Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2097 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Hapokas, ihanasti pirskahteleva kombutsa on vähän kuin simaa, mutta terveellisempää.

Kombutsa on sokeroidusta teestä käyttämällä valmistettu juoma. Sitä myydään jo marketeissakin, mutta sitä voi tehdä itsekin. Valmistaaksesi tarvitset kombutsan eli volgansienen. Amerikassa juoma on niin suosittua, että kombutsasienen voi ostaa terveyskaupasta. Siellä nimi on scoby, joka tulee sanoista "symbiotic culture of bacteria and yeast." Kombutsa onkin juuri tätä, bakteerien ja hiivasienten symbioosi.

Oman sieneni sain siskolta, joka sai sen ystävältään, joka sai sen ystävältään…näin kombutsasienet usein vaihtavat omistajaa, kuten taikinajuuretkin. Myös facebookissa on ollut ryhmiä, joista on voinut kysellä kombutsasieniä.

Kombutsajuoma on helppo tehdä, kun muistat muutaman perussäännön. Kombutsa tarvitsee teetä, joko tummaa tai vihreää. Mausteita voi käyttää luovasti ja sesongin mukaan.

Ilman sokeria käyminen ei tapahdu, joten sen kanssa ei kannata pihtailla. Valmiissa juomassa on kuitenkin vähemmän sokeria kuin juoman tekovaiheessa. Valkoinen luomusokeri toimii parhaiten, mutta tummatkin käyvät.

Juoma tekeytyy noin viikossa, mutta sitä kannattaa maistella. Mitä hapokkaamman makuista haluat, sitä pidempään juoma saa käydä.

Kuten kaikessa säilönnässä, käytä puhtaita, steriloituja välineitä. Valitse kombuchalle valoton ja viileä paikka esim. keittiökaapista ulkoseinän vieressä. Ja tietysti kaunein lasipurkkisi, kaunis liina hengittäväksi kanneksi, ja lisäksi parhaiten kädessä pysyvä puulusikka, salaattiotin tai kapusta. Metallista kombutsa ei nimittäin pidä.

Valitse riittävän suuri purkki ja täytä se niin, että kombuchalle jää raikas hengitystila nestepinnan ja suojakankaan väliin.

Kun liemen pullottaa ja jättää ennen viilennystä päiväksi tai pariksi huoneenlämpöön, tapahtuu sama kuin simassakin: juoma saa hienonhienoja kuplia. Pullotusvaiheessa kombutsaa voi halutessaan jatkaa teellä tai vaikka hedelmämehulla, tai pullottaa vahvana sellaisenaan.

Kombutsasieni kasvattaa itseensä kerroksia, ja sen voi jakaa. Joskus kombucha voi jäädä viikoiksi tekeytymään ja haihduttaa nestettään. Lopulta tuloksena on etikkaa, joka on oikein mainion makuista sekin. Kombuchan aineenvaihdunta hidastuu jääkaapissa, ja se pysyy hengissä unohtuneenakin. Terve, unohtunut sieni on edelleen hyväntuoksuinen ja valmis tekemään uutta juomaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 l valmista juomaa
Valmistusaika
2 t + tekeytyminen 1-2 vkoa
Vaikeustaso
Helppo

Kombutsa

Ainekset

2
l
vettä
150
g
sokeria
3-4
rkl
mustaa teetä
(inkivääriä, yrttejä tai muita mausteita)
1
kombutsa
2
dl
valmista kombutsaa eli aloitusteetä
Lisäksi
iso lasipurkki
hengittävä harsoliina

Työvaiheet

  1. Keitä vesi ja lisää teelehdet veteen. Voit halutessasi lisätä tässä vaiheessa mausteeksi esimerkiksi yrttejä, sitruunaa tai inkivääriä. Liuota sokeri kuumaan teehen. Voit käyttää tavallista valkoista sokeria.
  2. Anna teen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siivilöi tee. Anna teen jäähtyä hyvin, sillä kombutsasieni ei kestä kuumennusta.
  3. Kaada tee puhtaaseen lasipurkkiin. Lisää purkkiin kombutsasieni ja pari desilitraa valmista kombutsajuomaa eli käynnistysteetä.
  4. Peitä purkki hengittävällä kankaalla ja kiinnitä kangas narulla tai kuminauhalla. Anna tekeytyä huoneenlämmössä valolta suojattuna. Lämpimässä juoma tekeytyy jopa viikossa, viileämmässä tarvitaan pari viikkoa. Maistele juomaa noin viikon kuluttua. Kun juoma maistuu suussasi sopivan hapokkaalta, pullota se. Jos juoma maistuu liian makealta, anna kombutsan tekeytyä vielä.
  5. Pullota juoma puhtaisiin lasipulloihin. Ennen pullotusta valmistele uusi kombutsasatsi eli keitä tee valmiiksi. Sokeroi, mausta, jäähdytä ja siivilöi se. Huuhtele kombutsasieni haalealla vedellä ja laita se puhtaaseen purkkiin uuden satsin kanssa.
  6. Kun pullotat valmiin kombutsajuoman, älä täytä aivan täyteen, jotta juomalle jää tilaa kuplia. Jos et halua juomaan kombutsan höytyviä, siivilöi juoma ennen pullotusta ja kaada höytyvät takaisin seuraavaan juomasatsiin. Jos haluat miedomman juoman, lisää kombutsan joukkoon jäähdytettyä teetä tai hedelmämehua.
  7. Jätä pullot 1-3 päiväksi huoneenläpöön, jotta hiilihappo muodostuu juomaan – vähän samaan tapaan kuin tekisit simaa. Siirrä pullot jääkaappiin ja nauti kuukauden kuluessa.

Kommentit (2)

Kombuchaguru

En missään nimessä lähtisi tekemään kombuchaa tällä ohjeella! Ensinnäkin, juoman voi maustaa vasta pullotusvaiheessa, ei aikaisemmin. Scobyn kunto laskee ja lopulta se kuolee, jos  käymisvaiheessa lisätään ylimääräisiä aineksia. Teen on myös oltava ehdottomasti puhdasta teetä, ei mitään makuteetä. Ohjeessa paljon muitakin epäonnistumisen aineksia, joten etsisin paremman ohjeen. 

Martina1834

Kiitos tästä reseptistä. Yritän sitä varmasti! :)

Martina

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Joonas Soppa365 on lisännyt 2 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.

Jouluiset mausteet ja pirteä mandariini lämmittävät sinua ja läheisiäsi pakkasilloissa. Alkoholittomuuden ansiosta juoma sopii täydellisesti perhehetkiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Joulumocktail

Ainekset

Kanelisiirappi
1 1/2
dl
vettä
1/2
dl
ruokosokeria
4
kanelitankoa
Lisäksi drinkkiin.
3
dl
mandariinimehua
4
neilikankukkaa
4
ps
vahvaa teetä
4
dl
kuumaa vettä

Työvaiheet

1. Valmista ensin kanelisiirappi. Mittaa vesi ja ruokosokeri pieneen kattilaan ja kuumenna sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut veteen. Lisää kanelitangot ja hauduta matalalla lämmöllä vähintään 30 minuuttia. Poimi kanelitangot siirapista ja säästä ne viimeistelyyn.
2. Kuumenna kattilassa mandariinimehu höyryävän kuumaksi ja lisää neilikat. Hauduta matalalla lämmöllä vähintään 30 minuuttia.
3. Hauduta musta tee pakkauksen ohjeen mukaisesti.
4. Valmista drinkki kahdessa osassa. Yhdistä ravistimessa tai isossa, puhtaassa lasipurkissa 5 cl kanelisiirappia, 15 cl mandariinineilikkamehua ja 20 cl mustaa teetä. Tarjoile lasisessa mukissa kanelitangon kera.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 659 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Flunssan karkottajassa ja päivän piristäjässä jylläävät inkivääri, porkkana, appelsiini ja tyrni. Aamuinen tuoremehudrinkki avaa silmät ja jopa tukkoisen nenän!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 lasillista
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Päivänpiristysjuoma

Ainekset

2
appelsiini
1
verigreippi
30
g
inkivääri
1/2
dl
tyrniä (esim. Pirkka)
4
rkl
hunajaa
1
plo (500ml)
porkkanamehua (esim. Blotta)
1/2
litraa
jäitä

Työvaiheet

  1. Kuori appelsiinit, greippi ja inkivääri. Pilko sitrukset ja laita ne tehosekoittimen tai sauvasakoittimen kulhoon. Raasta joukkoon inkivääri.
  2. Lisää joukkoon tuore tai pakastettu tyrni ja hunaja. Soseuta. Kaada sose laseihin. Lisää joukkoon porkkanamehua ja jäitä

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 659 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

On luksusta napata jääkaapista itse sekoitettu ihanan viilentävä maitokahvi!

Vinkki! Kylmäuutettu kahvi säilyy kylmässä jopa kaksi viikkoa. Laimenna uute kahvijuomaksi maidolla tai vedellä. Voit lisätä maun mukaan sokeria, makusiirappia, jäitä ja vaikka lorauksen viskiä. Kahvitiivistettä voi lämmittää, mutta sitä ei kannata keittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 dl
Valmistusaika
12 - 24 tuntia

Kylmäuutettu kahvi

Ainekset

2
dl
tummapaahtoista kahvijauhetta, karkea jauhatus
8
dl
kylmää vettä

Työvaiheet

  1. Yhdistä vesi ja kahvijauhe litran vetoisessa, kannellisessa lasipurkissa tai isossa pressopannussa. Sekoita hyvin. Sulje astia ja anna kahvin uuttua jääkaapissa vähintään 12 tuntia. Yli vuorokautta kahvia ei kannata uuttaa, jotta se ei kitkeröidy .
  2. Siivilöi uuttunut kahvi kulhoon. Kaada neste loppuine poroineen vielä kertaalleen suodatinpussin läpi puhtaaseen astiaan.
  3. Pullota valmis kahvitiiviste ja säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

Sport on lisännyt 62 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Hellepäivän janoon! Mansikka ja nektariini yhdistyvät ihanssa jääteeboolissa.

Tiesitkö, että mansikat hellivät myös ihoasi? Niiden sisältämä salisyylihappo auttaa poistamaan kehosta kuolleita ihosoluja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + keittäminen 30 min + haudutus 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-nektariini-jäätee

Ainekset

1
l
vettä
3
ps
vihreää teetä
2
rkl
sitruunamehua
1/2
l
mansikoita
1
nektariini
Nektariinisiirappi
3
nektariinia
1
dl
sokeria
1 1/4
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Aloita siirapista. Poista nektariineista kivet ja viipaloi hedelmät pieneen kattilaan. Lisää sokeri ja vesi ja anna kiehua noin 20–30 minuuttia. Siivilöi siirappi ja siirrä kylmään jäähtymään.
  2. Kiehauta vesi, siirrä syrjään liedeltä ja lisää joukkoon teepussit. Anna hautua 10 min. Poista teepussit ja mausta tee sitruunamehulla. Anna jäähtyä kylmäksi.
  3. Pilko mansikat ja nektariinit kannuun. Lisää kannuun kylmä tee ja runsaasti jääpaloja. Makeuta maun mukaan nektariinisiirapilla.

 

Kommentit (0)