Sitruksinen crema catalana on kuin kevätaurinko: sitä ilman ei voi olla.
Crema catalana
Ainekset
Työvaiheet
- Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen.
- Kiehauta kattilassa kerma ja sokeri. Lusikoi joukkoon vaniljatahna tai halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kerman joukkoon. Anna hautua muutama minuutti.
- Pese appelsiini. Raasta kuori (1 rkl) ja purista appelsiinista mehu (1 dl). Erottele keltuaiset.
- Sekoita kulhossa keltuaiset, appelsiinimehu ja perunajauhot. Lisää keltuaisseos kerman joukkoon hyvin sekoittaen. Lisää joukkoon kuoriraaste.
- Kaada seos uuninkestäviin, mataliin annosvuokiin.
- Kypsennä vanukkaita uunissa 40–60 minuuttia, kunnes ne ovat hytisevän kypsiä.
- Peitä jäähtyneet vanukkaat kelmulla ja nosta jääkaappiin. Anna tekeytyä muutama tunti tai yön yli.
- Ripottele päälle ruokokidesokeria ennen tarjoilua. Paahda pinta rapeaksi kaasupolttimella tai uunissa grillivastuksen alla muutaman minuutin ajan.
Vinkki! Tee ylijääneistä valkuaisista marenkeja. Vatkaa valkuaiset ja 2½ dl sokeria kovaksi vaahdoksi. Lusikoi nokareita leivinpaperin päälle ja paahda rapeiksi 100-asteisessa uunissa.