
Macaronien tekemisessä riittää puuhasteltavaa, mutta valmiit leivokset ovat kauniita kuin korut.
Macaron-leivokset
Ainekset
Työvaiheet
- Aloita macaronkeksien valmistaminen laittamalla italianmarenkia varten tarvittavat valkuaiset yleiskoneen puhtaaseen kulhoon. Laita vispilä paikoilleen.
- Laita sokeri puhtaaseen kattilaan ja lisää vesi. Kiehuta sokerilientä, kunnes lämpömittari näyttää 116 astetta. Aloita valkuaisten vatkaaminen tässä vaiheessa.
- Kun sokeriliemi on 121-asteista, lisää se ripeästi ohuena nauhana valkuaisten joukkoon samalla koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes marenki on jämäkkää ja jäähtynyttä. Jäähdytysvaiheessa vatkausnopeutta voi alentaa.
- Siivilöi mantelijauhe ja tomusokeri toiseen kulhoon. Lisää valkuaiset ja halutessasi väriaine. Sekoita tasaiseksi. Massa on paksua ja tahnamaista.
- Kun italianmarenki on valmista, lisää siitä ensin noin 1/5 manteli-tomusokeriseokseen ja sekoita hyvin. Tämä helpottaa lopun marengin sekoittamista joukkoon. Lisää sitten loput marengista ja sekoita nuolijalla napakasti käännellen, kunnes seos on kauttaaltaan tasaista. Kun seos valuu nuolijasta laavamaisesti, se on valmista. Liika sekoittaminen tekee massasta liian löysän, ja liian vähän sekoitettu massa puolestaan jättää keksiin röpelöisen pinnan tai saattaa halkaista macaronit uunissa. Italianmarenkiin valmistettu macaron-massa kestää napakampaa käsittelyä kuin ”normaaliin” marenkiin valmistettu.
- Kun taikina on valmis, laita se pyöreällä tyllalla varustettuun pursotinpussiin. Pursota taikinasta tasakokoisia ympyröitä leivinpaperin päälle pellille. Pamauta peltiä kevyesti pöytää vasten.
- Anna pursotettujen keksien seistä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia ennen paistamista. Niiden pinnan tulisi tuntua kuivalta, kun ne ovat paistovalmiita.
- Paista macaroneja 150-asteisen uunin keskitasolla 10–15 minuuttia.
- Tarkista paiston aikana, etteivät keksit pääse tummumaan. Säädä tarvittaessa uunin lämpötilaa matalammaksi. Valmiin keksin reuna tuntuu napakalta, kun kuorta nostaa leivinpaperista.
- Anna keksien jäähtyä ennen leivinpaperista irrottamista.
-
Valmista voikreemitäyte vaahdottamalla huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Mausta vatkaamalla haluamasi makuaine täytteen joukkoon.
-
Lakritsitäytettä varten pilko lakritsitoffee pienemmiksi paloiksi. Sulata ne kerman joukkoon miedolla lämmöllä ja lisää voi. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä.
-
Täytä macaronit pursottamalla pieni määrä valitsemaasi täytettä keksin keskelle. Paina toinen keksi kevyesti kanneksi.
-
Säilytä macaronit jääkaapissa.