Me Naiset on lisännyt 1280 reseptiä.
Linkitetty 126 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

1970-luvun trendiherkku katkarapucocktail maistuu nostalgiannälkään! Tarjoilu on puoli ruokaa: kerrostele tämä alkuruoka siis herkkään ja kauniiseen cocktail-lasiin.

Katkarapucocktail oli 1970-luvulla trendikäs alkuruoka ja illanistujaisten herkku. Ideana oli koota katkarapusalaatin ainekset, salaatinlehdet, herneet, kurkkukuutiot ja katkaravut, kauniiseen korkeajalkaiseen cocktail-lasiin ja viimeistellä täyteläisellä kastikkeella. Salaatti nautittiin pienellä haarukalla lasista aperitiivin kanssa.

Mutta entä tänään? Raikas ja hauska alkuruokaidea sopii yllätykseksi vaikka pieniin ruokajuhliin.

Oheisessa ohjeessa klassikko päivitetään lisäämällä salaatin joukkoon pehmeää avokadoa. Alkuperäiselle ohjeelle uskollinen tomaattinen majoneesikastike saa puolestaan lisämakua makeasta chilikastikkeesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + katkarapujen sulatus
Vaikeustaso
Helppo

Katkarapucocktail

Ainekset

2
ps (yht. 360 g)
kuorittuja katkarapuja (MSC)
2
avokadoa
½
kurkkua
2
dl
revittyä lehti- tai jääsalaattia
½
sitruunaa viipaleina
Kastike
dl
majoneesia
1
rkl
tomaattipyreetä
2
rkl
ketsuppia
2
rkl
makeaa thai-chilikastiketta
2
tl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
¼
tl
rouhittua valkopippuria
¼
tl
cayennenpippuria
Päälle
tilliä

Työvaiheet

  1. Sulata ja valuta katkaravut.

  2. Tee ensin kastike. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita jääkaappiin tekeytymään.

  3. Kuori ja kuutioi avokadot. Kuutioi kurkku. Revi salaatti esimerkiksi martinilasien pohjalle ja nostele kasviksia päälle. Lisää päällimmäiseksi katkaravut ja sitruunaviipaleet. Hienonna tilli päälle. Lusikoi kastiketta päälle.

Kommentit (3)

Vierailija

Avokado ja chili eivät kuuluneet alkuperäiseen reseptiin, että se siitä "nostalgianälästä".

Vierailija

Maistuu paremmalle ihan aidoilla ja villinä kasvaneilla katkaravuilla, eikä vain Marine Stewardship Councilin hyväksymillä. Haluan cocktailini vastuuttomana!

Vierailija

Ennen laitettiin vielä hieman konjakkia kastikkkeeseen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2460 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Tuuvinki ei nimestään huolimatta ole sama ruoka, jonka hämäläiset tuntevat pitoherkkuna ja muut imellettynä perunalaatikkona. Stuvning on samettista perunakeittoa, jossa oli runsaasti maitoa ja voita. Tässä versiossa maistuu karamellimaiseksi paahtunut, pähkinäisen makuinen voi, joka tekee...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Perunakeitto tuuvinki

Ainekset

1
kg
perunoita (jauhoinen lajike)
7–8
dl
täysmaitoa
100
g
pehmeää voita
1–2
tl
suolaa
Ruskistettu voi
200
g
voita
Lisäksi
6
kananmunan keltuaista
50
g
kylmäsavustettua poroa

Työvaiheet

  1. Kuori, puolita ja keitä perunat suolatussa vedessä (1 tl/1 l), noin 20 minuuttia.
  2. Tee ruskistettu voi. Sulata 200 g voita miedolla lämmöllä ja anna kiehua keskiläm­möllä rauhallisesti kuplien, kunnes voi ruskis­tuu. Kaada voi hippuineen kulhoon.
  3. Lämmitä maito. Valuta vesi perunoista. Lisää 7 dl maitoa ja 100 g voita, survo so­seeksi. Painele sose kauhalla siivilän läpi. Li­sää tarvittaessa maitoa ja mausta suolalla.
  4. Vaahdota tuuvinki sauvasekoittimella, jaa lautasille ja lisää raa'at keltuaiset annoksiin. Hienonna tai raasta savuporo. Viimeistele annokset porolla ja ruskistetulla voilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2460 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Rapea leipämuru yhdistettynä suolaisen anjoviksen puraisuun tekee pastasta astetta parempaa arkiruokaa. Anjovis hajoaa kuuman öljyn joukkoon ja antaa ruualle säväyksen, jota chili ja valkosipuli komppaavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Anjovispasta

Ainekset

400
g
linguinepastaa tai spagettia
1
prk (125/79 g)
anjoviksia
3
valkosipulinkynttä
1–2
punaista chiliä
100
g
lehtikaalia
2
rkl
oliiviöljyä
½
sitruuna
¼
tl
mustapippuria
Leipämuru
50
g
kuivahtanutta leipää
2
rkl
oliiviöljyä
3
lehtipersiljanoksaa

Työvaiheet

  1. Laita pastavesi kiehumaan.
  2. Valuta ja hienonna anjovikset. Viipaloi valkosipulinkynnet ja hienonna chilit. Poista chileistä siemenet. Leikkaa lehtikaaleista ko­va lehtiruoti pois ja suikaloi lehdet.
  3. Tee leipämuru. Hienonna leipä veitsellä. Murua tulisi olla noin 2 dl. Lämmitä öljy paistinpannussa ja paista leipämurut rapeiksi. Hienonna lehtipersilja ja sekoita se leipämurun joukkoon. Kaada murut talouspaperin päälle valumaan. Pyyhi pannu puhtaaksi.

  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

  5. Kuumenna öljy pannussa, lisää anjovikset ja paista, kunnes kalat alkavat liueta öljyn joukkoon. Lisää valkosipulit ja chili. Paista sekoittaen minuutti ja lisää lehtikaali.

  6. Nostele kypsä pasta suoraan kattilasta pannulle pastakauhan avulla. Sekoita pasta kastikkeen joukkoon. Lisää pastan keitinvettä tarvittaessa.

  7. Purista sitruunasta mehua 1 rkl pastan joukkoon. Mausta ruoka mustapippurilla.

  8. Jaa pasta lautasille ja ripottele rapeaa leipämurua päälle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2460 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Pehmeää maitovanukasta piirakkapohjan päällä. Hollantilais-eteläafrikkalainen maitopiirakka melktert on parhaimmillaan kylmänä tai kevyesti lämmitettynä.

Alkujaan hollantilaista herkkua tuskin enää tunnetaan synnyinmaassaan, mutta Etelä-Afrikassa melktertillä on oma kansallispäiväkin 27. helmikuuta. Etelä-Afrikan ruokakulttuurissa näkyvät alkuperäiskansojen, siirtomaavaltojen ja eristyneen sijainnin merkitys. Siksi myös maitopiirakasta on...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Maitopiirakka melktert

Ainekset

Pohja
50
g
pehmeää voita
2
kananmunaa
4
rkl
sokeria
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
ripaus suolaa
3–4
rkl
täysmaitoa
Täyte
1
l
täysmaitoa
25
g
voita
1
kanelitanko
2
kananmunaa
dl
sokeria
¾
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
maissitärkkelystä
1
tl
vaniljauutetta
Lisäksi
1
tl
voita vuokaan
kanelia

Työvaiheet

  1. Lämmitä täytteen maito, voi ja kaneli­tanko kasarissa. Anna seoksen höyrytä 5 minuuttia, älä keitä. Vaahdota munat ja so­keri kulhossa, lisää jauhot ja maissitärkke­lys. Kaada puolet kuumasta maitoseoksesta ohuena norona koko ajan vatkaten muna­vaahtoon. Kaada seos kuumaan maitoseok­seen ja lisää hieman lämpöä. Vatkaa koko ajan ja lisää tarvittaessa lämpöä, jotta seos saostuu. Älä kiehauta. Mausta täyte vaniljal­la ja kaada kulhoon jäähtymään.
  2. Säädä uuni 170 asteeseen. Vuoraa irto­pohjavuoan (Ø n. 23 cm) pohja leivinpape­rilla ja voitele reunat.
  3. Vaahdota pohjan voi ja sokeri. Lisää mu­nat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää jauhot, suola ja maito. Levitä taikina tasai­sesti vuokaan.
  4. Kaada täyte pohjalle. Poista kanelitanko. Paista piirakkaa uunissa noin 40 minuuttia, käännä vuoka paiston puolivälissä. Kypsä täyte on kimmoisa ja tytisee.
  5. Koristele jäähtynyt piirakka kanelilla. Tar­joa kylmänä tai kevyesti lämmitettynä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2460 reseptiä.
Linkitetty 33 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kesä lautasella! Tyylikkäät grillatut kampasimpukka-rapuvartaat sopivat ihanasti yhteen herkänmakuisen kukkakaalipyreen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kampasimpukka-rapuvartaat ja kukkakaalipyree

Ainekset

12
kampasimpukkaa
12
raakaa jättikatkaravunpyrstöä (ASC)
1
tl
sormi- tai savusuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
Kukkakaalipyree
1
pieni kukkakaali (n. 700 g)
25
g
voita
1
tl
savusuolaa
n. 2
dl
kerma-maitoseosta tai kasvislientä
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
6
viipaletta
pekonia
(2
rkl
yrttiöljyä)

Työvaiheet

  1. Tee ensin kukkakaalipyree. Irrota kukkakaali nupuiksi. Paista niitä voissa pannussa muutama minuutti. Lisää suola ja sen verran kerma-maitoseosta tai kasvislientä, että kasvikset peittyvät. Kiehauta ja anna porista kannen alla noin 10 minuuttia tai kunnes kukkakaali on pehmeää.

  2. Paista toisessa pannussa pekoni rapeaksi. Valuta talouspaperilla ja murenna.

  3. Valuta kukkakaali (säästä halutessasi neste esimerkiksi keittoruokaan). Soseuta kukkakaali ja lisää tarvittaessa keitinlientä. Pyree saa olla löysää. Mausta pippurilla.

  4. Taputtele simpukat ja ravut talouspaperilla kuiviksi. Tikuta vartaisiin ja grillaa tai paista öljyssä pannussa noin 2 minuuttia molemmin puolin. Pese sitruuna ja raasta 2 tl kuoren keltaista osaa. Mausta vartaat suolalla, pippurilla ja sitruunankuorella.

  5. Annostele kukkakaalipyree ja vartaat lautasille. Viimeistele pekonilla ja halutessasi yrttiöljyllä.

Kommentit (0)