WWF Suomi on lisännyt 39 reseptiä.
Linkitetty 97 keittokirjaan.

Maukas lohipasta tuo kesän lautaselle vuodenajasta riippumatta.

Kirjolohi on tärkein Suomessa kasvatettu kalalaji ja yksi suomalaisten suosikkikaloista ruuanvalmistuksessa. Suomessa kasvatettu kirjolohi eroaa muualla Euroopassa kasvatetusta kalasta erityisesti tiukan ympäristölainsäädännön ja -lupajärjestelmän vuoksi.

Suomessa kirjolohen kasvatuksen ympäristövaikutuksia on onnistuttu vähentämään tuntuvasti, ja suomalainen verkkoallaskasvatettu kirjolohi löytyykin kiertovesikasvatetun kirjolohen kanssa kalaoppaan vihreältä listalta. Muualla Euroopassa ja Turkissa kasvatettua kirjolohta tulisi kuitenkin ostaa harkiten ja Etelä-Amerikassa kasvatettua välttää kokonaan. Lisätietoja: http://wwf.fi/kalaopas/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kirjolohi-kesäkurpitsa-pasta

Ainekset

2
kesäkurpitsaa
n. 10 cm:n pala purjoa
400
g
kirjolohifileetä
50
g
sinihomejuustoa
1
dl
ranskankermaa
1
luomusitruunan raastettu kuori ja mehu
tuoretta basilikaa
tuoretta persiljaa
mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä
pastaa

Työvaiheet

Leikkaa kesäkurpitsa viipaleiksi ja silppua purjo. Paista kesäkurpitsaviipaleet pannulla kauniin värisiksi. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.

Kuullota purjoa oliiviöljyssä muutama minuutti. Lisää joukkoon ranskankerma ja sinihomejuusto, raastettu sitruunankuori ja -mehu. Tarkista maku.

Keitä pasta runsaassa suolalla maustetussa vedessä.

Leikkaa kala kuutioiksi. Ripottele hieman suolaa kalan päälle ja paista kevyesti. Sekoita kastike pastan joukkoon ja nostele annoksen päälle kala- ja kesäkurpitsapaloja. Viimeistele tuoreella basilikalla, persiljalla ja mustapippurilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3096 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Kokolihaa, laadukasta tomaatisäilykettä, muutamia mausteita ja paljon aikaa miedossa lämmössä hautumiseen. Siinä ovat avaimet täydellisen lihaisan pastakastikkeen tekoon.

Ragu, bolognese tai pizzaiola ovat kaikki lihapastoja, joiden valmistukseen löytyy lukemattomia reseptejä ja koulukuntia. Raguksi kastiketta kutsutaan, kun valmistukseen käytetään jauhelihan sijaan kokolihaa. Pizzaiolaa pastasta tulee, kun mausteeksi nakataan kuivattua oreganoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Pasta pizzaiola

Ainekset

800
g
naudanpaistia (esim. kulma- tai ulkopaistia)
1
sipuli
5
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
rkl
oliiviöljyä
2
dl
valkoviiniä
1
tlk (400 g)
kuorittuja tomaatteja
noin 1½
dl
vettä
2
tl
sokeria
2
tl
kuivattua oreganoa
LISÄKSI
400
g
pastaa, esim pappardellea
2
dl
parmesaanijuustoa raastettuna (tuoretta oreganoa)

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha paksuiksi, noin 2 cm:n viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Ruskista lihaviipaleet paistinpannulla voissa, noin minuutti molemmin puolin. Mausta ne suolalla ja pippurilla, ja siirrä sitten kannelliseen pataan.

  2. Lorauta oliiviöljyä pannulle ja paista seuraavaksi sipuleita noin minuutti. Kaada valkoviini joukkoon ja anna viinin kiehahtaa. Kaada purkkitomaatit liemineen pannulle. Huuhtele purkki vedellä ja lisää huuhteluvesi, sokeri ja oregano joukkoon. Kuumenna ja kaada valkoviini-tomaattiliemi pataan. Kypsennä 125-asteisessa uunissa kannella peitettynä noin 3 tuntia. Ota kansi pois, ja jatka kypsentämistä vielä tunti.

  3. Keitä pasta väljässä, suolalla maustetussa vedessä napakan kypsäksi.

  4. Nosta pata uunista ja riivi liha kahdella haarukalla. Tarkista suola. Kääntele valutettu pasta lihan joukkoon. Tarjoa parmesaaniraasteen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3096 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Säilykkeestä tehtävät kalapullat maistuvat pikapaistettujen parsakaalinnuppujen ja sitruunamajon kanssa. Valkuaisista vatkattu vaahto pitää pullien rakenteen ilmavana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunaiset kalapullat

Ainekset

n. 450
g
järvikalasäilykettä (esim. 3 prk Pielisen Kalan Luonnonkalaa öljyssä)
1
dl
kuohukermaa
1
dl
korppujauhoja
1
dl
perunamuusijauhetta
1
luomusitruunan raastettu kuori
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
kananmunan valkuaista
SITRUUNAMAJONEESI
2
keltuaista
2
tl
dijonsinappia
¼
tl
suolaa
½
tl
sokeria
dl
rypsiöljyä
2
rkl
sitruunamehua
LISÄKSI
700–800
g
parsakaalia
voita paistamiseen

Työvaiheet

  1. Valuta kalasäilykkeestä enin öljy pois. Laita kala, kerma, korppujauhot ja perunamuusijauhe tehosekoittimeen ja pyöräytä muutaman kerran, kunnes seos on lähes tasaista. (Jätä joukkoon pieniä sattumia.)

  2. Pese sitruuna ja raasta kuori. Hienonna timjami. Sekoita ne lusikalla kalaseokseen.

  3. Erottele valkuaiset keltuaisista. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Kääntele vaahto kalaseokseen. Anna seoksen tekeytyä noin 5 minuuttia ennen pyörittelyä.

  4. Valmista majoneesi. Huomioi, että majoneesi onnistuu parhaiten, kun ainekset ovat keskenään samanlämpöisiä, eli joko jääkaappikylmiä tai huoneenlämpöisiä. Laita keltuaiset, sinappi, suola ja sokeri kapeaan, korkeaan astiaan. Käynnistä sauvasekoitin astian pohjaa vasten ja lisää öljy ohuena nauhana. Purista sitruunamehu joukkoon.

  5. Leikkaa parsakaalit pieniksi nupuiksi.

  6. Pyörittele kalapyörykkätaikina kostutetuin käsin pulliksi leivinpaperin päälle. Kuumenna reilu nokare voita laakealla paistinpannulla. Paista kalapullia keskilämmöllä noin 7–8 minuuttia, muutaman kerran pullia paiston aikana kääntäen. Siirrä pullat pannulta vadille. Lisää voita pannuun ja pikapaista parsakaalinuppuja pari minuuttia.

Vinkki Riittävä suola kalapulliin tulee säilykkeestä ja muusijauheesta. Taikinaa on kuitenkin hyvä maistaa ennen paistamista.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3096 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Vongole viittaa isomattosimpukkaan, josta pasta Italiassa tehdään. Sydänsimpukka on aivan yhtä käypä ja melko yleinen Suomen isojen markettien kalatiskeissä.

Pikkusimpukoiden maustama pasta on aivan pohjoisia vuoristoalueita lukuun ottamatta suosittua arkiruokaa koko Italiassa, jossa pitkät rantaviivat takaavat raaka-aineiden tuoreuden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pasta alla vongole

Ainekset

1
kg
sydänsimpukoita
400
g
pastaa, esim. spagettia tai bucatinia
3
valkosipulinkynttä
1–2
tl
kuivattua chilirouhetta
3
rkl
oliiviöljyä
1
dl
valkoviiniä
½–1
dl
pastan keitinvettä
LISÄKSI
parmesaanijuustoa raasteena

Työvaiheet

  1. Pese simpukat huolellisesti kylmällä vedellä ja heitä rikkoutuneet pois.

  2. Keitä pasta väljässä, suolalla maustetussa vedessä napakan kypsäksi. Säästä noin 1 dl keitinvettä.

  3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Paista valkosipulia ja chilirouhetta oliiviöljyssä isolla kannellisella pannulla pari minuuttia. Lisää simpukat pannulle, laita levy kuumimmalle ja anna simpukoiden kypsyä kannen alla pari minuuttia.

  4. Kun simpukat ovat auenneet, lisää pannulle valkoviini ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada kypsä pasta ja loraus pastan keitinvettä joukkoon. Anna pastan tekeytyä simpukoiden kanssa pannulla pari minuuttia.

Vinkki Pastan keittoajasta kannattaa nipistää pois yksi minuutti, jotta se jää reippaan napakaksi. Loppukypsennys tapahtuu pannulla, jolloin pasta imee ihanasti simpukan makuja itseensä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3096 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Klassisen maustepippurin sijaan silakkalaatikko saa makunsa sitruunasta ja dijoninsinapista. Purjo antaa mukavaa mehevyyttä kerrosten väliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Ravintolatason silakkalaatikko

Ainekset

500
g
silakkafileitä
1
kg
perunoita
1
(noin 250 g)
purjo
3
rkl
voita
1
ruukku tilliä
½
sitruunan mehu
3
dl
kuohu- tai ruokakermaa
150
g
ranskankermaa
1
rkl
dijoninsinappia
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
½
dl
korppujauhoja

Työvaiheet

  1. Kuivaa silakkafileet talouspaperilla. Poista halutessasi evät ja ruoto.

  2. Pese ja viipaloi perunat. Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo. Kuullota purjoa voissa pari minuuttia, kunnes se hieman pehmenee.

  3. Hienonna tilli. Purista sitruunan mehu kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, ranskankerma, sinappi ja mausteet. Lisää purjo ja tilli.

  4. Voitele uunivuoka. Levitä perunaviipaleita vuoan pohjalle. Lisää silakkafileitä ja purjo-kermaseosta. Lisää sitten kerroksittain perunoita, silakkafileitä ja kermaseosta. Ripottele korppujauhot pinnalle.

  5. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Anna laatikon vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Kommentit (0)