
Jenkkipiirakan kuori paistuu rapeaksi, mutta päärynäinen sisus jää ihanan meheväksi.
Vinkki! Taikinakannen voi koristella lettireunuksella ja leikkaamalla taikinasta päälle lehtiä tai tähtiä. Voit myös tehdä taikinaristikon. Leikkaa kansitaikina noin 1-1 1/2 sentin levyisiksi suikaleiksi ja pujottele ne ristikoksi täytteen päälle. Aloita ristikon tekeminen keskeltä. Kun ristikko on valmis, leikkaa ylimääräinen taikina reunoilta pois niin, että taikinan yläreuna ulottuu vähän vuoan reunan yli. Painele taikinareunat haarukalla tai nipistä yhteen sormilla.
Amerikkalainen päärynäpiirakka
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna uuni 225 asteeseen.
- Yhdistä kulhossa jauhot ja suola. Lisää jauhojen joukkoon kylmä voi pieninä kuutioina tai siivuina ja sekoita esim. haarukalla, kunnes seos on kevyen murumaista. (Käsien lämpö voi pehmentää voita liikaa.)
- Lisää vesi muruseokseen vähitellen muutamassa erässä, kunnes taikina pysyy koossa. Jaa taikina kahteen osaan niin, että toinen pala on vähän isompi (toinen kaulitaan piiraspohjaksi ja toinen kanneksi piirakan päälle) ja jauhota ne kevyesti ruokalusikallisella jauhoja. Kauli molemmat taikinapalat noin 5 millin paksuisiksi pyöreiksi levyiksi.
- Voitele halkaisijaltaan noin 20 sentin ja korkeudeltaan 5 sentin piirakkavuoka. Nosta pohjataikina varovasti vuokaan. Taikinan pitää ylettyä ainakin vuoan yläreunoihin asti tai hieman reunan yli.
- Poista päärynöistä siemenkodat ja viipaloi suupaloiksi. Mittaa karpalot.
- Yhdistä paistinpannulla fariinisokeri ja voi. Kuumenna niin, että voi ja sokeri sulavat. Lisää päärynäkuutiot pannulle ja paista kunnes ne hieman pehmenevät. Lisää karpalot. Sekoita joukkoon maissijauho ja kardemumma. Kaada täyte pohjan päälle. Levitä taikinakansi piirasvuoan päälle ja paina reunat tiiviisti yhteen. Voitele piirakan pinta kevyesti kananmunalla.
- Paista piirakkaa ensin 225 asteessa 10 minuuttia. Laske uunin lämpö 190 asteeseen ja paista vielä noin 40 minuuttia.
Vinkki: Tarjoile huoneenlämpöisenä jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.