
Surauta paistettujen ahventen seuraan tahna ruohosipulista. Kun tahnan kiehauttaa ensin, sen sipulisuus kesyyntyy ja inkivääri ja limetti pääsevät esiin.
Kesän ensimmäiset laiturinnokasta nousevat ahvenet moni nauttii varmasti sellaisenaan voissa paistettuna. Mutta mikäli kalaonnea riittää, kannattaa kokeilla eväkkäiden maustamista rohkeamminkin.
Ruohosipuli ja kaprikset yhdistettynä inkivääriin ja chiliin muodostaa tuoreille ahvenfileille uskomattoman raikkaan ja maukkaan makupaletin. Kaprikset ja chili luovuttavat makuaan voi-öljyseokseen, jossa niitä kuullotetaan hetki ennen ahvenfileitä.
Ruohosipuli ja inkivääri soseutetaan limenmehun kanssa annoksen makuja kirkastavaksi tahnaksi, jonka päällä kalat tarjoillaan. Kauniin väriset ruohosipulin kukat tuovat annokseen lempeyttä.
Ruohosipuli-inkivääriahvenet
Ainekset
Työvaiheet
-
Leikkaa fileiden leveään päähän viilto ruotorivin molemmille puolille ja poista ruotorivi. Ripota suola fileille ja jätä maustumaan.
-
Tee ruohosipulitahna. Hienonna ruohosipuli, raasta inkivääri ja purista limetinmehu teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää sokeri ja suola. Soseuta ja valuta öljy ohuena nauhana koneen käydessä soseeseen. Ohenna 2 rkl:lla vettä.
-
Valuta kaprikset ja viipaloi chili. Paista voi-öljyseoksessa 1–2 minuuttia ja siirrä pois pannusta. Paista kaloja kuumassa pannussa 2–3 minuuttia/puoli ja siirrä pois pannusta.
-
Kaada ruohosipulitahna ja ½ dl vettä pannuun ja kiehauta. Lisää chilit ja kaprikset ja laita kalat pinnalle. (Koristele kukkasin.)
Onko tätä ruokaa tarkoitus syödä vain ruohosipulin kukinta-aikaan vai miksi näin älytön "koristeluidea"? Lautanenkin vaikuttaa likaiselta, ei herätä ruokahalua.
Se lautanen on kyllä paistinpannu - minullakaan pannun sisäreunat eivät pysy tahrattomina kun kokkaan. Ja jätä hyvä ihminen kukkakoristeet pois, jos et niistä tykkää. Ohjeessakin ne ovat sulkeissa.
Olen ihmetellyt useissa, kuten tässäkin, ohjeissa kohtaa chili, joka voi olla mitä vaan lähes mauttoman ja tosi tulisen välillä. Ainakin ensikertalainen kaipaisi tarkempia vihjeitä, kuvittelen.
Miksi oilata hyvä ahvenfile, kaikella turhalla maustamisella? Suolaa ja tilliä se riitää.
@yksinkertainen paras
Olen ihan samaa mieltä. Ahven ja kuha ovat Suomen parhaita kaloja, joita ei tule maustaa muulla kuin suolalla (ja valkopippurilla). On suorastaan gastronominen synti tappaa näiden herkullisten kalojen oma maku liialla maustamisella.
Jos haluaa voimakasta makua ja paljon mausteita, niillä voi pilata haukea tai vaikka pakasteseitä.
Hauki on kyllä maukkaimpia sisävesikaloja