Bilberry Hill on lisännyt 37 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
Toast skagenin herkullinen kevyempi versio
Toast skagenin herkullinen kevyempi versio

Ruotsalainen klassikkoherkku toast skagen maistuu taivaalliselta myös maidottomana ja gluteenittomana versiona. Alkuperäisessä reseptissä leipäviipaleet kuuluisi paistaa voissa pannulla, mutta kevennetyssä versiossa unohdetaan rasva ja paahdetaan leivät ihanan rapeaksi.

Reseptissä on noudatettu FODMAP-suosituksia ja valittu paremmin herkälle vatsalle sopvia ruoka-aineita, mausta tinkimättä!

Juhlava toast skagen

Raikkaan makuiset katkarapuvoileivät sopivat juhlaan kuin juhlaan. Olen valmistanut näitä herkkupaloja niin uudenvuoden pippaloihin kuin keväisiin juhliin. Reseptiä on helppo muokata mieleisäksi aina oman maun tai vieraiden ruokarajoitteiden mukaan. Saat toast skageniin helposti mukavaa vaihtelua myös valitsemalla välillä eri makuista leipää, tummaa tai vaaleaa.

Helppo ja nopea skagenröra

Leipien päälle tuleva skagenröra-seos valmistuu nopeasti ja helposti. Voit valita siihen joko miedossa suolaliemessä säilöttyjä tai pakastettuja katkaravun pyrstöjä. Molemmat ovat yhtä hyvä valinta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Vaikeustaso
Helppo

Toast Skagen, maidoton ja gluteeniton

Ainekset

Skagenröra-täyte
250
g
kuorittuja katkarapuja
1,5 - 2
dl
Alpro Soya Go On Natural maustamaton (rahkan kaltainen seos)
2
dl
kevytmajoneesia, maidoton
2
tl
sinappia
1 - 2
tl
sitruunapippuria
0,5
tl
suolaa
0,5 - 1
dl
purjoa hienonnettuna
0,5
dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
Annosten tekoon ja koristeluun
10
kpl
gluteenitonta paahtoleipäviipaletta tai muuta mieleistä leipää
100
g
mätiä (esim. kirjolohen) ja muutama katkaravun pyrstö
nokare maidotonta margariinia
frisee-salaattia, tilliä sekä sitruuna tai lime

Työvaiheet

1. Jos käytät pakastettuja katkarapuja, sulata ne ja valuta siivilässä. Siirrä samalla syrjään muutama kaunein katkaravun pyrstö leipien koristelua varten.

2. Sekoita keskenään Alpro Soya Go On Natural -rahka, majoneesi, sinappi, sitruunapippuri, suola, sekä hienonnettu tilli ja purjo. Lisää joukkoon valutetut katkaravun pyrstöt. Sekoita seos tasaiseksi ja tarkista maku. Voit lisätä tarvittaessa sitruunapippuria ja/tai suolaa.

Vinkki herkkävatsaisille: FODMAP-ruokavalion avulla voit helpottaa herkästi oireilevaa ja turpoavaa vatsaa jättämällä ruoasta pois kaikki sipulit. Ruohosipuli ja purjon vihreä osa sulavat paremmin ja eivät aiheuta toiminnallisia vatsavaivoja kuten sipuli.

3. Paahda leipäviipaleet kauniin kullanruskeiksi, halutessasi voit leikata kuoret pois.

4. Anna leipien jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja sipaise päälle margariinia. Lado sen jälkeen leipäviipaleiden päälle hieman friseesalaattia ja sen päälle iso lusikallinen skagenröra-seosta.

5. Koristele annokset katkaravuilla, mädillä, ohuilla limesiivulla ja tillillä.

Täytetyt toast skagenit ovat aina parhaimmillaan juuri valmistettuina. Margariini ja salaatti leipäsiivun päällä on kätevä tapa säilyttää täytetyt katkarapuleivät rapeampina. Skagenröra-seos ei pääse heti kostuttamaan leivän pintaa vaikka annokset joutuisivat hieman odottamaan tarjoilua.

Tarjoa herkulliset toast skagenit raikkaan kuplivan juoman kera.

Tule mukaan seuraamaan Bilberry Hill -tiliä Instagramiin #bilberryhill

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1964 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

”Kun iPhone tuli markkinoille, sitä kutsuttiin ’jeesuspuhelimeksi’, eli kaikkien aikojen parhaaksi luuriksi. Nimesimme vitsillä luottohampurilaiseni jeesusburgeriksi, sillä se on kaikkien aikojen purilainen. Siihen tulee paljon kaikkea, mutta ei mitään liikaa,” kuvailee kansanedustaja Anders...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 t + sämpylätaikinan kohotukset
Vaikeustaso
Kohtalainen

Jeesusburgerit

Ainekset

1,2
kg
naudanjauhelihaa
1
rkl
suolaa
tl
rouhittua mustapippuria
Punasipulihilloke
1
iso punasipuli
¼
dl
punaviinietikkaa
2
rkl
sokeria
2
kokonaista mustapippuria
¼
tl
suolaa
½
dl
öljyä
Limettimajoneesi
2
dl
majoneesia
½
limetin mehu
2
valkosipulinkynttä
Lisäksi
8
hampurilaissämpylää (ks. ohje alhaalla)
1
pieni kesäkurpitsa
öljyä grillaamiseen
8
viipaletta
mozzarellaa
(valmista guacamolea)

Työvaiheet

  1. Jos leivot sämpylät itse, aloita valmistaminen niistä (ohje alhaalla).
  2. Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla ja muotoile kahdeksaksi pihviksi. Anna pihvien olla huoneenlämmössä kypsennykseen asti.
  3. Tee sipulihilloke. Kuori ja leikkaa punasipulit ohuiksi renkaiksi. Kiehauta etikka, sokeri, pippurit ja suola kattilassa. Lisää sipulit ja kiehauta seos. Lisää öljy ja siirrä kattila levyltä jäähtymään.
  4. Tee limettimajoneesi. Purista limetin mehu majoneesiin. Murskaa valkosipuli joukkoon.
  5. Leikkaa kesäkurpitsa viipaleiksi. Kuumenna grilli ja grillaa kesäkurpitsoihin hieman väriä. Kurpitsa saa jäädä napakaksi.
  6. Kypsennä pihvejä grillissä noin 2 minuuttia per puoli. Pihvit saavat jäädä sisältä punertaviksi.
  7. Täytä sämpylät pihvillä, limettimajoneesilla, kesäkurpitsalla, mozzarellalla, sipulihillokkeella (ja guacamolella).

Vinkki Tee burgerin lisukkeeksi mangosalsa lisäämällä kuutioidun mangon sekaan chiliä ja muutaman ruokalusikallisen limetinmehua ja tuoretta korianteria.

Hampurilaissämpylät

Ainekset

2 1/2
dl
vettä
3
rkl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
n. 8
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
voisulaa
1
kananmuna
2
rkl
sokeria
1 1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  2. Yhdistä vesi ja maito kulhossa ja lämmitä seos hiukan kädenlämpöä lämpimämmäksi. Sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita seos puuhaarukalla nesteen joukkoon. Sulata voi ja sekoita se taikinaan. Lisää kananmuna, sokeri ja suola.
  3. Alusta loput jauhot erissä. Jätä taikina löysähköksi, niin saat kuohkeita sämpylöitä.
  4. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä, ½–1 tuntia. Leivo kohonnut taikina tangoksi ja jaa se 8 palaan. Pyöritä palat sämpylöiksi uunipellille.
  5. Anna sämpylöiden kohota noin 20 minuuttia. Paista sämpylöitä 10–15 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1964 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Argentiilaiseen tyyliin grilliin nostetaan ronskisti erilaisia lihoja: tällä kertaa ribsejä, fileetä ja broilerinsydämiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-5
Valmistusaika
1-5 t

Mixed grill eli ribsit, filee ja broilerin sydämet

Ainekset

Glaseeratut ribsit
2
kg
possunribsejä
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
10
kokonaista mustapippuria
2
laakerinlehteä
grillauskastike
1
salottisipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
rypsiöljyä
1
prk (400 g)
kirsikkatomaatteja
1
rkl
tomaattipyreetä
1
dl
fariinisokeria
3
rkl
punaviinietikkaa
2
tl
worcesterkastiketta
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kuivattua oregano
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen keittämistä. Kuori ja lohko sipuli ja valkosipulit ja lisää ne pippureiden ja laakerinlehden kanssa kattilaan. Lisää 2 litraa vettä ja kiehauta. Laita ribsit kattilaan. Tarvittaessa lisää vettä, että lihat peittyvät. Keitä 1–1½ tuntia matalalla lämmöllä. Kuori keittämisen alkuvaiheessa pinnalle muodostuvaa harmaata vaahtoa pois.
  2. Tee grillauskastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota niitä öljyssä pannussa 5 minuuttia. Lisää tomaatit, pyree, sokeri, etikka, worcesterkastike ja mausteet. Kiehauta seos ja vähennä lämpöä. Painele tomaatteja hieman rikki. Anna kiehua matalalla lämmöllä 20–30 minuuttia, kunnes seos on paksuuntunut. Soseuta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella.
  3. Nosta kypsät ribsit kattilasta työtasolle. Valele päälle grillauskastiketta. Paista kuumassa grilliparilassa muutama minuutti molemmilta puolilta. Tarjoa lopun kastikkeen kanssa.

Kokonaisena grillattu filee

Ainekset

800
g
naudan sisäfileetä
1-2
tl
merisuolaa
Makuöljy
1
ruukku
oreganoa
1
dl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Poista fileestä kalvot, hiero pintaan suolaa ja anna maustua mielellään vaikka yön yli. Ota liha noin tuntia ennen kypsennystä, suolaa viimeistään tässä vaiheessa. Taputtele filee kuivaksi talouspaperilla.
  2. Tee makuöljy. Hienonna oregano ja sekoita se öljyn, suolan ja pippurin kanssa. Sivele osa makuöljystä fileen pintaan.
  3. Grillaa fileetä kuumassa grillissä noin 10 minuuttia. Käännä muutaman kerran paistamisen aikana. Työnnä paistolämpömittari lihaan. Vähennä lämpöä tai siirrä filee epäsuoralle lämmölle. Jatka kypsentämistä välillä käännellen noin 30 minuuttia tai kunnes sisälämpötila on 58 astetta. Tällöin liha on mehukasta ja kauniin vaaleanpunaista sisältä.
  4. Nosta filee grillistä vetäytymään. Sivele pintaan loput makuöljystä. Kääri folioon ja anna vetäytyä 10 minuuttia. Tarjoa vihreän tai punaisen chimichurrin kanssa.

Broilerinsydämet

Ainekset

500
g
broilerinsydämiä
Marinadi
1/2
ruukkua
lehtipersiljaa
2
valkosipulinkynttä
1
appelsiinin kuori
1
sitruuna (kuori ja mehu)
4
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
1/4
tl
kuivattua chiliä myllystä

Työvaiheet

  1. Tee marinadi. Hienonna lehtipersilja. Kuori ja hienonna valkosipulit. Raasta sitrusten kuoret ja purista sitruunasta mehu. Yhdistä kaikki marinadin aineet ja sekoita.
  2. Laita sydämet marinadiin. Peitä kelmulla 

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1964 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Pehmeän kermaisa burrata on varsinainen mielihyväjuusto. Se kruunaa kauniin vihreän kesäsalaatin

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsa-burratasalaatti

Ainekset

1
nippu (250 g)
parsaa
1
nippu (150 g)
retiisiä
2
ruukkua
vesikrassia
2
ruukkua
herneenversoja
½
ps (100 g)
pakasteherneitä
2
rkl
seesaminsiemeniä
1
pkt (100 g)
burratajuustoa tai (120 g) mozzarella di bufalaa
Hernekastike
½
ps (100 g)
pakasteherneitä
1
sitruunan mehu
1
dl
ranskankermaa
½
dl
oliiviöljyä
2
rkl
hunajaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin kastike. Sulata herneet mikrossa tai siivilässä kuuman veden alla ja laita sauva- tai tehosekoittimen kulhoon. Lisää sitruunan mehu ja ranskankerma ja soseuta. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan soseuttaen. Mausta hunajalla ja suolalla.
  2. Katkaise parsojen kova tyvi pois. Suikaloi parsat kuorimaveitsellä. Leikkaa retiisit ohuiksi viipaleiksi. Hienonna krassi ja paloittele herneenversot. Sulata herneet. Yhdistä kasvikset ja yrtit kulhossa. Sekoita kolmannes kastikkeesta joukkoon.
  3. Laita salaatti tarjoiluastiaan, ripottele siemenet pinnalle. Valuta juusto ja lisää se salaattiin. Viimeistele lopulla kastikkeella.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1964 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Varhaiskaali pitää paahtamisesta. Pilko se broilerin seuraan, kypsennä uunissa ja mausta reilusti sitruunalla, persiljalla ja fenkolin lehdillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Italialainen kaali-broileripaistos

Ainekset

1
pkt (400 g)
maustamatonta broilerin sisäfilettä
1
varhaiskaali
1
fenkoli
2–4
valkosipulinkynttä
½
dl
oliiviöljyä
½
dl
pinjansiemeniä
1
tl
kuivattua timjamia
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
sitruunan mehu
1
ruukku persiljaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pyyhi broilerinfileet talouspaperilla ja laita ne laakeaan uunivuokaan.
  2. Leikkaa kaali ja fenkoli 2–3 cm leveiksi lohkoiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Lisää vihannekset, öljy, siemenet ja mausteet vuokaan broilerin joukkoon ja sekoita hyvin.
  3. Purista sitruunoista mehu pieneen kulhoon. Hienonna persilja ja sekoita se mehuun. Sekoita puolet sitruuna-persiljaseoksesta broilerivuokaan.
  4. Paista vuokaa uunissa 25–30 minuuttia, kunnes liha on kypsää ja kaalit ja fenkolit pehmenneet. Sekoita loppu sitruuna-persiljaseos ruokaan ja tarjoa heti. Koristele ruoka fenkolin vihreillä lehdillä.

Kommentit (0)