Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 140 keittokirjaan.
OHJE Riikka Kaila KUVA Panu pälviä

Mitä leipoa halloween-iltaan tai pyhäinpäivään? Ainakin makoisa kurpitsapiirakka, jossa on rapea pohja, raikas rahkainen kurpitsatäyte sekä kuohkea kermakuorrutus.

Kurpitsapiirakan leipominen on yhtä helppoa kuin minkä tahansa makean piirakan. Ainoa työläämpi osuus on kurpitsasoseen valmistus. Leipomista jouduttaa se, jos soseen on tehnyt valmiiksi leipomista edeltävänä päivänä valmiiksi jääkaappiin.

Soseen valmistus käy näin: Kurpitsa kuoritaan ja paloitellaan uunipellille. Paloja kypsennetään 225 asteessa 20–25 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmeää. Sitten palat soseutetaan sauvasekoittimella.

Oheisessa ohjeessa piirakan pohja valmistetaan keksimuruista ja voisulasta sekoittamalla. Päälle levitetään täyte, jossa kurpitsasoseen joukkoon on lisätty rahkaa ja piparkakuista tuttuja mausteita. Sitten piirakka onkin valmis uuniin.

Jäähtyneen piirakan hunnuksi levitetään tällä kertaa kuohkea kermarahkakuorrutus, joka viirutetaan tilkalla vaahterasiirappia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurpitsa-rahkapiiras

Ainekset

Keksipohja
250
g
keksejä (esim. Digestive tai Bastogne)
100
g
voita
Täyte
400
g
kurpitsasosetta
1
prk
(250 g) maitorahkaa
3
munaa
1 ½
dl
fariinisokeria
2
tl
kanelia
1
tl
inkivääriä
1
tl
kardemummaa
Kuorrutus
2
dl
vispikermaa
1
prk
(250 g) maitorahkaa
2
rkl
tomusokeria
2
rkl
vaahterasiirappia
½
dl
pekaanipähkinöitä rouhittuna
1
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Murenna keksit hienoksi muruksi monitoimikoneella tai laita ne kestävään muovipussiin ja murskaa kaulimella. Sulata voi ja sekoita se muruihin. Painele muruseos piirakkavuoan (Ø 24 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin noin 10 minuutiksi. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  2. Sekoita täytteen aineet keskenään. Kaada ja levitä täyte piiraspohjalle.
  3. Paista piirasta 175-asteisen uunin alatasolla noin 35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Jäähdytä piiras.
  4. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka ja tomusokeri. Levitä kerma-rahkavaahto piiraan päälle muhkeaksi keoksi. Koristele piiras valuttamalla pinnalle vaahterasiirappia ja ripottelemalla rouhittuja pähkinöitä sekä kanelia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1290 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Pakastesimpukoista saa aikaiseksi mainion padan, jonka voi tarjoilla sellaisenaan rapeakuorisen leivän kanssa. Liemessä maistuva miso tuo makuun ihanaa umamisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Misosimpukat

Ainekset

1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
400
g
perunoita
1
rkl
voita
½
pkt (noin 85 g)
pekonikuutioita
1
rkl
tuoretta timjamia
2
dl
valkoviiniä
5
dl
kanalientä
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
misotahnaa
1
pkt (noin 450 g)
sinisimpukoita (pakaste)
Päälle
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet, kuori ja kuutioi perunat. Sulata voi padan pohjalla. Paista pekonia, kunnes se saa väriä. Lisää sipuli, valkosipuli, perunat ja timjamin lehdet ja paista sekoitellen noin 5 minuuttia.

  2. Lisää viini, anna sihahtaa ja keitä hieman kasaan. Lisää kanaliemi, kerma ja misotahna ja keitä noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Nosta lämpöä ja lisää simpukat pakkauksen ohjeen mukaan vielä (3–5 minuutiksi), kunnes ne aukeavat. Heitä aukeamattomat pois.

  3. Hienonna pinnalle persiljaa ja tarjoa heti esimerkiksi parmesaanileipien kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2511 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Korealainen chilitah­na ja loraus konjak­kia antavat potkua lempeän makuiseen katkarapukeittoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min + keittäminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Huijarin hummerikeitto ja raputahna

Ainekset

600
g
kokonaisia katkarapuja
1
pieni sipuli
1
porkkana
½
palsternakka
2
rkl
voita
1
rkl
tomaattipyreetä
1
rkl
konjakkia
8
dl
vettä
3
rkl
hummerifondia
1
laakerinlehti
1
timjaminoksa
½
ruukku tilliä
1
tl
gochujang-chilitahnaa
2
dl
kuohukermaa
rkl
vehnäjauhoja
2
dl
kuivaa kuohuviiniä
1
tl
sormisuolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
Raputahna
1
dl
kuohukermaa
puolet kuorituista katkaravunpyrstöistä
½
ruukku
tilliä
1
tl
gochujang-chilitahnaa
1
rkl
limetin mehua
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori katkaravut ja säästä kuoret. Lai­ta pyrstöt jääkaappiin odottamaan keiton valmistumista.
  2. Kuori ja kuutioi sipuli, porkkana ja pals­ternakka. Paista kasviksia voissa kattilas­sa muutama minuutti. Lisää kattilaan noin puolet katkarapujen kuorista ja tomaatti­pyree. Jatka paistamista 2 minuuttia. Lisää konjakki, vesi, fondi, laakerinlehti, timjami ja tilli oksina. Anna liemen hautua kannen alla keskilämmöllä noin 20 minuuttia. Siivi­löi liemi ja kaada se takaisin kattilaan.
  3. Valmista raputahna. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Hienonna katkaravun­pyrstöt ja tilli veitsellä. Sekoita kulhossa katkaravut, tilli, chilitahna, limetin mehu ja suola. Kääntele kermavaahto joukkoon.
  4. Vatkaa pienessä kulhossa keittoon tu­leva chilitahna, kerma ja vehnäjauhot ta­saiseksi. Kaada seos liemen joukkoon ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes keitto sakenee. Tähän menee noin 5–7 minuuttia.
  5. Lisää joukkoon kuohuviini ja kuumenna keitto vielä kertaalleen. Mausta suolalla ja pippurilla.
  6. Jaa loput katkaravunpyrstöt keittokulho­jen pohjalle ja kauho kuuma keitto pyrstö­jen päälle. Lusikoi raputahnaa keittolauta­sille tai tarjoa se erikseen.

 

Viinisuositus:

Täyteläiselle rapukeitolle on monta hyvää juomaparia, kuten kuiva sherry, roseeviini, samppanja tai val­koviini. Kokeile kypsän hedel­mäistä Louis Max Beaucharme Chardonnayta, 16,24 e, tai kukkaista ja mausteista Adobe Gewürztraminer Reservaa, 10,59 e.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1290 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Herkullinen sipulikastike on klassisen New Yorkin hodarin pääraaka-aine. Soosin voi hyvin tehdä etukäteen, ja se kestää useamman päivän jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Hodarit Nykin tapaan

Ainekset

6
nakkia
6
hotdog-sämpylää
dl
hapankaalia
tulista sinappia
Kastike
250
g
kuorittua sipulia
2
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
hunajaa
¼
tl
kanelia
1
dl
vettä
¾
dl
ketsuppia
2
tl
srirachaa
1
tl
worchesterkastiketta
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi. Kuullota paistinpannulla öljyssä keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää hunaja ja kaneli. Kuullota vielä minuutin ajan. Lisää vesi, ketsuppi, sriracha ja worchesterkastike, suola ja pippuri. Kiehauta ja keitä sen jälkeen keskilämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes kastike on sakeaa. Siirrä jäähtymään.

  2. Höyrytä sämpylät ja nakit kuumiksi esimerkiksi kattilan päälle nostetussa siivilässä. Varo, ettei vesi osu siivilän pohjaan.

  3. Täytä sämpylät nakeilla, sipulikastikkeella, hapankaalilla ja sinapilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2511 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kookoksen ystävä rakastuu appelsiinilla maustettuihin ruotsalaisiin kookoshuippuihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15 kpl
Valmistusaika
30 min + taikinan vetäytyminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kookoshuiput

Ainekset

50
g
voita
1
appelsiini
2
kananmunaa
1
dl
sokeria
n. 5¼
dl (200 g)
kookoshiutaleita
Koristeluun
100
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sulata voi kattilassa tai mikrossa. Pese appelsiini ja raasta puolet oranssista kuores­ta, noin 1 rkl.
  3. Riko munat kulhoon ja sekoita sokeri jouk­koon. Lisää sulatettu voi, kookoshiutaleet ja appelsiininkuoriraaste. Anna taikinan tekey­tyä 20 minuuttia.
  4. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Muotoi­le kahden kostutetun lusikan avulla kartion muotoisia leivonnaisia leivinpaperin päälle.
  5. Paista kookoshuippuja uunin keskitasol­la 10–15 minuuttia. Anna leivonnaisten jäähtyä.
  6. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikros­sa. Kasta kookoshuiput suklaaseen ja anna jähmettyä. Voit tarjoilla kookoshuiput myös ilman suklaakoristelua.

Kommentit (0)