Pienet silakkapalat pullistuvat kuumassa öljyssä meheviksi herkkupaloiksi samalla kun chilin maku pehmenee. Itse tehty majoneesi maustetaan limetillä.
Silakalla on melko vahva ominaismaku. Tämä naposteluherkku taklaa sen kuitenkin hyvin, joten kannattaa antaa reseptille mahdollisuus, vaikka ei silakkapihvien ystävä olisikaan.
Kyseessä on friteeratut silakkafileet, jotka saavat lämmittävää potkua chilistä ja valkosipulista sekä raikkautta etikasta ja limemajoneesista.
Silakkafileet ja isoimmat chilit paloitellaan. Silakat pyöritellään kevyesti jauhoissa ja lasketaan kuumaan öljyyn chilien kanssa. Silakat kypsyvät ja pullistuvat ilmaviksi muutamassa minuutissa. Samalla chilien maku pehmenee. Valkosipulit käyvät vain pikaisesti öljyssä ja muuttuvat rapeiksi.
Suupalat viimeistellään sormisuolalla ja pirskotellaan etikalla. Kun samaan suupalaan yhdistää rasvaista silakkaa, lämmittävää chiliä ja raikasta majoneesia, voi vain huokaista ihastuksesta.
Rapeat chilisilakat
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuivaa silakkafileet talouspaperilla ja leikkaa suupaloiksi. Mausta riisijauho suolalla ja pippurilla.
-
Pistele chilit terävällä veitsellä. Isoimmat chilit voit leikata pituussuunnassa puoliksi ja poistaa siemenet. Viipaloi valkosipulinkynnet.
-
Valmista limettimajoneesi. Laita sinappi, etikka ja kananmuna sauvasekoittimen kulhoon. Aseta sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada huoneenlämpöinen öljy kulhoon. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta se hitaasti ylös. Majoneesi alkaa muodostua pohjasta käsin. Lisää öljyä mikäli majoneesi tuntuu liian löysältä. Raasta limetistä vihreä kuoriosa ja purista mehua 1 rkl. Mausta majoneesi kuoriraasteella ja mehulla, laita jääkaappiin odottamaan.
-
Kuumenna öljy isossa valurautapadassa tai paksupohjaisessa kattilassa 175-asteiseksi. Mittaa lämpötila elektronisella mittarilla tai laita öljyyn leipäpala. Öljyn tulisi kuplia leivän ympärillä ja leipäpalan ruskistua kauniisti.
-
Ota kolmannes silakkapaloista ja pyörittele ne riisijauhoissa. Ravista ylimääräinen jauho pois ja laita silakat reikäkauhan avulla kuuumaan öljyyn. Lisää myös kolmannes chileistä. Uppopaista noin 2 minuuttia, kunnes silakat ovat saaneet hieman väriä ja pullistuneet. Nosta silakat ja chilit reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle.Ripottele pinnalle hieman sormisuolaa. Paista loput silakat ja chilit samoin. Käytä lopuksi viipaloidut valkosipulit öljyssä noin 30 sekuntia ja lisää kalojen päälle.
-
Kokoa silakat, chilit ja valkosipulinkynnet tarjoilulautaselle. Valuta pinnalle etikka ja suikaloi päälle kevätsipulit.
Vinkki Tähän ruokaan sopivat parhaiten miedot ja keskituliset chililajikkeet, kuten lemon drop, hyffae, star flame tai vectura orange.
Mitä halpaa silakassa on , kun se on kalliimpaa kuin Lohi...mikä kuitenkin on paljon arvostetumpi kala kuin silakka
Mitä halpaa silakassa on , kun se on kalliimpaa kuin Lohi...mikä kuitenkin on paljon arvostetumpi kala kuin silakka
Tuollai siellä on kommentti
Edulliset silakat ovat parhaimmillaan kylmään vuodenaikaan eli juuri nyt.
Voisiko joku ystävällisesti kertoa, miltä nää maistui? Vähän vaan arveluttaa. Niinkuin Sopan reseptit yleensäkin.
Käytiin tossa Patse ostamassa viime toukokuun alkupuolella silakkaa hintaan viisi euroa /ämpäri. Valitettavasti tänä S- ja K-tukkujen ylivallan aikana se edukas silakka ei löydy keskustan pikku- tai elite-kaupasta, tai edes syrjemmältä automarketista. vaan joutuu vähän katsomaan että kuka myy, missä ja mitä. Onneksi sentään on internet, jota voi hyödyntää asian selvittämiseen: Varsinais-Suomessa on oikeasti ihan mukavasti saatavilla edullista silakkaa kevätaikaan.