Hauesta jalostuu juhlava mureke, kun annoksen päälle lasketaan siianmätikruunu. Murekkeen voi valmistaa jo juhlia edeltävänä päivänä ja vain koristella ennen tarjoamista. Jos satut oikein juhlatuulelle, keitä kastikkeeksi kanelilla maustettua kirkastettua voita.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
10 annosta
esivalmistelu 30 min + valmistus 60 min
Keskivaikea
Mädillä kruunattu haukimureke
Ainesosat
500
g
nahatonta haukifilettä
3
kanamunaa
2
dl
kuohukermaa
125
g
piparjuurituorejuustoa (esim. Cantadou)
2
tl
(luomu)sitruunan raastettua kuorta
1 ½
rkl
korppujauhoja
½
rkl
juoksevaa hunajaa
1
tl
valkopippuria myllystä
1 ½
tl
suolaa
Lisäksi
2
rkl
voita
2
rkl
korppujauhoa
250
g
siianmätiä
Vaiheet
- Laita mäti valumaan mureketta ja kastiketta varten suodatinpussiin puoleksi tunniksi. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota rengasvuoka (vet. n. 1 l).
- Poista fileistä mahdolliset ruodot. Paloittele kala ja hienonna tasaiseksi monitoimikoneessa. Lisää munat yksitellen koneen käydessä. Lisää kerma ja tuorejuusto. Sammuta kone.
- Pese sitruuna ja raasta kuori. Lisää kuoriraaste sekä loput ainekset kalamassaan ja pyöräytä tasaiseksi. Kaada massa vuokaan ja tasoita pinta lusikalla.
- Laita korkeareunainen uunipelti uunin alatasoon. Kaada pelti melkein täyteen kädenlämpöistä vettä. Nosta vuoka veteen. Kypsennä mureketta vesihauteessa noin 40 minuuttia. Varmista hammastikulla murekkeen kypsyys. Anna murekkeen vetäytyä vuoassa 10 minuuttia uunista oton jälkeen ja kumoa vadille jäähtymään.
Lämmin mätikastike
Ainesosat
200
g
voita
1
kanelitanko
3/4
dl / 100 g
valutettua siianmätiä
1/2
dl
rypsiöljyä
2
rkl
hienonnettua tilliä
2
rkl
sitruunan mehua
2
tl
ruokosokeria
1
tl
valkopippuria myllystä
1/2
tl
suolaa
Vaiheet
- Sulata voi kattilassa ja lisää kanelitanko. Hauduta 10 minuuttia.
- Valuta kirkas voi erilliseen astiaan. Lisää loput ainekset. Valuta kastike hieman lämpimänä murekkeen päälle tai annoksille.