Soppa365 on lisännyt 271 reseptiä.
Linkitetty 143 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Vain viisi ainesta! Janssoninkiusaus on edullinen ja herkullinen klassikko, joka on hetkessä valmis uuniin.

Janssoninkiusaus on monen muun suomalaisten lempiruoan tavoin ruotsalaista perua. Nostalginen herkku on helppo tehdä. Raaka-aineita tarvitaan vain viisi.

Tässä ohjeessa käytetään valmista peruna-sipulisekoitusta, jonka ansiosta ruoan valmisteluun menee vain 10 minuuttia. Toki vuoan voi tehdä myös perunoista kuorimalla ja pilkkomalla ne joko siivuiksi tai tikuiksi. Älä unohda silloin sipulia vaan pilko myös yksi sipuli mukaan.

Anjoviksessa on rutkasti makua ja se kannattaa käyttää vuokaan liemineen. Jos tuoreen tillin sesonki on heikko, voit poimia tillin pakastealtaasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 1 t kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Helppo janssoninkiusaus

Ainekset

1
ps (500 g)
peruna-sipulisekoitusta (pakaste)
1
rs (125/80g)
anjovisfileitä
3
dl
kuohukermaa
2
rkl
tilliä hienonnettuna
Pinnalle
25
g
voita
2
rkl
tilliä hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen Sekoita jäinen peruna-sipulisekoitus ja anjovikset liemineen keskenään kulhossa. Hienonna tilli joukkoon.
  2. Lusikoi voideltuun vuokaan. Kaada kerma päälle ja lusikoi voinokareita pinnalle. Kypsennä noin 1 tunti.
  3. Hienonna päälle tuoretta tilliä.

Kommentit (10)

ajkj

Mistä saa kolme desilitraa kermaa? Sitä myydään 2 dl:n purkeissa. Siis miksi kolme dl? Jos ostaa kaksi purkkia, niin jää yksi dl ylitse, josta sitten tulee ruokahävikkiä. Monissa muissakin ohjeissa on älyttömiä määriä aineksia, kuten puoli purkkia tomaattipyrettä, puolikas chili...

Veikkaan, että halvemmaksi tuo tulee tehdä perunoista ja sipuleista. Ei ole vaikeaa: perunoita ei tarvitse kuoria, mutta sipulit kyllä. Pilkotaan ja heitetään vuokaan.

Nanne

Sekä lapsuudenkodissamme. että omassamme on tehty Janssonia jo yli 50 vuoden ajan. Se on aina valmistettu tuoreista perunoista, sipuleista. anjoviksesta sekä kuohukermasta. Voita eikä tilliä ei siihen ole lisätty.

Varmaan hyvää tämäkin versio, mutta pakaste peruna-sipuliseoksesta valmistettuna ei vaan tule yhtä hyvää, ei, vaikka voita ja tiliiä lisäisi.

kokeileppas

Peruna-sipuli sekoitus pss (500g) huoneenlämpöön noin tunniksi

Valuta janssonfileet (prk) neste talteen

2 prk (4dl) kuohukermaa johon lisäät janssonfileiden nesteen, ripaus valkopippuria ja rouhittua mustapippuria

Voideltuun vuokaan peruna-sipulia noin 1/2 pussia, sitten fileet ja loput peruna-sipulipussista, kaada päälle kerma

Uuniin enintään 175 astetta, aikaa  1 1/2 - 2 tuntia, jos pinta ruskistuu liikaa laita folio vuoan päälle

On muuten hyvää.  Ei mitään voinokareita tai tilliä tarvita.

Vierailija

Kermaa saa 3dl purkeissa ja ravintolafile sopii janssonin tilalle hyvin.

Keittiöjussi

Tilli EI kuulu Janssonin kiusaukseen.

Ruoka onnistuu vain Abba Anjovisfile -purkista. (Ruotsissa Grebbestads Ansjovis Original)

1 125g purkki anjovista + 2dl kermaa + 1 iso tai 2 pientä sipulia.

Vuokaan ensin puolet perunatikuista (Julienne), päälle  silputtu sipuli, sitten anjovikset ja mustapippuria. Päälle loput perunat. Anjovisliemi ja kerma (en ole jaksanut näitä sekoittaa) kaadetaan laatikon päälle. Ohut kerros korppujauhoja (paistoksesta tulee nätimpi), näiden päälle vähän voita siivuina / nokareina. 

Uuniin 200 astetta 1 tunti (voi paistaa miedommassa lämmössä ja hitaammin ja lopuksi nostaa 200-225:aan.

Lisukkeeksi etikkapunajuuret ja mahdollisesti suolakurkkua.

Alkuperäinen resepti ruotsinkielentaitoisille https://www.abba.se/recipes/janssons-klassiska-frestelse/

Miksi Suomen Abba on poistanut tämän perusreseptin sivuiltaan ?

Käyttäjä7784
Seuraa 
Liittynyt10.1.2018

Jos teet tuoreista perunoista tikut niin muista huuhdella tikut pari kertaa kyllmällä vedellä, että tärkkelystä irtoaa. Tämän jälkeen kuivaa tikut astiapyyhken tai talouspaperin välissä. Näin varmistat ette Janssonisi ole pelkkää mihjua vaan eri aineosat erottuvat.

Keittiöjussi

Unohdin: Käytetään tuoreita,  KIINTEITÄ  perunoita (Rosamundasta tulee ikävää muhjua).  Kuoritaan, suikaloidaan alle 5mm  Julienne-tikuiksi. Tässä ruoassa en ole koskaan perunoita huuhdellut, tärkkelys sekoittuu kermaan.

Uusista perunoista paistosta on turha yrittää.

Vierailija

Paista sipulit voissa ja lisää 5 - 10 kokonaista maustepippuria .

Ymmyrkäinen

Miten tehdään vaikea janssoninkiusaus?

Lars

Kokeile lisäämällä nesteeseen  aavistuksen verran tomaattipyreetä (n. vajaa 1 tl) sekä kaviaarituubista  abt 5 -6 cm kaviaaritahnaa.

Et tule katumaan !!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2138 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Palsternakkakeitto saa syvän maun, kun juurekset paahtaa ensin. Kauniin keltainen väri on peräisin kurkumasta. Tarjoa lempeä keitto paistettujen sienten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Palsternakka-kurkumakeitto

Ainekset

3
(noin 400 g)
palsternakkaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
2
tl
kurkumajauhetta
1
l
kasvislientä
2
dl
kermaa
1–2
tl
suolaa
1
sitruuna
¼
tl
mustapippuria myllystä
Paistetut sienet
100
g
siitakesieniä
1
rkl
voita
1
rkl
öljyä
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pese palsternakat hyvin, halkaise ne ja laita vuokaan. Pane vuoka uuniin 20 minuutiksi.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota niitä öljyssä kattilassa miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää kurkuma ja paista noin minuutti. Lisää kasviliemi, kerma ja suola ja kuumenna kiehuvaksi.
  3. Valmistele sienet. Puolita isoimmat sienet. Kuumenna öljy ja voi pannussa. Kun voi lakkaa kuohumasta, lisää sienet pannuun. Anna niiden tiristä rasvassa noin kolme minuuttia. Käännä ja paista vielä kaksi minuuttia. Mausta suolalla.
  4. Lisää palsternakat liemeen ja soseuta esimerkiksi sauvasekoittimella. Purista sitruunan mehu erilliseen astiaan. Kiehauta keitto ja lisää puolet sitruunanmehusta. Maista ja lisää mehua tarvittaessa. Mausta keitto pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2138 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Makoisat ja pehmeät ahvenpullat sopivat ihanasti yhteen sahramilla maustetun pastan ja tuoretomaattikastikkeen kanssa. Tässä on uusi lempikalaruokasi! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Ahvenpullapasta

Ainekset

400
g
ahvenfileitä
1
tl
suolaa
1
ps (180 g)
katkarapuja (pakaste)
2
kananmunanvalkuaista
½
dl
kermaa
1
sitruuna
1
ruukku
lehtipersiljaa
¼
tl
valkopippuria
Kastike
2
isoa
tomaattia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1
ruukku
basilikaa
Lisäksi
400
g
pastaa
1
ps (0,5 g)
sahramia

Työvaiheet

  1. Leikkaa ahvenfileet ruodottomiksi ja nahattomiksi. Suikaloi fileet kulhoon, ripottele suola joukkoon ja anna maustua jääkaapissa noin puoli tuntia. Sulata sillä aikaa katkaravut siivilässä huoneenlämmössä.
  2. Kuivaa sulaneet katkaravut. Jauha ahvensuikaleet ja katkaravut hienoksi tahnaksi monitoimikoneessa. Anna koneen käydä täydellä teholla ja lisää valkuaiset vähän kerrallaan seokseen. Kaada lopuksi kerma ohuena nauhana joukkoon. Jos seos juoksettuu, anna koneen käydä, kunnes seos on taas kiinteää. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista mehu, hienonna persilja. Lisää ne valkopippurin kanssa kalaseokseen.
  3. Kuumenna kattilassa 2 l vettä, lisää 2 tl suolaa. Tee seoksesta kahdella lusikalla pyöryköitä ja laita ne kypsymään hiljalleen poreilevaan veteen noin 10 minuutiksi. Ota pyörykät reikäkauhalla keittiöliinalle tai talouspaperille, säästä keitinvesi.
  4. Keitä pasta ahvenpullavedessä kypsäksi. Ota ½ dl keitinvettä talteen ja sekoita sahrami siihen. Siivilöi pasta ja jätä siivilään odottamaan.
  5. Tee kastike pastakattilassa. Kuori tomaatit terävällä kuorimaveitsellä ja kuutioi malto. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Kuumenna 2 rkl öljyä kattilassa, lisää valkosipulit ja paista 1 minuutti. Lisää tomaatit ja sahramivesi. Kuumenna kiehuvaksi ja kumoa pasta takaisin kattilaan. Kuumenna ja lisää kalapullat. Hienonna basilika. Mausta pasta basilikalla ja tarjoa heti. 

Vinkki! Kypsennä pyörykät höyrykattilassa voipaperin päällä tai muotoile ne uunivuokaan, lisää pohjalle noin ½ cm kalalientä, peitä vuoka foliolla ja kypsennä 180-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2138 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Maapähkinä sopii mainiosti yhteen mehevien kanapalojen kanssa. Broilerileikkeet paistetaan ensin valurautapannulla, minkä jälkeen ne siirretään pannuineen päivineen uuniin. Paahtunut maapähkinävoi antaa broilerille herkullisen maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Maapähkinäkana

Ainekset

4
broilerin paistileikettä
4
rkl
maapähkinävoita
2
cm:n pala
tuoretta inkivääriä
2
limettiä
1
tl
suolaa
(vettä)
1
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Lusikoi maapähkinävoi kulhoon. Raasta inkivääri ja yhden limetin kuori joukkoon. Raasta toisen limetin kuori talteen viimeistelyä varten. Purista molempien limettien mehu kulhoon, lisää suola ja sekoita. Jos seos on paksua ja vaikea sekoittaa, lisää vettä tilkka kerrallaan, kunnes seos on notkeaa.
  3. Pyyhi broilerinleikkeet talouspaperilla. Kuumenna öljy uuninkestävässä pannussa ja ruskista broilerit molemmin puolin kullanruskeiksi. Siirrä pannu pois liedeltä ja levitä maapähkinävoiseos leikkeille. Laita pannu uuniin ja kypsennä 10 minuuttia.
  4. Viimeistele leikkeet limetinkuorella.

Kommentit (0)

Tämä marenkikakku on näyttävä kolmikerroksinen herkku. Makea marenki ja mantelimassa ovat täydellinen makupari raikkaalle vadelmalle ja granaattiomenalle. Kakusta löytyy myös täyteläisen herkullista tuorejuustolla ja vaniljalla maustettua kermavaahtoa. Tätä kakkua ei voi vastustaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1,5 h + paistaminen 1,5 h + jäähdytys 1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava vadelma-marenkikakku

Ainekset

Marenkipohjat
4
kpl
valkuaisia
2
dl
taloussokeria
1/2
tl
suolaa
2
tl
sitruunamehua
Täytteet
1
kpl
granaattiomena
3
dl
kuohukermaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
tl
vaniljatahnaa (tai 3 tl vaniljasokeria)
200
g
mantelimassaa
300
g
tuoreita vadelmia
Koristelu
tuoreita vadelmia
granaattiomenan siemeniä
marenkeja
pakastekuivattua vadelmarouhetta
koristehelmiä
tuoretta minttua

Työvaiheet

Marenkipohjat:
Laita valkuaiset ja puolet sokerista yleiskoneen kulhoon.
Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada loput sokerista joukkoon samalla koko ajan vatkaten.
Lisää joukkoon vielä suola ja sitruunamehu ja vatkaa vielä vähintään 5 minuuttia.

Vuoraa kaksi peltiä leivinpaperilla.
Nostele marenkimassasta toisella pellille kaksi ja toiselle yksi eli yhteensä kolme saman kokoista kekoa.
Levitä marenkia ruokalusikan tai nuolijan avulla siten, että saat kolme ympyrän muotoista pari senttiä paksua ja n. 20 cm halkaisijaltaan olevaa marenkipohjaa.
Paista 120-asteisessa uunissa 1,5 h.
Ota pellit uunista ja jätä pohjat jäähtymään vähintään tunniksi.

Täyttäminen:
Halkaise granaattiomena ja lohko puolikkaat vielä pariin osaan.
Laita isoon kulhoon reilusti vettä ja irrota granaattiomenan siemenet lohkoistaan veden pinnan alla, jolloin säästyt sotkulta. Lopuksi kuivaa granaattiomenan siemenet talouspaperilla.
Vatkaa kerma kuohkeaksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja vaniljatahna. Vatkaa seos jämäkäksi vaahdoksi.
Laita kermaseos pursotinpussiin, johon olet valinnut mieleisesi tyllan.
Viipaloi mantelimassa ohuiksi viipaleiksi.

Nosta ensimmäinen marenkipohja tarjoiluastialle.
Pursota päälle puolet kermavaahdosta.
Asettele kermavaahdon päälle puolet mantelimassaviipaleista, vadelmista ja granaattiomenan siemenistä.
Nosta täytteiden päälle toinen marenkipohja ja täytä samalla tavalla kuin ensimmäinen.
Päällimmäiseksi laita kolmas marenkilevy ja koristele haluamallasi tavalla.
Nauti heti!

Kommentit (0)