Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Macaronien tekemisessä riittää puuhasteltavaa, mutta valmiit leivokset ovat kauniita kuin korut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 40–50 kpl valmiita macaroneja koosta riippuen
Valmistusaika
2–3 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Macaron-leivokset

Ainekset

Italianmarenki macaron-kekseihin
2
(yhteensä 75 g)
valkuaista
2 1/3
dl (200 g)
sokeria
4
rkl (60 g)
vettä
Macaron-keksien muut raaka-aineet
4
dl (200 g)
mantelijauhetta
3
1/3 dl (200 g)
tomusokeria
2
(yhteensä 75 g)
valkuaista
jauhemaista väriainetta
Lakritsitäyte
200
g
lakritsitoffeeta (esimerkiksi Kick)
1
dl
kuohukermaa
2
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Aloita macaronkeksien valmistaminen laittamalla italianmarenkia varten tarvittavat valkuaiset yleiskoneen puhtaaseen kulhoon. Laita vispilä paikoilleen.
  2. Laita sokeri puhtaaseen kattilaan ja lisää vesi. Kiehuta sokerilientä, kunnes lämpömittari näyttää 116 astetta. Aloita valkuaisten vatkaaminen tässä vaiheessa.
  3. Kun sokeriliemi on 121-asteista, lisää se ripeästi ohuena nauhana valkuaisten joukkoon samalla koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes marenki on jämäkkää ja jäähtynyttä. Jäähdytysvaiheessa vatkausnopeutta voi alentaa.
  4. Siivilöi mantelijauhe ja tomusokeri toiseen kulhoon. Lisää valkuaiset ja halutessasi väriaine. Sekoita tasaiseksi. Massa on paksua ja tahnamaista.
  5. Kun italianmarenki on valmista, lisää siitä ensin noin 1/5 manteli-tomusokeriseokseen ja sekoita hyvin. Tämä helpottaa lopun marengin sekoittamista joukkoon. Lisää sitten loput marengista ja sekoita nuolijalla napakasti käännellen, kunnes seos on kauttaaltaan tasaista. Kun seos valuu nuolijasta laavamaisesti, se on valmista. Liika sekoittaminen tekee massasta liian löysän, ja liian vähän sekoitettu massa puolestaan jättää keksiin röpelöisen pinnan tai saattaa halkaista macaronit uunissa. Italianmarenkiin valmistettu macaron-massa kestää napakampaa käsittelyä kuin ”normaaliin” marenkiin valmistettu.
  6. Kun taikina on valmis, laita se pyöreällä tyllalla varustettuun pursotinpussiin. Pursota taikinasta tasakokoisia ympyröitä leivinpaperin päälle pellille. Pamauta peltiä kevyesti pöytää vasten.
  7. Anna pursotettujen keksien seistä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia ennen paistamista. Niiden pinnan tulisi tuntua kuivalta, kun ne ovat paistovalmiita.
  8. Paista macaroneja 150-asteisen uunin keskitasolla 10–15 minuuttia.
  9. Tarkista paiston aikana, etteivät keksit pääse tummumaan. Säädä tarvittaessa uunin lämpötilaa matalammaksi. Valmiin keksin reuna tuntuu napakalta, kun kuorta nostaa leivinpaperista.
  10. Anna keksien jäähtyä ennen leivinpaperista irrottamista.
  11. Valmista voikreemitäyte vaahdottamalla huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Mausta vatkaamalla haluamasi makuaine täytteen joukkoon.

  12. Lakritsitäytettä varten pilko lakritsitoffee pienemmiksi paloiksi. Sulata ne kerman joukkoon miedolla lämmöllä ja lisää voi. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä.

  13. Täytä macaronit pursottamalla pieni määrä valitsemaasi täytettä keksin keskelle. Paina toinen keksi kevyesti kanneksi.

  14. Säilytä macaronit jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ei vuokaa, uunia eikä liivatetta! Hirmu helppo juustokakku sopii kaikkiin loppuvuoden juhliin. Sitrukset ja tuore rosmariini antavat siihen ihanan jouluisen säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16
Valmistusaika
40 min + jähmettyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Mandariini-juustokakku

Ainekset

POHJA
150
g
voita
400
g
kandisokerikeksejä
2
tl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
TÄYTE
2
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
ranskankermaa (rasvaa 28 %)
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
sokeria
LISÄKSI
6–7
mandariinia tai satsumaa
1
valkuainen
1–2
rosmariininoksaa
½
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Murskaa keksit monitoimikoneessa tai vahvassa pakastuspussissa kaulinta apuna käyttäen. Hienonna rosmariini. Yhdistä pohjan ainekset ja sekoita tasaiseksi. Painele keksimuru esimerkiksi tarjottimelle tai laakealle vadille. Laita pohja jääkaappiin tunniksi kovettumaan.

  2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa myös ranskankerma vaahdoksi toisessa kulhossa. Laita tuorejuusto ja sokeri kolmanteen kulhoon ja vatkaa ne sähkövatkaimilla kevyesti sekaisin, kunnes tuorejuusto on notkeaa. Kääntele kaikki täytteen ainekset varovasti yhteen.

  3. Levitä täyte pohjan päälle. Nosta kakku takaisin jääkaappiin.

  4. Kuori mandariinit terävällä veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Leikkaa mandariinit edelleen ohuiksi viipaleiksi. Laita lautaselle muutama arkki talouspaperia ja nostele viipaleet niiden päälle hetkeksi, kunnes irronnut mehu on imeytynyt.

  5. Erottele valkuainen omaan kulhoonsa ja vatkaa se kevyesti haarukalla vaahdoksi. Ota rosmariinista pieniä oksia, kasta ne valkuaiseen ja ripottele sokeria päälle.

  6. Viimeistele kakku mandariiniviipaleilla ja sokerihuurrutetuilla rosmariineilla. Tarjoa heti.