Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2191 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Tapiokahelmillä ryyditetty jäätee boba on superhelppo tehdä kotonakin. Vaikein työvaihe on odottaa jääteen ja tapiokahelmien jäähtymistä.

Taiwanista kotoisin oleva boba-kuplatee on makea jäätee, jonka pohjalla on sokerisiirapissa maustuneita tapiokahelmiä. Yleensä juoma tehdään tummista boba-tapiokahelmistä, joissa on käytetty muun muassa maissi- tai perunatärkkelystä. Helmet ovat kypsentämättöminä vaaleanruskeita, ja muuttuvat kypsyessään mustiksi. Kypsänä niiden purutuntuma muistuttaa hieman hedelmäkarkkia. Boba-helmiä myydään itämaisiin elintarvikkeisiin erioistuneissa kaupoissa.

Jos et saa käsiisi boba-helmiä, juoman voi tehdä myös valkoisista tapiokahelmistä, mutta niiden rakenne on erilainen ja hieman pureskeltavampi. Kypsennysaikakin on pidempi, noin 30 minuuttia.

Kun helmet ovat kypsiä, ne upotetaan sokerisiirappiin. Tippa ruusuvettä sokerisiirapin joukkoon antaa hauskan makulisän. Inkivääri toimii myös loistavasti, etenkin jos pidät pienestä poltteesta. Vaihtelemalla makusiirappeja ja teelaatuja saat juomasta juuri sellaista kuin haluat. Voit myös käyttää valmiita makusiirappeja.

Juoman voi nauttia sellaisenaan, maidon kanssa tai hedelmämehulla pidennettynä.

Parhaan maun saat, kun tarjoat juoman tuoreena eli viilennettyäsi teen ja helmet. Tapiokahelmiä voi toki tehdä kerralla vähän isommankin satsin, mutta silloin ne kannattaa säilyttää sokerisiirapissa jääkaapissa, jotta ne säilyvät kimmoisina ja pureskeltavina.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Boba eli tapiokahelmitee

Ainekset

1
dl
kuivattuja boba-tapiokahelmiä
1
l
vettä
Siirappi
2
dl
vettä
2
dl
sokeria
1/2 tl ruusuvettä
Lisäksi
vahvaa teetä
maitoa tai mehua

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää tapiokanhelmet ja kypsennä pakkauksen ohjeen mukaan. Pikaversiot kypsyvät jopa 5 minuutissa, muutkin yleensä 15-20 minuutissa.
  2. Tee siirappi. Kiehauta kattilassa 2 dl vettä ja sekoita sokeri siihen. Anna jäähtyä ja mausta halutessasi ruusuvedellä tai muulla haluamallasi makuaineella. Voit myös käyttää valmiita makusiirappeja.
  3. Valmista vahva tee, jäähdytä ja siirrä jääkaappiin tai pakastimeen viilenemään. Mitä kylmempänä tarjoat juoman, sitä herkullisempaa se on.
  4. Valuta kypsät tapiokahelmet ja laita ne pieneen kulhoon. Kaada päälle makusiirappi ja anna tekeytyä vähintään 15 minuuttia tai mielellään vaikka pari tuntia jääkaapissa. (Jos et käytä tapiokahelmiä heti, säilytä niitä jääkaapissa kannellisessa astiassa, muuten ne alkavat kovettua.)
  5. Kaada kylmä tee lasiin ja annostele pohjalle tapiokahelmiä. Lisää siirappia makeutukseksi. Jos haluat, voit lisätä teehen maitoa tai hedelmämehua.

 

Kommentit (2)

Vierailija

Mistä sais niitä tapioka helmiä?

Vierailija

Tapioka helmiä saa esimerkiksi tampereella sijaitsevasta east asia mart:ista

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 104 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Trendikahvin juju on pikakahvista, vedestä ja sokerista vaahdotettu mousse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Dalgona-kahvi

Ainekset

2
rkl
pikakahvijauhetta
2
rkl
sokeria
2
rkl
kiehuvan kuumaa vettä
2–4
dl
maitoa
(jäitä)
Koristeeksi
pikakahvijauhetta

Työvaiheet

  1. Laita pikakahvijauhe, sokeri ja kuuma vesi kapeahkoon kulhoon. Vatkaa ensin pienellä teholla, jotta pikakahvi liukenee veteen. Lisää sitten vatkausnopeutta. Vatkaa seosta täydellä teholla, kunnes se on kuohkeaa vaahtoa. Tähän menee vatkaimesta riippuen 1–3 minuuttia.
  2. Kaada maito lasiin tai mukiin. Jos haluat juomasta kylmän, käytä kylmää maitoa ja jäitä. Annostele vaahto maidon päälle lusikalla tai pursota se halutessasi. Ripottele koristeeksi pikakahvijauhetta.

Kommentit (2)

Vierailija

Pystyykö tuon vaahdon laittaa esim. yöksi jääkaappiin, jos haluaa aamulla ”valmistaa” tätä? Ajattelin vaan, kun muuten syntyy hirveä meteli enkä muita halua herättää :)

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, luulisin että tämä on samanlainen kuin suurin osa vaahdoista, eli laskee joutuessaan odottamaan. Varminta lienee siis vatkata se ennen tarjoamista.

Helsingin Sanomat on lisännyt 104 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Perinteisesti valmistettu sima saa tekeytyä jääkaapissa viikon ennen tarjoilua. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 5½ l
Valmistusaika
30 min + tekeytyminen 1 viikko
Vaikeustaso
Helppo

Perinteinen sima

Ainekset

5
l
vettä
4
dl
fariinisokeria
4
dl
sokeria
2
luomusitruunaa
herneen kokoinen pala hiivaa
Pullottamiseen
sokeria ja rusinoita

Työvaiheet

  1. Kuumenna puolet vedestä kiehuvaksi. Liuota joukkoon sokerit. Nosta liedeltä.
  2. Pese sitruunat huolellisesti. Vedä kuorimaveitsellä kuoren keltaisesta osasta ohuita suikaleita. Poista valkoinen kuoriosa ja viipaloi sitruunat. Lisää kuorisuikaleet ja sitruunaviipaleet nesteen joukkoon. Lisää loppu vesi joukkoon kylmänä ja anna seoksen jäähtyä haaleaksi.
  3. Liuota hiivanokare nestetilkkaan ja sekoita juomaan. Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
  4. Annostele hyvin pestyihin pulloihin teelusikallinen sokeria ja rusinoita pulloa kohden.
  5. Siivilöi ja pullota sima. Siirrä pullot kylmään. Sima valmistuu viileässä noin viikossa.

Vinkki! Jos haluat punnita sokerin määrän tarkasti, 4 dl fariinisokeria on 280 grammaa ja 4 dl sokeria 340 grammaa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 104 reseptiä.
Linkitetty 66 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Ruisleipä tuo smoothieen ihanasti hapokkuutta ja ruokaisuutta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruisleipä-marjajuoma

Ainekset

200
g
vaniljarahkaa
2
dl
piimää tai maitoa
3
dl
pakastemarjoja (esimerkiksi mansikkaa, vadelmaa ja/tai mustaherukkaa)
1
pala
ruisleipää
2
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Mittaa kaikki juoman ainekset tehosekoittimen kulhoon. Soseuta tasaiseksi juomaksi. Voit valmistaa juoman myös korkeassa kulhossa sauvasekoittimella.

Vinkki! Kun annat ruisleivän pehmetä piimä- tai maitotilkassa ennen soseuttamista, juomasta tulee helpommin herkullisen sileä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2191 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Juustoa teessä? Kyllä vain, ja lisäksi samettista seesamitahnaa eli tahinia mausteena. Vuoden 2020 mielenkiintoisin jälkkärijuoma on tässä.

Juustotee kuulostaa ällöttävältä, jos mieleen nousee kuva kuumassa teessä pehmenevästä palasta Oltermannia. Todellisuudessa muun muassa Kapkaupungin, Los Angelesin ja Shanghain trendikuppiloissa suosittu juoma ei ole juuri kermakaakaota kummallisempi. Sen pinnalle lisätty juusto on samettista...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + jäähdyttäminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Tahini-juustotee

Ainekset

6
dl
teejuomaa (esim. earl grey)
1
rkl
hunajaa
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
rkl
tahinia
1–2
rkl
sokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Hauduta tee ja makeuta se hunajalla. Jäähdytä tee huoneenlämpöiseksi.
  2. Notkista tuorejuusto kulhossa. Sekoita joukkoon tahini ja sokeri. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja yhdistä se tuorejuusto-tahiniseokseen.
  3. Jaa tee laseihin ja lusikoi tuorejuustoseos juoman pinnalle. Tarjoa jälkiruokana tai makeana välipalana.

Kommentit (1)

Vierailija

Ei kovin kummoinen tee. Tein tätä mustaan teehen ja maustettuun teehen, mutta kummastakaan ei tullut niin hyvää, että tätä toiste tekisin.