Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2295 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Taina Vuohelainen KUVA Arto Vuohelainen

Suklaalla ja mantelilla täytetty pääsiäisbabka vaatii aikaa, mutta on ehdottomasti sen arvoinen. Sekä panettonea että briossia muistuttava babka on tuttu itäeurooppalaisista pääsiäisjuhlista. Nauti babka vaikkapa pashan parina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 annosta
Valmistusaika
1,5 t + 5,5 t + 15 t + 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Puolalainen suklaababka

Ainekset

Taikina
3/4
dl
täysmaitoa
tl
kuivahiivaa
½
dl
kermaviiliä
1
kananmunanvalkuainen
n. 4
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
sokeria
½
tl
vaniljasokeria
½
tl
suolaa
40
g
huoneenlämpöistä voita
Täyte
80
g
kuorittuja manteleita
½
dl
sokeria
50
g
voita
1
kananmuna
2
tl
appelsiinimehua
1
tl
vaniljasokeria
½
tl
kanelia
1
tl
(luomu)appelsiinin raastettua kuorta
170
g
tummaa suklaata rouhittuna (60 %)
Strösseli
½
dl
vehnäjauhoja
3
rkl
tomusokeria
20
g
jääkaappikylmää voita
Lisäksi
1
pieni kananmuna

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Sekoita kermaviili ja valkuainen nesteeseen. Lisää 1 dl jauhoja ja vatkaa käsivispilällä tasaiseksi. Mittaa sokerit, suola ja loput jauhot taikinaan. Alusta käsin sileäksi. Paloittele voi ja vaivaa se taikinaan.
  2. Peitä löysä taikina tuorekelmulla ja kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 1 ½ tuntia. Poista tuorekelmu ja painele käsin taikinasta ilmakuplat pois. Peitä uudelleen ja nosta jääkaappiin kohoamaan 12–15 tunniksi, esimerkiksi yön yli.
  3. Seuraavana päivänä jauhota leivinpaperi runsaalla jauholla. Kaavi taikina kulhosta jauhojen päälle. Kauli tai painele taikina käsin suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 27 x 37 cm). Siirrä leivinpaperi taikinalevyineen jääkaappiin mahtuvalle pellille tai leikkuulaudalle. Ripottele jauhoja taikinan pinnalle.Peitä kevyesti tuorekelmulla tai leivinpaperilla ja nosta jääkaappiin 2 tunniksi.
  4. Valmista täyte. Mittaa mantelit ja sokeri tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi tahnaksi. Lisää voi, kananmuna, mehu, vaniljasokeri, kaneli ja kuoriraaste. Käytä konetta kunnes täyte on sileää. Jäähdytä kylmässä 1 tunti.
  5. Tee strösseli. Mittaa jauhot kulhoon. Siivilöi tomusokeri joukkoon. Palastele kylmä voi joukkoon. Nypi seos käsin karkeaksi muruksi, jossa on sattumia. Strösselin ei ole tarkoitus olla sileää.
  6. Voitele leipävuoka (10 x 20 cm). Ota taikina ja täyte jääkaapista. Harjaa pullasudilla mahdolliset ylimääräiset jauhot taikinan pinnalta.
  7. Levitä täyte taikinalevylle. Rouhi suklaa veitsellä karkeaksi rouheeksi ja sirottele täytteen päälle.
  8. Kierrä taikina leivinpaperin avulla rullalle ja harjaa samalla ylimääräisiä jauhoja pois. Taikina on löysää ja repeilee, mutta se ei haittaa.
  9. Kierrä taikinarullaa 5–7 kertaa molemmista päistä kiinni pitäen niin, että saat sen kierteelle. Taita sitten rullan päät yhteen ja kierrä vielä 2–3 kierrosta.
  10. Nosta pulla vuokaan, peitä leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa 2 tuntia.
  11. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vatkaa kananmuna kevyesti haarukalla. Voitele pulla kananmunalla. Ripota strösseli pullan pintaan.
  12. Paista pullaa 1 tunti tai kunnes se on hyvin kohonnut ja kauniin ruskea. Jäähdytä ensin vuoassa 1 tunti.
  13. Irrota pullan reunat varovasti veistä apuna käyttäen. Kumoa se ritilälle ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  14. Babka maistuu kahvin, teen, jäätelön, pashan, makean kuohuviinin tai vaikka ruusulimonadin kera.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2295 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Oikaise taikinassa ja panosta täytteeseen. Näin syntyy syyssesongin huikeimman makuinen riistapiiras.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t + sulatus 1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Lehtikaali-peurapiirakka

Ainekset

1
iso lehtitaikina (600 g)
100
g
lehtikaalia
400
g
peuran jauhelihaa
1
rkl
voita
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
dl
kermaa
1
kananmuna
2
dl
voimakasta juustoraastetta
1
ruukku
lehtipersiljaa
3
omenaa
Lisäksi
1
kananmuna voiteluun
Hölskytyssipulit
2
punasipulia
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
dl
öljyä
2
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Ota lehtitaikina huoneenlämpöön sulamaan noin 1½ tuntia ennen käyttöä.

  2. Poista lehtikaalista kova keskiruoti ja suikaloi lehdet. Paista jauhelihaa voissa noin 5 minuuttia. Lisää lehtikaali ja jatka paistamista pari minuuttia. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

  3. Sekoita kulhossa ranskankerma, kerma, muna ja juustoraaste. Hienonna persilja ja sekoita siitä puolet kermaseokseen. Säästä loppu persilja koristeeksi. Poista omenoista siemenkodat ja viipaloi omenat.

  4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kauli taikinalevy puolta ohuemmaksi leivinpaperin päällä ja siirrä uunipellille. Levitä kaali-jauhelihaseos levylle niin, että reunoista jää 2 cm ilman täytettä. Nipistä taikinalevyn kulmat kiinni ja nosta reunat pystyyn. Lusikoi kermaseos piirakalle ja lado omenat rennosti päälle. Voitele reunat munalla. Kypsennä uunin keskitasolla 25–30 minuuttia.

  5. Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi tiiviskantiseen rasiaan. Lisää etikka, öljy, hunaja ja suola. Sulje rasia ja hölskyttele noin minuutti. Levitä sipulia lämpimän piirakan pinnalle juuri ennen tarjoilua. Ripottele persilja päälle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2295 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Yltäkylläisen omenasyksyn muhkeaan piirakkaan uppoaa yhdeksän omenaa ja koko purkki sosetta. Lisäksi piirakka on naurettavan helppo valmistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
9–12
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Toffee-omenapiirakka

Ainekset

9
(n. 700 g)
kotimaista omenaa
25
toffeemakeista (esim. Alku-toffee)
5
dl
vehnäjauhoja
2
tl
jauhettua inkivääriä
tl
ruokasoodaa
1
tl
kanelia
dl
ruokosokeria
¾
dl
fariinisokeria
2
kananmunaa
dl
rypsiöljyä
1
prk (360 g, 3 dl)
sokeroimatonta omenasosetta
Vuoan voiteluun
öljyä tai voita

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele suorakaiteen muotoinen uunivuoka (noin 30 cm x 20 cm).

  2. Leikkaa omenoista hatut koristelua varten. Leikkaa loput omenat 1–2 cm:n kuutioiksi. Omenoita ei tarvitse kuoria. Paloittele toffeet muutamaan palaan.

  3. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Riko munat toiseen kulhoon. Vatkaa öljy ja omenasose puuhaarukalla tai kierrevatkaimella munien joukkoon.

  4. Yhdistä munaseos kuiviin aineisiin. Lisää omenakuutiot ja 2/3 toffeepaloista. Sekoita, mutta älä vatkaa.

  5. Kaada taikina vuokaan. Asettele omenahatut päälle ja painele loput toffeet taikinan pintaan.

  6. Paista uunin alatasolla 35–40 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Vinkki Tarjoa piirakka ranskankerman tai vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2295 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Daniel Woodward KUVA Tuomas Kolehmainen

Pimenevän vuodenajan vähäeleisin cocktail tulee tässä. Kahden aineksen vermuttitonic maistuu raikkaan mausteiselta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
2 min
Vaikeustaso
Helppo

Vermuttitonic

Ainekset

½
dl
punaista vermuttia
dl
(1 pieni pullo) tonic-vettä
LISÄKSI
jäitä
appelsiiniviipale tai pala appelsiininkuorta

Työvaiheet

  1. Täytä viini- tai grogilasi jäillä.

  2. Kaada vermutti ja tonic lasiin. Sekoita hellästi esimerkiksi ruokalusikalla.

  3. Lisää appelsiiniviipale tai pala appelsiininkuorta. Appelsiini tuo juomaan raikkautta ja korostaa vermutin mausteisuutta.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 708 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen

Leivo kypsät ja mehevät banaanit kakuksi! Vaivaton banaanikakku saa potkua inkivääristä ja mehevyyttä jugurttikuorrutteesta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16 palaa
Valmistusaika
15 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-inkiväärikakku

Ainekset

100
g
voita
2
dl
fariinisokeria
2
munaa
dl
vehnäjauhoja
1
tl
kanelia
1
tl
kardemummaa
1
tl
soodaa
2
kypsää banaania
dl
turkkilaista jugurttia
¾
dl
kandeerattua inkivääriä tai 3 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
Kuorrutus
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
1–2
dl
turkkilaista jugurttia
½
dl
tomusokeria
(sokeroituja inkivääripaloja)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka (ø 24 cm) leivinpaperilla.
  2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan samalla vatkaten.
  3. Sekoita vehnäjauhoihin kaneli, kardemumma ja sooda. Sekoita jauhot vaahtoon.
  4. Soseuta banaanit haarukalla. Lisää banaanit, jugurtti ja suurin osa kandeeratuista inkivääreistä taikinaan. Jos raastat tuoretta inkivääriä, lisää koko määrä taikinaan. Sekoita taikina ja levitä se vuokaan.
  5. Paista kakkua noin 30 minuuttia, kunnes se on mehevän kypsä.
  6. Kuorruta jäähtynyt kakku. Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon jugurtti ja sokeri. Levitä kakulle. Koristele halutessasi inkivääripaloilla.

Kommentit (0)