Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3017 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Yhdistä kylmäuutettu kahvi ja italialainen katkero.

Kylmään veteen tehdyssä kahvissa korostuu hapokkuuden ja karvauden sijaan kahvin makeus.  Voit valmistaa kylmäuutetun kahvin yön yli uuttamalla. Toinen vaihtoehto on keittää kahvi tavallisesti kahvinkeittimellä. Korvaa kuitekin kolmasosa keitinvedestä jääpaloillaa, jotka sujautat pannuun. Anna kahvin tippua jääpedille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1

Kylmäkahvi-aperol

Ainekset

2
cl
kylmäuutettua vaniljaespressoa (ohje alla)
2
cl
Aperolia
4
cl
tonic-vettä
Lisäksi
jäitä
appelsiinin kuorta koristeeksi

Työvaiheet

  1. Laita lasiin runsaasti jäitä. Kaada päälle kylmäuutettu espresso, Aperol ja tonic, sekoita. Koristele juoma viipaleella appelsiinin kuorta.

Vinkki Jos haluat juomaan enemmän katkeron makua, käytä Aperolin sijalla esimerkiksi Camparia.

Kylmäuutettu vaniljaespresso

Ainekset

5
dl
vettä
1
dl
espressojauhettua kahvia
1/2
vaniljatanko

Työvaiheet

  1. Sekoita kahvi ja vesi huolella kannellisessa lasipurkissa. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet mukaan. Anna seistä huoneenlämmössä 10 tuntia.
  2. Suodata kahvi harsokankaan tai suodatinpaperin läpi, pullota ja säilytä jääkaapissa. Kahvi säilyy hyvänä noin viikon.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3017 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Kotimainen vihreä papu on parsan syksyinen vastine. Gruyèrejuustolla mehevöitetty papupiirakka sopii vaikka alkupalaksi tummenevien iltojen kemuihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–5
Valmistusaika
1 t 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Papupiirakka

Ainekset

100
g
kylmää voita
dl
puolikarkeita spelttivehnäjauhoja
ripaus suolaa
1–2
rkl
kylmää vettä
TÄYTE
200
g
vihreitä papuja
3–4
oksaa tuoretta rakuunaa
3
kananmunaa
2
dl
ruokakermaa
2
tl
dijoninsinappia
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
150
g
gruyèrejuustoa
VUOKAAN
voita

Työvaiheet

  1. Kuutioi kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot ja suola. Pyöräytä seos leikkuuterällä muruiksi. Lisää vesitilkka ja anna koneen käydä, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. (Voit valmistaa taikinan myös nyppimällä ainekset muruiksi sormin.)

  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele suorakaiteen muotoinen piirakkavuoka (34 cm x 11 cm). Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla.

  3. Kauli taikina jauhotetulla alustalla piirakkavuokaan sopivaksi. Nosta taikina kaulimen avulla vuokaan ja taputtele se vuoan pohjalle ja reunoille. Laita piirakan päälle leivinpaperipala ja kaada päälle painoksi riisiä tai kuivattuja papuja. Paista pohjaa uunissa 10 minuuttia. Ota leivinpaperi ja paino pois, ja paista 5 minuuttia.

  4. Valmista täyte pohjan kypsyessä. Huuhdo pavut ja poista kannat. Leikkaa pitkät pavut halutessasi puoliksi. Kuumenna ½ l vettä kattilassa ja lisää pavut. Anna kiehua voimakkaasti noin minuutti. Valuta pavut siivilässä ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Valuta.

  5. Hienonna rakuunanlehdet. Vatkaa munat ja kerma kulhossa. Mausta seos rakuunalla, sinapilla, suolalla ja pippurilla. Raasta juusto karkeaksi.

  6. Levitä juustoraaste esipaistetulle pohjalle. Laita pavut juuston päälle, ne saavat tulla hieman vuoan reunojen yli. Valuta muna-kermaseos papujen päälle vuokaan.

  7. Paista piirakkaa uunin keskitasoa alempana noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoamista.

Vinkki Voit myös tehdä piirakan pyöreään (Ø 22–23 cm) vuokaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3017 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Pizzapohja syntyy ohuista perunaviipaleista, jotka juusto sitoo yhteen. Paahdetuille perunaviipaleille ladotaan sieniä, smetanaa, mätiä ja sipulia. Tähän ohjeeseen et takuulla pety.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 pientä annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-perunapizza

Ainekset

6
keskikokoista, kiinteää perunaa
2
rkl
rypsiöljyä
¼
tl
suolaa
1
dl
voimakasta juustoa raastettuna (esim. Västerbotten)
1
dl
parmesaania raastettuna
½
tl
mustapippuria myllystä
TÄYTE
3
dl
suppilovahveroita, kantarelleja tai pieniä tatteja suupaloiksi leikattuna
1
rkl
voita
1
tl
piparjuurta raastettuna
4
rkl
smetanaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
siianmätiä
1
pieni kesäpunasipuli varsineen
muutama oksa tilliä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Pese perunat hyvin. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle yhteen kerrokseen niin, että reunat ovat vain hiukan limittäin. Sivele perunat kevyesti öljyllä ja ripottele päälle suola. Esipaista uunissa noin 10 minuuttia.

  3. Raasta juustot perunoiden paistuessa. Lisää juustoraasteet perunoiden päälle, ja mausta pippurilla. Jatka paistamista vielä viisi minuuttia.

  4. Puhdista sienet ja leikkaa tarvittaessa pienemmiksi paloiksi. Paahda sieniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes niistä ei irtoa enää nestettä. Lisää voi pannulle ja sekoita.

  5. Raasta piparjuuri hienoksi. Mausta smetana piparjuurella ja pippurilla. Kuori sipuli ja leikkaa varsineen ohuenohuiksi renkaiksi.

  6. Nosta sienet, smetana, punasipuli ja mäti pizzan päälle. Viimeistele tillillä. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3017 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Perinteinen rouskukastike ja täyteläinen lihamureke on upea yhdistelmä. Lihamureke on mausteinen ja mehevä, kiitos raakamakkaroiden, juuston ja päälle kieritettyjen pekoniviipaleiden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Juustolla täytetty lihamureke

Ainekset

¾
dl
pankojauhoja
1
dl
kermaa
2
valkosipulinkynttä
2
mausteista raakamakkaraa
800
g
jauhelihaa (hirvi tai nauta)
2
kananmunaa
2
rkl
dijoninsinappia
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
kuivattua timjamia
tl
paprikajauhetta
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
TÄYTE
2
dl
maukasta juustoa raastettuna
1
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
PÄÄLLE
1
pkt (140 g)
pekonia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita pankojauhot ja kerma kulhossa, anna turvota hetki. Kuori ja hienonna valkosipulit. Puristele raakamakkara kuorestaan kermapankoseokseen. Lisää valkosipuli, jauheliha, munat, sinappi ja mausteet. Kääntele nopeasti tasaiseksi.

  2. Levitä pekonit leivinpaperin päälle limittäin suorakaiteen muotoon. Painele murekemassa levyksi pekonien päälle. Lisää keskelle levyä juustoraaste ja yrtit. Rullaa mureke leivinpaperin avulla ja kääri se folioon. Kypsennä mureketta uunin keskitasolla 40 minuuttia. Ota kypsennyksen loppuvaiheessa folio pois murekkeen päältä, jolloin pekonipinta saa väriä. Voit paistaa murekkeeseen lopuksi kauniin värin myös pannulla voi-öljyseoksessa.

  3. Anna murekkeen vetäytyä hetki ennen leikkaamista. Tarjoa rouskukastikkeen kanssa.

Vinkki Voit tarkistaa murekkeen kypsyyden lämpömittarilla: kun mittari osoittaa 70 astetta mureke on valmis. Varo työntämästä mittaria juustotäytteeseen.

Kermainen rouskukastike

Ainekset

2½–3
dl
ryöpättyjä, valutettuja rouskuja (tuoreena noin 1 l )
2
pientä sipulia
30
g
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
2
dl
maitoa
2
dl
kermaa
½
tl
suolaa
ripaus valkopippuria
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Ryöppää sienet väljässä vedessä, ja huuhdo ne siivilässä kylmällä vedellä. Valuta hyvin.

  2. Hienonna sienet ja sipulit. Sulata voi kattilassa tai paistinpannussa. Kuullota sipulia ja sieniä kohtalaisella lämmöllä 5 minuuttia. Sekoittele välillä. Sipuli ei saa ruskistua, joten vähennä lämpöä tarpeen mukaan.

  3. Siivilöi jauhot sieni-sipulisilpun joukkoon ja kuullota vielä pari minuuttia.

  4. Kaada kylmä maito seokseen vähitellen, ja anna kiehua muutama minuutti ilman kantta välillä sekoitellen, kunnes kastike paksuuntuu. Lisää kerma ja anna hautua miedolla lämmöllä vielä 10–15 minuuttia. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Hienonna pinnalle lopuksi persiljaa.

 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3017 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Tomaattikastikkeessa hautuvien kesäkurpitsarullien tuhdin juustoinen ja mausteinen täyte on täydellistä pimeneviin alkusyksyn iltoihin, kun illallinen nautitaan hyvässä seurassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsarullat ja tomaattikastike

Ainekset

2
(à noin 300 g)
kesäkurpitsaa
TÄYTE
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1
pkt (280 g)
mausteista raakamakkaraa
1
dl
parmesaania hienoksi raastettuna
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
100
g
fetajuustoa
2
tl
kuivattua oreganoa
1
rkl
timjaminlehtiä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua kuivattua chiliä myllystä
KASTIKE
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
2
prk (à 400 g)
kirsikkatomaatteja
1
rkl
punaviiniä
2
laakerinlehteä
1
tl
kanelia
1
tl
sormisuolaa
½
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
kivettömiä kalamataoliiveja
PINNALLE
tuoreita yrttejä
LISÄKSI
maalaisleipää, riisiä tai perunoita
tsatsikia

Työvaiheet

  1. Tee kastike. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuullota niitä pannulla öljyssä muutama minuutti sekoitellen. Lisää tomaattipyree ja paista sekoitellen hetki. Kaada pannulle kirsikkatomaatit. Lisää punaviini, laakerinlehdet, kaneli, suola, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä lämpöä. Anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Lisää joukkoon oliivit.

  2. Valmista täyte. Kuori ja hienonna valkosipuli. Paista sitä kuumalla pannulla öljyssä noin minuutti. Puristele makkara kuoresta pannulle. Paista murumaiseksi seokseksi ja laita kulhoon. Jäähdytä hetki. Raasta parmesaani hienoksi. Lisää makkaran joukkoon juustot, oregano ja timjaminlehdet. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä.

  3. Leikkaa kesäkurpitsojen keskiosasta pitkiä viipaleita. Nosta ne puhtaalle keittiöpyyhkeelle. Ripottele päälle suolaa. Anna maustua noin 10 minuuttia. (Käytä yli jääneet kesäkurpitsat pastaan, keittoon tai vokkiin.)

  4. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

  5. Levitä täytettä kesäkurpitsaviipaleille. Kääri ne rulliksi.

  6. Laita tomaattikastike ja kesäkurpitsarullat uunivuokaan. Kypsennä uunissa noin 25 minuuttia. Voit halutessasi nostaa uunin lämpöä kypsennyksen loppupuolella, niin saat rulliin väriä.

  7. Viimeistele tuoreilla yrteillä. Tarjoa maalaisleivän, keitetyn riisin tai perunamuusin kanssa. Myös tsatsiki sopii hyvin rullien kanssa tarjottavaksi.

Kommentit (0)