Soppa365 on lisännyt 271 reseptiä.
Linkitetty 81 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Portugalilaisilta lainattu tekniikka on mielestäni paras tapa grillata kokonainen kala. Kala avataan perhoseksi, jolloin se kypsyy nopeasti ja tasaisesti saaden kauttaaltaan herkullisen, savuisen maun.

Kun grillaat kokonaisen kalan portugalilaisittain avattuna perhoseksi eli ”escalado”, se kypsyy kuumassa grillissä todella nopeasti. Kalaa ei tarvitse edes kääntää, riittää että kypsennät sen nahkapuolelta.

Ideana tekniikassa on, että leikkaat kylkiruodot irti selkäruodosta, jolloin saat poistettua selkäruodon. Kun selkäruoto on poistettu, saat levitettyä kalan litteäksi "perhoseksi". Kalan nahka pitää fileet yhdessä.

Siika tai kuha on paras valinta, mutta myös grillatusta nieriästä tai kirjolohesta tulee superhyvää tällä reseptillä ja tekniikalla.

Sillä välin kun kala kypsyy, ehdit tehdä escabeche-kastikkeen. Sen pohjana on vinegretti, johon tulee tavallista reilummin etikkaa ja valkoviiniä.

Oma versioni klassisesta escabechesta on hieman oikaistu versio, sillä perinteisesti kastike kuumennetaan. Itse pidän kovasti tuoreversiosta, jossa kylmä, etikkainen öljykastike ikään kuin jälkimarinoi kuuman kalan. Usein jätän myös paprikajauheen pois, vaikka se perinteiseen versioon mausteena kuuluukin. Jos kuumennan öljykastikkeen, lisään siihen laakerinlehden. 

Maista siis kastiketta ja muokkaa sitä sen mukaan, miten hapokkaasta ja etikkaisesta pidät. Jos soosi tuntuu liian etikkaiselta, lisää öljyä. Jos taas pidät kirpakasta, voit lisätä viiniä tai etikkaa. Valkoviinietikka tai sherryviinietikka sopivat parhaiten tähän kastikkeeseen. Netti on pullollaan erilaisia versioita tästä klassikkoreseptistä, sillä se tunnetaan yhtä lailla Välimeren maissa kuin Etelä-Amerikassakin.

Viiniksi grillatulle, yrttisen ja hapokkaan soosin maustamalle kalalle sopii tietysti portugalilainen valkoviini. Esimerkiksi raikas ja sitruksinen, vienosti mineraalinen vinho verde Morgadio da Torre Alvarinho Vinho Verde, 14,90 e.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Grillattu kala portugalilaiseen tapaan ja escabeche-kastike

Ainekset

1-2
kg:n
kuha tai siika avattuna
2 rkl
rypsiöljyä
hienoa merisuolaa
escabechekastiketta (resepti alla)

Työvaiheet

  1. Osta avattu kala. Poista kidukset ja evät saksilla. Suomusta kala, huuhtele se ja pyyhi kuivaksi.
  2. Valitse terävin veitsesi, mieluusti pitkäteräinen fileerausveitsi tai hyvä kokkiveitsi. Aseta kala tukevalle leikkuulaudalle niin, että kalan pää jää vasemmalle puolelle, pyrstö oikealle. Ota vasemmalla kädelläsi tukeva ote kalan päästä ja käännä kala selälleen niin, että näet sen vatsan sisään. (Jos olet vasenkätinen, tee tämä tietysti toisin päin.)
  3. Vie veitsen terä pään kohdalta vatsan keskikohtaan kylkiruotojen kohdalle. Leikkaa veitsellä kylkiruotojen reunaa pitkin alas kohti kalan selkärankaa niin, että kylkiruodot irtoavat selkärangasta. Etene veitsellä selkärankaa myötäillen koko kalan pituudelta, kalan päästä kohti pyrstöä. Kuljeta veistä kalan sisällä muutamaan kertaan vieden veistä joka kerran hieman syvemmälle, kunnes olet katkaissut kylkiruodot selkärangan tyveen asti. (Pidä huolta, että veitsi ei mene liian syvälle selkärangan alle, jotta et leikkaa fileetä irti.)
  4. Toista sama selkäruodon toiselle puolelle ja poista lopuksi  esiin tullut selkäruoto leikkaamalla se irti päästä ja pyrstöstä. Fileet pysyvät kiinni kalassa nahan avulla.
  5. Levitä kala litteäksi perhosen muotoon. Halutessasi voit poistaa nyt myös isommat kylkiruodot. Mutta tämä ei ole pakollista, ruodothan irtoavat kypsästä kalasta helposti. Öljyä kalan selkänahka hyvin, ja lihapuoli kevyesti myös. Ripottele merisuolahiutaleita tai rouhi merisuolaa myllystä lihapuolelle. 
  6. Kypsennä kuumassa grillissä noin 10-15 minuuttia nahkapuoli alaspäin. Muista öljyutä ritilä hyvin. Laita välillä kupu kiinni, mutta tarkkaile kypsymistä koko ajan. Noin kilon kokoinen kala kypsyy 10 minuutissa, iso ja paksu kala hieman hitaammin. Kalan kypsyessä tee escabechekastike. Nosta kala kahden lastan avulla tarjoilulautaselle (selkäpuoli alaspäin). Kaada kastike päälle.

Escabeche

Ainekset

1
dl (pieni puntti)
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
pieni
sipuli tai kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiviöljyä
2
tomaattia
1
dl
valkoviiniä
2
rkl
valkoviini- tai sherryviinietikkaa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
(1
tl
paprikajauhetta)

Työvaiheet

  1. Hienonna persilja varsineen. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Jos käytät kesäsipulia, käytä myös varret. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.
  2. Halkaise tomaatit, poista siemenet ja leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi.
  3. Sekoita oliiviöljy, valkoviini ja viinietikka. Mausta suolalla ja pippurilla (halutessasi myös paprikajauheella). Maista kastiketta ja lisää makusi mukaan öljyä tai etikkaa. Kastike saa olla melko hapokas ja etikkainen. Yhdistä lehtipersiljan, sipulien ja tomaattien kanssa. Kaada kastike grillatun, kypsän kalan päälle.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2226 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Nyt on helppoa! Tomaatit uuniin 10 minuutiksi, kalat päälle ja vuoka takaisin uuniin 10 minuutiksi. Muikut tykkäävät tomaattien hapokkaanmakeasta meiningistä, ja maun kruunaa ihanan suolainen feta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattiset uunimuikut

Ainekset

250
g
perattuja muikkuja
1
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria
3
rs (à 200 g)
kirsikkatomaatteja
2
valkosipulinkynttä
½
ruukku
oreganoa
4
rkl
oliiviöljyä
1
pkt (200 g)
fetaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pyyhi muikut talouspaperilla. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

  2. Puolita tomaatit, hienonna valkosipulit ja oregano. Levitä ne uunivuokaan ja sekoita öljy joukkoon. Laita uuniin 10 minuutiksi.

  3. Lisää muikut ja murenna feta ruuan pinnalle. Kypsennä vielä 10 minuuttia.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1156 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Ninna Lindström

Grillaa yksi iso siika tai useampi pienempi ahven. Vaalealihainen kala kypsyy nopeasti grillissä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + paisto 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Thaimaustettu kokonainen kala

Ainekset

800
g - 1 kg
kalaa
3
limeä
2
punaista chiliä
1
sitruunaruoho
1
ruukku
thaibasilikaa
1
tl
suolaa
2
rkl
kookoshiutaleita
LISÄKSI
leivinpaperia

Työvaiheet

  1. Huuhdo kala kylmällä vedellä ja kuivaa pinnat.

  2. Siivuta limet ja leikkaa chilit pituussuunnassa puoliksi. Pätki sitruunaruoho.

  3. Hiero kalan sisäpinnalle suola ja ripottele kookoshiutaleet. Täytä limesiivuilla, chileillä ja sitruunaruoholla.

  4. Kuumenna grilli. Kastele leivinpaperiarkki vedessä. Kääri kala tiiviisti paperiin. Nosta grilliin. Paista molemmin puolin 10 minuuttia.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1156 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Höystä ranskalaiset fetajogurtilla ja nauti! Feta, oliivit ja mehevät tomaatit tuovat ranuihin ihanan kreikkalaistvistin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalaiset ranskikset

Ainekset

1
ps (750 g)
pakasteranskanperunoita
1
rkl
oliiviöljyä
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
Lisäksi
½
kurkku
15
mustaa kivetöntä kalamataoliivia
½
rs (125 g)
kirsikkatomaatteja
2
rkl
hienonnettua persiljaa
Fetajogurtti
1
dl
turkkilaista jogurttia
100
g
fetaa
Päälle
50
g
fetaa

Työvaiheet

  1. Sekoita öljy ja mausteet keskenään ja kääntele ranskiksiin. Paista uunissa rapeiksi (pakkauksen ohjeen mukaan).

  2. Hienonna sillä aikaa kurkku pieneksi, puolita oliivit ja kirsikkatomaatit, hienonna persilja. Sekoita kaikki keskenään.

  3. Murenna 100 g fetaa ja sekoita jogurtin kanssa. Tarjoa ranskalaiset kreikkalaisten kasvisten ja feta-jogurtin kanssa. Murenna päälle vielä lisää fetaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2226 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kypsennä kala, perunat ja kasvikset yhdessä astiassa. Ranskalaistyylisen uunilohen maun viimeistelee valkosipulilla ja sardelleilla maustettu yrttikastike. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen uunilohi

Ainekset

800
g
pieniä uusia perunoita
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
600
g
lohifileetä fileen paksummasta päästä
200
g
vihreitä papuja
250
g
kirsikkatomaatteja
2
dl
oliiveja
2
limettiä tai 1 sitruuna
Sardelli-yrttikastike
2
valkosipulinkynttä
2
sardellifileetä
1
ruukku
basilikaa
1
ruukku
minttua tai lehtipersiljaa
1
rkl
limetti- tai sitruunamehua
1/3
tl
suolaa
1/3
tl
mustapippuria myllystä
n. ¾
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Harjaa tai kuori perunat. Yhdistä öljy ja mausteet kulhossa. Ota puolet seoksesta erikseen. Laita perunat kulhoon ja sekoita mausteöljyn kanssa. Kumoa leivinpaperille uunipellille ja paista uunissa 10 minuuttia.

  2. Lisää lohi, huuhdellut pavut, tomaatit ja oliivit pellille. Valuta loppu mausteöljy niille. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen ja paista 15–20 minuuttia, kunnes lohi on kypsää mutta vielä lohkeavan pehmeää. Voit tarkistaa kypsyyden paistolämpömittarilla. Lohi on mehevää 42-asteisena. Kypsemmän kalan ystävät paistavat lohen 58-asteiseksi. Jos perunat eivät tunnu vielä kypsiltä, jatka niiden paistamista, mutta ota kala pois uunista ja peitä se foliolla. Purista limetti- tai sitruunamehua lohelle.

  3. Tee kastike. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Soseuta kaikki kastikkeen aineet tahnaksi.

  4. Valuta hieman kastiketta kypsän kalan ja kasvisten päälle ja laita loppu tarjolle.

Kommentit (0)