Mikään ei voita pehmeitä, vastapaistettuja munkkeja. Tässä munkkiresepti, jolla onnistut aina!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
32 kpl
Valmistusaika
1 t + 1 t taikinan ja munkkien kohoaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Munkit

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
dl
sokeria
1
rkl
rouhittua kardemummaa
tl
suolaa
2
munaa (M-koko)
14–15
dl (noin 850 g)
vehnäjauhoja
1
dl
rypsiöljyä huoneenlämpöisenä (ei kylmäpuristettua)
Paistamiseen
noin 9
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
Pinnalle
sokeria (ja ripaus vaniljasokeria)

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri, kardemumma, suola, munat ja puolet jauhoista.
  2. Alusta taikinaan rasva ja loput jauhot. Vaivaa taikina kimmoisaksi. (Mitä pehmeämmäksi taikinan jätät, sitä pehmeämpiä munkeista tulee. Älä siis lisää jauhoja vain varmuuden vuoksi.) Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  3. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Leivo taikina tasaiseksi pötköksi ja jaa se 32 palaan.
  4. Pyörittele palat pulliksi ja anna niiden kohota jauhotetulla alustalla liinalla peitettyinä.
  5. Paina jauhotettu etusormi kohonneen pullan läpi ja kasvata reikää pyörittämällä munkkia varovasti sormien ympärillä.
  6. Kuumenna öljy padassa tai teräskattilassa 170–180-asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun taikinapala ruskistuu kauniisti noin minuutissa. Pidä paistolämpötila mahdollisimman tasaisena lieden tehoa säätelemällä. Varo, ettei rasva pääse ylikuumenemaan.
  7. Laske 3–4 munkkia kuumaan öljyyn esimerkiksi reikäkauhalla. Paista 1–2 minuuttia puolta kohden.
  8. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle.
  9. Kaada kulhoon sokeria. Pyörittele lämpimät munkit sokerissa.

Vinkki! Saat ihanan maun lisäämällä taikinaan 1 rkl hienoksi raastettua sitruunankuorta ja 1 rkl vaniljasokeria.

Kommentit (0)

Bilberry Hill on lisännyt 29 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Kevyt ja marjaisa lettutäyte kasvipohjaisista aineksista.
Kevyt ja marjaisa lettutäyte kasvipohjaisista aineksista.

Maidoton ja gluteeniton unelmavaahto-täyte kruunaa räiskäleet. Jo itsessään paistetut letut ovat herkullisia, mutta tämä vaahtopilvi vie sinut vielä suurempaan lettuhurmioon.

Oletko kiinnostunut myös maidottomista ja gluteenittomista letuista? ...

Unelmavaahto sopii moneen jälkiruokaan
Kokeile kuohkeaa unelmatäytettä myös muffinien ja köyhien ritareiden päällä tai kääretortun välissä. Mausta hillolla ja tuoreilla marjoilla. Rahkamaisella GO ON high in protein – soijatuotteella vaahdosta tulee mukavan jämäkkää....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Maidoton unelmavaahto-lettutäyte ja letut

Ainekset

1
prk
Aplro Cuisine Soya vispautuvaa (250 ml)
1 - 2
dl
Alpro GO ON high in protein low in sucars (hapatettu rahkamainen tuote)
2
rkl
hienoa sokeria
2
tl
vaniljasokeria
Lisäksi tuoreita marjoja tai hilloa oman maun mukaan.

Työvaiheet

1. Vispaa jääkaappikylmä Aplro Cuisine soya kuohkeaksi vaahdoksi

2. Lisää joukkoon Alpro GO ON high in protein, sokeri ja vaniljasokeri. Sekoita ja tarkista maku, lisää tarvittaessa sokeria. Laita vaahto jääkaappiin odottamaan lettujen valmistumista.

3. Paista isot gluteenittomat ja maidottomat letut, ohjeen löydät tästä.

Täytä räiskäleet unelmavaahdolla ja marjoilla/hillolla. Tarjoa kahvin, teen tai mehun kera.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1922 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Tuomas Kolehmainen

Melkein kuin ceviche! Filippiiniläisversiossa kala kypsytetään limetillä ja maustetaan kookosvedellä sekä riisiviinietikalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + marinointi 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Filippiiniläinen ceviche eli kinilaw

Ainekset

300
g
pakastettuja ahvenfileitä
180
g
katkarapuja
2
limettiä
2
valkosipulinkynttä
3
cm
tuoretta inkivääriä
1/2
dl
kookosvettä
1/2
dl
riisiviinietikkaa
1
tl
tummaa sokeria
Lisäksi
1
punasipuli
1
punainen chili
1
ruukku
korianteria
1
limetti

Työvaiheet

  1. Sulata kalat ja ravut.
  2. Jos fileissä on ruotoja, poista ne. Leikkaa fileet pieniksi paloiksi. Laita ne kulhoon.
  3. Purista limettien mehu kalan päälle. Kuori ja hienonna valkosipulit ja inkivääri. Sekoita valkosipuli, inkivääri, kookosvesi, etikka ja sokeri kalan joukkoon. Lisää katkaravut ja sekoita.
  4. Anna kinilawn vetäytyä jääkaapissa noin 45 minuuttia, kääntele muutaman kerran.
  5. Kuori ja suikaloi sipuli. Paloittele chili. Sekoita sipulit ja chili sekä hienonnettu korianteri kinilawn joukkoon. Tarjoa limettilohkojen kanssa.

Kommentit (0)