Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1753 reseptiä.
Linkitetty 48 keittokirjaan.
Ohje: Taina Vuohelainen Kuva: Arto Vuohelainen

Rapeakuorisessa ruispasteijassa yllättävät hunajalla maustettu nauris ja omena sekä ilmakuivattu kinkku.

Annoksia
16-18 kpl
Vaikeustaso
Kohtalainen

Omenaiset naurispiiraat

Ainekset

3 1/2
dl
vettä
1
tl
merisuolaa
6
dl
ruisjauhoja
2-2 1/2
dl
vehnäjauhoja
Täyte
3-4
Naurista
2
omenaa
1
rkl
voita
1
tl
suolaa
1
tl
hunajaa
100
g
ilmakuivattua kinkkua
tuoretta kirveliä
tuoreita salvianlehtiä

Työvaiheet

  1. Tee ensin täyte. Kuori ja leikkaa nauriit hyvin ohuiksi viipaleiksi. Kypsennä viipaleita vähässä, suolalla maustetussa vedessä 5 minuuttia. Kuori ja viipaloi omenat, lisää ne nauriiden joukkoon ja keitä 3 minuuttia. Valuta nauriit ja omenat hyvin siivilässä, laita takaisin kattilaan ja höyrytä kuiviksi kuumalla levyllä ilman kantta. Lisää voi (ja survo täyte halutessasi karkeaksi soseeksi perunanuijalla). Mittaa suola ja hunaja joukkoon. Jätä jäähtymään.
  2. Valmista taikina. Kuumenna vesi ja liuota suola veteen. Sekoita jauhot jäähtyneeseen nesteeseen. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi, rullaa pötköksi ja leikkaa 16-18 tasakokoiseksi palaksi.
  3. Kauli palat jauhotetulla alustalla pyöreiksi, noin 3 mm paksuiksi piiraspohjiksi (halkaisija 10-12 cm). Pinoa pohjat, ripottele reilusti jauhoja jokaiseen väliin ja peitä pino tuorekelmulla kuivumisen estämiseksi.
  4. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Valmista ruispiiraat yksi kerrallaan. Harjaa ylimääräiset jauhot taikinapohjasta pullasudilla. Levitä pohjan toiselle reunalle 1/2 viipaletta ilmakuivattua kinkkua, nosta päälle naurista ja omenaa, hiukan kirveliä ja 2 pientä salvianlehteä.
  5. Sipaise taikinakuoren reunaan kylmää vettä ja käännä täytteetön puoli kanneksi. Painele reuna kevyesti kiinni. Jos haluat säntillisen pyöreät reunat, muotoile piiraspohjat muotilla ennen täyttämistä.
  6. Paista piiraita uunissa 10-12 minuuttia. Voitele kypsät piiraat voisulalla. Anna makujen tekeytyä noin kolme tuntia ennen tarjoamista.

Vinkki: Jos haluat pehmeäkuorisia piiraita, kääräise valmiit piiraat ensin voipaperiin, sitten sanomalehteen ja kiedo paketti leivinliinan sisään.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1753 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Kuuman kesän mojito yhdistää tymäkän tyrnin ja aromikkaan vadelman. Jäämurskalla täytetty lasi takaa, että juoma pysyy kylmänä pitkään.

Annoksia
1
Vaikeustaso
Helppo

Kesämojito

Ainekset

2
cl
giniä
2
cl
punaista vermuttia
2
cl
tyrnimehua
3
cl
vadelmapyyretä
jäämurskaa
Vadelmapyree
200
g
(pakaste)vadelmia
1/4
dl
sokeria
Koristeeksi
mintunlehtiä

Työvaiheet

  1. Täytä lasi jäämurskalla ja sekoita voimakkaasti, jotta lasi jäähtyy.
  2. Mittaa vadelmat ja sokeri kattilaan. Keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia.
  3. Soseuta sauvasekoittimella. Painele seos tihetän siivilän läpi ja jäähdytä. Valmiista pyreestä riittää noin kolmeen drinkkiin.
  4. Lisää loput ainekset ja sekoita. Koristele juoma mintunlehdillä.


 

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 173 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Annoksia
3
Vaikeustaso
Helppo

Sirkka-melonisalaatti

Ainekset

1/2
pieni vesimeloni
n.3/4
ruukku
minttu
n.3/4
ruukku
jääsalaatti
125
g
mozzarellajuustoa
2
rkl
kuivattuja kotisirkkoja

Työvaiheet

Pilko salaatti ja nypi mintunlehdet kulhoon. Leikkaa vesimeloni puoliksi, kuutio sisälmys ja lusikoi se varovasti siivilään valumaan. Säästä tyhjä kuori, sillä siitä tulee salaatin tarjoiluastia. Kuivaa vesimelonin puolikas talouspaperilla ja asettele salaatti meloniin. Revi mozzarellajuusto. Laita vesimeloni- ja mozzarellapalat salaatin päälle. Ripottele pinnalle kuivattuja kotisirkkoja.

Vinkki! Vesimelonkikupista kannattaa leikata pohjasta pieni, ohut siivu pois niin alustasta tulee tasainen ja salaattikulho pysyy pysyssä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1753 reseptiä.
Linkitetty 94 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kreikkalainen kesäkurpitsa-pastapaistos on päältä rapea ja sisältä mehevä.

Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalainen kesäkurpitsa-pastapaistos

Ainekset

2
pientä kesäkurpitsaa
3
rkl
oliiviöljyä
350
g
penneä tai muuta kuviopastaa
200
g
fetaa
1,5
dl
parmesaania raastettuna
Kastike
2
valkosipulinkynttä
1
salottisipuli
2
rkl
oliiviöljyä
2
prk
(yht. 800 g) säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2
dl
mustia kalamataoliiveja
1
tl
balsamicoa
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
3
rkl
tuoretta oreganoa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Viipaloi tai kuutioi kesäkurpitsat. Paista niitä öljyssä pannussa noin 5 minuuttia, kunnes niissä on kaunis väri. Jätä odottamaan.
  2. Tee kastike. Kuori ja hienonna valkosipulit ja sipuli. Kuullota niitä öljyssä pannussa 3-5 minuuttia. Lisää tomaatit liemineen, oliivit, balsamico ja muut mausteet. Kiehauta seos ja säädä lämpö alhaiseksi. Anna hautua vähintään 20 minuuttia. Hienonna oregano ja lisää siitä suurin osa kastikkeeseen. Jätä muutama yrtinlehti viimeistelyyn. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta keitinvesi pois. Yhdistä pasta, kastike ja kesäkurpitsat.
  4. Laita puolet pastaseoksesta vuokaan. Murustele puolet fetasta päälle ja lisää puolet parmesaanista. Lusikoi loppu pastaseos päälle. Viimeistele lopulla fetalla ja parmesaanilla.
  5. Kypsennä paistosta uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes juusto on saanut väriä. Viimeistele tuoreella oreganolla.

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 173 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Vaikeustaso
Helppo

Kauravohvelit

Ainekset

5
Dl
vettä
2
Kpl
Kananmuna
1/2
Dl
Öljyä tai margariinia
Ripaus
Suolaa
1
Tl
Sokeri
n. 4
Dl
Kaurajauho
2
Tl
Leivinjauhe

Työvaiheet

Mittaa kulhoon vesi. Riko joukkoon munat ja sekoita. Lisää rypsiöljy tai sulatettu margariini, sekä ripaus suolaa ja sokeria. Sekoita joukkoon kaurajauho. Anna taikinan turvota hetki.
Laita vohvelirauta lämpenemään. Voitele rauta öljyllä tai margariinilla ja kaada sopiva määrä taikinaa vohvelirautaan. Voitele rauta aina ennen kuin kaadan taikinaa uuden vohvelin paistamista varten.

Kommentit (0)