Soppa365 on lisännyt 224 reseptiä.
Linkitetty 44 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Portugalilaisilta lainattu tekniikka on mielestäni paras tapa grillata kokonainen kala. Kala avataan perhoseksi, jolloin se kypsyy nopeasti ja tasaisesti saaden kauttaaltaan herkullisen, savuisen maun.

Kun grillaat kokonaisen kalan portugalilaisittain avattuna perhoseksi eli ”escalado”, se kypsyy kuumassa grillissä todella nopeasti. Kalaa ei tarvitse edes kääntää, riittää että kypsennät sen nahkapuolelta.

Ideana tekniikassa on, että leikkaat kylkiruodot irti selkäruodosta, jolloin saat poistettua selkäruodon. Kun selkäruoto on poistettu, saat levitettyä kalan litteäksi "perhoseksi". Kalan nahka pitää fileet yhdessä.

Siika tai kuha on paras valinta, mutta myös grillatusta nieriästä tai kirjolohesta tulee superhyvää tällä reseptillä ja tekniikalla.

Sillä välin kun kala kypsyy, ehdit tehdä escabeche-kastikkeen. Sen pohjana on vinegretti, johon tulee tavallista reilummin etikkaa ja valkoviiniä.

Oma versioni klassisesta escabechesta on hieman oikaistu versio, sillä perinteisesti kastike kuumennetaan. Itse pidän kovasti tuoreversiosta, jossa kylmä, etikkainen öljykastike ikään kuin jälkimarinoi kuuman kalan. Usein jätän myös paprikajauheen pois, vaikka se perinteiseen versioon mausteena kuuluukin. Jos kuumennan öljykastikkeen, lisään siihen laakerinlehden. 

Maista siis kastiketta ja muokkaa sitä sen mukaan, miten hapokkaasta ja etikkaisesta pidät. Jos soosi tuntuu liian etikkaiselta, lisää öljyä. Jos taas pidät kirpakasta, voit lisätä viiniä tai etikkaa. Valkoviinietikka tai sherryviinietikka sopivat parhaiten tähän kastikkeeseen. Netti on pullollaan erilaisia versioita tästä klassikkoreseptistä, sillä se tunnetaan yhtä lailla Välimeren maissa kuin Etelä-Amerikassakin.

Viiniksi grillatulle, yrttisen ja hapokkaan soosin maustamalle kalalle sopii tietysti portugalilainen valkoviini. Esimerkiksi raikas ja sitruksinen, vienosti mineraalinen vinho verde Morgadio da Torre Alvarinho Vinho Verde, 14,90 e.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Grillattu kala portugalilaiseen tapaan ja escabeche-kastike

Ainekset

1-2
kg:n
kuha tai siika avattuna
2 rkl
rypsiöljyä
hienoa merisuolaa
escabechekastiketta (resepti alla)

Työvaiheet

  1. Osta avattu kala. Poista kidukset ja evät saksilla. Suomusta kala, huuhtele se ja pyyhi kuivaksi.
  2. Valitse terävin veitsesi, mieluusti pitkäteräinen fileerausveitsi tai hyvä kokkiveitsi. Aseta kala tukevalle leikkuulaudalle niin, että kalan pää jää vasemmalle puolelle, pyrstö oikealle. Ota vasemmalla kädelläsi tukeva ote kalan päästä ja käännä kala selälleen niin, että näet sen vatsan sisään. (Jos olet vasenkätinen, tee tämä tietysti toisin päin.)
  3. Vie veitsen terä pään kohdalta vatsan keskikohtaan kylkiruotojen kohdalle. Leikkaa veitsellä kylkiruotojen reunaa pitkin alas kohti kalan selkärankaa niin, että kylkiruodot irtoavat selkärangasta. Etene veitsellä selkärankaa myötäillen koko kalan pituudelta, kalan päästä kohti pyrstöä. Kuljeta veistä kalan sisällä muutamaan kertaan vieden veistä joka kerran hieman syvemmälle, kunnes olet katkaissut kylkiruodot selkärangan tyveen asti. (Pidä huolta, että veitsi ei mene liian syvälle selkärangan alle, jotta et leikkaa fileetä irti.)
  4. Toista sama selkäruodon toiselle puolelle ja poista lopuksi  esiin tullut selkäruoto leikkaamalla se irti päästä ja pyrstöstä. Fileet pysyvät kiinni kalassa nahan avulla.
  5. Levitä kala litteäksi perhosen muotoon. Halutessasi voit poistaa nyt myös isommat selkäruodot. Mutta tämä ei ole pakollista, ruodothan irtoavat kypsästä kalasta helposti. Öljyä kalan selkänahka hyvin, ja lihapuoli kevyesti myös. Ripottele merisuolahiutaleita tai rouhi merisuolaa myllystä lihapuolelle. 
  6. Kypsennä kuumassa grillissä noin 10-15 minuuttia nahkapuoli alaspäin. Muista öljyutä ritilä hyvin. Laita välillä kupu kiinni, mutta tarkkaile kypsymistä koko ajan. Noin kilon kokoinen kala kypsyy 10 minuutissa, iso ja paksu kala hieman hitaammin. Kalan kypsyessä tee escabechekastike. Nosta kala kahden lastan avulla tarjoilulautaselle (selkäpuoli alaspäin). Kaada kastike päälle.

Escabeche

Ainekset

1
dl (pieni puntti)
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
pieni
sipuli tai kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiviöljyä
2
tomaattia
1
dl
valkoviiniä
2
rkl
valkoviini- tai sherryviinietikkaa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
(1
tl
paprikajauhetta)

Työvaiheet

  1. Hienonna persilja varsineen. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Jos käytät kesäsipulia, käytä myös varret. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.
  2. Halkaise tomaatit, poista siemenet ja leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi.
  3. Sekoita oliiviöljy, valkoviini ja viinietikka. Mausta suolalla ja pippurilla (halutessasi myös paprikajauheella). Maista kastiketta ja lisää makusi mukaan öljyä tai etikkaa. Kastike saa olla melko hapokas ja etikkainen. Yhdistä lehtipersiljan, sipulien ja tomaattien kanssa. Kaada kastike grillatun, kypsän kalan päälle.

 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1452 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Eetu Topo Kuva Tuomas Kolehmainen

Olutta cocktailissa! Kyllä vain. Helsinkiläisen Loung3n baarimestari Eetu Topon drinkissä maistuvat kesä, grillaaminen ja kylmä olut.

Annoksia
1
Valmistusaika
20 min + jäähtyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillaajan sour

Ainekset

3
cl
vodkaa
1
cl
nuorta konjakkia
2
cl
sitruunan mehua
1,5
cl
olut-sitruunaruohosiirappia
1
kananmunanvalkuainen
Olut-sitruunaruohosiirappi
1
sitruunaruoho
1,5
dl
humalaista lager-olutta (esim. Pilsner Urquell)
1
dl
sokeria
1
dl
hunajaa
Lisäksi
jäitä
pala appelsiinin kuorta

Työvaiheet

  1. Tee ensin olut-sitruunaruohosiirappi. Leikkaa sitruunaruoho pituussuunnassa halki ja laita se kattilaan. Lisää muut aineet ja kiehauta sekoittaen. Keitä seosta matalalla lämmöllä ilman kantta noin 15 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä.
  2. Viilennä juomalasi pakastimessa. Mittaa nesteet (myös siirappi) ja valkuainen ravistimeen ja ravista voimakkaasti 10 sekuntia, jotta valkuainen vaahtoutuu. Täytä ravistin jäillä ja ravista voimakkaasti 7 sekuntia. Valuta juoma siivilän läpi viilennettyyn lasiin ja täytä lasi jääkapaloilla.
  3. Purista appelsiinin kuoresta öljyt juoman päälle ja koristele juoma kuorella.

Kommentit (0)

Hyvä terveys on lisännyt 81 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Piia Arnould

Lohikeitto uusiksi! Klassisen lohikeiton haastaja on tässä. Rasvainen lohi raikastuu juuri sopivasti pirteän tomaatin kaverina.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-tomaattikeitto

Ainekset

400
g
ruodotonta kirjolohifileetä
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
2
rkl
sitruunan mehua
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
varsisellerin vartta
1
rkl
oliiviöljyä
1/2
tl
chilihiutaleita
1
rkl
tomaattipyreetä
10
kirsikkatomaattia
1
prk
kuorittuja tomaatteja
1
prk
(n. 250 g) valkoisia papuja
6
dl
kasvislientä
1
oksa
tuoretta rosmariinia
2
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohifilee kuutioiksi kulhoon. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla. Siirrä kylmään odottamaan keiton valmistumista.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi varsisellerit.
  3. Paista sipuleita ja selleriä kattilassa öljyssä pari minuuttia. Lisää kattilaan chili, tomaattipyree ja kirsikkatomaatit. Jatka paistamista toiset pari minuuttia.
  4. Kuutioi purkkitomaatit ja lisää kattilaan papujen, kasvisliemen ja rosmariinin oksan kanssa. Anna hautua keskilämmöllä kannen alla 10 minuuttia.

Kommentit (0)

Sanni Soppa365 on lisännyt 2 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE JA KUVA Sanni Klemelä

Onko sesonkiherkku löytänyt jo pöytääsi? Tässä maukas ja aromaattinen salaatti, jolla voi aloittaa tutustumisen kotimaiseen varhaskaaliin. Salatti on ruokaisa vegeherkku sellaisenaan ja herkullinen lisäke raskaampien grilliherkkujen seuraan vaikka juhannuspöytään.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesän maukkain varhaiskaalisalaatti

Ainekset

1 pieni
varhaiskaali
1
kesäkurpitsa
1
avokado
250
g
kirsikkatomaati
1
Granny Smith omena
kourallinen
tuoretta basilikaa
kourallinen
tuoretta lehtipersiljaa
Kastike
1
rkl
oliiviöljy
1
rkl
valkoviinietikka
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Pilko varhaiskaali ja ota kesäkurpitsasta ohuita suikaleita esimerkiksi kuorimaveitsellä. Laita varhaiskaali ja kesäkurpitsasuikaleet isoon kulhoon.
  2. Pese ja kuori halutessasi omena ja lohko kulhoon. Puolita kirsikkatomaatit ja lisää muiden raaka-aineiden joukkoon. Halkaisen avokado, poista kivi ja lohko avokado mukaan salaattiin. Lisää joukkoon myös kourallinen lehtipersilijan ja basilikan lehtiä.
  3. Sekoita kastikkeen ainekset. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita hyvin. Jaa saalaatit pieniin kulhoihin tai tarjoa lisäkkeenä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1452 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Outi Väisänen Kuva Tuomas Kolehmainen

Kana pyöritellään majoneesissa ennen grillaamista. Idea voi kuulostaa oudolta, mutta kannattaa kokeilla. Lopputulos on elämäsi mehevin grillikana.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Alabaman kana

Ainekset

1
kg
broilerin paistileikkeitä
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
Alabama-kastike
2
dl
majoneesia
1/2
dl
omenamehua
2
rkl
väkiviinaetikkaa
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
rkl
sitruunan mehua
1/4
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Ota leikkeet huoneenlämpöön 1 tunti ennen grillaamista. Yhdistä kastikkeen ainekset ja laita jääkaappiin.
  2. Sivele leikkeet öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla. Grillaa leikkeet suoralla lämmöllä melkein kypsiksi, noin 20 minuuttia.
  3. Laita leikkeet kulhoon ja reilu desi kastiketta päälle ja pyörittele sekaisin. Jatka leikkeiden grillaamista, kunnes ne ovat kypsiä.
  4. Tarjoa leikkeet lopun kastikkeen ja vihreiden tahinikasvisten kanssa.

Kommentit (0)