Ihan maidotonta on lisännyt 21 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Kauniisti koristeltu lohifilee on ruokapöydän herkullisin koriste
Kauniisti koristeltu lohifilee on ruokapöydän herkullisin koriste

Juhlavasti retiisillä koristelu ja viherpippurilla maustettu lohifilee valmistetaan ilman maitotuotteita, soijaa ja gluteenia. Kun syöjiä on enemmän, valmistan lohen aina uunissa. Silloin lohi kypsyy nopeasti meheväksi ja ilman turhaa käristystä, mikä on myös herkälle vatsalle parempi vaihtoehto.

Helppo ja kaunis kalan koristelu

Lohifileen koristelu "suomumaiseen" tyyliin on helppoa ja hyvin näyttävää. Voit käyttää "suomuina" renkaiksi viipaloitua retiisiä tai tuorekurkkua. Lado renkaat rivissä limittäin kalan pyrstöstä aloittaen, kunnes koko kalan pinta on peittynyt retiisi- tai tuorekurkkurenkailla. Lopputulos on kyllä hieno!

Oletko kokeillut viherpippuria ruoanlaitossa?

Viherpippurin maku on miedompi kuin mustapippurin. Raikkaan hapokas, vihreä pippurimarja sopii hyvin kala- ja äyriäisruokien sekä vaaleiden kastikkeiden maustamiseen. Kokonaiset ilma- ja pakastekuivatut viherppurit on helppo murskata kämmenessä sormin tai morttelissa.

Maukas ja terveellinen lohi sopii myös herkkävatsaisille

Sydänterveelliseen ruokavalioon kuuluu kaksi ateriaa rasvaista kalaa viikoittain. Olen ottanut FODMAP-ruokaviosuositukset ohjenuorakseni, ja siinäkin suositaan kalaa. Lohi on mukavan maukas kala ja sitä on helppo käsitellä. Siitä on mutkatonta valmistaa monenlaisia ruokia vaikka paistamalla, hauduttamalla ja savustamalla. Syön itse usein uunissa kevyesti valmistettua kalaa, sillä se on auttanut ainakin minua oikuttelevan vatsani kanssa.

Vaikeustaso
Helppo

Juhlava uunilohi

Ainekset

600 -800
g
lohifileetä
1-2
tl
suolaa (myllysuolaa)
1-2
tl
kokonaisia viherpippureita
1
dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
250
g
retiisejä

Työvaiheet

1. Laita uuni lämpiämään 200 C asteeseen, tasalämmölle.

2. Pyyhkäise kalan pinta puhtaaksi ja laita lohifilee joko sopivan kokoiselle uunivuoalle tai leivinpaperilla suojatulle uunipellille nahkapuoli ylöspäin. (Nahka otetaan pois seuraavassa vaiheessa, paiston aikana.)

3. Laita kala astiassaan uunin keskitasolle ja paista noin 9-10 minuuttia. Ota kala uunista ja poista nahka: nosta haarukalla pyrstöpäästä kalan nahkaa ja kiepata haarukan ympärille. Rullaa koko nahka pois. Jäljelle jää kaunis fileen pinta. Huom: Ihan maidotonta -verkkosivulla voit katsoa  reseptin vinkkikuvasta kuinka nahka rullaataan haarukalla.

4. Mausta nahaton lohifilee suolalla ja murskatulla viherpippurilla oman maun mukaan ja jatka kalan paistamista uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia, uunin tehosta ja kalan paksuudesta riippuen.

Koristele kypsän kalan pinta:

1. Silppua tilliä ja ripottele lohen päälle.

2. Huuhtele retiisit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Lado retiisin renkaat limittäin, ”suomumaisesti”, aloittaen kalan pyrstöpäästä. Halutessasi voit ripotella tilliä myös retiisirenkaiden päälle.

Tarjoa maukas ja mehukas viherpippurinen uunilohi salaatin sekä perunoiden tai riisin kera.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1825 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Rapeaa ja mehevää! Lohischnitzelin superherkullisen pinnan alla maistuvat sinappi ja tilli. Muuta lisuketta ei tarvita, kuin nokare raikastavaa tillijogurttia.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohischnitzel

Ainekset

4
lohimedaljonkia (à n. 200 g)
1
tl
sormisuolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
2
kananmunaa
2
rkl
dijoninsinappia
2
rkl
tilliä hienonnettuna
1
dl
vehnäjauhoja
5
dl
pankojauhoja
n. 4
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
Tillijogurtti
1
valkosipulinkynsi
3
rkl
tilliä hienonnettuna
2
dl
paksua maustamatonta jogurttia
1
rkl
sitruunamehua
1/2
tl
sormisuolaa
1/4
tl
mustapippuria myllsytä
Lisäksi
4
sitruunaviipaletta
4
isoa kaprista

Työvaiheet

  1. Tee ensin tillijogurtti. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna tilli. Sekoita kaikki tillijogurtin aineet. Laita jääkaappiin odottamaan.
  2. Mausta kala suolalla ja pippurilla.
  3. Vatkaa munien rakenne rikki laakealla lautasella. Lisää sinappi ja hienonna tilli joukkoon. Mittaa toiselle lautaselle vehnäjauho ja kolmannelle panko. Kierittele lohet ensin vehnäjauhoissa, kasta sitten kananmunaan ja painele pinnalle pankoa.
  4. Paista lohischnitzelit kahdessa erässä tai samanaikaisesti kahdessa pannussa runsaassa öljyssä, noin 2 minuuttia molemmilta puolilta. Koristele sitruunaviipaleilla ja kapriksilla. Tarjoa tillijogurtin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1825 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Mozzarellalla gratinoitu tomaattinen simpukkavuoka on ruokatoimittaja Anu Braskin matkamuisto Sloveniasta. Ihanaa ruuassa on paitsi maku, myös helppous. Ainekset kypsyvät nimittäin yhdessä vuoassa kuplivan kuumaksi herkuksi.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea simpukka-mozzarellavuoka

Ainekset

1
pkt (450 g)
sinisimpukoita (pakaste esim. Pirkka)
1
tlk (400 ml)
kuorittuja säilyketomaatteja
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
kuivattua tilliä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
kpl (à 125 g)
mozzarella di bufalaa
Persiljaöljy
1
ruukku
lehtipersiljaa
4
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
Lisäksi
maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Tee ensin persiljaöljy. Hienonna persilja. Kuori ja hienonna valkosipulit. Yhdistä ne ja 1 dl oliiviöljyä kulhossa. Mausta suolalla. Laita jääkaappiin maustumaan siksi aikaa, kun simpukat valmistuvat.
  2. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita jäiset simpukat siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä.
  3. Yhdistä säilyketomaatit, ½ dl oliiviöljyä ja mausteet laakeassa, korkeareunaisessa uunivuoassa. Painele muutama tomaatti haarukalla soseeksi, jätä loput kokonaisiksi. Kypsennä uunissa 15 minuuttia, kunnes seos on kuplivan kiehuvaa.
  4. Ota vuoka uunista, lisää simpukat ja revi juusto isoiksi paloiksi päälle. Kypsennä vielä 10 minuuttia.
  5. Lusikoi kuuman ruuan päälle reilusti persiljaöljyä ja tarjoa ruoka rapean maalaisleivän kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 889 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Pannukakku leivotaan piimään ja maustetaan olutmailtailla ja siirapilla. Saaristolaisleivältä makuja lainaava pannari saa päälleen katkarapuskagenia.

Annoksia
36 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Saaristolaispannari katkaraputäytteellä

Ainekset

4
munaa
1
l
piimää
5
dl
täysjyvävehnäjauhoja
1
dl
olutmaltaita
1
tl
suolaa
½
dl
tummaa siirappia
1
dl
sulatettua voita
Katkaraputäyte
2
prk
smetanaa
350
g
katkarapuja
1
sitruuna
1
tl
suolaa
½
dl
kaviart -merilevämätiä
tuoretta tilliä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Riko munat kulhoon. Vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää noin kolmasosa piimästä. Lisää siirappi, jauhot, olutmaltaat ja suola. Sekoita. Lisää loput piimästä. Sulata voi ja sekoita se taikinan joukkoon.
  2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja kaada taikina pellille. Paista uunin keskiosassa ensin 15 minuuttia, alenna lämpö 200 asteeseen ja paista vielä toiset 15 minuuttia.
  3. Anna pannarin jäähtyä hetki. Sulata sillä välin katkaravut siivilässä kylmän juoksevan veden alla. Purista niistä vesi pois. Raasta sitruunasta keltainen kuoriosa talteen.
  4. Kumoa smetanarasiat kulhoon. Sekoita joukkoon suola, ruokalusikallinen sitruunamehua ja katkaravut. Levitä smetana pannarin päälle.  Koristele sitruunankuorella, tillillä ja kaviartilla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 889 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Koko pellin kokoinen sinihomejuustopiirakka on varma juhlahitti. Leikkaa piirakka pieneksi neliöiksi ja viimeistele palat makeilla viikunoilla tai päärynäsiivuilla.

Annoksia
36 palaa
Valmistusaika
20 min + paisto 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sinihomejuustopeltipiirakka

Ainekset

800
g
suolaista piirakkataikinaa
500
g
sinihomejuustoa
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
dl
kermaa
2
tl
mustapippuria, jauhettuna myllystä
4
munaa
Lisäksi
8
viikunaa
timjamiruukku
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Sulata pakastetaikinat. Asettele taikinalevyt leivinpaperilla vuoratulle pellille ja painele taikinat yhtenäiseksi koko pellin kokoiseksi piirakkapohjaksi. Pistele haarukalla levyyn painaumia. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Murusta sinihomejuusto kulhoon, lisää joukkoon tuorejuusto ja kerma. Sekoita tasaiseksi nuolijalla. Lisää mustapippuri. Riko munat joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada seos pohjan päälle. Paista 25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut aavistuksen väriä pintaansa. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Lohko viikunat tai siivuta ne kiekoiksi. Leikkaa timjamista oksia. Leikkaa piirakka ruuduiksi ja aseta jokaisen ruudun päälle viikunasiivu, timjamioksa ja valuta vielä vähän hunajaa.

Kommentit (1)

Kookosmaito

Taatelikakun olen monet vuodet tehnyt niin että vaihdan veden tilalle kookosmaidon,tulee taivaallisen hyvä ja suussa sulava kakku