Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2410 reseptiä.
Linkitetty 103 keittokirjaan.
Ohje Vappu Pimiä & Raisa Laine Kuva Elvi Rista

Klassiseen ranskalaiseen suklaakakkuun tarvitaan vain pari ainesta. Annoksen juju on yllättävä lisuke: makeansuolainen vuohenjuustojäätelö. Koukuttavan hyvää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen suklaakakku & vuohenjuustojäätelö

Ainekset

200
g
voita
200
g
tummaa suklaata (esim. taloussuklaa)
2
dl
sokeria
4
kananmunaa
3,5
dl
vehnäjauhoja
korppujauhoja ja rasvaa vuoan leivitykseen

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Voitele ja jauhota pyöreä irtopohjavuoka (halkaisija 25 cm).
  2. Pilko suklaa ja sulata se voin kanssa vesihauteessa tai mikrossa. Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vähän jäähtynyt suklaa-voiseos munavaahtoon. Sekoita vehnäjauhot varoen joukkoon.
  3. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 12–15 minuuttia uunin keskitasolla. Kakun kuuluu jäädä löysäksi keskeltä.
  4. Kumoa kakku vadille. Voit koristella jäähtyneen kakun tomusokerilla. Tarjoa kakku vuohenjuustojäätelön kanssa.

Vuohenjuustojäätelö

Ainekset

4
dl
vaniljajäätelöä
100
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Chavroux)

Työvaiheet

  1. Ota jäätelö huoneenlämpöön pehmenemään.
  2. Notkista vuohenjuusto lusikalla sekoittaen. Lisää pehmennyt jäätelö ja sekoita tasaiseksi.

Vinkki! Jos haluat tarjoilla vuohenjuustojäätelön palloina, pakasta sitä sekoittamisen jälkeen noin tunti.

Kommentit (4)

Vierailija

Puuttuuko suklaakakusta kenties muna ja vehnäjauhot?

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Heippa! Juu, heti ilmestymisen jälkeen kaikki raaka-aineet eivät jostain syystä näkyneet listassa. Nyt kuitenkin kunnossa.

Killing

Vuohenjuustojäätelö? No ei todellakaan. Laitan aina ranskalaisen suklaakakun lisukkeeksi turkkilaista jogurttia. Ihana makuyhdistelmä mielestäni, vähän happamuutta. En aio myöskään laittaa uunilohta vuohenjuustolla ja sinapilla kuorrutettuna. Syön kyllä kovia vuohenjuustoja ja vuohifetaa.

Vierailija

Miten tämä ranskalainen suklaakakku eroaa mutakakusta?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 189 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Buffettiklassikko ja arkiherkku mokkapalat onnistuu myös ilman kovaa rasvaa. Tähän taikinaan käytetään rypsiöljyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
noin 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Minttumokkapalat

Ainekset

4
kananmunaa
3
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
dl (noin 170 g)
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
prk (250 g)
pehmeää maitorahkaa
2
tl
piparminttuaromia
5
dl
vehnäjauhoja
4
rkl
kaakaojauhetta
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
Kuorrutus
5
dl (noin 250 g)
tomusokeria
rkl
kaakaojauhetta
noin 4
rkl
kuumaa kahvia
1
rkl
rypsiöljyä
2
tl
piparminttuaromia
Pinnalle
murskattuja polkagris-karkkeja tai nonparelleja

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Kääntele joukkoon öljy, rahka ja piparminttuaromi.
  4. Sekoita jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola keskenään. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi.
  5. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille (koko 30 cm x 40 cm). Kypsennä uunin keskitasolla 18–20 minuuttia, kunnes pohjalevy tuntuu keskeltä kokeiltaessa kimmoisalta. Anna jäähtyä.
  6. Jos viimeistelet pinnan polkagris-karkeilla, murskaa ne. Laita karkit kaksinkertaiseen pakastepussiin ja nuiji ne haluamasi kokoisiksi muruiksi leikkuulaudan päällä esimerkiksi perunanuijalla.
  7. Valmista kuorrutus. Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe keskenään. Lisää puolet kuumasta kahvista, öljy ja piparminttuaromi. Sekoita ja lisää kahvia, kunnes kuorrutus on paksua mutta helposti sekoittuvaa.
  8. Levitä kuorrutus ripein liikkein pohjalevyn päälle (kuorrutusta tulee ohjeella vain ohut kerros ja se jähmettyy nopeasti). Viimeistele polkagris-murskalla tai nonparelleilla.

Vinkki: Karkeaksi rouhitut polkagris-karkit ovat kovia sattumia mokkapalojen päällä. Ne kuitenkin pehmenevät parissa tunnissa imaistessaan kuorrutuksen kosteutta.

Kommentit (2)

Mimi21

Osa työvaiheista puuttuu ja osa vaiheista on ohjeessa tuplana?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos huomiosta, reseptiä on nyt korjattu!

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2410 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Vähän hedelmää, paljon vettä ja hiukan sokeria sisältävä meksikolainen agua fresca sammuttaa janon raikkaasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä agua fresca

Ainekset

3
kurkkua
1
vihreä chili
3
limetin mehu
3–4
rkl
agavesiirappia
dl
vettä
¼
tl
suolaa
3
dl
jääpaloja
½
ruukkua
minttua

Työvaiheet

  1. Paloittele kurkku ja chili tehosekoittimen kulhoon. Purista limeteistä mehu ja lisää muiden ainesten kanssa kulhoon.

  2. Käytä konetta, kunnes seos on sileää. Voit halutessasi siivilöidä juoman sileäksi. Lisää tarvittaessa agavesiirappia, jos juoma tuntuu liian happamalta.

  3. Kaada juoma kannuun. Lisää jääpalat ja mintun lehdet.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2410 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Säpäkät broileritacot saavat makunsa etikalla ja soijalla maustetussa liemessä kypsytetystä broilerista. Lisänä maistuu salsa verde.

Vinkki! Kuvassa näkyvien salsakastikkeiden ohjeet löydät reseptin lopusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 (3 tacoa/annos)
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Chipotle-broileritacot

Ainekset

1
kg
maustamattomia broilerin koipireisiä
1
dl
valkoviinietikkaa
1
dl
soijakastiketta
1
dl
vettä
1
pieni punasipuli
6
valkosipulinkynttä
2–3
säilöttyä chipotlechiliä (chipotles en adobo)
2
laakerinlehteä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Limetticrema
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
dl
majoneesia
1
limetti
ripaus
suolaa
Lisäksi
12
maissitortillaa
salsa verdeä (ohje alla)

Työvaiheet

  1. Leikkaa koipireidet kahteen palaan nivelen kohdalta. Laita palat laakeapohjaiseen pataan. Lisää etikka, soija ja vesi.

  2. Kuori ja lohko punasipuli. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Laita sipulit pataan ja lisää myös chipotlet ja laakerinlehdet. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Hauduta kannella peitettynä 45–55 minuuttia, kunnes broileri on hajoavan kypsää.

  3. Nosta broilerit lautaselle. Keitä lientä ilman kantta voimakkaasti noin 7 minuuttia, ota laakerinlehdet pois. Revi liha irti luista ja lisää ne kuumaan liemeen. Anna maustua 10 minuuttia.

  4. Valmista limetticrema. Laita kulhoon ranskankerma ja majoneesi. Raasta limetin vihreästä kuoriosasta 1 tl hienoa raastetta. Purista puolikkaasta limetistä mehu. Sekoita mehu ja kuoriraaste kastikkeen joukkoon. Mausta ripauksella suolaa.

  5. Lämmitä tortillat kuumassa kuivassa pannussa. Levitä tortilloille ensin salsa verdeä, sitten broileria ja viimeistele limetticremalla.

Vinkki! Chipotles en adoboa eli tomaattiseen kastikkeeseen säilöttyä chipotlechiliä saa isoista ruokakaupoista. Chipotle on voimakkaan chilinen savustettu, kuivattu jalapeno. Annostele sitä varoen.

Salsa verde eli tomatillosalsa

Ainekset

1
ruukku
korianteria
5–6
(500 g)
keskikokoista tomatilloa
1
makea sipuli
1
vihreä jalapeno
1
keskikokoinen limetti
2–3
tl
vettä
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa korianteri varsineen rouheasti veitsellä.
  2. Poista tomatilloista suojalehdet. Huuhtele tomatillot ja leikkaa ne muutamaan palaan. Laita monitoimikoneen tai tehosekoittimen kulhoon. Lisää myös korianteri.
  3. Kuori ja paloittele sipuli. Poista jalapenoista kanta. Lisää jalapeno monitoimikoneen kulhoon yhdessä sipulin kanssa. Purista limetistä mehu ja lisää vesi. Mausta suolalla.
  4. Hienonna ainekset rouheaksi salsaksi. Voit myös valmistaa salsan isossa morttelissa tai hienontaa ainekset käsin.

Vinkki! Vihreän tomatillon sesonki on syksyllä. Muulloin salsan voi valmistaa säilötyistä tomatilloista. Kesällä kastikkeeseen kannattaa kokeilla tomatillon sukulaista karviaista.

Paahdettu tomaattisalsa

Ainekset

4
(400 g)
tomaattia
2
valkosipulinkynttä kuorineen
1
iso jalapenochili
1
pieni sipuli
½
limettiä
¼
ruukku
korianteria
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Paista tomaatteja, valkosipulinkynsiä ja jalapenoa valurautapannussa, kunnes kasvisten pinta on kauttaaltaan mustunut. Valkosipulit ja chili tummuvat 5–10 minuutissa, tomaatit hieman pidempään.
  2. Anna jäähtyä hetki ja kuori valkosipulinkynnet. Poista chilistä kanta.

  3. Laita valkosipulit ja chili mortteliin ja jauha tasaiseksi. Lisää tomaatit ja jauha tasaiseksi. (Voit käyttää myös sauvasekoitinta, mutta älä jauha soseeksi.)

  4. Hienonna sipuli. Purista limetistä mehu ja hienonna korianteri. Huuhtele sipulikuutiot kylmällä vedellä ja lisää salsaan yhdessä hienonnetun korianterin ja limetinmehun kanssa. Mausta suolalla. Anna vetäytyä jääkaapissa tarjoiluun saakka.

Vinkki! Meksikolaisille ruuille on tyypillistä, että kasvikset, yleensä tomaatti, sipulit ja chili, paahdetaan pannussa tummanpuhuviksi ennen ruuan valmistusta. Paahtaminen antaa tomaateille talvellakin aivan uudenlaisen syvemmän maun.

 

Rouhea guacamole

Ainekset

4
kypsää avokadoa
2
limettiä
1
punainen chili
¼–¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Halkaise avokadot, poista kivi ja kaavi hedelmäliha lusikalla kulhoon. Murskaa avokadot haarukalla, jätä rakenne rouheaksi.
  2. Purista limeteistä mehu ja sekoita avokadon joukkoon.
  3. Posta chilistä kanta, leikkaa chili pituussuunnassa puoliksi ja poista siemenet. Hienonna chili ja lisää kulhoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

Pico de gallo

Ainekset

400
g
pihvitomaatteja
1
pieni punasipuli
1
valkosipulinkynsi
2
punaista chiliä
1
ruukku
korianteria
2
limettiä
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Leikkaa tomaatit puoliksi, poista kanta ja siemenet. Kuutioi tomaatit. Hienonna punasipuli ja valkosipulinkynsi. Poista chileistä kannat ja viipaloi chilit ohuiksi renkaiksi. Hienonna korianteri. Sekoita aineet keskenään.
  2. Purista limeteistä mehu (n. 4 rkl). Lisää limetinmehu, suola ja mustapippuri muiden ainesten joukkoon. Anna salsan maustua huoneenlämmössä.

Vinkki! Chileistä sopivimpia ovat serrano-chilit, mutta myös muut keskikokoiset punaiset chilit käyvät tähän jokapaikan salsaan.

Kommentit (0)

Nämä kauraleipäset ovat tosi rapeat ja helpot tehdä, ei vaivaamista ja nostatus uunissa, siksi kannattaa käyttää kuivahiivaa, koska se kestää paremmin lämpimässä (uunissa) nostatusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
n. 15 min + n. 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kauraleipäset vaivaamatta (helppo nostatus)

Ainekset

2,5
dl
vesi
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria (taikina nousee paremmin, kun hiiva saa ravintoa)
1/2
pss
kuivahiivaa
1
dl
kaurahiutaleita
4
dl
sämpyläjauhoja

Työvaiheet

Lämmitä taikinakulhossa neste mikrossa 40 s, sekoita siihen hiiva, sokeri ja suola, tai vatkaa, lisää sitten 1 dl kaurahiutaleita, sekoita ja lisää sämpyläjauhot sekoittaen.

Nosta uunipellille leivinpaperin päälle kahdella ruokalusikalla kekoja n. 8 kpl ja laita jokaisen päälle vähän vehnäjauhoja ja muotoile leipäset pyöreiksi leipäsiksi, ei liian mataliksi. On helppo työvaihe.

Nostata uunissa 50 asteessa n. 10 - 15 min keskitasolla, sen jälkeen laita uunin lämpö 200 asteeseen ja paista n. 15 - 20 min. Tarkista pohjasta ovatko paistuneet kauniisti ja että leipäset ovat kevyitä.

Kun otat uunista pidä leivinliinan alla niitä, kun jäähtyvät, että kuori ei ole liian rapea : )

Jos ei tule kaikkia syötyä heti, pidä jääkaapissa ja lämmitä mikrossa n. 10 s, ovat kuin uusia, voi myös pakastaa ja lämmittää mikrossa n. 15 s.

Kommentit (0)