
Marenkinen omena-kaurapuffet
Ainekset
Työvaiheet
- Tämän jälkiruuan valmistamisessa tarvitset paistolämpömittaria.
- Leivo ensin kaurakeksi. Nypi voi ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lisää sokeri ja kaurahiutaleet ja lopuksi kananmunat. Laita taikina kylmään 30 minuutiksi.
- Lämmitä uuni 165 asteeseen. Levitä taikina lastalla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille levyksi (noin 25 x 25 cm). Paista 10–12 minuuttia, kunnes keksi on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.
- Tee täyte. Poista omenoista kodat ja paloittele hedelmät kattilaan. Lisää vesi, sokeri ja halkaistu vaniljatanko. Keitä kannen alla, kunnes omenat ovat pehmeitä, 8–10 minuuttia. Poista kansi ja keitä ylimääräinen neste pois. Poista vaniljatanko ja soseuta. Laita sivuun odottamaan.
- Tee italialainen marenki. Valuta kananmunien valkuaiset kulhoon ja jätä hetkeksi odottamaan. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna. Kun seos on 110-asteista, ala vatkata valkuaisia sähkövatkaimella. Kun sokeriliemen lämpötila on 119–121 astetta, kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahtoon. Vatkaa seosta kunnes se on huoneenlämpöistä ja marenki kauniin kiiltävää.
- Yhdistä omenasose ja marenki. Vatkaa kuohukerma kevyeksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahto nostellen omenamarengin joukkoon.
- Ota esiin suorakaiteen muotoinen vuoka (noin 25 x 12 cm). Puolita kaurakeksi. Vuoraa vuoka tuorekelmulla ja laita toinen keksinpuolikas vuoan pohjalle. Kaada jäädykemassa keksin päälle ja lisää kanneksi toinen keksipuolikas. Peitä tuorekelmulla ja pakasta, kunnes täyte on jäätynyt, vähintään 2 tuntia.
- Leikkaa puffeteiksi ja tarjoa heti.