Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1694 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Klassikkoleivonnainen raikastetaan nyt raparperilla ja limellä. Tästä herkullinen katseiden vangitsija kahvipöytään!

Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
40 min + kypsennys ja jäähdytys 45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Raparperialeksanterit

Ainekset

Pohja
200
g
huoneenlämpöistä voita
1
dl
sokeria
2
kananmunaa
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Raparperitahna
3
dl
raparperia paloina
1
rkl
vettä
2
rkl
limetinmehua
dl
hillosokeria
1
keltuainen
25
g
voita
Päälle
4
dl
tomusokeria
n. ½
dl
vettä
tilkka elintarvikeväriä

Työvaiheet

  1.  Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaamista jatkaen. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää seos taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Siirrä taikina jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.
  2.  Valmista raparperitahna. Paloittele raparperit kattilaan ja lisää vesi. Keitä raparperit pehmeiksi kannen alla, noin 5 minuuttia. Soseuta raparperit sauvasekoittimella sileäksi. Purista limetin mehu ja lisää se raparperin joukkoon yhdessä hillosokerin ja keltuaisen kanssa. Siirrä kattila takaisin liedelle ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee. Ota kattila liedeltä ja sekoita voi joukkoon nokareina. Siirrä tahna jääkaappiin jäähtymään.
  3. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli molemmat osat jauhoja apuna käyttäen leivinpaperin päällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi (20x25 cm). Paista levyjä uunissa 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
  4. Levitä jäähtynyt raparperitahna toiselle levylle tasaiseksi kerrokseksi ja nosta toinen levy päälle.
  5. Sekoita tomusokeri ja vesi kulhossa kuorrutteeksi. Värjää kuorrutus haluamasi väriseksi elintarvikevärillä. Levitä kuorrutus leivoslevyn päälle ja tasoita pinta lastalla. Anna jähmettyä kylmässä noin 15 minuuttia. Leikkaa leivoslevy kuumaan veteen kastetulla veitsellä neliöiksi.

Vinkki! Tiesitkö että sireenin kukinnot ovat syötäviä? Muutama kukinto leivoksen pinalle tuo täydet söpöyspisteet.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1694 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Suklaan ja punaviinin ystävyys miellyttää myös parsaa ja pitkään haudutettua karitsalihaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
45 min + haudutus 4 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ylikypsä karitsa, parsat ja suklaa-punaviinikastike

Ainekset

600
g
karitsan niskaa tai entrecôtea
3
valkosipulinkynttä
1
sitruuna
1
rkl
ruokokidesokeria
2
tl
suolaa
1
ruukku
timjamia
1
dl
punaviiniä
5
dl
vettä
Suklaa-punaviinikastike
1
dl
karitsan haudutuslientä
1
dl
punaviiniä
1
dl
demi glace -kastikepohjaa
50
g
voita
50
g
tummaa suklaata
Keitetyt parsat
20
vihreää tai valkoista parsaa
1
tl
öljyä
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 120 asteeseen. Laita lihat uunivuokaan. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Halkaise sitruuna. Lisää ne vuokaan lihojen joukkoon. Mausta lihat sokerilla, suolalla ja timjaminoksilla. Lisää 5 dl vettä ja 1 dl viiniä. Peitä astia foliolla ja laita uuniin. Anna lihojen hautua uunissa ainakin 4 tuntia tai kunnes liha on ylikypsää ja pehmeää. Anna lihojen jäähtyä liemessään.
  2. Siivilöi 1 d haudutuslientä kastiketta varten. Mittaa haudutusliemi, 1 dl viiniä ja kastikepohja kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes kastike on keittynyt hieman kasaan. Lisää voi ja tumma suklaa kastikkeeseen ja sekoita tasaiseksi. Ota kattila pois liedeltä. Voit lisätä vielä suklaata, mikäli haluat suklaisemman kastikkeen.
  3. Jos haluat, paista lihoihin kaunis väri pannussa.
  4. Kuori parsanvarret ja katkaise parsan alaosasta puumainen, kova tyvi pois. Keitä parsoja 1 minuutti suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä). Siirrä parsat keittiöpyyhkeen päälle, taputtele kuiviksi ja laita lautaselle. Mausta öljyllä ja suolalla.

Kommentit (0)

Käyttäjä2282 on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 3 keittokirjaan.

Todella helpot ja herkulliset muffinit

Annoksia
12
Vaikeustaso
Helppo

Valkosuklaa-mustikkamuffinit

Ainekset

2
dl
Sokeria
3,5
dl
Vehnäjauhoja
2
tl
Leivinjauhetta
1
dl
Maitoa
2
Kananmunaa
100
g
Juoksevaa margariinia tai voita
2
dl
Mustikoita
100
g
Valkosuklaata
1
rkl
Perunajauhoja, mikäli käytät pakastemustikoita
Kuorrutus
100
g
Valkosuklaata

Työvaiheet

Rouhi 100g valkosuklaata. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito, kananmunat ja margariini. Sekoita tasaiseksi. Sekoita tarvittaessa perunajauho mustikoiden sekaan. Lisää mustikat ja rouhittu valkosuklaa.
Paista 180 asteessa n. 18 min.
Koristele sulatetulla valkosuklaalla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1694 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivainen kuva Sami Repo

Kun huippukokki tekee mokkapaloista täydellisiä, pari tuttua leivontasääntöä menee uusiksi.

Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Jouni Toivasen mokkapalat

Ainekset

250
g
voita
4
kananmunaa
3
dl
sokeria
4 3/4
dl
vehnäjauhoja
5
rkl
tummaa kaakaojauhetta
3
tl
leivinjauhetta
1/4
tl
suolaa
3/4
dl
täysmaitoa
Kuorrute
5
rkl
vahvaa espressoa
50
g
voita
500
g
tomusokeria
1 1/2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
ripaus merisuolaa

Työvaiheet

  1. Sulata 250 g voita kattilassa keskilämmöllä. Kuumenna sekoitellen muutama minuutti, kunnes voi vaahtoaa ja ruskistuu. Kaada voi toiseen astiaan jäähtymään.
  2. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Päällystä uunipelti leivinpaperilla. Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kääntele ne vuorotellen maidon kanssa muna-sokerivaahtoon. Sekoita ruskistettu voi joukkoon. Kaada taikina uunipellille. Paista 250 asteessa 1 minuutti, laske sitten lämpö 200 asteeseen ja paista noin 15 minuuttia.
  3. Tee kuorrute pohjan paistuessa. Valmista espresso. Ruskista 50 g voita kuten kohdassa 1, mutta älä jäähdytä. Pidä kattila levyllä miedolla lämmöllä ja sekoita muut kuorrutteen aineet voin joukkoon. Sekoittele seosta vispilällä, kunnes kuorrute on sileää. Jos kuorrute tuntuu liian jäykältä, lisää siihen tilkka kahvia. Pidä kuorrute liedellä lämpimänä.
  4. Ota pohja uunista ja tiputa pelti pöydälle niin, että se tärähtää voimakkaasti. Näin vesihöyry pääsee pois kakusta ja pohja pysyy kuohkeana.
  5. Levitä kuorrute lämpimän pohjan päälle nopeasti niin saat kauniin tasaisen pinnan. Anna jäähtyä vähintään puoli tuntia ennen paloittelua.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1694 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Tämä juustokakku syntyy helposti mökkiolosuhteissakin, sillä sen valmistamiseen ei tarvita edes uunia.

Annoksia
10-12 annosta
Valmistusaika
30 min + jähmettyminen 60 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-kookos-juustokakku

Ainekset

125
g
voita
400
g
digestivekeksejä
1
dl
kookoshiutaleita
1/2
dl
muscovadosokeria
Täyte
2
pkt (à 200 g)
tuorejuustoa
2
dl
kookoskermaa
1
dl
sokeria
2
dl
vispikermaa
1 1/2
l
mansikoita
Lisäksi
kookoslastuja

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Hienonna keksit esimerkiksi vahvassa uudelleensuljettavassa pakastuspussissa kaulimella kopautellen. Kaada keksimurut kulhoon. Lisää kookoshiutaleet, sokeri ja voisula. Sekoita tasaiseksi.
  2. Painele keksiseos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (noin 20 x 30 cm) tiiviiksi kakkupohjaksi. Anna kovettua kylmässä vähintään tunti.
  3. Sekoita tuorejuusto, kookoskerma ja sokeri kulhossa. Vatkaa kerma toisessa kulhossa kiinteäksi vaahdoksi ja kääntele vaahto varovasti tuorejuusto-kookoskermaseokseen.
  4. Siirrä kovettunut keksipohja varovasti leivinpaperilta liu’uttaen tarjoiluvadille. Lusikoi täyte pohjan päälle. Viipaloi mansikat ja lado ne riveihin täytteen päälle. Viimeistele kakku kookoslastuilla.

Kommentit (0)