Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Hittidipin peruskaava. Mätiä, smetanaa, punasipulia, sitruunaa ja ruohosipulia. Tarjoile illanistujaisissa sipsien kanssa. Sopii tietysti myös blinien täytteeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Mätidippi

Ainekset

1
prk (100 g)
kirjolohenmätiä
1
pieni punasipuli
¼
ruukku ruohosipulia
1–2
tl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
1
prk (200 g)
smetanaa
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
perunalastuja

Työvaiheet

  1. Sulata mäti tarvittaessa.

  2. Hienonna punasipuli ja ruohosipuli. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa ja purista tarvittava määrä mehua.

  3. Laita smetana kulhoon. Lisää sipulit, sitruunankuori ja -mehu sekä mausteet. Sekoita hyvin.

  4. Kääntele joukkoon puolet mädistä. Lisää loppu mäti dipin pinnalle ja rouhi päälle mustapippuria. Tarjoa perunalastujen kanssa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kokki Joël Robuchonin perunamuusi ei ole mikä tahansa arkimuusi. Siihen tulee uskomaton määrä voita, joka tekee koostumuksesta ja mausta ainutlaatuisen. Myös valmistusprosessi eroaa tavallisesta muusista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
55 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Joël Robuchonin voinen perunamuusi

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita
2
l
kylmää vettä
1
rkl
karkeaa merisuolaa
250
g
kylmää voita
dl
täysmaitoa
¼
tl
mustapippuria
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti. Laita kokonaiset perunat, vesi ja suola isoon kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, laske lieden lämpöä ja peitä kannella. Keitä noin 25 minuuttia tai kunnes perunat ovat kokeiltaessa kypsiä.

  2. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja laita se jääkaappiin odottamaan.

  3. Valuta ja kuori perunat kuumina. Purista perunat perunaprässin läpi isoon pinnoitettuun kattilaan tai kasariin. Voit myös soseuttaa perunat monitoimikoneessa pienintä raastinterää käyttäen.

  4. Laita kattila keskilämmölle ja sekoita lastalla reippaasti käännellen noin 5 minuuttia, jotta sose hieman kuivuu.

  5. Kuumenna samaan aikaan maito pienessä kattilassa tai mikroaaltouunissa.

  6. Laske lieden lämpöä. Lisää kylmä voi muusiin pienissä erissä voimakkaasti vatkaten. Lisää kuuma maito nauhana, edelleen sekoittaen. Jatka sekoittamista, kunnes maito on imeytynyt. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla.

Vinkki Jos haluat soseesta vieläkin silkkisempää, siivilöi se ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 437 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Josefiina Baraka KUVA Outi Pyhäranta

Japanilaista goma-kastiketta mukaileva seesamikastike sopii loistavasti esimerkiksi kaalisalaatin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 2 dl
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Seesamikastike salaatille

Ainekset

4
rkl
paahdettuja seesaminsiemeniä
4
rkl
majoneesia
½–1
rkl
riisiviinietikkaa
3
tl
soijaa (japanilaista soijakastiketta, jos saatavilla)
2–3
tl
sokeria
4
tl
paahdettua seesamiöljyä
2
tl
tahinia
1
tl
dijon-sinappia (tuo hyvää makua, muuta ei ole täysin välttämätöntä)

Työvaiheet

  1. Jos valmiiksi paahdettuja seesaminsiemeniä ei ole saatavilla, paahde ne kuumalla ja kuivalla pannulla (ilman öljyä tai muuta rasvaa). Seesaminsiemenet paahtuvat erittäin nopeasti. Anna niiden jäähtyä hetki.
  2. Sekoita kaikki ainekset haarukalla hyvin yhteen.

  3. Maistele.

  4. Jos kaipaat vielä enemmän hapokkuutta, lisää riisiviinietikkaa varovaisesti pieniä määriä. Aloita puolikkaalla tai kokonaisella ruokalusikallisella ja lisää maun mukaan tarvittaessa lisää, mutta kerrallaan hyvin varovaisesti. Maistele välissä.

  5. Kastikkeelle tekee hyvää maustua yön yli jääkaapissa, mutta sitä voi lisätä salaattiin myös heti. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ajankohtaisimmat croissantit ovat nyt raidallisia. Voitaikinan ja tumman suklaan liitto keikkuu makean ja suolaisen rajamaastossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 kpl
Valmistusaika
20 min + sulattaminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Minisuklaacroissantit

Ainekset

1
pkt (500 g)
esikaulittua ja laskostettua voitaikinaa (pakaste)
50
g
voita huoneenlämpöisenä
2
rkl
kaakaojauhetta
100
g
tummaa suklaata (kaakaopitoisuus vähintään 70 %)

Työvaiheet

  1. Ota voitaikina huoneenlämpöön sulamaan noin tuntia ennen leipomista.

  2. Sekoita pehmeä voi ja kaakaojauhe.

  3. Kauli voitaikina noin puolta ohuemmaksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä voi-kaakaojauheseos ohueksi kerrokseksi levylle. Leikkaa levy pitkittäin puoliksi taikinapyörällä. Leikkaa puolikkaat pieniksi kolmioiksi. Yhdestä puolikkaasta levystä tulee 9 kolmiota.

  4. Laita jokaisen kolmion leveään päähän pieni pala suklaata. Rullaa kolmiot sarviksi. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Ilmavan ja kevyen gnocchitaikinan niksit ovat mahdollisimman vähän kosteutta sisältävät perunat. Siksi ne kannattaa keittämisen sijaan paahtaa tai höyryttää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5–6
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Perunagnocchit ja salviavoi

Ainekset

500
g
puikulaperunoita
½
tl
suolaa
1
iso kananmuna (L-koko)
n. 1½
dl
vehnäjauhoja
SALVIAVOI
100
g
voita
20
salvian lehteä
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Kuumenna kattilassa vettä ja laita perunat siivilään tai kattilan höyryosaan kiehuvan veden päälle. Höyrytä ne kannen alla kypsiksi, 18–25 minuuttia.

  2. Kuori ja halkaise kuumat perunat. Laita ne perunaprässiin ja paina perunalumi kevyesti jauhotetulle työtasolle. Levitä keko varovasti haarukalla tasaiseksi kerrokseksi. Anna jäähtyä noin 5 minuuttia.

  3. Ripottele päälle suola. Riko muna lasiin, vatkaa sen rakenne rikki haarukalla ja valuta perunalumelle. Siivilöi päälle ½ dl jauhoja. Sekoita leipurinlastalla käännellen, kunnes kananmuna imeytyy perunoihin. Lisää jauhoja muutamassa erässä ja vaivaa muotoiltavan kiinteäksi taikinaksi. Vältä liikaa vaivaamista ettei taikina sitkisty. Myös liika jauho tekee gnoccheista raskaita.

  4. Anna taikinan levätä muutama minuutti. Leikkaa se neljään osaan. Rullaa taikinapalat kämmenillä työtasoa vasten pitkiksi tangoiksi (n. 37 cm). Lisää tarvittaessa jauhoja, jos taikina tarttuu työtasoon kiinni.

  5. Leikkaa tangot 1½–2 cm:n paloiksi. Ripottele hiukan jauhoja palojen väliin.

  6. Pyöritä taikinapala halutessasi soikeaksi ja pyöräytä se gnocchilautaa tai haaru- kan koveraa puolta vasten. Laita gnocchit odottamaan jauhotetulle tarjottimelle.

  7. Laita vettä kuumenemaan isoon kattilaan. Mausta suolalla (1 tl suolaa/1 l vettä).

  8. Sulata voi isossa pannussa. Voi saa hieman kuohahtaa ja ruskistua. Nypi salviasta lehdet pannulle. Ota pannu pois liedeltä.

  9. Laita gnocchit veteen ja pyöräytä vettä reikäkauhalla, jotta gnocchit eivät tartu toisiinsa. Kun gnocchit kohoavat veden pinnalle, odota vielä noin 25 sekuntia ja nosta ne reikäkauhalla suoraan pannulle.

  10. Paista gnoccheja salviavoissa noin minuutti. Heiluttele pannua, jotta voi peittää gnocchit kauttaaltaan. Rouhi päälle pippuria. Tarjoa lisäksi raastettua parmesaania.

Vinkki Valmista gnocchit heti, sillä taikina ei kestä pitkää säilyttämistä. Kypsentämättömät gnocchit voi pakastaa leivinpaperin päällä leikkuulaudalla. Siirrä jäätyneet gnocchit varovasti pakastusrasiaan. Keitä ne jäisinä kiehuvassa vedessä.

Kommentit (0)