Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 179 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Joulun tyylikkäin jälkiruoka on konjakkiluumuilla aateloitu suklaamousse. Voit valmistaa mousset annosmaljoihin viilentymään hyvissä ajoin ennen tarjoilua.

Mikä tekee ateriasta juhlavan? Vastaus on usein jälkiruoka. Pienikin jälkkäri saa tavallisen aterian muuttumaan erityiseksi ja saa ruokailijat pysähtymään yhteiseen pöytään pidemmäksi aikaa.

Tässä ohjeessa hyödynnetään kuivattuja luumuja, joista valmistetaan tumman suklaan kanssa tyylikäs mousse. Valmistusta varten luumut keitetään pehmeiksi konjakilla maustetussa liemessä ja soseutetaan. Kuumaan soseeseen lisätään varovasti suklaa, jonka annetaan rauhassa sulaa seokseen.

Kuohkea kermavaahto tekee jäähtyneestä luumu-suklaaseoksesta moussen. Jälkiruoka kannattaa annostella valmiiksi pieniin annoskulhoihin tai vaikka kahvikuppeihin jääkaappiin tekeytymään.

Juomasuositus: Tummapaahtoinen kahvi, earl grey -tee tai makea jälkiruokaviini, kaikki nämä pitävät suklaasta. Jos olet portviinin ystävä, tummasävyinen Poças Junior Late Bottled Vintage Port 2013, 15,95 e (0,375 l), on tyylikäs valinta luumun maustamalle suklaamousselle. Myös espanjalainen moscatel, kuten kukkaisen hunajainen Torres Floralis Moscatel Oro, 11,49 e (0,5 l), saattelee kauniisti hedelmäisen sukaamoussen makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + jäähtyminen 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Luumu-suklaamousse

Ainekset

100
g
tummaa suklaata (64%)
100
g
kuivattuja luumuja
½
dl
vettä
½
dl
kermaa
2
rkl
konjakkia
½
tl
kanelia
dl
kermaa
½
tl
vaniljasokeria
Koristeluun
25
g
tummaa suklaata
½
dl
kuorellisia manteleita
1–2
tuoretta luumua

Työvaiheet

  1. Rouhi suklaa veitsellä hienoksi muruksi.

  2. Paloittele luumut pieneen kattilaan ja lisää vesi, kerma, konjakki ja kaneli. Keitä, kunnes luumut ovat pehmenneet.

  3. Soseuta luumut kuumina ja sekoita joukkoon suklaa muutamassa erässä. Anna jäähtyä noin 30 asteiseksi.

  4. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Mausta vaniljalla. Kääntele kerma luumuseoksen joukkoon muutamassa erässä.

  5. Jaa suklaamousse jälkiruokakulhoihin ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään
    puoleksi tunniksi.

  6. Höylää kuorimaveitsellä suklaasta lastuja ja leikkaa mantelit viipaleiksi. Viipaloi myös luumut. Koristele annokset suklaalla, mantelilla ja luumuilla.

Kommentit (1)

Cucina

Tämä hieno jälkiruoka oli helppo ja nopea valmistaa. Jälkiruoka ei ole ollenkaan makea. Lisää sokeria, jos kaipaat lisää makeutta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Vaahdota ihanan raikas jätski helposti sähkövatkaimella. Sattumina maistuvat tuoreet mansikat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min + 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkajäätelö

Ainekset

4
keltuaista
1
dl
sokeria
¾
dl
glukoosisiirappia
1
tl
vaniljajauhetta tai -sokeria
2
dl
kuohukermaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
l
mansikoita
½
dl
sokeria
(50
g
valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää sokeri, glukoosisiirappi ja vanilja. Vatkaa seos paksuksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
  2. Vaahdota toisessa kulhossa kerma. Sekoita joukkoon jogurtti. Yhdistä vaahdot.
  3. Perkaa ja soseuta mansikat. Sekaan saa jäädä pieniä mansikanpaloja. Lisää sokeri.
  4. Lusikoi kolmannes vaahdosta pakastuksen kestävään vuokaan. Levitä päälle mansikkasosetta. Täytä vuoka kerroksittain.
  5. Peitä rasia kannella tai foliolla. Pakasta vähintään 5 tunniksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Glukoosisiirappi löytyy kaupan sokerihyllystä. Jätskin sekaan sopii myös rouhittu valkosuklaa.

Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pannacotta hyydytetään liivatejauheella, jonka käyttö on yksinkertaisempaa kuin perinteisillä liivatelehdillä. Jauhe vain sekoitetaan lämpimään maitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Mantelipannacotat ja mansikoita

Ainekset

1
dl
mantelilastuja
4
dl
täysmaitoa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
liivatejauhetta
LISÄKSI
mansikoita
(paahdettua valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Paahda mantelilastuja kattilassa pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää täysmaito ja sokeri. Keitä 3–4 minuuttia. Siivilöi mantelilastut maitoliemestä. Mausta vanilja-sokerilla.

  2. Ota desi kuumaa maitoa erikseen kulhoon. Sekoita siihen liivatejauhe pikkuhiljaa ripotellen ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Kaada liivatemaito muun maustemaidon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoitellen. Kaada seos laseihin. Nosta kylmään hyytymään 4 tunniksi.

  3. Koristele mansikoilla ja halutessasi paahdetulla valkosuklaalla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Jättiviineri valmistuu lehtevästä valmistaikinasta pikavauhtia. Toffee ja tuoreet vadelmat vievät kielen, ja tupsaus tomusokeria viimeistelee koko komeuden.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 - 12 palaa
Valmistusaika
40 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-toffeejättiviineri

Ainekset

1
iso lehtitaikinalevy (600 g)
1
prk
vaniljakreemiä esim. Valio (200 g)
1
prk
karamellisoitua, kondensoitua maitoa
Lisäksi
1
muna voiteluun
l
vadelmia
2
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli taikina suoraan leivinpaperille hieman ohuemmaksi levyksi (n. 30 x 20 cm). Suorista reunat tarvittaessa taikinapyörällä.
  2. Vedä terävällä veitsellä pintaviilto noin 2 cm:n päähän levyn reunoilta. Pistele taikinaa keskeltä haarukalla, niin se ei kohoa paiston aikana. Voitele ulkoreuna kananmunalla.
  3. Vedä taikinalevy leivinpaperilla pellille. Levitä vaniljakreemi tasaisesti pohjalle, mutta jätä reunat tyhjiksi. Lusikoi kondensoitu maito nokareina kreemin päälle. Vedä lusikan kuperalla puolella toffee pyörteiksi.
  4. Käännä voideltuja taikinareunoja kevyesti ylöspäin. Nipistä taikinaa kulmista yhteen niin, että reunat pysyvät koholla paremmin.
  5. Kypsennä viineriä 200-asteisen uunin alaosassa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia.
  6. Lado tuoreet vadelmat pinnalle. Siivilöi tomusokeria päälle.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Argentiinalainen yrttikastike chimichurri maistuu grilliruokien kanssa. Sitä voi käyttää myös lihan marinoimiseen. Maku vain paranee, kun kastike saa tekeytyä jääkaapissa. Chimichurrissa on aina persiljaa, oliiviöljyä ja punaviinietikkaa. Muuten voit muunnella sitä käyttämällä erilaisia yrttejä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
10 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Chimichurri-kastike

Ainekset

1
ruukku
korianteria
1
ruukku
lehtipersiljaa
½
ruukkua
oreganoa
1
mieto chili
2 - 3
valkosipulinkynttä
dl
oliiviöljyä
½
dl
punaviinietikkaa
1
tl
suolaa
½
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit, chili ja kuoritut valkosipulinkynnet. 
  2. Mittaa ainekset kannelliseen lasipurkkiin ja ravista sekaisin. Seos muistuttaa yrttipuuroa, mutta muuttuu juoksevammaksi, kun yrtit luovuttavat nesteensä kastikkeeseen. Halutessasi voit surauttaa ainekset sekaisin sauvasekoittimella.
  3. Nosta purkki jääkaappiin ja anna maustua tunnista muutamaan tuntiin.