Soppa365 on lisännyt 279 reseptiä.
Linkitetty 97 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Portugalilaisilta lainattu tekniikka on mielestäni paras tapa grillata kokonainen kala. Kala avataan perhoseksi, jolloin se kypsyy nopeasti ja tasaisesti saaden kauttaaltaan herkullisen, savuisen maun.

Kun grillaat kokonaisen kalan portugalilaisittain avattuna perhoseksi eli ”escalado”, se kypsyy kuumassa grillissä todella nopeasti. Kalaa ei tarvitse edes kääntää, riittää että kypsennät sen nahkapuolelta.

Ideana tekniikassa on, että leikkaat kylkiruodot irti selkäruodosta, jolloin saat poistettua selkäruodon. Kun selkäruoto on poistettu, saat levitettyä kalan litteäksi "perhoseksi". Kalan nahka pitää fileet yhdessä.

Siika tai kuha on paras valinta, mutta myös grillatusta nieriästä tai kirjolohesta tulee superhyvää tällä reseptillä ja tekniikalla.

Sillä välin kun kala kypsyy, ehdit tehdä escabeche-kastikkeen. Sen pohjana on vinegretti, johon tulee tavallista reilummin etikkaa ja valkoviiniä.

Oma versioni klassisesta escabechesta on hieman oikaistu versio, sillä perinteisesti kastike kuumennetaan. Itse pidän kovasti tuoreversiosta, jossa kylmä, etikkainen öljykastike ikään kuin jälkimarinoi kuuman kalan. Usein jätän myös paprikajauheen pois, vaikka se perinteiseen versioon mausteena kuuluukin. Jos kuumennan öljykastikkeen, lisään siihen laakerinlehden. 

Maista siis kastiketta ja muokkaa sitä sen mukaan, miten hapokkaasta ja etikkaisesta pidät. Jos soosi tuntuu liian etikkaiselta, lisää öljyä. Jos taas pidät kirpakasta, voit lisätä viiniä tai etikkaa. Valkoviinietikka tai sherryviinietikka sopivat parhaiten tähän kastikkeeseen. Netti on pullollaan erilaisia versioita tästä klassikkoreseptistä, sillä se tunnetaan yhtä lailla Välimeren maissa kuin Etelä-Amerikassakin.

Viiniksi grillatulle, yrttisen ja hapokkaan soosin maustamalle kalalle sopii tietysti portugalilainen valkoviini. Esimerkiksi raikas ja sitruksinen, vienosti mineraalinen vinho verde Morgadio da Torre Alvarinho Vinho Verde, 14,90 e.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Grillattu kala portugalilaiseen tapaan ja escabeche-kastike

Ainekset

1-2
kg:n
kuha tai siika avattuna
2 rkl
rypsiöljyä
hienoa merisuolaa
escabechekastiketta (resepti alla)

Työvaiheet

  1. Osta avattu kala. Poista kidukset ja evät saksilla. Suomusta kala, huuhtele se ja pyyhi kuivaksi.
  2. Valitse terävin veitsesi, mieluusti pitkäteräinen fileerausveitsi tai hyvä kokkiveitsi. Aseta kala tukevalle leikkuulaudalle niin, että kalan pää jää vasemmalle puolelle, pyrstö oikealle. Ota vasemmalla kädelläsi tukeva ote kalan päästä ja käännä kala selälleen niin, että näet sen vatsan sisään. (Jos olet vasenkätinen, tee tämä tietysti toisin päin.)
  3. Vie veitsen terä pään kohdalta vatsan keskikohtaan kylkiruotojen kohdalle. Leikkaa veitsellä kylkiruotojen reunaa pitkin alas kohti kalan selkärankaa niin, että kylkiruodot irtoavat selkärangasta. Etene veitsellä selkärankaa myötäillen koko kalan pituudelta, kalan päästä kohti pyrstöä. Kuljeta veistä kalan sisällä muutamaan kertaan vieden veistä joka kerran hieman syvemmälle, kunnes olet katkaissut kylkiruodot selkärangan tyveen asti. (Pidä huolta, että veitsi ei mene liian syvälle selkärangan alle, jotta et leikkaa fileetä irti.)
  4. Toista sama selkäruodon toiselle puolelle ja poista lopuksi  esiin tullut selkäruoto leikkaamalla se irti päästä ja pyrstöstä. Fileet pysyvät kiinni kalassa nahan avulla.
  5. Levitä kala litteäksi perhosen muotoon. Halutessasi voit poistaa nyt myös isommat kylkiruodot. Mutta tämä ei ole pakollista, ruodothan irtoavat kypsästä kalasta helposti. Öljyä kalan selkänahka hyvin, ja lihapuoli kevyesti myös. Ripottele merisuolahiutaleita tai rouhi merisuolaa myllystä lihapuolelle. 
  6. Kypsennä kuumassa grillissä noin 10-15 minuuttia nahkapuoli alaspäin. Muista öljyutä ritilä hyvin. Laita välillä kupu kiinni, mutta tarkkaile kypsymistä koko ajan. Noin kilon kokoinen kala kypsyy 10 minuutissa, iso ja paksu kala hieman hitaammin. Kalan kypsyessä tee escabechekastike. Nosta kala kahden lastan avulla tarjoilulautaselle (selkäpuoli alaspäin). Kaada kastike päälle.

Escabeche

Ainekset

1
dl (pieni puntti)
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
pieni
sipuli tai kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiviöljyä
2
tomaattia
1
dl
valkoviiniä
2
rkl
valkoviini- tai sherryviinietikkaa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
(1
tl
paprikajauhetta)

Työvaiheet

  1. Hienonna persilja varsineen. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Jos käytät kesäsipulia, käytä myös varret. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.
  2. Halkaise tomaatit, poista siemenet ja leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi.
  3. Sekoita oliiviöljy, valkoviini ja viinietikka. Mausta suolalla ja pippurilla (halutessasi myös paprikajauheella). Maista kastiketta ja lisää makusi mukaan öljyä tai etikkaa. Kastike saa olla melko hapokas ja etikkainen. Yhdistä lehtipersiljan, sipulien ja tomaattien kanssa. Kaada kastike grillatun, kypsän kalan päälle.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2675 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Höyryttämällä pavut kypsyvät juuri sopiviksi eivätkä lötkisty kuten usein vedessä keitettäessä. Lämminsavulohi tuo salaattiin ruokaisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Savulohi-papusalaatti

Ainekset

500
g
vihreitä papuja
½
dl
auringonkukansiemeniä
400
g
lämminsavulohta
Rakuuna-sinappikastike
½
ruukkua
ranskalaista rakuunaa
½
sitruuna
½
dl
oliiviöljyä
1
rkl
Dijon-kokojyväsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Huuhtele pavut ja siisti kannat. Leikkaa isoimmat pavut halutessasi pituussuunnassa puoliksi.

  2. Kuumenna 1 litra vettä kattilassa ja höyrytä pavut kypsiksi siivilässä tai bambuhöyryttimessä, noin 4 minuuttia.

  3. Paahda auringonkukansiemeniä kuivassa pannussa pari minuuttia. Poista lohesta nahka ja murra lohi annospaloiksi

  4. Valmista kastike. Hienonna rakuuna ja purista sitruunasta mehu. Sekoita ne öljyn joukkoon. Lisää sinappi, suola ja pippuri. Sekoita haarukalla voimakkaasti vatkaten.

  5. Kääntele kastike papujen joukkoon. Lisää paloiteltu lohi ja paahdetut auringonkukansiemenet. Tarjoa salaatti paahdetun leivän kanssa.

Vinkki Voit korvata tuoreen ranskalaisen rakuunan teelusikallisella kuivattua rakuunaa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 260 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Italialaisen mare e monti -tattipastan innoittama merellinen spagetti on varsinainen makupommi. Tuoreen mintun raikas yrttisyys sopii tatin pähkinäiseen aromiin. Vähän minttua, paljon tattia on hyvä mittasuhde.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tatti-simpukkaspagetti

Ainekset

4
(yhteensä noin 600 g)
napakkaa, keskikokoista herkkutattia
2
valkosipulinkynttä
1
salottisipuli
1
pkt (450 g)
sinisimpukoita (pakaste)
4
rkl
oliiviöljyä
¼
tl
chilihiutaleita
1
dl
kuivaa valkoviiniä
1
dl
kuohukermaa + 1 dl pastan keitinlientä
1
tl
kuivattua oreganoa
2
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
400
g
spagettia
2
l
vettä
2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan lähes kypsäksi.
  2. Puhdista ja pilko sienet. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet ja sipuli. Laita pakastetut simpukat siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Poista joukosta rikkoutuneet simpukat.
  3. Kuumenna öljy isolla pannulla. Paista sieniä noin 5 minuuttia niin, että niistä irronnut neste alkaa kiehua kasaan. Lisää valkosipulit, sipulit ja kuivatut chilit ja paista niin, että sipulit ruskistuvat hieman.
  4. Laita myös simpukat pannulle, lisää viini ja kiehauta. Lisää kerma ja keitinvesi ja keitä kannella peitettynä 10 minuuttia.
  5. Siivilöi pasta ja sekoita se kastikkeeseen. Mausta oreganolla ja mintulla. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2675 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anne Forstén ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Täytetyn kuhan valmistus on yllättävän helppoa ja täytteen aineksia voi muunnella oman maun mukaan. Tällä kertaa täytteessä maistuvat sardellit ja timjami. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kuha juhlatuulella

Ainekset

1
(1½ kg)
selkäavattu, suomustettu kuha
1
tl
suolaa
ripaus valkopippuria
Tomaattitäyte
1
pieni sipuli
1
rkl
oliiviöljyä
¼
ruukku
timjamia
1
rs (47 g)
sardellia
1
tlk (400 g)
tomaattimurskaa
dl
vahvaa emmentaljuustoraastetta
2
rkl
parmesaanijuustoa raastettuna

Työvaiheet

  1. Laita selkäavattu kala voideltuun uunivuokaan, selkä ylöspäin. Mausta kala suolalla ja valkopippurilla. Kuumenna uuni 250 asteeseen.

  2. Hienonna sipuli ja kuullota se kattilassa öljyssä. Nypi timjamista lehdet kattilaan ja lisää sardellifileet. Kuumenna muutama minuutti ja lisää tomaattimurska. Keitä kastiketta 10 minuuttia.

  3. Levitä tomaattikastike avatun kuhan sisälle. Ripottele juustot kastikkeen päälle. Kypsennä kalaa uunin alatasolla 15–20 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2675 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anne Forstén ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Kuohkea haukitimbaali on klassisen tyylikäs alkuruoka. Tällä kertaa se tarjotaan äyriäiskastikkeen seurassa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1h + kastike 1 t 40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Haukitimbaalit

Ainekset

Timbaalit
5
kananmunaa
500
g
haukifileetä
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria
5
dl
kuohukermaa
Äyriäiskastike
1
l
vettä
4
rkl
hummerifondia
1
keskikokoinen sipuli
70
g
voita
¾
dl
vehnäjauhoja
1
dl
valkoviiniä
1
rkl
konjakkia
1
rkl
tomaattisosetta
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
voita
Lisäksi
6
kypsää kuorittua jättikatkaravunpyrstöä
2
rkl
kirjolohen mätiä
2
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Voitele pienet kohokasvuoat. Kuumenna uuni 100 asteeseen.

  2. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Kuutioi hauki pieniksi paloiksi ja jauha monitoimikoneessa tasaiseksi. Lisää mausteet.

  3. Kaada kerma ohuena nauhana koneen käydessä ja lisää viimeisenä valkuaiset. Anna koneen käydä, kunnes mureke on tasaista.

  4. Täytä vuoat mureketaikinalla ja peitä foliolla. Laita vuoat isompaan uunivuokaan. Kaada varovasti kiehuvan kuumaa vettä vuokaan niin, että vesi ulottuu noin ¾ paistovuokien korkeudesta. Laita vuoka varovasti uuniin.

  5. Kypsennä uunissa vesihauteessa 50–60 minuuttia. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla. Cocktailtikku uppoaa kypsään timbaaliin helposti. Jos kala on raakaa, tikkua ei saa painettua timbaalista läpi.

  6. Valmista äyriäiskastike. Kuumenna kattilassa vesi ja fondi kiehuvaksi. Hienonna sipuli.

  7. Kuumenna ruokalusikallinen voita pannussa ja kuullota siinä sipuli. Siirrä sipuli lautaselle.

  8. Sulata pannussa loput voista ja lisää vehnäjauhot. Kiehauta jauhot ja lisää kuuma hummeriliemi jauhojen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää sitten sipuli, valkoviini, konjakki, tomaattisose ja mausteet.

  9. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 1 tunti. Siivilöi kastike ja keitä vielä 20 minuuttia. Siivilöi pinnalle kertynyt vaahto pois. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen voi.

  10. Annostele äyriäiskastiketta lautasille ja laita haukitimbaali kastikkeen keskelle. Koristele annokset ravunpyrstöillä, mädillä ja tillillä.

Vinkki Ylijääneet keltuaiset voi pakastaa. Ne säilyvät myös muutaman päivän jääkaapissa. Keltuaisilla voi suurustaa kastikkeita ja keittoja tai voidella leivonnaisia.

Kommentit (0)