
Mitä leipoa halloween-iltaan tai pyhäinpäivään? Ainakin makoisa kurpitsapiirakka, jossa on rapea pohja, raikas rahkainen kurpitsatäyte sekä kuohkea kermakuorrutus.
Kurpitsapiirakan leipominen on yhtä helppoa kuin minkä tahansa makean piirakan. Ainoa työläämpi osuus on kurpitsasoseen valmistus. Leipomista jouduttaa se, jos soseen on tehnyt valmiiksi leipomista edeltävänä päivänä valmiiksi jääkaappiin.
Soseen valmistus käy näin: Kurpitsa kuoritaan ja paloitellaan uunipellille. Paloja kypsennetään 225 asteessa 20–25 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmeää. Sitten palat soseutetaan sauvasekoittimella.
Oheisessa ohjeessa piirakan pohja valmistetaan keksimuruista ja voisulasta sekoittamalla. Päälle levitetään täyte, jossa kurpitsasoseen joukkoon on lisätty rahkaa ja piparkakuista tuttuja mausteita. Sitten piirakka onkin valmis uuniin.
Jäähtyneen piirakan hunnuksi levitetään tällä kertaa kuohkea kermarahkakuorrutus, joka viirutetaan tilkalla vaahterasiirappia.
Kurpitsa-rahkapiiras
Ainekset
Työvaiheet
- Murenna keksit hienoksi muruksi monitoimikoneella tai laita ne kestävään muovipussiin ja murskaa kaulimella. Sulata voi ja sekoita se muruihin. Painele muruseos piirakkavuoan (Ø 24 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin noin 10 minuutiksi. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
- Sekoita täytteen aineet keskenään. Kaada ja levitä täyte piiraspohjalle.
- Paista piirasta 175-asteisen uunin alatasolla noin 35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Jäähdytä piiras.
- Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka ja tomusokeri. Levitä kerma-rahkavaahto piiraan päälle muhkeaksi keoksi. Koristele piiras valuttamalla pinnalle vaahterasiirappia ja ripottelemalla rouhittuja pähkinöitä sekä kanelia.