
Uuniomenoiden sisälle piilotetaan karamellisoituja omenanpaloja. Pinnalla houkuttaa mausteinen muruseos. Herkku viimeistellään calvadossiirapilla.
Uuniomenoita voi valmistaa monella tavalla. Tutuin tyyli on poistaa omenoista omenaporalla siemenkota ja tuikata täytettyinä uuniin paahtumaan.
Oheisessa ohjeessa täyttäminen tehdään hieman eri tavoin. Omenat halkaistaan, ja sekä ylä- että alapuoli koverretaan ontoiksi. Siemenkota on helppo poistaa samalla.
Omenoiden sisusta paistetaan hetki voi-fariinisokeriseoksessa, minkä jälkeen täyte on valmis. Omenapohjiin lisätään täytteen lisäksi ihanaa murua ja omenan hattu. Sitten uuniin muhimaan!
Tällä tavoin uuniomenoista tulee takuumeheviä. Lisukkeeksi sopii calvados-omenaviinasta keitelty siirappi, mutta voit myös oikaista käyttämällä tavallista vaahterasiirappia.
Uuniomenat ja calvadossiirappia
Ainekset
Työvaiheet
-
Tee ensin calvadossiirappi. Mittaa aineet kattilaan ja keitä 5–8 minuutin ajan eli siihen asti, kunnes seoksen koostumus hieman muuttuu. Siirappi kiinteytyy lisää jäähtyessään.
-
Tee muruseos. Mittaa ainekset kulhoon, nypi sekaisin. Nosta hetkeksi jääkaappiin.
-
Leikkaa neljän omenan yläreunasta ”lakki” pois. Koverra omenoiden sisus pienellä veitsellä niin, että omenasta muodostuu kuppimainen. Heitä pois siemenkodat, mutta säästä hedelmäliha. Kuutioi hedelmäliha kulhoon.
-
Poista viidennestä omenasta siemenkota ja pilko omena, lisää kulhoon.
-
Sulata fariinisokeri ja voi pannulla. Laita pannulle omenapalat ja sekoita varovasti. Paistele miedolla lämmöllä noin minuutti.
-
Laita koverretut omenat uunivuokaan leivinpaperipalan päälle. Täytä omenat karamellisoiduilla omenapaloilla. Jaa muruseos omenoiden päälle. Pidä 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Laita myös omenoiden ”lakki” uuniin, mutta vasta noin puolessa välissä paistamista.
-
Tarjoa lämpiminä calvadossiirapin ja vaniljajäätelön kera.