
Sinun ei tarvitse olla kalastaja päästäksesi eteläranskalaisen kalakeiton makuun, sillä tällä reseptillä rakastettu bouillabaisse onnistuu valmiista kalafileistä.
Ranskalainen kalakeitto eli bouillabaisse
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori sipulit ja leikkaa ne suikaleiksi tai renkaiksi. Suikaloi fenkoli. Pätki varsiselleri ja purjo. (Kuori ja lohko perunat. Säilytä kylmässä vedessä keittämiseen saakka.)
- Kuullota kasvikset perunoita lukuun ottamatta öljyssä. Lisää sahrami, laakerinlehti ja timjami, sitten kalaliemi ja viini. (Lisää perunat.) Keitä noin 15 minuuttia. Mausta appelsiininkuoriraasteella ja tarkista maku. Halutessasi lisää suolaa ja pippuria.
- Leikkaa kalafileet lusikalla syötäviksi, melko kookkaiksi paloiksi. Lisää kalapalat ja ravut keitokseen ja keitä hiljalleen noin 5 minuuttia. Lisää lopuksi sulatetut sinisimpukat.
- Tarjoa lisänä vaaleaa leipää tai paahdettuja, puristetulla valkosipulilla siveltyjä patonkiviipaleita.
- Valmista rouille. Poista kuoret leipäviipaleesta. Leikkaa sisus kuutioiksi, pane ne pieneen kulhoon ja lisää vesi.
- Poista chilin siemenet, paloittele paprika ja kuori valkosipulinkynnet.
- Valmista tahna morttelissa tai soseuttajalla. Morttelissa: Hiero chili, paprika ja valkosipuli tahnaksi. Lisää kostunut leipä. Jatka soseuttamista ja lisää oliiviöljy pieninä erinä jatkuvasti sekoittaen. Seos on valmista, kun se on muuttunut tahnamaiseksi. Soseuttajalla: Pane ainekset kapeaan kulhoon ja soseuta kaikki yhdessä.
- Tarjoa rouille erikseen pienestä kulhosta.
Vinkki! Paprikan kuoret irtoavat helpoimmin, kun paahdat ne uunin grillissä tumman laikukkaiksi (noin 10 minuuttia).