Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1628 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Täydellinen kesäruoka syntyy pienistä kaloista, uusista potuista ja tomaattisesta kastikkeesta. Kyytiin vielä vähän oliivia, ja ihana italialainen pata on valmis. Laiska laittaa ahvenet paloina kastikkeen joukkoon, viitseliäämpi pikapaistaa kalat voissa. Lopputulos on aina herkullinen.

Vinkki: Voit myös leikata ahvenet muutaman sentin kokoisiksi paloiksi ja laittaa ne kypsymään suoraan pataan. Ne valmistuvat muutamassa minuutissa.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattinen ahvenpata

Ainekset

1
kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
2
kesäporkkanaa
8-12
pientä varhaisperunaa
2
rkl
oliiviöljyä
1
prk
(400 g) kirsikkatomaatteja tai paseerattuja tomaatteja
n. 3
dl
kasvislientä
1
tl
sokeria
2
dl
kivettömiä kalamata-oliiveja
1
rkl
pieniä kapriksia
(suolaa)
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1
dl
basilikanlehtiä
Tarjoiluun
n. 400
g
ruodottomia ahvenfileitä
2
rkl
voita
1
tl
sormisuolaa
1/2
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Ota kesäsipulin varret sivuun ja käytä ne koristeluun. Harjaa porkkanat ja perunat puhtaaksi. Viipaloi porkkanat ja kuutioi perunat.
  2. Kuullota sipulisilppua pannussa öljyssä muutama minuutti. Lisää porkkanat ja perunat. Kaada pannuun tomaatit ja kasvisliemi. Mausta sokerilla. Anna porista miedohkolla lämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa kasvislientä.
  3. Lisää pataan oliivit ja kaprikset. Rouhi joukkoon mustapippuria ja halutessasi suolaa. Huomioi, että kasvisliemi on jo itsessään suolaista.
  4. Taputtele ahvenfileet kuiviksi talouspaperilla. Paista niitä muutama minuutti molemmilta puolilta voissa pannulla tai grillin parilalla. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
  5. Koristele pata sipulinvarsilla ja basilikalla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1628 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Ravintola Sea Horse Kuva Tuomas Kolehmainen

Miten klassikko syntyy? Paistetut silakat ja kermainen muusi on legendaarisen ravintola Sea Horsen suosituimpia annoksia. Annoksen valmistaminen on helppoa ja maku takuuvarma, kun vain muistaa yhden asian: voin kanssa ei saa kitsastella.

Ennen paistamista Sea Horsen silakat pyöräytetään ruisjauhossa, jotta lopputulos on rapein mahdollinen. Paistaminen tehdään valurautapannussa. Ravintolan annoskoko on reilu: kermalla notkistetun perunamuusikeon päälle nostetaan 16 silakkaa, ristikkäin kuin halkopinossa. Päälle lohko sitruunaa ja...

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sea Horsen silakat ja muusi

Ainekset

800
g
perattuja silakoita (1 kg perkaamattomia)
4
dl
ruisjauhoja
0,5
tl
valkopippuria (myllystä)
4
tl
hienoa merisuolaa
120-140
g
voita
Lisäksi
sitruunalohkoja, tillinoksia ja säilöttyjä punajuuria

Työvaiheet

  1. Laita perunat kiehumaan muusia varten (ks. ohje alta).
  2. Perkaa tarvittaessa silakat. Poista pää keittiösaksilla. Leikkaa vatsanahka auki ja poista sisälmykset etusormella edes pyrstöön päin vetäen. Huuhtaise kalat yksi kerrallaan juoksevan veden alla ja painele kuivaksi keittiöpyyhkeellä.
  3. Sekoita ruisjauhot, valkopippuri ja suola keskenään. Levitä silakat laakeaan vuokaan tai leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Sirottele leivitysjauhot huolellisesti silakoiden päälle käännellen kaloja samalla.
  4. Paista silakat muutamassa erässä. Ruskista reilusti voita paistinpannussa. Asettele silakat pannuun vieri viereen ja paista molemmin puolin 3-4 minuuttia. Kalat ovat kypsiä, kun nahka on saanut kauniin paahteisen värin ja tuntuu rapealta.
  5. Tarjoa silakat perunamuusin, sitruunalohkon, tillinoksien ja etikkapunajuurien kanssa.

Kermainen perunamuusi

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita
30
g
voita
2
tl
suolaa
3
dl
kermaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele perunat kattilaan. Kaada päälle kylmää vettä niin, että perunat peittyvät. Keitä kypsiksi kannen alla, noin 15 minuuttia.
  2. Valuta vesi pois. Lisää kerma, voi ja puolet suolasta kattilaan. Survo perunat huolellisesti survimella ja tarkista suolan määrä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1628 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Minipizzojen pohja syntyy bataatista ja kaurajauhoista. Tomaattikastikkeen korvaa maukas avokadohummus, ja täytteeksi ripotellaan graavilohta. Varoitus: koukuttavien hyvien pikkuherkkujen syömistä on vaikea lopettaa.

Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatti-lohipizzat

Ainekset

400
g (3½ dl)
bataattisosetta
2
dl
kaurajauhoja
2
kananmunaa
½
tl
suolaa
Avokadohummus
1
tlk (290 g)
kikherneitä
2
kypsää avokadoa
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
limetin mehua
1
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa
Lohi
200
g
graavilohta
1
rkl
limetin mehua
1
tl
raastettua inkivääriä
Lisäksi
½
ruukku
tuoretta korianteria
½
dl
laadukasta oliiviöljyä

Työvaiheet

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita kulhossa bataattisose, kaurajauho, kananmunat ja suola. Päällystä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla. Lusikoi kummallekin pellille neljä taikinanokaretta. Taputtele ne, tarvittaessa kaurajauhojen avulla, ohuiksi pizzapohjiksi. Paista uunissa pelti kerrallaan 10–15 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsiä ja saavat hieman väriä.

2. Pohjien paistuessa valmista avokadohummus. Valuta kikherneet huolellisesti siivilässä. Halkaise avokadot, poista kivet ja lusikoi hedelmäliha sauva- tai tehosekoittimen kulhoon. Kuori valkosipuli joukkoon. Lisää valutetut kikherneet ja muut hummuksen aineet ja soseuta tasaiseksi tahnaksi.

3. Suikaloi lohi kulhoon. Purista limetin mehu ja raasta inkivääri. Sekoita ne lohen joukkoon.

4. Levitä avokadohummusta ja ripottele lohisuikaleita pohjille. Viimeistele korianterilla ja öljyllä.

Kommentit (0)

HannaMU on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Kaali kavereineen
Kaali kavereineen

Kaali, kurkuma, kumina - loistavat yhdessä! Neljäs K on kookosöljy.

Jostain tännepäin olevasta annoksesta tuli tämä idea mieleen, kirjoitin paperille muistiin...ja myöhemmin totesin, että kyllä, toimi!

Tässä laitoin mukaan pähkinöitä, parapähkinät olisivat varmaankin parhaita.
Seuraavaksi kokeilen kauralla.

Mutta siis oleellisuus on tuo 4:...

Annoksia
1
Valmistusaika
5 min + haudutus
Vaikeustaso
Helppo

Kaali ja kolme muuta

Ainekset

1
Rkl
Kookosöljy
1
Rkl
Kuminansiemenet
1
Tl
Jauhettu kurkuma
1
Sipuli
Pala
Valkokaalia

Työvaiheet

Määrät reseptissä ovat sinnepäin, ei mitattuja :)
Kookosöljyä pannulle, siihen kuminansiemeniä ja jauhettua kurkumaa. Anna näiden pyöriä hetken keskenään miedolla lämmöllä. Pilko sillä aikaa kaali ihan ohuiksi suikaleiksi ja halutessasi sipuli. Laita ne pannulle, ja lisää vielä aavistus vettä (vain niin, että tuo hieman kosteutta). Jätä kannen alle miedolle lämmölle joksikin aikaa. Ehkä 15 min? Mausta suolalla/herbamarella/maun mukaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1628 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tämä vegaaninen versio kaalilaatikosta valmistuu kattilassa jopa 25 minuutissa. Maukas makuyhdistelmä syntyy kikherneistä, kaurarouheesta ja kahdesta eri kaalista.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-kaalilaatikko

Ainekset

200
g
lehtikaalia
200
g
kiinankaalia
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl öljyä
4
dl
kasvislientä
dl
kaurarouhetta (esim. Myllärin gluteeniton)
½
dl
rusinoita
1
prk (300 g)
kikherneitä
2
rkl
siirappia
½–1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
2
rkl
meiramia hienonnettuna
Puolukkaketsuppi
1
ps (200 g)
pakastepuolukoita
1/2
dl
sokeria
2
tl
valkoviinietikkaa
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

1. Ota ketsuppiin tulevat puolukat sulamaan.

2. Poista lehtikaalista kova keskiruoti. Suikaloi lehti- ja kiinankaalit. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Paista kaaleja ja sipuleita padassa öljyssä muutama minuutti. Tee kasvisliemi fondista tai kuutiosta. Lisää liemi, kaurarouhe ja rusinat pataan. Anna porista kannen alla 10–15 minuuttia tai kunnes kaura on kypsää.

3. Padan kypsyessä tee puolukkaketsuppi. Laita kaikki ketsupin aineet sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi.

4. Huuhtele kikherneet kylmällä vedellä ja lisää ne pataan. Mausta siirapilla, suolalla ja pippurilla. Anna ruuan kiehahtaa. Hienonna tuoretta meiramia valmiin ruuan joukkoon.

Kommentit (0)