Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 142 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Vau, mikä kakku! Tämä herkku yhdistää suklaan ja kinuskin ystävät ja on klassikko jo syntyessään. Voit valmistaa kakun jo edellisenä päivänä maustumaan.

Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
2 t 15 min + vetäytyminen 12 t

Tummasuklaa-kinuskikakku

Ainekset

150
g
voita
150
g
tummaa suklaata
3
kanamunaa
dl
Sokeria
2
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
Kinuski
2
dl
kuohukermaa
1
dl
sokeri
1
dl
fariinisokeria
Kostutus
dl
maitoa
2
tl
vaniljasokeria
Suklaakuorrute
1
dl
kuohukermaa
200
g
tummaa suklaata (70%)
Lisäksi
voita ja vehnäjauhoja voiteluun

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota pyöreä irtopohjavuoka ( 20 cm). Sulata voi ja paloiteltu suklaa kattilassa keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. Ota kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä hetki.
  2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe.
  3. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon ja sekoita varovasti käännellen. Lisää suklaa-voiseos varovasti taikinaan, sekoita ja kaada taikina vuokaan. Kypsennä uunissa 50 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun tikkuun ei tartu enää taikinaa. Anna jäähtyä 15 minuuttia vuoassa ja kumoa kakku sitten ritilän päälle jäähtymään.
  4. Mittaa kinuskin aineet pieneen kattilaan ja keitä keskilämmöllä sekoitellen 20–30 minuuttia. Anna kinuskin jäähtyä noin 30 minuuttia.
  5. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Mausta kostutukseen tuleva maito vaniljasokerilla.
  6. Kokoa kakku. Aseta kansi pohjaksi, kostuta se vaniljamaidolla ja valuta päälle 1/3 kinuskista. Toista toinen kerros samalla tavoin. Nosta kolmas kakun levy kanneksi ja kostuta myös se. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa mielellään yön yli. Säilytä myös loppu kinuskikastike jääkaapissa.
  7. Tee suklaakuorrute. Kuumenna kuohukerma kattilassa. Siirrä kattila liedeltä ja paloittele suklaa kerman joukkoon. Sekoita kunnes suklaa on sulanut. Kaada suklaakuorrute kakun päälle ja reunoille. Tasoita lastalla.
  8. Notkista jääkaapissa ollut kinuski mikrossa tai kattilassa kuumentamalla sitä muutama sekunti. Valuta kinuski suklaakuorrutteen päälle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Sitruunalla maustettu siika on klassikkoruoka, joka saa uuden kaverin verigreippi-fenkolisalaatista.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunisiika, tilliöljy ja fenkoli-verigreippisalaatti

Ainekset

4
siikafileetä (yht. 600–800 g)
1
tl
merisuolaa myllystä
ripaus
musta- tai valkopippuria
4
tl
sitruunamehua
1
nippu
tilliä
3/4
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Valmistele ensin muusi ja fenkoli-verigreippisalaatti (ks. ohjeet alla).
  2. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  3. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Laita ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda uunissa 15–20 minuuttia.
  4. Kalojen kypsyessä laita tilli tehosekoittimeen ja lisää melkein kaikki öljy. Sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa öljyä.
  5. Pirskottele kalojen päälle sitruunamehua. Lusikoi päälle tilliöljy. Tarjoa fenkoli-greippisalaatin ja muusin kanssa.

Puikulaperunamuusi

Ainekset

1
kg
puikulaperunoita
75
g
huoneenlämpöistä voita
1
dl
kuohu- tai ruokakermaa
1
dl
täysmaitoa

Työvaiheet

  1. Kuori perunat. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois. Laita perunakattila takaisin liedelle, että kaikki kosteus haihtuu perunoista.
  2. Lämmitä kerma-maitoseos omassa kattilassaan.
  3. Murskaa perunat. Lisää ensin voi. Lisää sitten kerma-maito vähitellen sähkövatkaimella vatkaten. Lisää tarvittaessa enemmän maitoa, jos muusi tuntuu liian tanakalta.

Fenkoli-verigreippisalaatti

Ainekset

1
salottisipuli
1
tl
suolaa
2
rkl
valkoviinietikkaa
2
tl
juoksevaa hunajaa
mustapippuria myllystä
2
fenkolia
1
verigreippi tai 2 veriappelsiinia
4
rkl
manteleita
3
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Ripottele päälle suolaa ja valuta etikkaa. Anna maustua 5 minuuttia. Mausta lopuksi hunajalla ja pippurilla.
  2. Leikkaa fenkolit terävällä veitsellä tai mandoliinilla ohuenohuiksi viipaleiksi. Leikkaa verigreipistä tai -appelsiineista kuoret pois ja viipaloi hedelmäliha.
  3. Paahda manteleita kuumassa, kuivassa pannussa hetki. Pidä mantelit liikkeessä, että ne eivät pala. Rouhi veitsellä.
  4. Sekoita sipuli, fenkoli ja kalvottomat greippiviipaleet.Viimeistele manteleilla ja öljyllä.

 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Ohje Raisa Laine KUVA Sami Repo

Nopeasti vaniljaliemessä keitetyt raparperin varret saavat seurakseen paahdetulla mantelilla maustetun ricottavaahdon.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-mansikkajälkkäri ja manteliricotta

Ainekset

6
dl
raparperia paloiteltuna
1 1/2
dl
sokeria
4
rkl
voita
2
rkl
vettä
1
vaniljatanko
4
dl
mansikoita paloiteltuna
Manteliricotta
4
rkl
mantelilastuja
2
dl
kuohukermaa
2
dl
ricottaa
4
tl
mantelilikööriä
Lisäksi
8
marenkia

Työvaiheet

  1. Leikkaa raparperit noin 4 cm:n paloiksi. Kiehauta sokeri, voi, vesi ja halkaistu vaniljatanko kattilassa. Lisää raparperit ja keitä noin 5 minuuttia. Älä keitä liikaa, raparperien tulee olla juuri ja juuri kypsiä.
  2. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää pieniksi paloitellut mansikat kattilaan. Anna jäähtyä haaleaksi tai huoneenlämpöiseksi.
  3. Tee manteliricotta. Paahda mantelilastuja kuivassa pannussa koko ajan sekoitellen muutama minuutti. Siirrä pannu pois liedeltä.
  4. Vaahdota kerma. Sekoita toisessa kulhossa ricotta ja mantelilikööri. Kääntele kermavaahto ja mantelilastut varovasti ricottan joukkoon.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Panu Pälviä

Rapean ja pehmeän täydellinen yhdistelmä löytää tarkoituksensa rouskuvissa sushitacoissa, joiden makumaailma yhdistää Aasian ja Meksikon.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Sushitacot

Ainekset

2 1/2
dl
sushiriisiä
3
dl
vettä
2
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
Tacokuoret
16
wonton-taikinalevyä
5
dl
rypsiöljyä
2
norileväarkkia
1
ruukku
korianteria
2
avokadoa
150
g
kimchiä
Srirachamajoneesi
1
dl
majoneesia
1/2
tl
srirachakastiketta

Työvaiheet

  1. Huuhtele sushiriisiä kylmällä vedellä, kunnes vesi on kirkasta. Laita riisi kattilaan, lisää kylmä vesi ja anna riisin levätä 15 minuuttia. Peitä kattila kannella ja kuumenna liedellä kiehuvaksi. Anna sitten kiehua alhaisella lämmöllä 10 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna hautua kannen alla vielä 10 minuuttia.
  2. Kiehauta sillä aikaa etikka ja sokeri pienessä kattilassa. Kumoa riisi kulhoon, kaada liemi riisin päälle ja sekoita riisiä leikkaavin liikkein esimerkiksi lastalla. Anna riisin jäähtyä ilman kantta.
  3. Tee tacokuoret. Puristele alumiinifoliosta soikea pallo (5 x 10 cm). Pyöristä wontonlevyjen nurkat veitsellä leikkuulaudalla. Taivuta yksi taikinalevy alumiinifolion ympärille niin että siitä muodostuu tacokuori. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180 asteeseen. Käytä apuna lämpömittaria tai kokeile öljyn kuumuutta leipäpalalla; kun leipä nousee poreillen pintaan, öljy on sopivan kuumaa. Käytä apunasi metallisia pihtejä ja dippaa niiden avulla foliopallo ja taikinakuori 10 sekunniksi kuumaan öljyyn. Kumoa kuori talouspaperille valumaan. Paista kaikki kuoret samalla tavalla.
  4. Leikkaa norilevyt 3 x 5 cm:n paloiksi. Aseta palat tacokuoriin. Annostele riisiä norilevyn päälle.
  5. Tee srirachamajoneesi maustamalla majoneesi srirachakastikkeella.
  6. Hienonna korianteri. Halkaise avokadot, poista kuori ja kivi ja leikkaa avokadot ohuiksi viipaleiksi. Lisää avokadoa, kimchiä ja korianteria tacoihin. Viimeistele srirachamajoneesinokareella.

Vinkki Jos teet vegaanisia sushitacoja, varmista että korealainen hapankaali eli kimchi ei sisällä kalakastiketta. Valitse myös wontoneiksi ja majoneesiksi vegaaninen versio.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 557 reseptiä.
Linkitetty 48 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Pia Inberg

Ovatko ostamasi nektariinit liian kovia haukattavaksi sellaisenaan? Ei hätää, grillaus tekee napakoistakin hedelmistä meheviä. Lämpimät nektariinit ovat herkkua sitruunalla maustetun ricottakerman kanssa. 

Annoksia
4
Valmistusaika
20
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut nektariinit ja ricottakerma

Ainekset

4
nektariinia
1
rkl
öljyä
Täyte
1
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
ricottajuustoa
1/2
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
sitruunankuoriraastetta
1
rkl
sitruunamehua
Päälle
1
dl
pähkinäsekoitusta
1/2
dl
muscovadosiirappia

Työvaiheet

  1. Paahda pähkinäsekoitus ja anna jäähtyä. Pilko pähkinät veitsellä rouheeksi.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon ricotta, sokerit, sitruunamehu ja sitruunankuoriraaste.
  3. Huuhtele ja halkaise nektariinit. Poista kivet. Sivele nektariinit kevyesti öljyllä ja grillaa hedelmät kuumassa grillissä molemmin puolin.
  4. Lusikoi täytettä lämpimien hedelmien koloihin. Valuta päälle muscovadosiirappia. Viimeistele pähkinärouheella.

Vinkki! Jos grillaat nektariineja reilusti, työnnä puolikkaat samansuuntaisesti kahteen metalliseen vartaaseen. Hedelmät on helppo kääntää.

Kommentit (2)

Vierailija

Mihin ihmeeseen tulee korianteri / yrtit lohi-katkarapuvartaissa? Ainesosaluettelossa on limettikastike, mutta ohjeessa puhutaan limettimehusta. Onko ne eri tavaraa? Tarkistakaa ohjeet ennen julkaisua, sillä kaikki eivät osaa soveltaa.