
Herkullinen piirakka on helppo tehdä valmiista taikinasta. Salaisuutena ovat makeat aprikoosit ja rosmariinilla maustettu mantelimassa. Tarjoa mascarponevaahdon kanssa.
Ihana rosmariini-aprikoosipiirakka
Ainekset
Työvaiheet
- Aseta 5 sulatettua voitaikinalevyä vierekkäin neliön muotoon (3 kpl pystyyn rinnakkain, 2 kpl vaakaan edellisten yläpuolelle), saumakohdista sentin verran päällekkäin. Leikkaa toisesta vaakaan asetetusta levystä neliön yli jäänyt osa pois.
- Kastele saumapinnat vedellä ja painele saumat tiukasti kiinni haarukalla. Leikkaa levystä lautasen avulla ympyrä (Ø n. 25 cm) ja nosta se leivinpaperilla vuoratulle pellille. (Kuvan torttu on tehty puolet pienemmäksi.)
- Leikkaa kuudennesta taikinalevystä 2 cm:n levyisiä suikaleita piirakan reunaa varten. Liitä suikaleet yhteen pitkäksi nauhaksi. Liimaa saumat vedellä ja purista huolellisesti yhteen.
- Riko kananmunan rakenne lasissa. Voitele pyöreä taikinapohja kananmunalla. Asettele taikinanauha pohjalle reunaksi. Voitele myös reuna kananmunalla. Pistele haarukalla reikiä pohjaan, jotta keskusta kohoaa uunissa reunoja vähemmän. Esikypsennä torttupohjaa 225-asteisessa uunissa 12 minuuttia.
- Valmista täyte. Sekoita mantelimassa, likööri, kerma ja rosmariini kulhossa.
- Ota pohja uunista. Pistele keskusta haarukalla, jotta se laskee hieman. Voitele kohonneiden reunojen seinämät kananmunalla. Levitä mantelitäyte pohjalle. Asettele aprikoosinpuolikkaat pyöreä puoli ylöspäin täytteen päälle. Kypsennä torttua uunissa noin 10 minuuttia, kunnes taikina on kauniin kultainen.
- Valmista kiille. Mittaa vesi kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa puolet siemenistä kattilaan. Kiehauta vesi. Lisää hyytelösokeri ja kiehauta uudelleen. Sivele kuuma kiille aprikoosien pintaan. Koristele piirakan reunat tomusokerilla. Tarjoa jäähtyneenä sellaisenaan tai mascarponevaahdon kanssa (ks. ohje alla).
Mascarponevaahto
Ainekset
Työvaiheet
- Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää mascarpone, sokeri ja likööri. Raaputa vaniljansiemenet joukkoon ja sekoita.