Ihan maidotonta on lisännyt 25 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
Kauniisti koristeltu lohifilee on ruokapöydän herkullisin koriste
Kauniisti koristeltu lohifilee on ruokapöydän herkullisin koriste

Juhlavasti retiisillä koristelu ja viherpippurilla maustettu lohifilee valmistetaan ilman maitotuotteita, soijaa ja gluteenia. Kun syöjiä on enemmän, valmistan lohen aina uunissa. Silloin lohi kypsyy nopeasti meheväksi ja ilman turhaa käristystä, mikä on myös herkälle vatsalle parempi vaihtoehto.

Helppo ja kaunis kalan koristelu

Lohifileen koristelu "suomumaiseen" tyyliin on helppoa ja hyvin näyttävää. Voit käyttää "suomuina" renkaiksi viipaloitua retiisiä tai tuorekurkkua. Lado renkaat rivissä limittäin kalan pyrstöstä aloittaen, kunnes koko kalan pinta on peittynyt retiisi- tai tuorekurkkurenkailla. Lopputulos on kyllä hieno!

Oletko kokeillut viherpippuria ruoanlaitossa?

Viherpippurin maku on miedompi kuin mustapippurin. Raikkaan hapokas, vihreä pippurimarja sopii hyvin kala- ja äyriäisruokien sekä vaaleiden kastikkeiden maustamiseen. Kokonaiset ilma- ja pakastekuivatut viherppurit on helppo murskata kämmenessä sormin tai morttelissa.

Maukas ja terveellinen lohi sopii myös herkkävatsaisille

Sydänterveelliseen ruokavalioon kuuluu kaksi ateriaa rasvaista kalaa viikoittain. Olen ottanut FODMAP-ruokaviosuositukset ohjenuorakseni, ja siinäkin suositaan kalaa. Lohi on mukavan maukas kala ja sitä on helppo käsitellä. Siitä on mutkatonta valmistaa monenlaisia ruokia vaikka paistamalla, hauduttamalla ja savustamalla. Syön itse usein uunissa kevyesti valmistettua kalaa, sillä se on auttanut ainakin minua oikuttelevan vatsani kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Juhlava uunilohi

Ainekset

600 -800
g
lohifileetä
1-2
tl
suolaa (myllysuolaa)
1-2
tl
kokonaisia viherpippureita
1
dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
250
g
retiisejä

Työvaiheet

1. Laita uuni lämpiämään 200 C asteeseen, tasalämmölle.

2. Pyyhkäise kalan pinta puhtaaksi ja laita lohifilee joko sopivan kokoiselle uunivuoalle tai leivinpaperilla suojatulle uunipellille nahkapuoli ylöspäin. (Nahka otetaan pois seuraavassa vaiheessa, paiston aikana.)

3. Laita kala astiassaan uunin keskitasolle ja paista noin 9-10 minuuttia. Ota kala uunista ja poista nahka: nosta haarukalla pyrstöpäästä kalan nahkaa ja kiepata haarukan ympärille. Rullaa koko nahka pois. Jäljelle jää kaunis fileen pinta. Huom: Ihan maidotonta -verkkosivulla voit katsoa  reseptin vinkkikuvasta kuinka nahka rullaataan haarukalla.

4. Mausta nahaton lohifilee suolalla ja murskatulla viherpippurilla oman maun mukaan ja jatka kalan paistamista uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia, uunin tehosta ja kalan paksuudesta riippuen.

Koristele kypsän kalan pinta:

1. Silppua tilliä ja ripottele lohen päälle.

2. Huuhtele retiisit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Lado retiisin renkaat limittäin, ”suomumaisesti”, aloittaen kalan pyrstöpäästä. Halutessasi voit ripotella tilliä myös retiisirenkaiden päälle.

Tarjoa maukas ja mehukas viherpippurinen uunilohi salaatin sekä perunoiden tai riisin kera.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jussi Aumo on lisännyt 11 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ajvar-kanaa uunissa
Ajvar-kanaa uunissa

Ainakin Ruotsissa kauppojen perusvalikoimaan kuuluvalla ajvar relishilla maustaa helposti nopeita arkiruokia, kuten tämä uunikana/broileri. Ohje Buffé-lehdestä.

Kaada ajvar-kastike ruskistettujen kanapalojen päälle, ripottele päälle panko-persilja-öljyseos ja paista uunissa 225 asteessa 25 minuuttia. Tarjoile riisin ja keitettyjen vihreiden papujen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5
Valmistusaika
45
Vaikeustaso
Helppo

Ajvar-kanaa uunissa

Ainekset

1
kg
broilerin reisifileepaloja
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
2
mm
mustapippuria jauhettuna
Ajvar-kastike
2
dl
(kevyt) creme fraiche
1,5
dl
ajvar relish
1
dl
juustoraaste (esim. punaleima emmental)
1
murskattu valkosipulinkynsi
1
tl
suolaa
0,5
tl
mustapippuria jauhettuna
Kuorrutus
1
dl
panko
2
rkl
öljy
2
rkl
hakattu persilja

Työvaiheet

1. Laita uuni 225 asteeseen.
2. Ruskista kana nopeasti ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita voideltuun uunivuokaan.
3. Tee ajvar-kastike: sekoita creme fraiche, ajvar, valkosipuli, suola ja pippuri kulhossa ja kaada sitten kanapalojen päälle.
4. Sekoita panko öljyn ja persiljan kanssa ja ripottele vuokaan päällimmäiseksi.
5. Kypsennä uunissa 225 asteessa 25 minuuttia.
6. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja papuja 2-3 minuuttia suolalla maustetussa vedessä.

Kommentit (0)

Hyvä terveys on lisännyt 146 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Maukas ja tuhti soppa syntyy linsseistä, perunoista ja purjosta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä kasvissosekeitto

Ainekset

2
(400 g)
jauhoista perunaa
1
pieni
purjo
1
prk (285 g)
linssejä
1
l
kasvislientä
200
g
pakasteherneitä
2
rkl
sitruunamehua
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele perunat pieniksi. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti ja viipaloi. Valuta linsseistä liemi siivilässä.
  2. Kiehauta kattilassa kasvisliemi. Lisää perunat, purjo, linssit ja herneet. Keitä 20 minuuttia. Mausta sitruunanmehulla.
  3. Soseuta sileäksi sauvasekoittimella. Mausta rouhitulla mustapippurilla. Tarjoile keiton kanssa raejuustoa ja ruisleipää.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1870 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.

Uunilohi meni uusiksi! Amerikkalaisesta Bon Appétit –lehdestä inspiraationsa saanut uunilohi kypsyy sitrusten ja fenkolin kanssa meheväksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Fenkoli-sitruslohi

Ainekset

2
fenkolia
1
veriappelsiini
1
sitruuna
1
chilipalko
1
tl
sormisuolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
600
g
lohta fileen paksummasta päästä
1 1/2
dl
oliiviöljyä
4
tillinoksaa
Lisäksi
vuonankaalia ja maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leikkaa fenkolit ohuiksi lohkoiksi. Pese ja leikkaa sitrukset ohuenohuiksi viipaleiksi. Viipaloi chili ja poista siemenet. Levitä fenkolit, sitrukset ja chilit uunipellille.
  2. Mausta kasvikset ja lohipala suolalla ja pippurilla. Laita lohi fenkoliseoksen päälle. Valuta öljy pinnalle. Kypsennä lohi mediumiksi eli  läpikuultavan kypsäksi. Tähän menee noin 30 minuuttia. Jos käytät paistolämpömittaria, sisälämpötila on 42 astetta. Jos haluat läpikypsän kalan, jatka kypsentämistä vielä hetki.
  3. Irrottele kala pienemmiksi paloiksi. Tarjoa tillin, vuonankaalin ja maalaisleivän kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1870 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Äkilliseen blinihimoon toimivat leivinjauheella kohotetut uuniblinit. Ne täytetään raikkaalla savulohitahnalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pikablinit ja savukalatahna

Ainekset

8
kananmunaa
3
dl
kevyt- tai täysmaitoa
2
rkl
kirkastettua voita tai rypsiöljyä
3 1/4
dl (160 g)
tattarijauhoa
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
Savukalatahna
400
g
savukalaa (esim. lämminsavusiikaa)
2
rkl
ranskankermaa
2
rkl
majoneesia
2
kevätsipulia
1
rkl
kapriksia
1
tl
sitruunankuorta raastettuna
2
tl
sitruunamehua
2
rkl
tilliä hienonnettuna
1/2-1
tl
sormisuolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
(rypsiöljyä)
n. 1
dl
kirkastettua voita
sipulia, tilliä ja siianmätiä

Työvaiheet

  1. Laita neljä blinipannua (Ø 14–16 cm) kylmään uuniin. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kirkasta voi (ks. ohje alla).
  2. Tee savukalatahna. Irrota kala ruodottomiksi, nahattomiksi paloiksi. Sekoita ne ranskankerman ja majoneesin kanssa. Hienonna kevätsipulit, raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Lisää kevätsipuli, kuoriraaste, mehu, kaprikset ja tilli tahnaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita ja laita jääkaappiin.
  3. Vatkaa munia sähkövatkaimella muutama minuutti. Lisää maito ja öljy tai voi. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Sekoita jauhot muna-maitoseokseen.
  4. Voitele kuumat pannut rypsiöljyllä tai kirkastetulla voilla. Kaada taikina pannuihin. Paista noin 12–15 minuuttia tai kunnes blini on kypsä. Valele kirkastettua voita päälle.
  5. Lusikoi täyte blineille. Koristele hienonnetulla sipulilla, tillillä ja mädillä.

Vinkki Voit tehdä taikinasta yhden ison uuniblinin. Paista taikinaa uunivuoassa (noin 20 cm x 30 cm) 15–20 minuuttia.

Kirkastettu voi: Sulata 150 grammaa voita kattilassa. Kuori pinnalle muodostunut vaahto pois. Valuta kirkas voi toiseen astiaan niin, että vaalea saakka jää kattilaan. Heitä sakka pois.

Kommentit (0)