
Texmex henkisen kalakeiton pohjaksi pyöräytetään tummanpunaisista tomaateista ja sipuleista syvän makuinen sose. Keitto on ihanan mausteinen ja saa viimeisenä päällensä rapeita nachoja.
Meksikolaisessa kalakeitossa on tomaattinen liemi, pientä chilin potkua, makeutta maissista ja rapeutta nachoista.
Tomaattinen pohja keitolle tehdään kypsistä tomaateista ja sipulista tehosekoittimella soseuttaen. Sen lisäksi keittoon käytetään kalalientä. Kasviksia laitetaan keittoon reilusti: perunaa, porkkanaa, maissia ja vihreitä papuja. Näin talven keskellä maissi ja pavut tulevat pakasteesta, mutta kesällä kannattaa käyttää tuoreita.
Meksikolaista makua saadaan, kun kattilassa aivan ensimmäiseksi kuullotetaan jauhettua chipotlechiliä, jossa vieno savuinen aromi. Keitossa kannattaa suosia mietoa vaaleaa kalaa, esimerkiksi seitä tai turskaa.
Meksikolainen kalakeitto
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet. Puolita sipuli ja tomaatit, ja laita ne tehosekoittimeen yhdessä valkosipulinkynsien ja suolan kanssa. Aja seos tasaiseksi soseeksi.
-
Kuori ja leikkaa porkkanat ohuiksi lanteiksi. Kuori ja paloittele perunat suupaloiksi.
-
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää chipotle ja paista noin minuutti. Lisää kalaliemi, tomaatti-sipulisose, porkkanat ja perunat. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä kannella peitettynä noin 10 minuuttia.
-
Irrota maissinjyvät tähkistä veitsellä. Napsauta pavuista puumainen pää pois. Leikkaa kala kuutioiksi. Lisää maissi, pavut ja kala keittoon, ja kiehauta vielä kertaalleen. Maissit ja pavut saavat jäädä reilun napakoiksi.
-
Purista mausteeksi limetin mehua ja hienonna pinnalle tuoretta korianteria. Tarjoa keiton kanssa nachoja ja ranskankermaa.
Vinkki Voit käyttää keitossa myös pakastemaissia ja -papuja.