Hyppää pääsisältöön
Etusivu
Etusivu
Lue digilehtenä
Tilaa

Päävalikko

  • Reseptit
  • Artikkelit
  • Reseptihaku
Etusivu
Etusivu
Kirjaudu
Lue digilehtenä
Tilaa
Juhli ja nauti
Jälkiruuat
Makea leivonta
12:00 | 1.9.2017

Omena-timjamipullat ja vanhan ajan vaniljakastike

Lisää omaan keittokirjaan
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3757 reseptiä
OHJE Outi Väisänen KUVA Tuukka Koski

Nämä pullat ovat koukuttavia kuin munkit! Silti niitä ei tarvitse uppopaistaa, ja täytettä on ainakin tuplasti. Timjami tuo omenatäytteeseen jännittävän säväyksen. Vaikka kyytipojaksi keitetään vielä vaniljakastike, syntyy koko herkku helpommin kuin täytekakku.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
24 kpl
1 t
Keskivaikea

Omena-timjamipullat ja vanhan ajan vaniljakastike

Lisää kokoelmaan

Ainesosat

2 1/2
dl
täysmaitoa
25
g
tuorehiivaa
1
kananmuna
3/4
dl
(ruoko)sokeria
2-3
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
n. 6 1/2
dl
puolikarkeita vehnäjauhoja
100
g
voita tai margariinia
Omenatäyte
2
hapanta omenaa (esim. Granny Smith)
30
g
voita
1 1/2
rkl
hunajaa
1/2
ruukkua
timjamia
1
tl
kanelia
1
prk
(230 g) paistonkestävää omenamarmeladia (esim. Saarioinen)
Lisäksi
1
kananmuna
1 1/2
dl
erikoishienoa sokeria
1
rkl
kanelia
2
rkl
voita

Vaiheet

  1. Lämmitä maito 37-asteiseksi. Liuota hiiva maitoon. Sekoita kananmuna, sokeri, kardemumma ja suola joukkoon. Lisää vehnäjauhoja, kunnes taikina on pehmeää mutta muotoiltavaa. Vaivaa taikinaa käsin 10 min. Sulata voi pehmeäksi ja vaivaa taikinaan. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, 20–30 min.
  2. Valmista täyte. Kuori omenat ja poista siemenkota. Paloittele omenat pieniksi kuutioiksi. Kuumenna voi ja hunaja paistinpannussa vaaleanruskeaksi. Lisää omenakuutiot ja paista keskilämmöllä muutama minuutti, niin että omenat pehmenevät mutta jäävät vielä napakaksi. Riivi ja hienonna timjami. Sekoita timjami ja kaneli omenoiden joukkoon ja kaada seos kulhoon. Sekoita marmeladi joukkoon.
  3. Voitele kahden metallisen tai silikonisen muffinipellin kolot reilusti voilla. Jos omistat vain yhden pellin, paista pullat kahdessa erässä. Voit käyttää myös tukevia paperivuokia. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle. Vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahtia, muotoile taikinapalat tangoiksi ja leikkaa veitsellä 12 palaa. Täytä pullat yksitellen: Pyöritä pala palloksi, litistä kämmenessä lätyksi (Ø noin 10 cm) ja laita reilu ruokalusikallinen täytettä päälle. Muotoile nyytiksi, ummista saumat sormilla nipistämällä ja laita muffinivuokaan saumapuoli alaspäin. Muotoile loput pullat pellille.
  4. Peitä leivinliinalla ja anna kohota noin 20 min, kunnes pullan pinta on noussut hieman pellin reunan yläpuolelle. Jos kohotat liikaa, pulla paisuu muodottomaksi. Täytä loput 12 pullaa ensimmäisten kohotessa.
  5. Riko kananmunan rakenne lasissa ja voitele ensimmäinen pullaerä. Paista uunin keskitasossa kullanruskeiksi, noin 12 min. Voitele ja paista toinen pullaerä.
  6. Sokeroi pullat. Ota tarjoiluastia esille. Sekoita sokeri ja kaneli muovipussissa. Sulata voi. Ota pari pullaa vuoasta, sipaise päälipinnat kevyesti voisulalla ja laita muovipussiin. Ravista, niin että pullat sokeroituvat kauttaaltaan. Laita tarjoiluastiaan. Sokeroi loput pullat.
  7. Dippaa pullaa sormin kylmään vaniljakastikkeeseen tai syö lusikalla ja haarukalla. Tarjoa kahvin kanssa.

Vanhan ajan vaniljakastike

Ainesosat

3
dl
täysmaitoa
2
dl
kuohukermaa
2
kananmunankeltuaista
2 1/2
rkl
sokeria
2
tl
perunajauhoa
1
vaniljatanko

Vaiheet

  1. Mittaa maito, kerma, keltuaiset, sokeri ja perunajauho kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet veitsenkärjellä kattilaan. Kiehauta ja keitä noin 3 min miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee.
  2. Anna jäähtyä hetki. Kaada kastike kannuun ja jäähdytä jääkaapissa.
Tilaa Glorian ruoka & viini
omean
timjami
Pulla
vanhan ajan
vaniljakastike
Sokerileipuri
Jälkiruuat

Suosituimmat

Saaristolaisleipä

Taatelikakku

Shelterin mallasleipä

Graavisiika Henri Alénin tapaan

Graavilohi suolaliemessä eli jääkellarin lohi

Reseptit

  • Uusimmat reseptit
  • 30 minuuttia
  • Aamiainen & brunssi
  • Finnhits
  • Gluteeniton deli
  • Grillaus
  • Jauhelihakierre
  • Juomat ja smoothiet
  • Jälkiruuat
  • Kemut
  • Kevyet & salaatit
  • Kot kot
  • Lasten suosikit
  • Leivät & piirakat
  • Nuuka kokki
  • Pastatehdas
  • Pihvi & BBQ
  • Päivän katiska
  • Sokerileipuri
  • Sporttiruoka
  • Säilöntä
  • Vegebaari
  • Viikonloppubistro
  • Vegaanisia herkkuja
Glorian ruoka & viini
Tilaa Lue digilehtenä

Social links

  • Facebook
  • Instagram
Etusivu

Footer menu

  • Evästeasetukset
  • Asiakaspalvelu
  • Evästekäytännöt
  • Haavoittuvuustietojen vastuullinen ilmoittaminen
  • Käyttöehdot
  • Mediaopas
  • Tietosuoja
  • Tilaa Glorian ruoka & viini
  • Toimituksen yhteystiedot
Digital magazine image
Digital magazine logo
Lue Glorian ruoka & viini laitteella kuin laitteella missä ikinä tahdotkin.
Lue digilehtenä
Glorian ruoka & viini
Tilaa

© Sanoma Media Finland Oy

Käyttäytymiseen perustuva mainonta
Vastuullista journalismia

Main menu sidebar

  • Reseptit
  • Artikkelit
  • Reseptihaku
Glorian ruoka & viini
Tilaa Lue digilehtenä

Sivupalkin ekstravalikko

  • Toimitus
  • Palaute
  • Lue Glorian ruoka & viini digilehdet.fi:ssä
  • Tilaa Glorian ruoka & viini