Helsingin Sanomat on lisännyt 128 reseptiä.
Linkitetty 131 keittokirjaan.
OHJE Katja Bäcksbacka KUVA Elvi Rista

Aasialaisittain marinoitujen ja grillattujen lohivartaiden kanssa tarjotaan kesäistä salaattia ja kurkkumajoneesia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min + marinoituminen 4 h
Vaikeustaso
Helppo

Lohivartaat ja hölskytyskurkku-majoneesilla höystetty salaatti

Ainekset

700
g
nahatonta ja ruodotonta laadukasta lohta (mielellään fileen paksusta kohdasta)
¾
dl
miriniä
¾
dl
soijakastiketta
3
rkl
fariinisokeria
1
rkl
rypsiöljyä
varrastikkuja
SALAATTIIN
erilaisia salaatteja
8
pikkuporkkaaa harjattuna
10
retiisiä
1
dl
tuoreita herneitä tai pakastettuja edamamepapuja (katso pussista kuumennusohje)
hölskytyskurkkuja (ks. ohje alla)
suolaa ja mustapippuria
HÖLSKYTYSKURKKUMAJONEESI
1
dl
majoneesia
noin 8
hölskytyskurkkuviipaletta (ks. ohje alla) pieneksi hienonnettuna
hölskytyskurkkujen lientä

Työvaiheet

  1. Tee hölskytyskurkut, ks. ohje alla.
  2. Yhdistä lohen marinadin ainekset kulhossa. Sekoita kunnes sokeri on sulanut. Kuutioi lohi tasakokoisiksi paloiksi ja laita ne marinadiin jääkaappiin noin 4 tunniksi.
  3. Laita puiset varrastikut hetkeksi veteen likoamaan. Kun käytät kussakin vartaassa kahta tikkua, kalapalat pysyvät paikoillaan.
  4. Tee kurkkumajoneesi. Hienonna noin 8 hölskytyskurkkuviipaletta ja sekoita majoneesin joukkoon. Lisää kurkkulientä majoneesiin lusikallinen kerrallaan. Sekoita, maistele ja lisää lientä, kunnes maku on kohdallaan.
  5. Tee salaatti sesongin uusista kasviksista. Huuhtele ja kuivaa ainekset. Pilko tarvittaessa. Mausta salaattipohja ripauksella mustapippuria ja suolaa. Kokoa salaatti joko vadille tai lautasille valmiiksi annoksiksi. Nostele hölskytyskurkkuja sinne tänne salaatin joukkoon.
  6. Kuumenna grilli. Pujota kalapalat vartaisiin ja sivele niille vielä marinadia. Grillaa nopeasti joka puolelta. Kurkkaa kypsyyttä varovasti yhdestä palasta: pintaan pitäisi saada hyvä väri, mutta lohta ei saa ylikypsentää.
  7. Tarjoa vartaat salaatin ja hölskytyskurkkumajoneesin kanssa.

Hölskytyskurkut

Ainekset

noin 10
cm:n
pala kurkkua
2
rkl
tilliä hienonnettuna
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
½
rkl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Huuhtele kurkku ja leikkaa juustohöylällä ohuiksi viipaleiksi. Hienonna tilli. Sekoita kurkkujen liemi pienessä kannellisessa astiassa kuten pakastusrasiassa. Laita kurkut ja tilli rasiaan kerroksittain. Paina kansi tiiviisti kiinni ja hölskytä rasiaa hetki rivakasti. Nosta rasia jääkaappiin vähintään 4 tunniksi.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2225 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kypsennä kala, perunat ja kasvikset yhdessä astiassa. Ranskalaistyylisen uunilohen maun viimeistelee valkosipulilla ja sardelleilla maustettu yrttikastike. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen uunilohi

Ainekset

800
g
pieniä uusia perunoita
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
600
g
lohifileetä fileen paksummasta päästä
200
g
vihreitä papuja
250
g
kirsikkatomaatteja
2
dl
oliiveja
2
limettiä tai 1 sitruuna
Sardelli-yrttikastike
2
valkosipulinkynttä
2
sardellifileetä
1
ruukku
basilikaa
1
ruukku
minttua tai lehtipersiljaa
1
rkl
limetti- tai sitruunamehua
1/3
tl
suolaa
1/3
tl
mustapippuria myllystä
n. ¾
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Harjaa tai kuori perunat. Yhdistä öljy ja mausteet kulhossa. Ota puolet seoksesta erikseen. Laita perunat kulhoon ja sekoita mausteöljyn kanssa. Kumoa leivinpaperille uunipellille ja paista uunissa 10 minuuttia.

  2. Lisää lohi, huuhdellut pavut, tomaatit ja oliivit pellille. Valuta loppu mausteöljy niille. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen ja paista 15–20 minuuttia, kunnes lohi on kypsää mutta vielä lohkeavan pehmeää. Voit tarkistaa kypsyyden paistolämpömittarilla. Lohi on mehevää 42-asteisena. Kypsemmän kalan ystävät paistavat lohen 58-asteiseksi. Jos perunat eivät tunnu vielä kypsiltä, jatka niiden paistamista, mutta ota kala pois uunista ja peitä se foliolla. Purista limetti- tai sitruunamehua lohelle.

  3. Tee kastike. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Soseuta kaikki kastikkeen aineet tahnaksi.

  4. Valuta hieman kastiketta kypsän kalan ja kasvisten päälle ja laita loppu tarjolle.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1152 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Lohta, tomaatteja ja kunnolla yrttejä! Nauti päivän kala vaihteeksi mehevän vartaan muodossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrttinen tomaatti-lohivarras

Ainekset

600
g
lohta
2
rs (à 200 g)
erivärisiä tomaatteja
3
rkl
tuoretta oreganoa tai meiramia
3
rkl
tuoretta tilliä
2
rkl
tuoretta timjamia
2
rkl
tuoretta rosmariinia
2
rkl
dijon-sinappia
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Poista kalafileestä ruodot ja nahka, leikkaa pala haarukkapaloiksi. Laita kalapalat ja tomaatit kulhoon. Sekoita joukkoon hienonnetut yrtit, sinappi, sitruunamehu, öljy, suola ja sokeri. Anna maustua jääkaapissa 30 minuuttia.
  2. Laita kalat ja tomaatit varrastikkuihin.
  3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita kalavartaat pellillä kuumaan uuniin, grillivastuksen alle ja paahda noin 15 minuuttia, kalapalojen koosta riippuen.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1152 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Kanavartaat lennättävät makunystyrät Japaniin, kun maustat vartaat tuoreella chilillä ja inkiväärillä ja tarjoat ne limettimajoneesin kanssa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
45 min + marinoituminen 2 h
Vaikeustaso
Helppo

Kana-yakitorivartaat

Ainekset

600
g
broilerin paistinleikkeitä
8
varrastikkua
Marinadi
2
tuoretta chiliä
tl
raastettua tuoretta inkivääriä
4
rkl
soijakastiketta
4
rkl
miriniä
2
rkl
sakea
5
tl
ruokosokeria
Limettimajoneesi
1
dl
majoneesia
1
limetin kuori
½
limetin mehu
pieni ripaus valkopippuria

Työvaiheet

  1. Tee marinadi. Poista chileistä siemenet ja hienonna palot. Kuori ja raasta inkivääri. Kiehauta kattilassa kastikkeen ainekset. Anna jäähtyä 10 minuuttia. Leikkaa sillä aikaa broileri 2 cm:n paloiksi. Siirrä marinadista ⅓ sivuun ja sekoita loput broileripalojen joukkoon. Marinoi 2 tuntia.
  2. Sekoita limettimajoneesin ainekset keskenään.
  3. Pujota broileripalat varrastikkuihin, mutta jätä tilaa palojen väliin, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Grillaa (tai paahda 220-asteisessa uunissa) vartaat kypsiksi (noin 10 minuuttia). Sivele vartaita ylimääräisellä marinadilla kypsennyksen aikana.
  4. Tarjoa vartaat limettimajoneesin, kevätsipulin, chilin ja seesaminsiementen kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1152 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Makeansuolainen paprika-chilichutney sopii kaikkien grillilihojen ja mausteisten makkaroiden kaveriksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 5 dl
Valmistusaika
1 h 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Paprika-chilichutney

Ainekset

5
punaista (mietoa) chiliä
4
punaista paprikaa
1
punasipuli
1
rkl
oliiviöljyä
1
rosmariinin oksa (tai 1 tl kuivattua rosmariinia)
2
laakerinlehteä
1
kanelitanko
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
¾
dl
ruokosokeria
1
dl
balsamiviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Puolita paprika ja chilit ja poista siemenkodat. Laita leivinpaperin päälle kuoripuoli ylöspäin ja paahda chilejä noin 10 minuuttia ja paprikoita noin 20 minuuttia, kunnes niiden kuoret mustuvat. Laita kuumina muovipussiin jäähtymään.

  2. Kuori ja hienonna sillä aikaa punasipuli. Hienonna rosmariini.

  3. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipuli, rosmariini, laakerinlehdet, kanelitanko ja mausteet ja paista hyvin miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.

  4. Vedä paprikoiden ja chilien kuoret irti, kun ne ovat jäähtyneet sen verran, että pystyt käsittelemään niitä sormin. Soseuta sauvasekoittimella tai hienonna veitsellä hyvin pieneksi.

  5. Poista chutneystä kanelitanko ja laakerinlehdet ja lisää paprika, chilit, sokeri ja balsamiviinietikka. Keitä, kunnes neste haihtuu ja hillo hieman paksuuntuu.

  6. Säilö puhtaaseen purkkiin.

Kommentit (0)