Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2212 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Hapokas, ihanasti pirskahteleva kombutsa on vähän kuin simaa, mutta terveellisempää.

Kombutsa on sokeroidusta teestä käyttämällä valmistettu juoma. Sitä myydään jo marketeissakin, mutta sitä voi tehdä itsekin. Valmistaaksesi tarvitset kombutsan eli volgansienen. Amerikassa juoma on niin suosittua, että kombutsasienen voi ostaa terveyskaupasta. Siellä nimi on scoby, joka tulee sanoista "symbiotic culture of bacteria and yeast." Kombutsa onkin juuri tätä, bakteerien ja hiivasienten symbioosi.

Oman sieneni sain siskolta, joka sai sen ystävältään, joka sai sen ystävältään…näin kombutsasienet usein vaihtavat omistajaa, kuten taikinajuuretkin. Myös facebookissa on ollut ryhmiä, joista on voinut kysellä kombutsasieniä.

Kombutsajuoma on helppo tehdä, kun muistat muutaman perussäännön. Kombutsa tarvitsee teetä, joko tummaa tai vihreää. Mausteita voi käyttää luovasti ja sesongin mukaan.

Ilman sokeria käyminen ei tapahdu, joten sen kanssa ei kannata pihtailla. Valmiissa juomassa on kuitenkin vähemmän sokeria kuin juoman tekovaiheessa. Valkoinen luomusokeri toimii parhaiten, mutta tummatkin käyvät.

Juoma tekeytyy noin viikossa, mutta sitä kannattaa maistella. Mitä hapokkaamman makuista haluat, sitä pidempään juoma saa käydä.

Kuten kaikessa säilönnässä, käytä puhtaita, steriloituja välineitä. Valitse kombuchalle valoton ja viileä paikka esim. keittiökaapista ulkoseinän vieressä. Ja tietysti kaunein lasipurkkisi, kaunis liina hengittäväksi kanneksi, ja lisäksi parhaiten kädessä pysyvä puulusikka, salaattiotin tai kapusta. Metallista kombutsa ei nimittäin pidä.

Valitse riittävän suuri purkki ja täytä se niin, että kombuchalle jää raikas hengitystila nestepinnan ja suojakankaan väliin.

Kun liemen pullottaa ja jättää ennen viilennystä päiväksi tai pariksi huoneenlämpöön, tapahtuu sama kuin simassakin: juoma saa hienonhienoja kuplia. Pullotusvaiheessa kombutsaa voi halutessaan jatkaa teellä tai vaikka hedelmämehulla, tai pullottaa vahvana sellaisenaan.

Kombutsasieni kasvattaa itseensä kerroksia, ja sen voi jakaa. Joskus kombucha voi jäädä viikoiksi tekeytymään ja haihduttaa nestettään. Lopulta tuloksena on etikkaa, joka on oikein mainion makuista sekin. Kombuchan aineenvaihdunta hidastuu jääkaapissa, ja se pysyy hengissä unohtuneenakin. Terve, unohtunut sieni on edelleen hyväntuoksuinen ja valmis tekemään uutta juomaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 l valmista juomaa
Valmistusaika
2 t + tekeytyminen 1-2 vkoa
Vaikeustaso
Helppo

Kombutsa

Ainekset

2
l
vettä
150
g
sokeria
3-4
rkl
mustaa teetä
(inkivääriä, yrttejä tai muita mausteita)
1
kombutsa
2
dl
valmista kombutsaa eli aloitusteetä
Lisäksi
iso lasipurkki
hengittävä harsoliina

Työvaiheet

 1. Keitä vesi ja lisää teelehdet veteen. Voit halutessasi lisätä tässä vaiheessa mausteeksi esimerkiksi yrttejä, sitruunaa tai inkivääriä. Liuota sokeri kuumaan teehen. Voit käyttää tavallista valkoista sokeria.
 2. Anna teen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siivilöi tee. Anna teen jäähtyä hyvin, sillä kombutsasieni ei kestä kuumennusta.
 3. Kaada tee puhtaaseen lasipurkkiin. Lisää purkkiin kombutsasieni ja pari desilitraa valmista kombutsajuomaa eli käynnistysteetä.
 4. Peitä purkki hengittävällä kankaalla ja kiinnitä kangas narulla tai kuminauhalla. Anna tekeytyä huoneenlämmössä valolta suojattuna. Lämpimässä juoma tekeytyy jopa viikossa, viileämmässä tarvitaan pari viikkoa. Maistele juomaa noin viikon kuluttua. Kun juoma maistuu suussasi sopivan hapokkaalta, pullota se. Jos juoma maistuu liian makealta, anna kombutsan tekeytyä vielä.
 5. Pullota juoma puhtaisiin lasipulloihin. Ennen pullotusta valmistele uusi kombutsasatsi eli keitä tee valmiiksi. Sokeroi, mausta, jäähdytä ja siivilöi se. Huuhtele kombutsasieni haalealla vedellä ja laita se puhtaaseen purkkiin uuden satsin kanssa.
 6. Kun pullotat valmiin kombutsajuoman, älä täytä aivan täyteen, jotta juomalle jää tilaa kuplia. Jos et halua juomaan kombutsan höytyviä, siivilöi juoma ennen pullotusta ja kaada höytyvät takaisin seuraavaan juomasatsiin. Jos haluat miedomman juoman, lisää kombutsan joukkoon jäähdytettyä teetä tai hedelmämehua.
 7. Jätä pullot 1-3 päiväksi huoneenläpöön, jotta hiilihappo muodostuu juomaan – vähän samaan tapaan kuin tekisit simaa. Siirrä pullot jääkaappiin ja nauti kuukauden kuluessa.

Kommentit (4)

Kombuchaguru

En missään nimessä lähtisi tekemään kombuchaa tällä ohjeella! Ensinnäkin, juoman voi maustaa vasta pullotusvaiheessa, ei aikaisemmin. Scobyn kunto laskee ja lopulta se kuolee, jos  käymisvaiheessa lisätään ylimääräisiä aineksia. Teen on myös oltava ehdottomasti puhdasta teetä, ei mitään makuteetä. Ohjeessa paljon muitakin epäonnistumisen aineksia, joten etsisin paremman ohjeen. 

Martina1834

Kiitos tästä reseptistä. Yritän sitä varmasti! :)

Martina

Scoby27

Onko +55'c lisätty scoby elinvoimainen vai pitääkö hankkia uusi scoby

Joona1962

Kiitos ohjeesta! Mitähän hyötyä kombuchan juomisesta on?

Yhden artikkelin löysin suomeksi: Kombuchan terveysvaiktuukset

Olisi mukavaa jos tekin kirjottaisitte tästä aiheesta lukijoille. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sport on lisännyt 87 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Surauta päivän päätteeksi kaurapitoinen smoothie. Saat reippaasti kuitua, proteiinia ja vitamiineja. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Back on track -smoothie

Ainekset

2
banaania
1
mango kuutioina
1
dl
jäisiä mustaherukoita
½
dl
voimakauraa (esim. Fazer Alku)
4
dl
kauramaitoa
2
kiiviä

Työvaiheet

 1. Mittaa blenderiin kaikki smoothieaineet kiiviä lukuun ottamatta. Anna käydä tasaiseksi. Kaada juoma laseihin. Leikkaa kiivi kuutioiksi smoothien pinnalle.

Helsingin Sanomat on lisännyt 113 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Trendikahvin juju on pikakahvista, vedestä ja sokerista vaahdotettu mousse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Dalgona-kahvi

Ainekset

2
rkl
pikakahvijauhetta
2
rkl
sokeria
2
rkl
kiehuvan kuumaa vettä
2–4
dl
maitoa
(jäitä)
Koristeeksi
pikakahvijauhetta

Työvaiheet

 1. Laita pikakahvijauhe, sokeri ja kuuma vesi kapeahkoon kulhoon. Vatkaa ensin pienellä teholla, jotta pikakahvi liukenee veteen. Lisää sitten vatkausnopeutta. Vatkaa seosta täydellä teholla, kunnes se on kuohkeaa vaahtoa. Tähän menee vatkaimesta riippuen 1–3 minuuttia.
 2. Kaada maito lasiin tai mukiin. Jos haluat juomasta kylmän, käytä kylmää maitoa ja jäitä. Annostele vaahto maidon päälle lusikalla tai pursota se halutessasi. Ripottele koristeeksi pikakahvijauhetta.

Kommentit (2)

Vierailija

Pystyykö tuon vaahdon laittaa esim. yöksi jääkaappiin, jos haluaa aamulla ”valmistaa” tätä? Ajattelin vaan, kun muuten syntyy hirveä meteli enkä muita halua herättää :)

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, luulisin että tämä on samanlainen kuin suurin osa vaahdoista, eli laskee joutuessaan odottamaan. Varminta lienee siis vatkata se ennen tarjoamista.

Helsingin Sanomat on lisännyt 113 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Perinteisesti valmistettu sima saa tekeytyä jääkaapissa viikon ennen tarjoilua. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 5½ l
Valmistusaika
30 min + tekeytyminen 1 viikko
Vaikeustaso
Helppo

Perinteinen sima

Ainekset

5
l
vettä
4
dl
fariinisokeria
4
dl
sokeria
2
luomusitruunaa
herneen kokoinen pala hiivaa
Pullottamiseen
sokeria ja rusinoita

Työvaiheet

 1. Kuumenna puolet vedestä kiehuvaksi. Liuota joukkoon sokerit. Nosta liedeltä.
 2. Pese sitruunat huolellisesti. Vedä kuorimaveitsellä kuoren keltaisesta osasta ohuita suikaleita. Poista valkoinen kuoriosa ja viipaloi sitruunat. Lisää kuorisuikaleet ja sitruunaviipaleet nesteen joukkoon. Lisää loppu vesi joukkoon kylmänä ja anna seoksen jäähtyä haaleaksi.
 3. Liuota hiivanokare nestetilkkaan ja sekoita juomaan. Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
 4. Annostele hyvin pestyihin pulloihin teelusikallinen sokeria ja rusinoita pulloa kohden.
 5. Siivilöi ja pullota sima. Siirrä pullot kylmään. Sima valmistuu viileässä noin viikossa.

Vinkki! Jos haluat punnita sokerin määrän tarkasti, 4 dl fariinisokeria on 280 grammaa ja 4 dl sokeria 340 grammaa.

Helsingin Sanomat on lisännyt 113 reseptiä.
Linkitetty 71 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Ruisleipä tuo smoothieen ihanasti hapokkuutta ja ruokaisuutta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruisleipä-marjajuoma

Ainekset

200
g
vaniljarahkaa
2
dl
piimää tai maitoa
3
dl
pakastemarjoja (esimerkiksi mansikkaa, vadelmaa ja/tai mustaherukkaa)
1
pala
ruisleipää
2
rkl
hunajaa

Työvaiheet

 1. Mittaa kaikki juoman ainekset tehosekoittimen kulhoon. Soseuta tasaiseksi juomaksi. Voit valmistaa juoman myös korkeassa kulhossa sauvasekoittimella.

Vinkki! Kun annat ruisleivän pehmetä piimä- tai maitotilkassa ennen soseuttamista, juomasta tulee helpommin herkullisen sileä.