Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2510 reseptiä.
Linkitetty 218 keittokirjaan.
Sara Karppinen Kuva: Panu Pälviä

Ateljé Finnen sitruunakakun salaisuus on makuliemi, joka antaa kuivakakulle uuden elämän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ateljé Finnen sitruunakakku

Ainekset

50
g
voita
2
sitruunaa
3
kananmunaa
dl
sokeria
3/4
dl
kermaa
½
dl
limoncello-sitruunalikööriä
1 3/4
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
sitruunan mehu
1 1/4
dl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sulata voi. Raasta sitruunoista keltainen kuoriosa ohueksi raasteeksi.

  2. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä sula voi, kuoriraaste, kerma ja limoncello. Lisää seos muna-sokerivaahtoon. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne varovasti nuolijalla sekoittaen taikinaan. Taikinan on tarkoituskin jäädä ohueksi.
  3. Voitele leipävuoka (26 x 11 cm) ja vuoraa pohja leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan, ja paista uunissa noin 20 minuuttia.
  4. Anna kakun olla vuoassa. Purista sitruunasta mehu ja sekoita siihen tomusokeri. Kaada makuliemi vuokaan kakun päälle ja anna imeytyä vähintään 10 minuuttia.
  5. Tarjoa kakku viipaleina. Se on hyvää sellaisenaankin, mutta Ateljé Finnessä sen kanssa tarjotaan sitruunavaahtoa (resepti ohessa).
  6. Koristele annokset halutessasi appelsiinilohkoilla.

    Vinkki! Voit paistaa kakun myös pyöreässä (halk 20 cm) kakkuvuoassa.

Sitruunavaahto

Ainekset

6
kananmunaa
1 1/2
liivatelehteä
1
sitruuna
1 1/2
dl
sokeria
1
rkl
vettä
4
dl
kuohukermaa
1/2
vaniljatanko
4
cl
limoncelloa

Työvaiheet

  1. Erottele munista keltuaiset. Säästä valkuaiset muuhun käyttöön, esimerkiksi marenkeja varten.

     

  2. Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Raasta sitruunasta kuori ja purista mehu.

     

  3. Kiehauta sitruunanmehu, sokeri ja vesi kattilassa. Käytä lämpömittaria. Kun seos on 115-asteista, ala vaahdottaa keltuaisia yleiskoneen kulhossa. Kun sokeriseos saavuttaa 121 asteen, sekoita kuplat pois ja kaada seos ohuena nauhana keltuaisvaahdon joukkoon vatkaamista jatkaen. Vatkaa kunnes seos on huoneenlämpöistä.

  4. Vaahdota kerma. Kaavi halkaistun vaniljatangon puolikkaan sisus veitsellä kermavaahtoon. Lisää sitruunan kuoret.
  5. Nosta pehmenneet liivatelehdet vedestä. Kuumenna limoncello kattilassa tai mikrossa kiehuvan kuumaksi. Lisää liivatteet ja sekoita, kunnes liivatteet ovat liuenneet likööriin.
  6. Yhdistä kermavaahto keltuaisvaahtoon kevyesti käännellen. Lisää liivate-limoncello-seos. Nosta vaahto jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2510 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kookoksen ystävä rakastuu appelsiinilla maustettuihin ruotsalaisiin kookoshuippuihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15 kpl
Valmistusaika
30 min + taikinan vetäytyminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kookoshuiput

Ainekset

50
g
voita
1
appelsiini
2
kananmunaa
1
dl
sokeria
n. 5¼
dl (200 g)
kookoshiutaleita
Koristeluun
100
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sulata voi kattilassa tai mikrossa. Pese appelsiini ja raasta puolet oranssista kuores­ta, noin 1 rkl.
  3. Riko munat kulhoon ja sekoita sokeri jouk­koon. Lisää sulatettu voi, kookoshiutaleet ja appelsiininkuoriraaste. Anna taikinan tekey­tyä 20 minuuttia.
  4. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Muotoi­le kahden kostutetun lusikan avulla kartion muotoisia leivonnaisia leivinpaperin päälle.
  5. Paista kookoshuippuja uunin keskitasol­la 10–15 minuuttia. Anna leivonnaisten jäähtyä.
  6. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikros­sa. Kasta kookoshuiput suklaaseen ja anna jähmettyä. Voit tarjoilla kookoshuiput myös ilman suklaakoristelua.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2510 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Nyt saa unohtaa näpertelyn! Moderneimmat pikkuleivät murretaan jättikeksistä, joka on lainannut makunsa klassisilta lusikkaleiviltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
25–30 palaa
Valmistusaika
1 t + voin jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Peltilusikkaleipä

Ainekset

Taikina
300
g
voita
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
dl
vehnäjauhoja
tl
ruokasoodaa
Täyte
2
dl
vadelmamarmeladia
2
dl
tuoreita vadelmia
Lisäksi
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi kattilassa ja keitä hiljalleen sekoitellen 10–15 minuuttia tai kunnes voi alkaa punertua. Varo polttamasta voita. Siirrä kattila pois liedeltä ja sekoita sokerit voihin. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Yhdistä jauhot ja sooda. Siivilöi seos voi-sokeriseokseen ja sekoita tasaiseksi.

  3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Levitä 2/3 taikinasta ohueksi levyksi leivinpaperoidun pellin toiselle puolikkaalle. Levitä loppu taikina kapeaksi levyksi isomman viereen. Kypsennä uunin keskitasolla noin 12–15 minuuttia.

  4. Sekoita marmeladi ja vadelmat. Levitä täyte ohueksi kerrokseksi isommalle keksilevylle. Murustele toinen levy täytteen päälle.

  5. Juuri ennen tarjoilua siivilöi keksilevylle hieman tomusokeria. Murra keksi varovasti veitsen avulla paloiksi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2510 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Mika Jylhä

Ponzukastike saa piparjuurivoissa paistetun hauen ja uuden sadon rapeat kasvikset loistamaan. Maalaisleipäpalalla voit kerätä talteen viimeisetkin ihanat pisarat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparjuurihauki ja ponzukasvikset

Ainekset

600
g
ruodotonta haukifileetä
150
g
kirkastettua voita eli gheetä
30
g
piparjuurta
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
suolaa
Wokkikasvikset
1
nippu
retiisiä
1
nippu
pieniä varhaisporkkanoita
100
g
sokeriherneenpalkoja
2
rkl
öljyä paistamiseen
3–4
dl
sokeriherneitä
1
ruukku
lehtipersiljaa
Misomajoneesi
1
dl
majoneesia
1
rkl
vaaleaa misotahnaa
Lisäksi
dl
ponzua eli sitruunasoijakastiketta (Kikkoman)

Työvaiheet

  1. Laita haukifilee leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Poista y-ruoto leikkaamalla terävällä veitsellä, ruotoja tunnustellen, viilto ruotorivin molemmille puolille. Poista ruotorivi. Kuivaa kalan pinta. Kuori piparjuuri ja ota siitä lastuja kuorimaveitsellä.

  2. Irrota varret retiiseistä ja porkkanoista. Huuhtele kasvikset. Puolita retiisit ja halkaise paksut porkkanat. Puolita herneenpalot.

  3. Mausta majoneesi misotahnalla. Sekoita tasaiseksi ja laita viileään odottamaan.

  4. Keitä ponzua kattilassa muutama minuutti, kunnes jäljellä on noin puolet. Pidä lämpimänä.

  5. Sulata kirkastettu voi pannussa, lisää piparjuurilastut ja kuumenna, kunnes ne muuttuvat kullankeltaisiksi. Lisää haukipalat ja paista keskilämmöllä koko ajan piparjuurivoilla valellen 3–4 minuuttia molemmin puolin. Siirrä kalat pois pannusta, mausta suolalla ja pippurilla ja pidä folion alla.

  6. Wokkaa retiisit, porkkanat ja sokeriherneenpalot kuumassa öljyssä pannussa nopeasti napakoiksi, 3–4 minuuttia. Siirrä pannu pois liedeltä ja lisää herneet. Hienonna persilja ja lisää se kasvisten joukkoon.

  7. Jaa kasvikset lautasille ja valuta päälle ponzukastiketta. Lisää haukipalat ja tarjoa misomajoneesin kanssa.

Vinkki Tee kirkastettu voi sulattamalla 200 g voita kattilassa. Anna voin levätä huoneenlämmössä 15 minuuttia ja valuta kirkas osa toiseen astiaan. Käytä pohjalle painunut hera esimerkiksi leivonnassa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1287 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Ripaus suolaa saa makean banaanikakun loistamaan. Tähän kakkuun se lisätään suolapähkinöiden muodossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
2 t + jäähtyminen yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-suolapähkinäkakku

Ainekset

200
g
huoneenlämpöistä voita
2
dl
fariinisokeria
3
kananmunaa
3
kypsää banaania
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
suolapähkinöitä karkeasti rouhittuna
Kuorrutus
1
dl
juoksevaa hunajaa
75
g
voita
150
g
suolapähkinöitä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota noin 1,5 litran vetoinen vuoka. Kuori banaanit ja soseuta ne sauvasekoittajalla. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen vatkaten. Yhdistä banaanisose seokseen.

  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja rouhitut suolapähkinät keskenään. Kääntele seos nopeasti muiden aineiden joukkoon. Kaada taikina vuokaan.

  3. Paista kakkua uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Ota kakku uunista ja anna levätä noin 15 minuuttia. Irrota kakku, mutta jätä vuoka päälle, ettei kakun kosteus haihdu. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  4. Tee kuorrutus. Mittaa hunaja ja voi pieneen kattilaan. Anna kiehahtaa ja sekoittele noin minuutti, kunnes voi on sulanut ja seos hieman paksuuntunut. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon kokonaiset suolapähkinät. Anna jäähtyä, kunnes seos on paksuhkoa. Lusikoi kakulle ja anna jähmettyä.

Kommentit (0)