
Leivo omenapuun pudokkaista ihana kuohkea ja ilmava kakku, jossa on sattumina meheviä omena- ja toffeekuutioita.
Rapeaa, kuohkeaa ja mehevää. Makea leivonnainen on erityisen onnistunut, jos samaan palaan saa mahtumaan kaikkea tätä.
Oheisessa ohjeessa valmistetaan tavallinen, kuohkea kakkutaikina, joka perustuu paksuksi vatkattuun muna-sokerivaahtoon. Rasva lisätään helposti annosteltavan pullomargariinin muodossa. Voit kuitenkin halutessasi käyttää myös notkistettua, lähes sulaa voita, joka käyttäytyy taikinassa samalla tavoin.
Kun taikina on levitetty irtopohjavuokaan, päälle lisätään omenat. Tällä kertaa sattumina on myös fudge- eli kermatoffeekuutioita, jotka sulautuvat kirpeiden omppujen kanssa yhteen. Jotta omenat kypsyisivät meheviksi, ne painellaan kevyesti taikinaan.
Reilun puolen tunnin päästä uunista tuleva tuoksu kertoo, että valmista on.
Omena-toffeekakku
Ainekset
Työvaiheet
- Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon yhdessä rasvan kanssa.
- Vuoraa irtopohjavuoka (ø 24 cm) leivinpaperilla ja voitele reunat. Kaada taikina vuokaan.
- Pese ja kuutioi omenat. Kuoriminen ei ole välttämätöntä. Pilko fudget kuutioiksi. Yhdistä täytteen ainekset. Ripottele omenaseos taikinan päälle ja painele kevyesti lusikalla taikinaan.
- Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alaosassa 35–45 minuuttia, kunnes keskiosa on kypsä. (Voit painaa kakkua kevyesti lusikalla keskeltä: kun kakku vaikuttaa kimmoisalta, se on valmis.) Paistoaikaan vaikuttaa omenoiden kosteus. Jos reunat alkavat tummua kypsennyksen aikana liian aikaisin, peitä kakku leivinpaperilla.
- Irrota kakku vuoasta hetken jäähtyneenä. Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.
Vinkki! Fudgepaloja löytyy irtokarkkimyynnistä. Voit käyttää pullomargariinin sijaan myös mikroaaltouunissa notkistettua voita tai margariinia.
Pellilliseen tuplat vai?
Kiitos kysymyksestäsi, saattaisi olla varmempaa lisätä ainesmääriä puolikkaalla annoksella, koska tuplaamalla voi jo tulla liiankin paksu kerros (toki jos on syvä pelti, niin muhkeus saattaa olla eduksikin). Paistoaikaa kannattaa tarkkailla, se ei välttämättä poikkea paljon kakun kypsennysajasta, koska taikina levittyy laakeammalle alueelle. Jos kokeilet, kerro kuinka onnistui! :)
Tein tuplana ja tuli muhkea uunipellillinen, joka katosi parempiin suihin heti! Omenaa laitoin niin reilusti, että se peitti koko taikinapinnan. Todella hyvä ohje 😊
Ihana kuulla, kiitos kommentistasi!