Ravintola Carelian hauki on pinnalta paahteinen ja sisältä mehukas.
Pyyntituore kuha, ahven tai siika fileoituna ja suoraan pannulla voissa paistettuna, onko parempaa! On, kun kyse on hauesta. Jos paistat haukifileet samana päivänä kun kala on pyydetty, kalan rakenne saattaa olla tiivis ja kuminen. Kun maltat ja annat haukifileiden levätä jääkaapissa pari päivää, saat aikaan mehevän, lohkeavan rakenteen. Sellaisen, jonka vuoksi ranskalaiset pitävät haukea suurena herkkuna. Valitse iso filee, niin saat paksuutta pihviin. Jos hauki on pieni ja filee ohut, paista se vaikka kaksinkerroin taitettuna!
Carelian paistettu hauki
Ainekset
Työvaiheet
- Valitse suurikokoinen filee ja pyydä kalakauppiasta poistamaan kalasta y-ruodot.
- Leikkaa filee neljään palaan ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Pidä kalapaloja huoneenlämmössä 30 minuuttia ennen paistamista, jotta ne kypsyvät paistettaessa tasaisesti. Työnnä paistolämpömittari keskelle paksuinta fileepalaa.
- Kuumenna paistinpannu lähes savuavan kuumaksi. Paista haukipaloja pannussa rypsiöljyssä muutama sekunti, kunnes ne ruskistuvat reunoilta.
- Laske lämpöä ja jatka paistamista keskilämmöllä. Lisää pannuun voi, kevyesti murskattu valkosipulinkynsi ja timjaminoksa. Anna voin ruskistua mutta varo polttamasta sitä. Jos voi uhkaa tummua liikaa, nosta pannu välillä sivuun.
- Käännä haukipalat ja vähennä taas lämpöä. Jatka paistamista miedolla lämmöllä muutama minuutti kalapalojen paksuudesta riippuen. Valele ruskistunutta voita kaloille paistamisen aikana.
- Kun filepalojen sisälämpö on 40–42 astetta, ota pannu liedeltä. Voit myös leikata palaa ja kurkata, että kala on sisältä vielä aavistuksen raaka. Kaada ruskistunut voi kaloille ja anna niiden jälkikypsyä muutama minuutti tai kunnes sisälämpötila on 50 astetta. Täydellisesti kypsynyt hauki on pehmeä ja läpikuultava.