
Rapeakuorisessa ruispasteijassa yllättävät hunajalla maustettu nauris ja omena sekä ilmakuivattu kinkku.
Omenaiset naurispiiraat
Ainekset
Työvaiheet
- Tee ensin täyte. Kuori ja leikkaa nauriit hyvin ohuiksi viipaleiksi. Kypsennä viipaleita vähässä, suolalla maustetussa vedessä 5 minuuttia. Kuori ja viipaloi omenat, lisää ne nauriiden joukkoon ja keitä 3 minuuttia. Valuta nauriit ja omenat hyvin siivilässä, laita takaisin kattilaan ja höyrytä kuiviksi kuumalla levyllä ilman kantta. Lisää voi (ja survo täyte halutessasi karkeaksi soseeksi perunanuijalla). Mittaa suola ja hunaja joukkoon. Jätä jäähtymään.
- Valmista taikina. Kuumenna vesi ja liuota suola veteen. Sekoita jauhot jäähtyneeseen nesteeseen. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi, rullaa pötköksi ja leikkaa 16-18 tasakokoiseksi palaksi.
- Kauli palat jauhotetulla alustalla pyöreiksi, noin 3 mm paksuiksi piiraspohjiksi (halkaisija 10-12 cm). Pinoa pohjat, ripottele reilusti jauhoja jokaiseen väliin ja peitä pino tuorekelmulla kuivumisen estämiseksi.
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Valmista ruispiiraat yksi kerrallaan. Harjaa ylimääräiset jauhot taikinapohjasta pullasudilla. Levitä pohjan toiselle reunalle 1/2 viipaletta ilmakuivattua kinkkua, nosta päälle naurista ja omenaa, hiukan kirveliä ja 2 pientä salvianlehteä.
- Sipaise taikinakuoren reunaan kylmää vettä ja käännä täytteetön puoli kanneksi. Painele reuna kevyesti kiinni. Jos haluat säntillisen pyöreät reunat, muotoile piiraspohjat muotilla ennen täyttämistä.
- Paista piiraita uunissa 10-12 minuuttia. Voitele kypsät piiraat voisulalla. Anna makujen tekeytyä noin kolme tuntia ennen tarjoamista.
Vinkki: Jos haluat pehmeäkuorisia piiraita, kääräise valmiit piiraat ensin voipaperiin, sitten sanomalehteen ja kiedo paketti leivinliinan sisään.