Kaupallinen yhteistyö
Arla Keittiö on lisännyt 87 reseptiä.
Linkitetty 71 keittokirjaan.

Nyt dippaillaan tikkumunkkeja!

Dippaile herkullisia tikkumunkkeja mango-hunajameloni-, lime-minttu- tai mustikka-kookosdippeihin tai keksi villisti muita makuyhdistelmiä. Hiivattomat tikkumunkit ja rahkasta sekoitetut dipit ovat helppo ja nopea valmistaa vaikkapa piknik-päivän aamuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 40 kpl
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Tikkumunkit rahkadipeillä

Ainekset

Munkkitaikina:
5 ½
dl
vehnäjauhoja
½
dl
sokeria
1,5
tl
kardemummaa
2
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
2
dl
maitoa
1
muna
1,5
rkl
voisulaa
Lisäksi:
1
l
Auringonkukkaöljyä paistamiseen
tomusokeria viimeistelyyn
Mangorahka-hunajamelonidippi
¼ (noin 300 g)
hunajamelonia
1 prk (a´200 g)
Arla Keittiö Mangorahkaa
Sitruuna-limerahka-minttudippi
1
ruukku tuoreminttua
1 prk (a´200 g)
Arla Keittiö Sitruuna-limerahkaa
Mustikka-vaniljarahka-kookosdippi
½
dl
kookoskermaa
1 prk (a´200 g)
Arla Keittiö mustikka-vaniljarahkaa

Työvaiheet

Valmista ensin dipit jääkaappiin maustumaan:

Valmista mangorahka-hunajamelonidippi leikkaamalla melonista 300 gramman pala. Poista siemenet ja leikkaa hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. Soseuta meloninpalat sauvasekoittimella ja sekoita kulhossa Arla Keittiö Mangorahkan joukkoon.

Hienonna sitruuna-limerahka-minttudippiin noin 1 dl tuoreminttua ja sekoita Arla Keittiö Sitruuna-limerahkan joukkoon.

Valmista mustikka-vaniljarahka-kookosdippi vispaamalla kookoskerma Arla Keittiö Mustikka-vaniljarahkan joukkoon kulhossa.

Valmista tikkumunkit.

Sulata voi mikrossa tai kattilassa. Sekoita kuivat aineet keskenään tilavassa kulhossa. Mittaa toiseen kulhoon maito ja lisää joukkoon kananmuna. Vispaa tasaiseksi.

Kaada maitoseos kuivien aineiden joukkoon, ensin vispaten ja sitten käsin vaivaten. Lisää sula voi ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa käsistä. Voit lisätä vielä hieman jauhoja, jos taikina tarttuu käsiin.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi, noin 40 cm x 20 cm kokoiseksi ja 1,5 cm paksuksi levyksi. Leikkaa taikinasta 40 kappaletta noin 2 cm x 10 cm kokoisia taikinasuikaleita.

Kaada öljy paksupohjaiseen kattilaan tai kasariin niin, että öljyä on kattilan pohjalla vähintään 5 cm. Kuumenna öljy. Testaa sopiva kuumuus tiputtamalla öljyyn pala taikinaa. Kun taikina kohoaa heti öljyn pinnalle, on öljy tarpeeksi kuumaa. Laske lieden lämpöä.

Ota taikinasuikale kerrallaan, kierrä sitä hieman itsensä ympäri ja aseta taikinasuikale varovasti öljyyn. Paista, kunnes tikku on kullanruskea. Nosta valmiit munkkitikut pihdeillä tai reikäkauhalla talouspaperille valumaan. Ripottele tikkujen päälle tomusokeria ennen tarjoilua.

Vinkki! Voit valmistaa tikkumunkit ja rahkadipit halutessasi jo tarjoilua edeltävänä päivänä.

 

Huomioitavaa:

  • Uppopaistettaessa kannattaa muistaa pitää sammutuspeite käden ulottuvilla. Myös kattilan kansi on hyvä pitää lähellä. Muistathan, että palavaa öljyä ei saa koskaan yrittää sammuttaa vedellä!
  • Kaada käytetty, siivilöity ja jäähdytetty öljy takaisin öljypulloon. Voit käyttää paistorasvaa pari kertaa tai hävittää rasvan nostamalla öljypullon sekajätteeseen.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1260 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Köyhät ritarit, aina yhtä hyviä! Lisukkeeksi riittää yksinkertaisimmillaan pelkkä hillo. Jos haluat tehdä rikkaat ritarit, käytä pullaviipaleita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Köyhät ritarit

Ainekset

1
kananmuna
2
dl
maitoa
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kardemummaa
12
ohutta ranskanleipäviipaletta
PAISTAMISEEN
voita
PÄÄLLE
sokeria ja kanelia
LISÄKSI
hilloa (sekä marjoja ja kermavaahtoa)

Työvaiheet

  1. Vatkaa munan rakenne rikki. Lisää maito, vaniljasokeri ja kardemumma.

  2. Kasta leipäviipaleet nopeasti munamaidossa. Kuivahtanutta leipää voi uittaa hieman pidempään.

  3. Ruskista voi pannulla vaaleanruskeaksi ja paista leipäviipaleet molemmin puolin keskilämmöllä rapeiksi.

  4. Ripottele pinnalle sokeria ja kanelia ja tarjoa mieluisten lisukkeiden kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 189 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Buffettiklassikko ja arkiherkku mokkapalat onnistuu myös ilman kovaa rasvaa. Tähän taikinaan käytetään rypsiöljyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
noin 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Minttumokkapalat

Ainekset

4
kananmunaa
3
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
dl (noin 170 g)
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
prk (250 g)
pehmeää maitorahkaa
2
tl
piparminttuaromia
5
dl
vehnäjauhoja
4
rkl
kaakaojauhetta
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
Kuorrutus
5
dl (noin 250 g)
tomusokeria
rkl
kaakaojauhetta
noin 4
rkl
kuumaa kahvia
1
rkl
rypsiöljyä
2
tl
piparminttuaromia
Pinnalle
murskattuja polkagris-karkkeja tai nonparelleja

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Kääntele joukkoon öljy, rahka ja piparminttuaromi.
  4. Sekoita jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola keskenään. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi.
  5. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille (koko 30 cm x 40 cm). Kypsennä uunin keskitasolla 18–20 minuuttia, kunnes pohjalevy tuntuu keskeltä kokeiltaessa kimmoisalta. Anna jäähtyä.
  6. Jos viimeistelet pinnan polkagris-karkeilla, murskaa ne. Laita karkit kaksinkertaiseen pakastepussiin ja nuiji ne haluamasi kokoisiksi muruiksi leikkuulaudan päällä esimerkiksi perunanuijalla.
  7. Valmista kuorrutus. Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe keskenään. Lisää puolet kuumasta kahvista, öljy ja piparminttuaromi. Sekoita ja lisää kahvia, kunnes kuorrutus on paksua mutta helposti sekoittuvaa.
  8. Levitä kuorrutus ripein liikkein pohjalevyn päälle (kuorrutusta tulee ohjeella vain ohut kerros ja se jähmettyy nopeasti). Viimeistele polkagris-murskalla tai nonparelleilla.

Vinkki: Karkeaksi rouhitut polkagris-karkit ovat kovia sattumia mokkapalojen päällä. Ne kuitenkin pehmenevät parissa tunnissa imaistessaan kuorrutuksen kosteutta.

Kommentit (2)

Mimi21

Osa työvaiheista puuttuu ja osa vaiheista on ohjeessa tuplana?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos huomiosta, reseptiä on nyt korjattu!

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2410 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Vähän hedelmää, paljon vettä ja hiukan sokeria sisältävä meksikolainen agua fresca sammuttaa janon raikkaasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä agua fresca

Ainekset

3
kurkkua
1
vihreä chili
3
limetin mehu
3–4
rkl
agavesiirappia
dl
vettä
¼
tl
suolaa
3
dl
jääpaloja
½
ruukkua
minttua

Työvaiheet

  1. Paloittele kurkku ja chili tehosekoittimen kulhoon. Purista limeteistä mehu ja lisää muiden ainesten kanssa kulhoon.

  2. Käytä konetta, kunnes seos on sileää. Voit halutessasi siivilöidä juoman sileäksi. Lisää tarvittaessa agavesiirappia, jos juoma tuntuu liian happamalta.

  3. Kaada juoma kannuun. Lisää jääpalat ja mintun lehdet.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2410 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Säpäkät broileritacot saavat makunsa etikalla ja soijalla maustetussa liemessä kypsytetystä broilerista. Lisänä maistuu salsa verde.

Vinkki! Kuvassa näkyvien salsakastikkeiden ohjeet löydät reseptin lopusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 (3 tacoa/annos)
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Chipotle-broileritacot

Ainekset

1
kg
maustamattomia broilerin koipireisiä
1
dl
valkoviinietikkaa
1
dl
soijakastiketta
1
dl
vettä
1
pieni punasipuli
6
valkosipulinkynttä
2–3
säilöttyä chipotlechiliä (chipotles en adobo)
2
laakerinlehteä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Limetticrema
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
dl
majoneesia
1
limetti
ripaus
suolaa
Lisäksi
12
maissitortillaa
salsa verdeä (ohje alla)

Työvaiheet

  1. Leikkaa koipireidet kahteen palaan nivelen kohdalta. Laita palat laakeapohjaiseen pataan. Lisää etikka, soija ja vesi.

  2. Kuori ja lohko punasipuli. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Laita sipulit pataan ja lisää myös chipotlet ja laakerinlehdet. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Hauduta kannella peitettynä 45–55 minuuttia, kunnes broileri on hajoavan kypsää.

  3. Nosta broilerit lautaselle. Keitä lientä ilman kantta voimakkaasti noin 7 minuuttia, ota laakerinlehdet pois. Revi liha irti luista ja lisää ne kuumaan liemeen. Anna maustua 10 minuuttia.

  4. Valmista limetticrema. Laita kulhoon ranskankerma ja majoneesi. Raasta limetin vihreästä kuoriosasta 1 tl hienoa raastetta. Purista puolikkaasta limetistä mehu. Sekoita mehu ja kuoriraaste kastikkeen joukkoon. Mausta ripauksella suolaa.

  5. Lämmitä tortillat kuumassa kuivassa pannussa. Levitä tortilloille ensin salsa verdeä, sitten broileria ja viimeistele limetticremalla.

Vinkki! Chipotles en adoboa eli tomaattiseen kastikkeeseen säilöttyä chipotlechiliä saa isoista ruokakaupoista. Chipotle on voimakkaan chilinen savustettu, kuivattu jalapeno. Annostele sitä varoen.

Salsa verde eli tomatillosalsa

Ainekset

1
ruukku
korianteria
5–6
(500 g)
keskikokoista tomatilloa
1
makea sipuli
1
vihreä jalapeno
1
keskikokoinen limetti
2–3
tl
vettä
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa korianteri varsineen rouheasti veitsellä.
  2. Poista tomatilloista suojalehdet. Huuhtele tomatillot ja leikkaa ne muutamaan palaan. Laita monitoimikoneen tai tehosekoittimen kulhoon. Lisää myös korianteri.
  3. Kuori ja paloittele sipuli. Poista jalapenoista kanta. Lisää jalapeno monitoimikoneen kulhoon yhdessä sipulin kanssa. Purista limetistä mehu ja lisää vesi. Mausta suolalla.
  4. Hienonna ainekset rouheaksi salsaksi. Voit myös valmistaa salsan isossa morttelissa tai hienontaa ainekset käsin.

Vinkki! Vihreän tomatillon sesonki on syksyllä. Muulloin salsan voi valmistaa säilötyistä tomatilloista. Kesällä kastikkeeseen kannattaa kokeilla tomatillon sukulaista karviaista.

Paahdettu tomaattisalsa

Ainekset

4
(400 g)
tomaattia
2
valkosipulinkynttä kuorineen
1
iso jalapenochili
1
pieni sipuli
½
limettiä
¼
ruukku
korianteria
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Paista tomaatteja, valkosipulinkynsiä ja jalapenoa valurautapannussa, kunnes kasvisten pinta on kauttaaltaan mustunut. Valkosipulit ja chili tummuvat 5–10 minuutissa, tomaatit hieman pidempään.
  2. Anna jäähtyä hetki ja kuori valkosipulinkynnet. Poista chilistä kanta.

  3. Laita valkosipulit ja chili mortteliin ja jauha tasaiseksi. Lisää tomaatit ja jauha tasaiseksi. (Voit käyttää myös sauvasekoitinta, mutta älä jauha soseeksi.)

  4. Hienonna sipuli. Purista limetistä mehu ja hienonna korianteri. Huuhtele sipulikuutiot kylmällä vedellä ja lisää salsaan yhdessä hienonnetun korianterin ja limetinmehun kanssa. Mausta suolalla. Anna vetäytyä jääkaapissa tarjoiluun saakka.

Vinkki! Meksikolaisille ruuille on tyypillistä, että kasvikset, yleensä tomaatti, sipulit ja chili, paahdetaan pannussa tummanpuhuviksi ennen ruuan valmistusta. Paahtaminen antaa tomaateille talvellakin aivan uudenlaisen syvemmän maun.

 

Rouhea guacamole

Ainekset

4
kypsää avokadoa
2
limettiä
1
punainen chili
¼–¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Halkaise avokadot, poista kivi ja kaavi hedelmäliha lusikalla kulhoon. Murskaa avokadot haarukalla, jätä rakenne rouheaksi.
  2. Purista limeteistä mehu ja sekoita avokadon joukkoon.
  3. Posta chilistä kanta, leikkaa chili pituussuunnassa puoliksi ja poista siemenet. Hienonna chili ja lisää kulhoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

Pico de gallo

Ainekset

400
g
pihvitomaatteja
1
pieni punasipuli
1
valkosipulinkynsi
2
punaista chiliä
1
ruukku
korianteria
2
limettiä
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Leikkaa tomaatit puoliksi, poista kanta ja siemenet. Kuutioi tomaatit. Hienonna punasipuli ja valkosipulinkynsi. Poista chileistä kannat ja viipaloi chilit ohuiksi renkaiksi. Hienonna korianteri. Sekoita aineet keskenään.
  2. Purista limeteistä mehu (n. 4 rkl). Lisää limetinmehu, suola ja mustapippuri muiden ainesten joukkoon. Anna salsan maustua huoneenlämmössä.

Vinkki! Chileistä sopivimpia ovat serrano-chilit, mutta myös muut keskikokoiset punaiset chilit käyvät tähän jokapaikan salsaan.

Kommentit (0)