
Oletko jo kokeillut tökkäystekniikkaa kakkujen täytössä? Sen avulla voit jättää väliin kärsivällisyyttä ja taitoa vaativan kakkupohjan puolittamisen. Töki pohjaan yksinkertaisesti koloja ja valuta herkullinen täyte niihin. Miten helppoa!
Täydellinen vadelmakakku
Ainekset
Työvaiheet
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ( 20 cm). Voitele ja sokeroi vuoan reunat huolellisesti.
- Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Sekoita gluteenittomat jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa ohueksi raasteeksi. Sekoita jauhoseos, sitruunankuori ja jogurtti taikinaan varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 45–50 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun puutikkuun ei enää tartu taikinaa.
- Valmista täyte kakun paistuessa. Purista sitruunasta mehu. Mittaa kaikki täytteen aineet kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee kiisseli-mäiseksi. Ota kattila liedeltä odottamaan.
- Anna kakun jäähtyä vuoassaan noin 15 minuuttia. Pistele puisella ohutvartisen kauhan varrella kakkuun reikiä, jotka saavat ulottua lähes kakun pohjaan saakka. Kaada hieman jäähtynyt sitruunakiisseli kakulle niin että se valuu kakkuun pisteltyihin reikiin. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa yön yli.
- Tee kuorrutus. Painele vadelmat siivilän läpi sileäksi soseeksi. Vatkaa pehmeä voi sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää vadelmasose, vaniljasokeri ja tomusokeri ja jatka vatkaamista noin 1 minuutti.
- Kumoa kakku vadille ylösalaisin. Levitä kuorrutus kakun päälle ja reunoille lastalla. Koristele kakku tuoreilla vadelmilla.
Otetaanko kakku siis pois vuoasta vasta seuraavana päivänä kun kuorrutus laitetaan. Eikö tartu reunoista kiinni ?
Erinomainen kakku, vaikka valmistus ei mennytkään aivan niin kuin strömsössä. Ilmeisesti sitruuna oli liian pieni (liian vähän nestettä) tai ruokalusikka liian iso (liikaa Maizenaa), mutta kiisselistä tuli sen verran paksua, että ei se suostunut kokonaan kakun sisään valumaan vaan osa jäi lillumaan pinnalle. Yön yli jääkaapissa vetäytynyt kakku oli erittäin helppo halkaista, ja kaavin kakun pintaan jääneen kiisselin väliin täytteeksi. En kumonnut kakkua ylösalaisin. Ja se irtosi kyllä leipomista seuraavana päivänä vuoan reunoista erittäin helposti.
Hei, kakku tosiaan otetaan pois vuoasta vasta seuraavana päivänä! Ja kyllä, sitruunoita on monenkokoisia ja niistä irtoaa vaihteleva määrä nestettä. Jos käyttämästäsi sitruunasta tuntuu irtoavan nestettä hyvin kitsaasti (vaikka kuinka puristaisit), niin ota vielä yksi ylimääräinen puolikas.
Sitruunakiisselistä tuli aivan liian paksua, vaikka lisäsin sitruunamehua reilusti. Epäilen, että 2 rkl maissitärkkelystä on liikaa. Laittaisin sitä vain yhden ruokalusikan, ettei kiisselistä tule liisteriä. Mutta kiitos saman ongelman kanssa painineelle kommentoijalle, leikkasin myös kakun kahtia ja kiisseeli väliin.
Sama ongelma liisterin kanssa, vaikka laitoin vain YHDEN ruokalusikan maizenaa. Ei toivoakaan saada tuota mönjää kakun sisälle!
Miksi kauhan on pakko olla puuta?
Kakusta tuli hyvänmakuinen, vaikka kiisseli ei imeytynyt kokonaan reikiin ja vadelmapäällinen "piimi" vatkattessa ja oli tosi löysää...lisäsin siihen pari liivatelehteä ja ulkonäkö on hurja, mutta perheelle maistui tämä koekakku😂