Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Hilkka Huttunen ja agronomi Pirkko Haikkala antavat vuosien kokemuksella neuvoja, kuinka yleensä inhotuista puutarhan harmistuksista, lehtokotiloista, loihditaan gourmet-herkkua.
Ennen ruuanvalmistusta lehtokotiloita pitää hoitaa kotona. Sen jälkeen niistä tehdään yhtä hyvää herkkua kuin etanoista.
1. Kerää kotilot isoon (noin muuttolaatikon kokoinen) muovilaatikkoon, jossa on kansi. Paastota kotiloita muutama päivä. Syötä (luomu)kauraleseitä, kunnes suoli tyhjenee.
2. Suihkuta niitä joka ilta. Ota kotilot isoon lävikköön ja huuhtele niitä juoksevan veden alla. Tällä välin pese laatikko, joka ilta. Muista laittaa kansi laatikon päälle, etteivät kotilot karkaa.
3. Jatka tätä, kunnes kotiloiden uloste on valkoista (kauralesettä).
4. Ruuaksi käytetään vain elävät kotilot, jotka laitetaan vähitellen kiehuvaan veteen, jossa on väkiviinaetikkaa (4 l vettä, 1 dl väkiviinaetikkaa). Keittoaika on 8 minuuttia. Kuori vaahto hyvin pois ja huuhtele kotilot hyvin juoksevan, kylmän veden alla.
5. Eläimet poistetaan kotiloistaan kotilon kierteiden suuntaisesti hammastikulla ja laitetaan karkealle suolapedille, jotta saadaan loppu lima pois.
6. Lopuksi ne huuhdellaan ja keitetään mausteliemessä puoli tuntia.
Kotiloiden keitto-ohje
Ainekset
Työvaiheet
1. Käsittele lehtokotilot oheisen ohjeen mukaan.
2. Kiehauta vesi ja mausteet. Keitä pieni määrä lehtokotiloita kerrallaan. Veden pitää kiehua koko ajan. Keittoaika on 8 minuuttia.
Nokkospesto
Ainekset
Työvaiheet
1. Huuhtele nokkosenlehdet hyvin. Laita lehdet kattilaan ja kaada vettä päälle. Keitä noin 4 minuuttia. Kaada vesi pois, huuhtele kylmällä vedellä ja purista vesi pois.
2. Hienonna jäähtyneet lehdet, siemenet ja valkosipuli monitoimikoneessa.
3. Lisää juustoraaste, öljy ja voi pienissä erissä ja sekoita tasaiseksi massaksi, pestoksi.
4. Mausta suolalla ja pippurilla.
5. Laita haluamasi määrä keitettyjä lehtokotiloita annosastioihin ja levitä päälle reilusti nokkospestoa.
6. Gratinoi ruokaa uunin ylätasolla 225 asteessa muutama minuutti.
7. Nauti herkusta tuoreen, vaalean leivän ja viileän valkoviinin kanssa.