Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1746 reseptiä.
Linkitetty 46 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Uudenlainen mustikkapiiras on täynnä terveellisiä herkkuja: kauraa, mustikoita ja chiansiemeniä. Piiraassa on myös trendikästä kookosta, joka on muuten täydellinen makupari mustikalle!

 

Annoksia
20 pientä palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kookoksinen chia-mustikkapiiras

Ainekset

Pohja
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
kookosöljyä
1
dl
kookossokeria
1
kananmuna
Täyte
5
rkl
chiansiemeniä
1 1/2
dl
vettä
3
dl
mustikoita (pakaste)
2
rkl
kookossokeria
Muruseos
1
dl
kaurahiutaleita
1/2
dl
mantelijauhetta
3/4
dl
kookossokeria
3/4
dl
kookosöljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa suorakaiteen muotoinen (30 x 20 cm) vuoka leivinpaperilla. Yhdistä täytteeseen tulevat chiansiemenet ja vesi. Jätä seos turpoamaan noin 10 minuutiksi.
  2. Tee pohja. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää loput pohjan ainekset ja nypi tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina jauhotetuin käsin ohueksi kerrokseksi vuokaan.
  3. Valmista täyte. Sekoita jäiset mustikat ja kookossokeri chiansiemen-vesiseokseen. Levitä chiamustikkatäyte piirakkapohjan päälle ja paista uunissa 20 minuuttia.
  4. Sekoita kaikki muruseoksen ainekset kulhossa tasaiseksi muruksi.
  5. Ota piirakka uunista ja nosta uunin lämpötila 200 asteeseen. Levitä muruseos piirakan pinnalle ja paista vielä 10 minuuttia tai kunnes piiras on kauniin ruskea.

Kommentit (2)

Vierailija

Taikinaan ja kuorrutteeseen tuli todella paljon rasvaa, varsinkaan pohja ei millään meinannut paistua vaan jäi kalpeaksi ja öljyiseksi. Taikina olisi myös kaivannut suolaa, jota ei kookosrasvassa ole. Kookos ja mustikka olivat hyvä makupari, ehkä kokeilen niiden yhdistämistä jonkin toisen taikinan kanssa.

Katja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

No höh, harmi että leipomus ei onnistunut tyydyttyvästi. Ehkä ongelma ei ollut rasvan määrässä (1 dl rasvaa pohjassa on hyvin tavallinen määrä), vaan mahdollisesti siinä, että chiansiemenet eivät ehtineet turvota mustikoiden kanssa tarpeeksi paksuksi tahnaksi.  Pohjan on tarkoitus olla tosi mureneva ja siksi ehkä hieman haastava leikattava.

Suolatilkasta olemme samaa mieltä eli kiitos hyvästä vinkistä: suolaripaus makeissa leivonnaisissa parantaa poikkeuksetta makua.

Hyvä terveys on lisännyt 119 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Kevyissä juureslastuissa on reilusti makua – ja upea väri. Valitse mahdollisimman pitkulainen ja solakka bataatti, jolloin lastuista tulee kauniin pyöreitä.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Bataattilastut ja hernedippi

Ainekset

1
bataatti
2
rkl
öljyä
Hernedippi
200
g
pakasteherneitä
2
rkl
kreikkalaista jogurttia (rasvaa 6 %)
1
rkl
limetin mehua
1/4
tl
suolaa
1
rkl
pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Kuori ja leikkaa bataatti ohuiksi lanteiksi kulhoon. Tämä onnistuu parhaiten joko mandoliinilla tai raastinraudan viipaleterällä. Mittaa kulhoon öljy ja suola, ja sekoita.
  2. Levitä bataattilastut leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista uunissa noin 50–60 minuuttia. Mitä ohuempia lastut ovat, sen nopeammin ne kypsyvät ja rapeutuvat. Tarjoa joko lämpiminä tai kylminä.
  3. Paahda pinjansiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla parin minuutin ajan. Mittaa hernedipin ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja anna käydä tasaiseksi.
  4. Ripottele pinjansiemenet hernedipin pinnalle ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1746 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Michelin-kokki Jouni Toivanen valmistaa muurinpohjaletut perinteitä kunnioittaen. Tarkemmin sanoen yläsavolaisia perinteitä.

Annoksia
n. 10 lettua
Valmistusaika
20 min + taikinan turpoaminen1 t
Vaikeustaso
Helppo

Muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
täys- tai raakamaitoa
2 1/2
dl
ohrajauhoja
1 1/2
dl
vehnäjauhoja
2
kananmunaa
1/2
tl
suolaa
n 100
g
voita

Työvaiheet

  1. Sekoita ohra- ja vehnäjauhot kylmään maitoon. Laita jääkaappiin vähintään tunniksi.
  2. Kuumenna muurinpohjapannu tasaisen lämpöiseksi, ei liian kuumaksi.
  3. Vatkaa kananmunat kevyesti ja lisää taikinaan. Lisää suola ja sekoita tasaiseksi.
  4. Laita 1 tl voita pannuun ja levitä se esimerkiksi koivuvispilällä tai pitkävartisella silikonisudilla. Valuta kauhallinen taikinaa pannuun letun reunoista alkaen (Ø 25–30 cm). Täytä halutessasi reiät vetämällä vielä hyytymätöntä lettutaikinaa lastalla kevyesti reikien päälle. Pienet reiät eivät haittaa. Kun letun reuna on kunnolla ruskistunut, irrota reunat lastan avulla pannusta. Anna letun paistua vielä hetki ennen kääntämistä. Käännä lettu ja paista myös toinen puoli rapeaksi.
  5. Kääri lettu rullalle ja sipaise hieman voita pinnalle. Nauti lettu kylmän mansikkamehun tai maidon kera.

Vinkki Jos kuumennat pannun puilla, hyvä vinkki on käyttää pieniä leppähalkoja, jotka lämmittävät pannun hitaasti ja pitävät lämmön tasaisena.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1746 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Onko se appelsiini vai suolainen kinuski, joka tekee helsinkiläisen Bronda-ravintolan tiramisusta järjettömän hyvää? Vastausta varten tarvitaan ehkä vielä yksi annos, ja sitten toinen.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 tunti + suklaavaahdon jäähtyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Brondan suolakaramellitiramisu

Ainekset

8
8 lady finger -keksiä
Suklaavaahto
100
g
tummaa suklaata
1
dl
täysmaitoa
1
tl
glukoosisiirappia (esim. Dansukker)
1
tl
sokeria
1
dl
kermaa
Suolakaramelli
3/4
dl
kuohukermaa
3/4
dl
täysmaitoa
1
dl
sokeria
3/4
dl
glukoosisiirappia (esim. Dansukker)
50
g
voita
1/2
tl
suolaa
Mascarponevaahto
1
prk (250 g)
mascarponejuustoa
2
rkl
tomusokeria
2
tl
konjakkia
Pinnalle
1
rkl
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Asettele keksit annosvuokiin. Kostuta ne appelsiinikahvilla. Seikoita 1/2 dl espressoa, 1 tl sherryä, 1 tl konjakkia ja 1/2 appelsiinin raastettu kuori.
  2. Sulata suklaa kattilassa miedolla lämmöllä. Kiehauta maito, glukoosisiirappi ja sokeri toisessa kattilassa. Sekoita suklaasula maitoseokseen. Vatkaa kerma ohuena nauhana joukkoon. Siirrä kylmään. Kun seos on jäähtynyt, vatkaa se sähkövatkaimella kuohkeaksi.
  3. Kiehauta suolakaramellin kerma ja pidä se lämpimänä. Keitä maitoa, sokeria, glukoosisiirappia, voita ja suolaa toisessa kattilassa 20 minuuttia tai kunnes seos muuttuu kullanruskeaksi. Lisää kerma ja jäähdytä seos. Jos suolakaramelli kovettuu liikaa, lisää kermaa ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.
  4. Yhdistä mascarponevaahdon ainekset.
  5. Lusikoi suklaavaahto, suolakaramelli ja viimeiseksi mascarponevaahto kostutettujen keksien päälle. Siivilöi kaakaojauhe pinnalle.

Kommentit (2)

Vierailija

Missä appelsiini?

Vierailija

Näytti olevan ohjeen sisälle kirjoitettuna, ei ainesluettelossa

Kaisu P. on lisännyt 167 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Minipavlovat

Ainekset

2
Kpl
Valkuainen
100
g
Sokeri
Täyte:
Vaniljajäätelöä
Metsämarjoja

Työvaiheet

Kuumenna uuni 110 asteeseen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla.

Vaahdota valkuaisia sähkövatkaimella, kunnes vaahtoon alkaa muodostua huippuja mutta se ei ole vielä kovaa.

Sekoita valkuaisvaahdon joukkoon sokeri neljässä osassa ja vatkaa huolellisesti jokaisen lisäyksen jälkeen. Vatkaa, kunnes valkuaissokerivaahto on paksua ja kiiltävää, ainakin 5 minuuttia.

Pursota tai lusikoi leivinpaperillen n.8 ympyränmuotoista marenkia.

Paista 20–25 minuuttia, tai kun-nes marengit ovat pinnalta rapeita. Laita uuni pois päältä, avaa uunin luukku ja anna marenkien jäähtyä ja kuivua jälkilämmössä noin tunti.

Täytä jäähtyneet marengit vaniljajäätelöllä ja metsämarjoilla.

Kommentit (0)