Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 87 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Juha Salminen

Klassinen paahtovanukas saa ihanan maun kermaan uutetusta sitruunaruohosta. Tarjoa jälkkäri esimerkiksi marjojen, mintunlehtien tai passiohedelmän kanssa.

Crème brûlée on monelle juuri se jälkiruoka, jonka haluaa nauttia ravintolassa. Paahtovanukkaan valmistus onnistuu kuitenkin myös kotikeittiössä.

Kuohkea ja pehmeä rakenne perustuu kermaan ja keltuais-sokerivaahtoon. Höyryävän kuumaksi lämmitetty kerma kaadetaan pienissä erissä vaahdon joukkoon samalla vatkaten. Jälkiruuan makua voi muunnella tyylikkäästi maustamalla kerman vaikka sitruunaruoholla kuten ohjeessa.

Vanukkaat kypsennetään annoskulhoissa uunissa vesihauteeseen upotettuina. Näin ne kypsyvät tasaisesti silkkisen pehmeiksi. Tämän jälkeen vanukkaat saavat viilentyä rauhassa jääkaapissa muutaman tunnin.

Lopuksi vanukkaiden päälle lisätään sokeria ja pinta paahdetaan nopeasti rapeaksi kaasupolttimella tai kuumassa uunissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 15 min + maustuminen 6 h ja brûléen tekeytyminen 3 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Crème brûlée sitruunaruoholla

Ainekset

5
dl
kuohukermaa
75
g
sitruunaruohoa (noin 3 kpl)
1
vaniljatanko
6
keltuaista
1
dl
sokeria
1
tl
limetin mehua
Päälle
noin 6
rkl
(hienoa) sokeria

Työvaiheet

  1. Kaada kerma kattilaan. Kuori ja paloittele sitruunaruoho joukkoon. Halkaise ja raavi vaniljatangon siemenet sekaan, laita myös tanko. Kuumenna keskilämmöllä höyryäväksi. Siirrä levyltä ja kaada kulhoon. Siirrä jääkaappiin noin 6 tunniksi.

  2. Siivilöi sitruunaruohon palaset ja vaniljatanko pois ja kuumenna uudelleen höyryäväksi.

  3. Vatkaa keltuaiset ja sokeri keskenään löysäksi vaahdoksi. Lisää ruokalusikallinen kuumaa makukermaa joukkoon ja kaada loput hitaasti erissä koko ajan vatkaten. Lisää limetin mehu.

  4. Siivilöi seos 4–6 pieneen vuokaan ja nosta ne isompaan uunivuokaan. Täytä uunivuoka vähintään puolilleen, kiehuvan kuumalla vedellä.

  5. Siirrä vuoka uuniin ja kypsennä vesihauteessa 150-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes reunat ovat kiinni, mutta kermamassa vielä hieman tutisee.

  6. Nosta vesihauteesta ja kuivaa annosvuoat. Laita kelmu päälle ja siirrä jääkaappiin 3 tunniksi.

  7. Ripottele annosten pinnalle sokeria, ja polta se rapeaksi kaasupolttimella.

Vinkki! Jos sinulla ei ole kaasupoltinta, kuumenna uuni 250 asteeseen grillivastuksille. Laita vuoat ihan uunin ylätasolle ja anna sokerin ruskistua noin minuutin ajan. Silmä kovana: sokeri palaa herkästi.

Kommentit (3)

Vierailija

Miksi kohdassa 1 kuumennetaan uuni? Jos kuitenkin laitetaan jääkaappiin? 😂

Vierailija

Miksi näissä GRV:n resepteissä on jatkuvasti erilaisia huolimattomuus (copypaste?) virheitä? Unohtuu sitä ja tätä ja tuota, aineksia puuttuu luettelosta mutta työvaiheisiin niitä yllättäen ilmestyy lisää - tai päinvastoin. Voisiko ajatella, että reseptitoimittajat kaiken muun kiireensä ohessa vaivautuisivat lukemaan läpi reseptit muutamaan kertaan ihan ajatuksella ennen julkaisua?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Vaahdota ihanan raikas jätski helposti sähkövatkaimella. Sattumina maistuvat tuoreet mansikat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min + 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkajäätelö

Ainekset

4
keltuaista
1
dl
sokeria
¾
dl
glukoosisiirappia
1
tl
vaniljajauhetta tai -sokeria
2
dl
kuohukermaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
l
mansikoita
½
dl
sokeria
(50
g
valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää sokeri, glukoosisiirappi ja vanilja. Vatkaa seos paksuksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
  2. Vaahdota toisessa kulhossa kerma. Sekoita joukkoon jogurtti. Yhdistä vaahdot.
  3. Perkaa ja soseuta mansikat. Sekaan saa jäädä pieniä mansikanpaloja. Lisää sokeri.
  4. Lusikoi kolmannes vaahdosta pakastuksen kestävään vuokaan. Levitä päälle mansikkasosetta. Täytä vuoka kerroksittain.
  5. Peitä rasia kannella tai foliolla. Pakasta vähintään 5 tunniksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Glukoosisiirappi löytyy kaupan sokerihyllystä. Jätskin sekaan sopii myös rouhittu valkosuklaa.

Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pannacotta hyydytetään liivatejauheella, jonka käyttö on yksinkertaisempaa kuin perinteisillä liivatelehdillä. Jauhe vain sekoitetaan lämpimään maitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Mantelipannacotat ja mansikoita

Ainekset

1
dl
mantelilastuja
4
dl
täysmaitoa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
liivatejauhetta
LISÄKSI
mansikoita
(paahdettua valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Paahda mantelilastuja kattilassa pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää täysmaito ja sokeri. Keitä 3–4 minuuttia. Siivilöi mantelilastut maitoliemestä. Mausta vanilja-sokerilla.

  2. Ota desi kuumaa maitoa erikseen kulhoon. Sekoita siihen liivatejauhe pikkuhiljaa ripotellen ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Kaada liivatemaito muun maustemaidon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoitellen. Kaada seos laseihin. Nosta kylmään hyytymään 4 tunniksi.

  3. Koristele mansikoilla ja halutessasi paahdetulla valkosuklaalla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Jättiviineri valmistuu lehtevästä valmistaikinasta pikavauhtia. Toffee ja tuoreet vadelmat vievät kielen, ja tupsaus tomusokeria viimeistelee koko komeuden.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 - 12 palaa
Valmistusaika
40 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-toffeejättiviineri

Ainekset

1
iso lehtitaikinalevy (600 g)
1
prk
vaniljakreemiä esim. Valio (200 g)
1
prk
karamellisoitua, kondensoitua maitoa
Lisäksi
1
muna voiteluun
l
vadelmia
2
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli taikina suoraan leivinpaperille hieman ohuemmaksi levyksi (n. 30 x 20 cm). Suorista reunat tarvittaessa taikinapyörällä.
  2. Vedä terävällä veitsellä pintaviilto noin 2 cm:n päähän levyn reunoilta. Pistele taikinaa keskeltä haarukalla, niin se ei kohoa paiston aikana. Voitele ulkoreuna kananmunalla.
  3. Vedä taikinalevy leivinpaperilla pellille. Levitä vaniljakreemi tasaisesti pohjalle, mutta jätä reunat tyhjiksi. Lusikoi kondensoitu maito nokareina kreemin päälle. Vedä lusikan kuperalla puolella toffee pyörteiksi.
  4. Käännä voideltuja taikinareunoja kevyesti ylöspäin. Nipistä taikinaa kulmista yhteen niin, että reunat pysyvät koholla paremmin.
  5. Kypsennä viineriä 200-asteisen uunin alaosassa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia.
  6. Lado tuoreet vadelmat pinnalle. Siivilöi tomusokeria päälle.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Argentiinalainen yrttikastike chimichurri maistuu grilliruokien kanssa. Sitä voi käyttää myös lihan marinoimiseen. Maku vain paranee, kun kastike saa tekeytyä jääkaapissa. Chimichurrissa on aina persiljaa, oliiviöljyä ja punaviinietikkaa. Muuten voit muunnella sitä käyttämällä erilaisia yrttejä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
10 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Chimichurri-kastike

Ainekset

1
ruukku
korianteria
1
ruukku
lehtipersiljaa
½
ruukkua
oreganoa
1
mieto chili
2 - 3
valkosipulinkynttä
dl
oliiviöljyä
½
dl
punaviinietikkaa
1
tl
suolaa
½
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit, chili ja kuoritut valkosipulinkynnet. 
  2. Mittaa ainekset kannelliseen lasipurkkiin ja ravista sekaisin. Seos muistuttaa yrttipuuroa, mutta muuttuu juoksevammaksi, kun yrtit luovuttavat nesteensä kastikkeeseen. Halutessasi voit surauttaa ainekset sekaisin sauvasekoittimella.
  3. Nosta purkki jääkaappiin ja anna maustua tunnista muutamaan tuntiin.