Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2297 reseptiä.
Linkitetty 75 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Omenainen paistos lainaa makuja apfelstrudelista, vaikka pohja onkin murotaikinaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys ja jäähtymine
Vaikeustaso
Helppo

Omenapiirakka paistinpannussa

Ainekset

Pohja
100
g
voita
2
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
1/2
tl
suolaa
1
kananmuna
Täyte
1
kg
hapokkaita omenoita
3/4
dl
sokeria
1/2
tl
jauhettua kanelia
1
dl
(keltaisia) rusinoita
Muruseos
2
dl
pistaasia rouhittuna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1
dl
fariinisokeria
125
g
huoneenlämpöistä voita
tarjoiluun vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Tee pohjataikina. Nypi voi ja sokeri sekaisin. Lisää vehnäjauhot, suola ja viimeiseksi kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi. Älä vaivaa, jotta taikina säilyttää mureutensa. Nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
  2. Kauli taikina halkaisijaltaan 33 cm:n ympyräksi. Nosta se voideltuun valurautaiseen paistinpannuun (ø noin 22 cm) tai irtopohjavuokaan.
  3. Kuori ja lohko omenat. Sekoita sokeri, kaneli ja 2 rkl jauhoja kulhossa. Lisää omenat ja rusinat ja sekoita. Kaada seos pannuun. Nosta pannu pakastimeen siksi aikaa, kun teet muruseoksen.
  4. Rouhi pistaasit ja sekoita ne sokerin ja jauhojen kanssa. Sekoita joukkoon huoneenlämpöinen voi. Ripottele murumainen seos omenoiden päälle.
  5. Paista 175-asteisessa uunissa noin 50 miuuttia. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, peitä piirakka foliolla. Anna täytteen ja makujen tasaantua noin 3 tuntia ennen leikkaamista. Tarjoa  vaniljajäätelön kanssa.

VINKKI Voit tehdä piirakan jo edellisenä päivänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 145 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Kasvisruokaillan tunnelmanluojaksi valmistuu helppo 40 kynnen juures-papupata, joka on mukaelma brittiläisen tv-kokin Nigella Lawsonin kuuluisasta 40 kynnen kanapadasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

40 kynnen juures-papupata

Ainekset

40
valkosipulinkynttä
300
g
palsternakkaa
4
pientä punajuurta
4
pientä keltajuurta
2
punasipulia
2
tlk (2 x 285 g)
säilöttyjä kypsiä suuria valkoisia papuja
dl
valkoviiniä
2
rkl
hunajaa tai vaahterasiirappia
6
oksaa tuoretta timjamia
2
tl
hiutalesuolaa
1
tl
mustapippuria
¾
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Irrota valkosipulinkynnet toisistaan. Älä kuori valkosipulinkynsiä.
  2. Pese palsternakka huolellisesti, poista kanta. Leikkaa kuorineen suupaloiksi.
  3. Kuori ja pilko punajuuret ja keltajuuret suupalan kokoisiksi lohkoiksi. Kuori ja lohko punasipulit.
  4. Kaada säilötyt valkopavut siivilään, huuhtele ja valuta.
  5. Levitä 20 valkosipulinkynttä laakeaan uunivuokaan. Levitä kasvispalat ja valutetut pavut kynsien päälle. Lisää loput 20 valkosipulinkynttä, sekä viini, hunaja tai vaahterasiirappi ja mausteet. Valuta päälle oliiviöljy.
  6. Peitä vuoka foliolla. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 1½ tuntia. Poista folio ja kypsennä vielä 30 minuuttia.
  7. Aseta tarjolle hiutalesuolaa ja mustapippuria, joita voi rouhia annoksen päälle. Tarjoa ruoka patongin tai maalaisleivän kera. Purista syödessä valkosipulinkynsien sisukset suoraan suuhun tai leivän päälle, ja dippaile leipää maukkaaseen liemeen.

Vinkki: Kun käytät hunajan sijasta vaahterasiirappia, ruoka on vegaaninen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2297 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Paistetut ankanrinnat ovat täydellinen pari kirsikka-timjamikastikkeen kanssa. Oheisella ankan paisto-ohjeella onnistut aina.

Vinkki! Demi-glace-kastikepohja tehdään tummasta espagnolekastikkeesta. Tiiviiksi keitetty, valmis demi-glace on hyvä pohja liharuokien kastikkeille.

Viinisuositus: Tumma kastike yhdistetään yleensä vahvoihin viineihin, mutta ankanliha vaatii viiniltä hedelmäisyyttä. Mainio  kokonaisuus...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paistetut ankanrinnat ja kirsikka-timjamikastike

Ainekset

2
ankan rintafileetä
1
tl
suolaa
1
tl
kiinalaista viismaustetta
Kirsikka-timjamikastike
1
salottisipuli
2
tl
rypsiöljyä
2
timjaminoksaa
¾
dl
punaviiniä
2
dl
demi-glace-kastiketta
2
rkl
kirsikkahilloa
1
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)
1
rkl
huoneenlämpöistä voita
(16 tuoretta tai pakastettua kirsikkaa)

Työvaiheet

  1. Ota ankanrinnat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista.

  2. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Pyyhi ankanrinnat kuiviksi talouspaperilla. Viillä rasvaan veitsellä ristikko. Mausta suolalla ja viismausteella. Laita rinnat rasvapuoli alaspäin kylmään paistinpannuun. Kuumenna pannu. Kun rasva tirisee, voit vähentää lämpöä, jotta rasva ei ala kärytä. Paista kunnes rasvapuoli on rapea ja ruskistunut kauniisti. Käännä fileet ja paista toiselta puolelta, kunnes lihassa on kaunis väri.

  3. Työnnä paistolämpömittari lihapalan paksuimpaan kohtaan ja laita lihat uuniin 8–12 minuutiksi, tai kunnes mittari osoittaa 58 astetta. Voit kypsentää fileet myös kokonaan pannussa, noin 5 minuuttia. Kääri lihat folioon ja anna vetäytyä 15 minuuttia.

  4. Tee kastike lihan kypsyessä. Kuutioi sipuli ja kuullota se öljyssä pehmeäksi, noin 5 minuuttia. Lisää ensin viini, sitten demi-glace ja hillo. Anna kiehua ilman kantta 15 minuuttia tai kunnes kastike hieman tiivistyy. Mausta pippurilla. Maista kastiketta ja lisää tarvittaessa suolaa. Poista timjamit.

  5. Juuri ennen tarjoilua lisää voi kastikkeeseen. (Koristele voissa paistetuilla kirsikoilla.)

  6. Viipaloi ankat ja tarjoa kastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2297 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Oikaise taikinassa ja panosta täytteeseen. Näin syntyy syyssesongin huikeimman makuinen riistapiiras.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t + sulatus 1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Lehtikaali-peurapiirakka

Ainekset

1
iso lehtitaikina (600 g)
100
g
lehtikaalia
400
g
peuran jauhelihaa
1
rkl
voita
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
dl
kermaa
1
kananmuna
2
dl
voimakasta juustoraastetta
1
ruukku
lehtipersiljaa
3
omenaa
Lisäksi
1
kananmuna voiteluun
Hölskytyssipulit
2
punasipulia
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
dl
öljyä
2
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Ota lehtitaikina huoneenlämpöön sulamaan noin 1½ tuntia ennen käyttöä.

  2. Poista lehtikaalista kova keskiruoti ja suikaloi lehdet. Paista jauhelihaa voissa noin 5 minuuttia. Lisää lehtikaali ja jatka paistamista pari minuuttia. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

  3. Sekoita kulhossa ranskankerma, kerma, muna ja juustoraaste. Hienonna persilja ja sekoita siitä puolet kermaseokseen. Säästä loppu persilja koristeeksi. Poista omenoista siemenkodat ja viipaloi omenat.

  4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kauli taikinalevy puolta ohuemmaksi leivinpaperin päällä ja siirrä uunipellille. Levitä kaali-jauhelihaseos levylle niin, että reunoista jää 2 cm ilman täytettä. Nipistä taikinalevyn kulmat kiinni ja nosta reunat pystyyn. Lusikoi kermaseos piirakalle ja lado omenat rennosti päälle. Voitele reunat munalla. Kypsennä uunin keskitasolla 25–30 minuuttia.

  5. Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi tiiviskantiseen rasiaan. Lisää etikka, öljy, hunaja ja suola. Sulje rasia ja hölskyttele noin minuutti. Levitä sipulia lämpimän piirakan pinnalle juuri ennen tarjoilua. Ripottele persilja päälle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2297 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Yltäkylläisen omenasyksyn muhkeaan piirakkaan uppoaa yhdeksän omenaa ja koko purkki sosetta. Lisäksi piirakka on naurettavan helppo valmistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
9–12
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Toffee-omenapiirakka

Ainekset

9
(n. 700 g)
kotimaista omenaa
25
toffeemakeista (esim. Alku-toffee)
5
dl
vehnäjauhoja
2
tl
jauhettua inkivääriä
tl
ruokasoodaa
1
tl
kanelia
dl
ruokosokeria
¾
dl
fariinisokeria
2
kananmunaa
dl
rypsiöljyä
1
prk (360 g, 3 dl)
sokeroimatonta omenasosetta
Vuoan voiteluun
öljyä tai voita

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele suorakaiteen muotoinen uunivuoka (noin 30 cm x 20 cm).

  2. Leikkaa omenoista hatut koristelua varten. Leikkaa loput omenat 1–2 cm:n kuutioiksi. Omenoita ei tarvitse kuoria. Paloittele toffeet muutamaan palaan.

  3. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Riko munat toiseen kulhoon. Vatkaa öljy ja omenasose puuhaarukalla tai kierrevatkaimella munien joukkoon.

  4. Yhdistä munaseos kuiviin aineisiin. Lisää omenakuutiot ja 2/3 toffeepaloista. Sekoita, mutta älä vatkaa.

  5. Kaada taikina vuokaan. Asettele omenahatut päälle ja painele loput toffeet taikinan pintaan.

  6. Paista uunin alatasolla 35–40 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Vinkki Tarjoa piirakka ranskankerman tai vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (0)