Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1629 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Tuukka Koski

Nämä pullat ovat koukuttavia kuin munkit! Silti niitä ei tarvitse uppopaistaa, ja täytettä on ainakin tuplasti. Timjami tuo omenatäytteeseen jännittävän säväyksen. Vaikka kyytipojaksi keitetään vielä vaniljakastike, syntyy koko herkku helpommin kuin täytekakku.

Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Omena-timjamipullat ja vanhan ajan vaniljakastike

Ainekset

2 1/2
dl
täysmaitoa
25
g
tuorehiivaa
1
kananmuna
3/4
dl
(ruoko)sokeria
2-3
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
n. 6 1/2
dl
puolikarkeita vehnäjauhoja
100
g
voita tai margariinia
Omenatäyte
2
hapanta omenaa (esim. Granny Smith)
30
g
voita
1 1/2
rkl
hunajaa
1/2
ruukkua
timjamia
1
tl
kanelia
1
prk
(230 g) paistonkestävää omenamarmeladia (esim. Saarioinen)
Lisäksi
1
kananmuna
1 1/2
dl
erikoishienoa sokeria
1
rkl
kanelia
2
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 37-asteiseksi. Liuota hiiva maitoon. Sekoita kananmuna, sokeri, kardemumma ja suola joukkoon. Lisää vehnäjauhoja, kunnes taikina on pehmeää mutta muotoiltavaa. Vaivaa taikinaa käsin 10 min. Sulata voi pehmeäksi ja vaivaa taikinaan. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, 20–30 min.
  2. Valmista täyte. Kuori omenat ja poista siemenkota. Paloittele omenat pieniksi kuutioiksi. Kuumenna voi ja hunaja paistinpannussa vaaleanruskeaksi. Lisää omenakuutiot ja paista keskilämmöllä muutama minuutti, niin että omenat pehmenevät mutta jäävät vielä napakaksi. Riivi ja hienonna timjami. Sekoita timjami ja kaneli omenoiden joukkoon ja kaada seos kulhoon. Sekoita marmeladi joukkoon.
  3. Voitele kahden metallisen tai silikonisen muffinipellin kolot reilusti voilla. Jos omistat vain yhden pellin, paista pullat kahdessa erässä. Voit käyttää myös tukevia paperivuokia. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle. Vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahtia, muotoile taikinapalat tangoiksi ja leikkaa veitsellä 12 palaa. Täytä pullat yksitellen: Pyöritä pala palloksi, litistä kämmenessä lätyksi (Ø noin 10 cm) ja laita reilu ruokalusikallinen täytettä päälle. Muotoile nyytiksi, ummista saumat sormilla nipistämällä ja laita muffinivuokaan saumapuoli alaspäin. Muotoile loput pullat pellille.
  4. Peitä leivinliinalla ja anna kohota noin 20 min, kunnes pullan pinta on noussut hieman pellin reunan yläpuolelle. Jos kohotat liikaa, pulla paisuu muodottomaksi. Täytä loput 12 pullaa ensimmäisten kohotessa.
  5. Riko kananmunan rakenne lasissa ja voitele ensimmäinen pullaerä. Paista uunin keskitasossa kullanruskeiksi, noin 12 min. Voitele ja paista toinen pullaerä.
  6. Sokeroi pullat. Ota tarjoiluastia esille. Sekoita sokeri ja kaneli muovipussissa. Sulata voi. Ota pari pullaa vuoasta, sipaise päälipinnat kevyesti voisulalla ja laita muovipussiin. Ravista, niin että pullat sokeroituvat kauttaaltaan. Laita tarjoiluastiaan. Sokeroi loput pullat.
  7. Dippaa pullaa sormin kylmään vaniljakastikkeeseen tai syö lusikalla ja haarukalla. Tarjoa kahvin kanssa.

Vanhan ajan vaniljakastike

Ainekset

3
dl
täysmaitoa
2
dl
kuohukermaa
2
kananmunankeltuaista
2 1/2
rkl
sokeria
2
tl
perunajauhoa
1
vaniljatanko

Työvaiheet

  1. Mittaa maito, kerma, keltuaiset, sokeri ja perunajauho kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet veitsenkärjellä kattilaan. Kiehauta ja keitä noin 3 min miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee.
  2. Anna jäähtyä hetki. Kaada kastike kannuun ja jäähdytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 832 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Helpot suklaaruudut tehdään valmiista muffiniseoksesta. Tarkasta pakkauksesta ohje, jos käytät jotain muuta kuin Sunnuntai-merkkiä.

Annoksia
10
Valmistusaika
10 min + paisto 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Rocky road -ruudut

Ainekset

1
ps
suklaan makuista kakkumixiä (esim. Sunnuntai)
1
dl
rypsiöljyä
2
dl
vettä
100
g
tummaa suklaata
100
g
minttutryffelisuklaata (esim. Pätkis)
1
dl
hasselpähkinöitä
1
dl
minivaahtokarkkeja
Koristeluun
100
g
valkosuklaata

Työvaiheet

  1. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla. Kaada jauhoseos kulhoon. Sekoita öljy ja vesi pakkauksen ohjeen mukaan. Rouhi suklaa ja minttutryffelisuklaa veitsellä. Sekoita ne, vaahtokarkit ja pähkinät taikinaan. Paista pussin ohjeen mukaan.
  2.  Anna leivonnaisen jäähtyä. Leikkaa ruuduiksi. Paloittele valkosuklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata se 10 sekunnin pätkissä sekoittaen välissä. Valuta raidoiksi ruuduille.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 832 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Valmiista piirakkataikinasta valmistuvat keksit saavat viimesilauksen sormisuolasta.

Annoksia
8 cookieta
Valmistusaika
10 min + 5 min paisto
Vaikeustaso
Helppo

Suklaa-pähkinäcookiet

Ainekset

1
pkt
kauramurotaikinaa (esim. Myllyn paras)
½
dl
cashewpähkinöitä
80
g
suklaanappeja
80
g
fudgepaloja
sormisuolaa

Työvaiheet

1 Sulata taikina ohjeen mukaan. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.

2 Rouhi pähkinät. Murusta taikina leivontakulhoon. Kaada joukkoon suklaanapit ja pähkinät. Murusta sekaan fudgepalat. Sekoita sattumat hyvin taikinan joukkoon. Muotoile 8–10 palloa leivinpaperille pellille.

3 Litistä pallot kekseiksi. Sirottele jokaisen keksin päälle vähän sormisuolaa. Paista 5–7 minuuttia eli juuri ja juuri kypsiksi.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 832 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Rakastettu pataklassikko onnistuu myös broilerista. Tee huoletta iso satsi, sillä tämän ruoan maku vain paranee jääkaapissa.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + haudutus 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Burgundinpata broilerista

Ainekset

200
g
herkkusieniä
2
sipulia
4
valkosipulinkynttä
3
porkkanaa
2
laakerinlehteä
1
rosmariininoksa
2
tlk
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2
dl
punaviiniä
2
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
600
g
broilerin paistileikettä

Työvaiheet

  1. Puhdista herkkusienet. Puolita, jos ne ovat isoja. Kuori porkkanat, sipulit ja valkosipulinkynnet. Pilko porkkanat pätkiksi. Leikkaa sipulit 8 osaan ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Huuhtele broilerinpalat kylmällä vedellä ja kuivaa ne. Leikkaa palat kolmeen osaan. Kuumenna padan pohjalla öljy ja ruskista palat. Lisää loput ainekset. Kaada pataan sen verran vettä, että ainekset peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi. Vähennä lämpöä ja anna hautua 2 tuntia.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 544 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Mummolatyylinen kerroskiisseli yhdistää kermaisen maitokerroksen ja raikkaat appelsiinit. Annostele laseihin ja lusikoi jääkylmänä.

Annoksia
6
Valmistusaika
25 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Appelsiini-kerroskiisseli

Ainekset

Maitokiisseli
5
dl
täysmaitoa
3
rkl
maissitärkkelystä
2
rkl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
Appelsiinikiisseli
4
dl
appelsiinitäysmehua
2
rkl
perunajauhoja
1
rkl
sokeria
(2
tl
luomuappelsiinin kuorta raastettuna)
1-2
luomuappelsiinia
Pinnalle
1
rkl
sokeria
luomuappelsiinin kuorta raastettuna

Työvaiheet

  1. Valmista ensin maitokiisseli. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan maito, maissitärkkelys, sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa vispilällä tasaiseksi. Kuumenna sitten kiehuvaksi koko ajan puuhaarukalla pohjaa myöten sekoittaen. Keitä kiisseliä kolme minuuttia. Kaada se kulhoon ja ripottele pinnalle hieman sokeria kuortumisen estämiseksi. Anna jäähtyä.
  2. Valmista sitten appelsiinikiisseli. Mittaa appelsiinimehu, perunajauhot, sokeri ja halutessasi appelsiinikuoriraaste kattilaan. Vatkaa vispilällä tasaiseksi. Kuumenna sitten kiehuvaksi puuhaarukalla sekoittaen. Anna kiisselin pulpahtaa ja nosta kattila sitten liedeltä. Kaada kiisseli kulhoon ja ripottele pinnalle sokeria. Anna jäähtyä.
  3. Kuori appelsiini veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Leikkaa hedelmäliha kalvottomiksi lohkoiksi. Lisää ne appelsiinikiisseliin (jätä halutessasi osa hedelmälohkoista kerroskiisselien pinnalle).
  4. Lusikoi kiisseleitä kerroksittain laseihin. Koristele appelsiininkuorisuikaleilla.

 

Vinkki! Voit keittää kiisselin myös pohjaanpalamattomaan Kiehu-maitojuomaan. Varaa kiisseleihin eri tärkkelykset: maissitärkkelys tekee maitokiisselistä herkullisen lohkeavaa, perunajauhot taas appelsiinikiisselistä kauniin kirkasta.

Kommentit (0)