Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1825 reseptiä.
Linkitetty 33 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Tuukka Koski

Nämä pullat ovat koukuttavia kuin munkit! Silti niitä ei tarvitse uppopaistaa, ja täytettä on ainakin tuplasti. Timjami tuo omenatäytteeseen jännittävän säväyksen. Vaikka kyytipojaksi keitetään vielä vaniljakastike, syntyy koko herkku helpommin kuin täytekakku.

Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Omena-timjamipullat ja vanhan ajan vaniljakastike

Ainekset

2 1/2
dl
täysmaitoa
25
g
tuorehiivaa
1
kananmuna
3/4
dl
(ruoko)sokeria
2-3
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
n. 6 1/2
dl
puolikarkeita vehnäjauhoja
100
g
voita tai margariinia
Omenatäyte
2
hapanta omenaa (esim. Granny Smith)
30
g
voita
1 1/2
rkl
hunajaa
1/2
ruukkua
timjamia
1
tl
kanelia
1
prk
(230 g) paistonkestävää omenamarmeladia (esim. Saarioinen)
Lisäksi
1
kananmuna
1 1/2
dl
erikoishienoa sokeria
1
rkl
kanelia
2
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 37-asteiseksi. Liuota hiiva maitoon. Sekoita kananmuna, sokeri, kardemumma ja suola joukkoon. Lisää vehnäjauhoja, kunnes taikina on pehmeää mutta muotoiltavaa. Vaivaa taikinaa käsin 10 min. Sulata voi pehmeäksi ja vaivaa taikinaan. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, 20–30 min.
  2. Valmista täyte. Kuori omenat ja poista siemenkota. Paloittele omenat pieniksi kuutioiksi. Kuumenna voi ja hunaja paistinpannussa vaaleanruskeaksi. Lisää omenakuutiot ja paista keskilämmöllä muutama minuutti, niin että omenat pehmenevät mutta jäävät vielä napakaksi. Riivi ja hienonna timjami. Sekoita timjami ja kaneli omenoiden joukkoon ja kaada seos kulhoon. Sekoita marmeladi joukkoon.
  3. Voitele kahden metallisen tai silikonisen muffinipellin kolot reilusti voilla. Jos omistat vain yhden pellin, paista pullat kahdessa erässä. Voit käyttää myös tukevia paperivuokia. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle. Vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahtia, muotoile taikinapalat tangoiksi ja leikkaa veitsellä 12 palaa. Täytä pullat yksitellen: Pyöritä pala palloksi, litistä kämmenessä lätyksi (Ø noin 10 cm) ja laita reilu ruokalusikallinen täytettä päälle. Muotoile nyytiksi, ummista saumat sormilla nipistämällä ja laita muffinivuokaan saumapuoli alaspäin. Muotoile loput pullat pellille.
  4. Peitä leivinliinalla ja anna kohota noin 20 min, kunnes pullan pinta on noussut hieman pellin reunan yläpuolelle. Jos kohotat liikaa, pulla paisuu muodottomaksi. Täytä loput 12 pullaa ensimmäisten kohotessa.
  5. Riko kananmunan rakenne lasissa ja voitele ensimmäinen pullaerä. Paista uunin keskitasossa kullanruskeiksi, noin 12 min. Voitele ja paista toinen pullaerä.
  6. Sokeroi pullat. Ota tarjoiluastia esille. Sekoita sokeri ja kaneli muovipussissa. Sulata voi. Ota pari pullaa vuoasta, sipaise päälipinnat kevyesti voisulalla ja laita muovipussiin. Ravista, niin että pullat sokeroituvat kauttaaltaan. Laita tarjoiluastiaan. Sokeroi loput pullat.
  7. Dippaa pullaa sormin kylmään vaniljakastikkeeseen tai syö lusikalla ja haarukalla. Tarjoa kahvin kanssa.

Vanhan ajan vaniljakastike

Ainekset

3
dl
täysmaitoa
2
dl
kuohukermaa
2
kananmunankeltuaista
2 1/2
rkl
sokeria
2
tl
perunajauhoa
1
vaniljatanko

Työvaiheet

  1. Mittaa maito, kerma, keltuaiset, sokeri ja perunajauho kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet veitsenkärjellä kattilaan. Kiehauta ja keitä noin 3 min miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee.
  2. Anna jäähtyä hetki. Kaada kastike kannuun ja jäähdytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1825 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Mozzarellalla gratinoitu tomaattinen simpukkavuoka on ruokatoimittaja Anu Braskin matkamuisto Sloveniasta. Ihanaa ruuassa on paitsi maku, myös helppous. Ainekset kypsyvät nimittäin yhdessä vuoassa kuplivan kuumaksi herkuksi.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea simpukka-mozzarellavuoka

Ainekset

1
pkt (450 g)
sinisimpukoita (pakaste esim. Pirkka)
1
tlk (400 ml)
kuorittuja säilyketomaatteja
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
kuivattua tilliä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
kpl (à 125 g)
mozzarella di bufalaa
Persiljaöljy
1
ruukku
lehtipersiljaa
4
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
Lisäksi
maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Tee ensin persiljaöljy. Hienonna persilja. Kuori ja hienonna valkosipulit. Yhdistä ne ja 1 dl oliiviöljyä kulhossa. Mausta suolalla. Laita jääkaappiin maustumaan siksi aikaa, kun simpukat valmistuvat.
  2. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita jäiset simpukat siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä.
  3. Yhdistä säilyketomaatit, ½ dl oliiviöljyä ja mausteet laakeassa, korkeareunaisessa uunivuoassa. Painele muutama tomaatti haarukalla soseeksi, jätä loput kokonaisiksi. Kypsennä uunissa 15 minuuttia, kunnes seos on kuplivan kiehuvaa.
  4. Ota vuoka uunista, lisää simpukat ja revi juusto isoiksi paloiksi päälle. Kypsennä vielä 10 minuuttia.
  5. Lusikoi kuuman ruuan päälle reilusti persiljaöljyä ja tarjoa ruoka rapean maalaisleivän kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 889 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Pannukakku leivotaan piimään ja maustetaan olutmailtailla ja siirapilla. Saaristolaisleivältä makuja lainaava pannari saa päälleen katkarapuskagenia.

Annoksia
36 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Saaristolaispannari katkaraputäytteellä

Ainekset

4
munaa
1
l
piimää
5
dl
täysjyvävehnäjauhoja
1
dl
olutmaltaita
1
tl
suolaa
½
dl
tummaa siirappia
1
dl
sulatettua voita
Katkaraputäyte
2
prk
smetanaa
350
g
katkarapuja
1
sitruuna
1
tl
suolaa
½
dl
kaviart -merilevämätiä
tuoretta tilliä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Riko munat kulhoon. Vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää noin kolmasosa piimästä. Lisää siirappi, jauhot, olutmaltaat ja suola. Sekoita. Lisää loput piimästä. Sulata voi ja sekoita se taikinan joukkoon.
  2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja kaada taikina pellille. Paista uunin keskiosassa ensin 15 minuuttia, alenna lämpö 200 asteeseen ja paista vielä toiset 15 minuuttia.
  3. Anna pannarin jäähtyä hetki. Sulata sillä välin katkaravut siivilässä kylmän juoksevan veden alla. Purista niistä vesi pois. Raasta sitruunasta keltainen kuoriosa talteen.
  4. Kumoa smetanarasiat kulhoon. Sekoita joukkoon suola, ruokalusikallinen sitruunamehua ja katkaravut. Levitä smetana pannarin päälle.  Koristele sitruunankuorella, tillillä ja kaviartilla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 889 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Koko pellin kokoinen sinihomejuustopiirakka on varma juhlahitti. Leikkaa piirakka pieneksi neliöiksi ja viimeistele palat makeilla viikunoilla tai päärynäsiivuilla.

Annoksia
36 palaa
Valmistusaika
20 min + paisto 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sinihomejuustopeltipiirakka

Ainekset

800
g
suolaista piirakkataikinaa
500
g
sinihomejuustoa
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
dl
kermaa
2
tl
mustapippuria, jauhettuna myllystä
4
munaa
Lisäksi
8
viikunaa
timjamiruukku
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Sulata pakastetaikinat. Asettele taikinalevyt leivinpaperilla vuoratulle pellille ja painele taikinat yhtenäiseksi koko pellin kokoiseksi piirakkapohjaksi. Pistele haarukalla levyyn painaumia. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Murusta sinihomejuusto kulhoon, lisää joukkoon tuorejuusto ja kerma. Sekoita tasaiseksi nuolijalla. Lisää mustapippuri. Riko munat joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada seos pohjan päälle. Paista 25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut aavistuksen väriä pintaansa. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Lohko viikunat tai siivuta ne kiekoiksi. Leikkaa timjamista oksia. Leikkaa piirakka ruuduiksi ja aseta jokaisen ruudun päälle viikunasiivu, timjamioksa ja valuta vielä vähän hunajaa.

Kommentit (1)

Kookosmaito

Taatelikakun olen monet vuodet tehnyt niin että vaihdan veden tilalle kookosmaidon,tulee taivaallisen hyvä ja suussa sulava kakku

Me Naiset on lisännyt 889 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Aperol ei ole vain kesäjuoma vaan sen voi kuumentaa glögiksi.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Aperol-glögi

Ainekset

2
appelsiinia
4
dl
puolimakeaa valkoviiniä
4
dl
aperolia
1
ps
glögimausteita

Työvaiheet

  1. Pese appelsiinit huolellisesti. Irrota toisesta appelsiinista kuorimaveitselläkuoren oranssi kerros. Laita kuorisiivut kattilaan. Puolita appelsiini ja purista mehu kattilaan. Leikkaa toinen appelsiini renkaiksi.
  2. Mittaa kattilaan myös viini ja Aperol. Lisää glögimausteet. Kuumenna miedolla lämmöllä hitaasti, jotta mausteet ehtivät uuttua. Juoma on valmis, kun se höyryää.
  3. Kaada juoma kuppeihin ja koristele appelsiinisiivuilla.

Kommentit (0)